Winterse Karpers, tips tricks en tactiek!

Karpers vangen in de winter een dagje vissen met Minardus

Tijdens deze opname gaat Minardus karpers vangen in de winter op een klein stadswatertje. Hij is op zoek naar ijskoude karpers! En hoewel het vissen op karper in de winter best wel pittig kan zijn. Laat Minardus zien dat met de juiste voorbereidingen het vangen van een paar winterse karpers niet heel moeilijk hoeft te zijn. Het water wat hij op het oog heeft is vrij ondiep en ligt mooi in de beschutting van een paar hoge gebouwen. Hierdoor heeft de koude noordenwind weinig vat op het water. Stekkeuze is wat dat aangaat heel belangrijk. Naast beschutting van de koude wind is een dak boven het hoofd ook niet verkeerd. Daarom vist Minardus onder een paar overhangende takken waar de vissen veilig en beschut liggen. Toch laat de eerste aanbeet wel even op zich wachten. Winterse karpers hebben in veel gevallen vaste tijden om wat te eten en dat zie je ook duidelijk gebeuren in deze film.

Minardus heeft zin om een paar karpers te vangen in de winter!
De stek ligt mooi in de luwte daar houden de winterse karpers wel van!

9:30 aankomst bij de stek

Na een klein tochtje door het struikgewas komt Minardus aan bij de waterkant. Snel wordt de kar afgeladen en zet hij zijn bivvy op. Immers er moeten wel wat karpers gevangen worden in de winter! Er kan namelijk wel een regenbui vallen vandaag. De omstandigheden zijn heel goed en Mini heeft er zichtbaar zin in! Laat die winterse karpers maar komen! Snel maakt hij zijn rigs in orde. Als haakaas gebruikt hij de zeer succesvolle zoet romige SE4. Dit aas is zeker in de winter een prima keus. De SE4 is namelijk voorzien van verschillende soorten vezels waardoor het aas de darmwerking positief stimuleert. Het geheel wordt afgetopt met een PVA-stick. De stick is gevuld met wat verkruimelde boilies en wat kleverig gemaakt met onze SE4 Activator liquid. Het mooie aan de Activator liquid is dat deze 100% wateroplosbaar is en zo veel attractie in de verschillende waterlagen geeft. Dit zonder de karpers te verzadigen.

karpers vangen in de winter begint met goed haakaas!

Als haakaas voor het vissen in de winter springt onze SE4 Hi visual er echt bovenuit! KLIK op de afbeelding voor meer info

11:30 karpers vangen in de winter de eerste aanbeet!

Alhoewel het eerst wat stil blijft komt de verlossende aanbeet toch noch voor de middag. Het voelt fijn om de eerste karper van de dag te drillen. Het is geen al te grote maar daarvoor moet je ook niet hier zijn. Het gaat om het plezier van het vissen en ook wel om de kou de verdrijven uit de ledematen. Want van wat beweging krijg je het al snel weer warm. Enfin wanneer deze vis over het koord van het net glijdt is voor Minardus de kop eraf.

11:37 karpers vangen in de winter tweede aanbeet

De vis ligt nog maar goed en wel in het net als ook hengel no. 2 afgaat. Niet veel later liggen er 2 prachtige winterse karpers in het net. Zo heb je niets en zo heb je 2 vissen in nog geen 10minuten vissen. Klaarblijkelijk werkt de tactiek wel met de PVA-sticks. Nadat de rigs zijn gecontroleerd bevestigt Mini opnieuw een pva stickje op de haak. Het CW PVA lost volledig op ook in dit koude water en dat zonder enige vorm van residu achter te laten.

Het PVA welke wij maken is gemaakt van 100% polyvinyl alcohol en daardoor lost dit pva residuloos op!
Het PVA welke wij maken is gemaakt van 100% polyvinyl alcohol en daardoor lost dit pva residuloos op!

KLIK op de abeelding voor meer informatie over onze PVA funnelweb systeem

Het PVA van CW is namelijk gemaakt van 100% polyvinyl alcohol en niet zoals veel PVA voorzien van toeslagstoffen. En dat verschil merk je duidelijk terug in je vangsten! De PVA-sticks worden tijdens het maken door Mini even met de duim en de compressor stick wat verdichten. Onderwater zal de stick door de druk als het ware uit elkaar knappen. Waardoor je een mooi voertje precies rond het haakaas krijgt. Zeg nu zelf dergelijk hapje moet toch voldoende zijn om karpers te vangen in de winter?

11:55 hengels liggen weer in

Al vrij snel liggen de hengels weer op hun plek. Het is op de stek trouwens maar 80 centimeter diep. Maar blijkbaar diep genoeg om karpers te vangen in de winter! Echter door de vele takken die in het water liggen voelen de winterse karpers zich er veilig. Nardus heeft ondertussen wat water opgezet om thee te maken. En terwijl de brander zijn best doet om het water te doen koken is hij op zoek naar wat spullen in zijn tas. Het lijkt Mini handig om een leader als reserve te maken, mocht hij onverhoopt toch vast komen te zitten in de takken.

karpers vangen in de winter lijkt soms eenvoudig!
Al vrij snel weet Minardus een aantal mooie winterse karpers te vangen!

Klik op de foto om het artikel: ” Wintervissen op karper” te lezen van Ernesto Kamminga

12:16 leaders splicen

Het maken van een No escape leader is heel eenvoudig. Middels het splicen van het lead free leader materiaal bevestig je een Quick change swivel. Let er wel op dat deze verbinding over een afstand van 5 a 6 centimeter dekking heeft. Trek daarna met een Multi tool het deel dat gespliced is op spanning. Vervolgens haal je de No escape lead clip uit de verpakking en bevestig je het C vormige clipje in de uitsparing van de body. Deze rijg je deze samen met een tail rubber op de leader en de leader is op een klein lusje in het uiteinde klaar voor gebruik. Door het no escape concept kan een karper niet meer het loodgewicht gebruiken om de haak te lossen tijdens het kopschudden. Minardus vist alleen nog maar met dit systeem en is er heilig van overtuigd dat dit hem flink wat extra vissen heeft opgeleverd de afgelopen jaren. Hij is wat dat aangaat niet de enige!

lead clip systeem voor het karpervissen

Het safety lead clip systeem is eenvoudig zelf te maken echter het is ook als kant en klaar visvriendelijk loodsysteem te bestellen. KLIK op de afbeelding voor meer info

13:20 Karpers vangen in de winter, derde aanbeet snelle run!

Dat het systeem goed werkt zie je aan de aanbeet welke al vrij snel na het knopen van de leader volgt. Normaal zijn de winterse karpers vrij traag, maar deze vis schiet er werkelijk als een raket vandoor. Alle aanbeten zijn hetzelfde. Eerst komen een paar piepen (karper schudt met zijn kop) en daarna komt de run opgang. Ten teken dat hij niet het lood kan gebruiken om de haak te lossen.

Wanneer de tactiek klopt dan kun je meerdere karpers vangen in de winter!
Wanneer de tactiek klopt dan lijkt het vissen op karper in de winter zeer eenvoudig!

13:24 vierde aanbeet echter die schiet vrij snel los!

Vrij direct nadat Minardus in actie moet komen voor zijn 3de vis loopt ook de 4de hengel af. Heerlijk om Mini zo bezig te zien, ik krijg het er zelf warm van! Echter nadat vis nummer 3 is geland is er maar heel kortstondig contact met vis nummer vier alvorens deze helaas wordt gelost. Het artikel heet karpers vangen in de winter maar ook dat is wintervissen. Je kunt ze niet allemaal vangen. Sommige vissen zijn vrij klein en nemen daardoor het haakaas niet al te diep in de bek waardoor je ze niet goed genoeg haakt. Lang kan Mini er niet om treuren, want de vis zit goed op het aas er zal nog wel eentje voorbijkomen is zijn devies! Snel bevestigd hij een nieuw haakaasje en test deze alvorens ze ter water gaan in een klein bakje of ze niet te veel drijfvermogen hebben.

karpers vangen in de winter dit zijn de beste rigs

Het haakaas valt in de smaak! Wil je meer info over ons haakaas? Klik dan op de afbeelding.

14:00 pva sticks knopen

Alles gaat zo snel dat Minardus weinig tijd heeft om zijn thee op te drinken. Snel knoopt hij nieuwe pva sticks van wat boilie kruim welke is aangemaakt met wat Activator liquid. Het mooie is dat de Activator liquid zorgt voor de binding van het boilie kruim. Hierdoor kun je hele mooie, compacte stickjes maken. Wel is het zaak om niet te veel Activator te morsen over het PVA dit om de oplostijd zo kort als mogelijk te houden. Gelukkig trekt al het activator goed in het kruim en is het oplossen van het PVA geen enkel probleem.

onze liquid attractant heeft zeker meerwaarde wanneer je karpers wilt vangen in de winter
Door het toevoegen van deze attractant krijg je een groot voedselsignaal maar geen verzadiging. KLIK op de afbeelding voor meer info

Onze Activator Liquid is zeker in de winter van grote meerwaarde.

14:08 opnieuw uitvaren

Zo snel als mogelijk vaart Minardus zijn beide hengels weer naar hun productieve stekken. Opvallend is dat beide hengels nagenoeg tegelijk af lopen. Blijkbaar zetten de vissen elkaar aan tot eten, wat natuurlijk een goed teken is. Echter een beetje meer tijd tussen de aanbeten zou wel handig zijn. Maar goed niet alles kun je naar je handzetten. Gelukkig ligt alles na een kwartiertje weer op scherp en kan de volgende vis komen!

15:02 Karpers vangen in de winter 5de aanbeet

Winterse karpers zwemmen nooit alleen! Aanbeet nummer 5 is een feit. De vis geeft best wel wat weerstand, maar moet al vrij snel moet ook deze in Mini zijn meerdere erkennen. Na het onthaken en wat beelden laat Minardus deze vis voorzichtig vrij in het koude water. Heerlijk om zo overdag in een enkele uurtjes een paar vissen te vangen. Echter vergis je niet het lijkt zo eenvoudig. Het is wel belangrijk dat je de zaken voor elkaar hebt, want anders kun je ook wel eens zonder karper naar huis gaan.

 

minardus met een mooie winterkarper! Dit is lekker karpers vangen in de winter!
Het zijn niet de grootste vissen maar het plezier is er niet minder om! Zeg nu zelf elke winterse karper telt toch?

16:34 6de aanbeet

Aanbeet nummer zes komt net voor het inpakken nog even langs. Vangtastisch toch wanneer je zo de vissessie kunt afsluiten! Minardus grist naar zijn hengel en weet ook deze vis vakkundig het net in te loodsen. Zo deze gaat ook nog even op de gevoelige plaat. Nu kunnen we rustig huiswaarts gaan. Wat een heerlijke dag en zelfs de verwachte regenbui is uit gebleven!

Samenvatting van een dagje karpers vangen in de winter!

Winterse karpers reageren goed op kleine compacte voerplekjes. Het is vandaag wel duidelijk geworden dat door gebruik te maken van een PVA-stickje, je vrij snel een aanbeet kunt uitlokken. Naast het voer valt ook op dat de winterse karpers met graagte de SE4 eten. Vooral de combinatie van een SE4 Hi-visual met een normaal zinkend bodemaasje doet het goed. Voor wat betreft de rigs vist Minardus vrij eenvoudig. Hij gebruikt een combi rig gemaakt met een Curve haak in maat 6. Als onderlijnmateriaal het Kryptec soft hooklink in 20lb. Deze is erg soepel en zinkt als een baksteen. Daarbij is die kleurvast en zeer betrouwbaar. Aangezien Minardus met een voerboot vist kan hij heel precies zijn rigs droppen. Dit laatste is zeker ook een groot pluspunt. Want winterse karpers zwemmen in tegenstelling tot de zomermaanden veel minder.

Mini’s winter rig

Benodigde tools:

  • Aansteker
  • Boilie needle
  • Fishing scissors

gebuikte tools voor de winter karper rig

KLIK op de afbeelding om onze tools te bestellen

Benodigde rig componenten Mini’s winter rig

Dit ben je nodig om een winter karper rig te maken

Stap voor stap Mini’s winter rig

Maak een lus in het onderlijnmateriaal van ongeveer 1,5 cm lang
Maak een lus in het onderlijnmateriaal van ongeveer 1,5 cm lang
Knip een stukje shrink tube af van ongeveer 3mm lengte winter rig
Knip een stukje shrink tube af van ongeveer 3mm lengte
winter rig!
Schuif dit op de onderlijn
winter rig
Rijg het stukje shrink tube op de haak en steek het uiteinde door het oog van de haak, zoals te zien is op de foto
winter rig
Bevestig de Curve haak middels een knotless knot
winter rig voor het karpervissen
Knip een stukje shrink tube af van ongeveer 8 mm in lengte
karpervissen in de winter welke rigs zijn goed?
Schuif dit over het oog van de Curve haak zoals te zien is op de foto
winter rigs
Verwarm het shrink tube middels stoom zodat het mooi rond strak komt te zitten op de haak
winter rigs
Bevestig nu een Tungsten hooklink weight op de onderlijn
Een tungsten hooklink weight laat de onderlijn sneller naar de onderlip draaien
Schuif de hooklink weight tot op een afstand van 3 a 4 cm vanaf de haak. De haak zal hierdoor sneller indraaien
Schuif een Tungsten hooklink sleeve op de onderlijn
Schuif een Tungsten hooklink sleeve op de onderlijn
de beste winter rigs
Maak een kleine lus in het uiteinde zodat je de rig eenvoudig aan de leader kunt bevestigen
zo ziet een goede karper winter rig eruit!
De onderlijn is nu klaar voor gebruik enkel het haakaas bevestigen en je kunt vissen!