Karpervissen op diep water in het najaar!
Het is oktober en normaal gesproken moet het al wat kouder zijn. Echter daar is dit najaar weinig van te merken. De zon schijnt nog op nagenoeg volle zomersterkte. Het is warm en de najaarsstormen lijken uit te blijven. Persoonlijk hou ik er wel van wanneer de wind in mijn gezicht blaast en de bomen hun bladeren verliezen. Karpervissen op diep water kan dan heel productief zijn! De karpers gaan naar dieper water en het instinct zet de vissen automatisch aan om meer te eten. Gretigheid werk in ons voordeel en de kunst is dat we dit volledig benutten. Ondanks dat het al oktober is, is het nog behoorlijk warm voor de tijd van het jaar. Deze sessie zal niet zo eenvoudig worden tenminste wanneer ik kijk naar de voorgaande weken.
Karpervissen op diep water, Jay heeft stress…
De afgelopen 2 week zijn er ongeveer 10 vissen gevangen waarvan er 4 de week voor aanvang van onze sessie op de kant zijn gekomen. Onze stek, stek 5 heeft maar 1 vis opgeleverd. Jay is al evenveel weken in de stress. Wat wanneer we niets weten te vangen? Is onze stekkeuze wel goed geweest? En zo heeft hij nog veel meer vragen die hem behoorlijk stress geven. Ik maak me wat minder zorgen. De karpers zwemmen er wel het is de visser die beter zijn best moet doen. Daarbij ik hou wel van een uitdaging wat dat aangaat, immers dat maakt het vissen ook leuk. Anders zou het wel vangen heten, Toch? Nu is het wel zo wanneer je voor de film geen vis vangt dan mist er wel iets. Daarom ben ik nog meer gebrand om er het maximale uit te halen!
Karpervissen op diep water de stek
Stek 5 op Lac de Tertre is een hele diepe en overwegend vlakke plek. Toch zijn er op de rechterkant een paar leuke features in de bodem te vinden. Op 90 meter afstand komt er namelijk een mooi plateau op het scherm van de dieptemeter. Deze stek is ruim 2 tot 2,5 meter ondieper dan de rest. Jay heeft zich deze stek toegeëigend en ik kan hem geen ongelijk geven! Gekscherend zeg ik tegen hem we vissen toch run om run. Zelf vis ik aan de linkerkant, echter daar is het vlak en overal tussen de 14 a 15meter diep.
Toch geef ik me wel een goede kans, want ik denk dat de vissen vooral in de hogere waterlagen zullen zwemmen. Mijn stek is door de aanhoudende warmte perfect te bevissen met de zig. Ik heb tijdens het uitpakken al een paar keer een kleine vis boven zien komen. Duidelijk een van de uitzetters die mij probeert uit de tent te lokken. Wacht maar, jou krijg ik nog wel denk ik bij het klaar maken van mijn hengels.
Toch zet ik niet alles op 1 paard. Een hengel gaat in eigen kant op de bodem met wat boilies eromheen. De oeverzone is trouwens op veel wateren een zeer goede stek. Mocht ik jullie nog een leuke tip kunnen meegeven onderschat dan nooit de oeverzone. Bij het karpervissen op diep water heeft de oeverzone ook veel meer te voedsel te bieden dan de stekken waarbij er 10 meter of meer water boven de vissen hun hoofd staat.
Karpervissen op diep water, geef de zig rig een kans!
Veel mensen hebben er nog steeds schrik van om met een klein stukje schuim een karper te vangen. Het druist tegen alles in wat ze ooit hebben geleerd in hun visserij. Jay zegt tegen mij: “Eigenlijk is het een soort magie wat jij beoefent. Ik ken niemand die zo met dat ziggen bezig is en dergelijke resultaten weet te halen met enkel een klein stukje nep aas”. Ik snap zijn reactie wel, maar aan de andere kant is het ook weer niet zo moeilijk dan dat het lijkt. Het systeem is heel simpel. Allereerst bevestig ik een stukje sinking rig tube op mijn hoofdlijn, gevolgd door een zig snag float. Daarna maak ik een 8 lus in het uiteinde van ongeveer 6 cm lengte. Deze lengte is belangrijk want dan kun je het sinking rig tube fixeren op de knoop.
Wanneer het sinking rig tube een klein stukje over de knoop geschoven is kun je een anti tangle hook link sleeve op de lus schuiven. De onderlijn monteer je aan de lus middels een quick change swivel. Hierdoor is het wisselen van je onderlijn een fluitje van een cent. Als laatste maak je een back lead clip aan het lood en bevestig je die op de hoofdlijn net achter de float. De back lead clip voorkomt dat er te veel wrijving ontstaat wanneer het lood in het sediment op de bodem ligt. Onze back lead clip is gemaakt van een heel glad materiaal waardoor de hoofdlijn nagenoeg wrijvingsloos heen kan glijden. Op deze manier zal de zig/snag float veel eenvoudiger naar het oppervlak komen dan zonder deze back lead clip.
De back lead clip is een klein maar essentieel onderdeel van de adjustable zig rig
De zig vangt zijn vis ook overdag!
Gelijk de eerste nacht weet ik al een paar vissen te vangen zowel op de zig als ook op bodem aas. Jay komt wat traag op gang en weet 1 karper te vangen vanaf het plateau. Daarna valt het stil bij Jay echter mijn zig hengels blijven vis produceren. Het zijn niet direct de grootste vissen, maar wel een aantal hele mooie exemplaren komen voorbij. Ik probeer de vissen nog met wat extra over te halen door met enige regelmaat wat Pulex zig mix op de stek te kiepen. Mijn voerboot ziet er niet uit en Jay vindt dat het wel net ff te ruig gaat.
Het adjustable zig rig systeem is heel eenvoudig om zelf te maken, KLIK op de foto voor meer info over het adjustable zig rig systeem
Ik denk maar aan 1 ding en dat is karpers vangen. M.a.w. ik gebruik mijn spullen voor het vissen en dat betekent niet dat ik het de hele dag sta op te poetsen. Het lijkt trouwens erger dan het is, het beetje gemorste zig-mix verwijder je eenvoudig met wat water en dan is de boot weer als nieuw. Het voordeel van het voeren met de voerboot is dat het voer perfect gedropt kan worden.
Al vrij snel komen de eerste vissen binnen! Klik op de foto om onze Circle rig te bestellen
Ik laat de zig mix droppen en automatisch valt mijn aasaanbieding een beetje terug. Dit heeft als voordeel dat mijn montage niet tussen het voer ligt maar net een beetje buiten de voerwolk. Hierdoor voorkom je dat de vissen die door het voer zwemmen zich niet zo snel vals haken.
Karpervissen op diep water, zigs versus bodemaas
Naast de zig rig vis ik ook op de bodem met een mengeling van SE4 en Squid liver boilies. Zeker wanneer het water nog boven de 14 graden is zal mijn mengsel voornamelijk uit Squid liver boilies bestaan. De Squid Liver heeft een wat hoger biologische benutbaarheid dan de SE4 en zal sneller dan de SE4 de karper verzadigen. Naarmate het kouder wordt zal mijn verhouding worden aangepast en kom ik uit op 80% SE4 en 20% SA7 of Squid liver boilies.
Door 2 soorten boilies te mengen spreek je veel meer vissen aan. KLIK op de afbeelding voor meer info over onze boilies
Mijn 2 rechterhengels plaats ik met de zig wat verder op het wijd, maar mijn linkerhengel gaat onder eigen kant op het steile talud. Het talud loopt in een hoek van 50 a 45 graden naar beneden. Onderaan het talud is het 14 meter diep. Net even te diep wanneer je het mij vraagt. Maar toch leg ik hem onder aan het talud af. Wel denk ik dat wanneer deze hengel zal afgaan het een grote vis zal zijn. Als rig gebruik ik een Circle rig en normaal bodemaas. Eigenlijk een hele eenvoudige rig waar je niet veel verkeerd mee kunt doen. Het enige waar je even op moet letten is dat het rig ringetje op de steel van de haak ter hoogte van de weerhaak zit. Het lage vertrekpunt van de hair stuurt met het gewicht van het haakaas de haakpunt sneller naar de onderlip.
Stap voor stap Circle rig
Benodigde producten:
KLIK op de afbeelding om onze Circle rig te bestellen
Simpel en zeer doeltreffend.
Een goede boilie heeft zeker voordelen
Wat mij vaak verwonderd is dat veel mensen omwille van de prijsconcessies doen met hun aas. De gedachtegang is dat je meer kunt voeren en zo ook meer kunt vangen. Maar is dat wel zo? Karpers zijn zeker op betaalwateren kieskeurige dieren geworden. En dat is ook niet verwonderlijk. Er komt dagelijks allerlei soorten eten in het water en dat lijdt tot een bepaalde mate van verzadiging. Ga maar na bij jezelf, wanneer je geen honger hebt dan eet je ook geen droog stuk brood. Nee je pakt dan enkel de allerlekkerste dingen die de etenstafel te bieden heeft.
Voor een karper is dat niet anders. Wanneer er keuze is en geen echt hongergevoel dan zul je met een echt goed aas moeten vissen. Van een goed aas ben je trouwens ook niet veel nodig. Het enige waar je voor moet zorgen is dat de vissen geïnteresseerd blijven in je aas. Dit doe je door een goede balans te vinden tussen de aangeboden voerhoeveelheid en de mate van verzadiging over een bepaalde tijd.
Des te beter je aas des te makkelijker trek je de vissen op het aas. Des te langer zullen ze erin blijven dooreten. Gretigheid zal altijd in je voordeel werken en dat kun je enkel bewerkstelligen door te vissen met iets wat de vissen echt lekker vinden. Daarbij zal een rig ook nog eens beter werken puur omdat het haakaas met graagte naar binnen wordt gezogen en dus dieper in de bek komt te liggen.
Karpervissen op diep water in het najaar, is camouflage belangrijk?
Tijdens deze sessie valt op dat we naar het einde toe steeds beter gaan vangen. Ook het gemiddeld gewicht laat een duidelijk stijgende lijn zien. Het is misschien flauw om uit mijn mond te horen, maar dit is wel het ultieme bewijs, dat het aas wat we gebruiken zeer in de smaak van de karpers valt. Het patroon is telkens hetzelfde, en zeer kenmerkend voor het gebruik van een goede boilie. Daarbij een keer geluk kun je hebben op een betaalwater, maar wanneer je keer op keer een goed gemiddelde weet te zetten dan kan het niet anders of er is meer aan de hand! Enfin camouflage is het belangrijk? Ik denk op heel diep water waarbij de zon niet doordringt tot op de bodem camouflage minde belangrijk is. Temeer wanneer de bodem uit een laag sediment bestaat waarin een leader weg zakt is camouflage minder van belang.
Echter hou er wel rekening mee dat een karper naast zicht ook erg goed kan voelen. Dus dit betekent dat je naast het visuele ook aandacht moet besteden aan hoe goed je laatste meter tegen de bodem ligt. Ik heb zelf veel gedoken om zo een beter beeld te krijgen van hoe het er onderwater uitziet. En ik geloof dat karpers veel meer kunnen zien dan wat de meeste karpervissers denken. Het is volgens mij niet zonder reden dat de ogen van een karper zeer goed zijn ontwikkeld. Naast een goed zicht kunnen karpers ook een breder kleurenspectrum zien dan wij mensen. Reden temeer om aandacht te besteden aan je laatste meter. Baat het niet, het schaadt zeker niet!
Karpervissen op diep water conclusie
Hoewel we in eerste instantie dachten dat het plateau de meeste aanbeten zou opleveren werden de meeste vissen gevangen op het diepe water van de linkerkant op mijn hengels. Met de zig was ik vooral succesvol overdag. Daarom schakelde ik voor de nachtelijke uren over naar bodemaas. En hoewel ik niet veel keus had qua diepte kreeg ik mijn stek waar het ongeveer 14 diep was toch goed op gang. Een aantal keren was het in de vroege ochtend zo druk dat we de vissen even moesten weghangen om ze te foto graferen.
Achternagezien hebben we de stek heel goed bevist. Door overdag met de zigs te vissen en in de nacht met bodemaas kon ik het maximale eruit halen en wisten we enkele tientallen vissen te vangen. Waaronder een paar hele mooie vissen van ruin 20kg. En dat voor een stek die al weken totaal niet liep. Ja ik weet het hoort een beetje hoogdravend, maar het is zoals het is! Daarbij de andere vissers die daar dezelfde week met ons zaten kunnen het beamen. Soms zit het mee en maak je de juiste keuzen en daar mag je heerlijk van genieten! Veel plezier met het karpervissen op diep water, want ook in het vroege voorjaar kun je ze op diep water belagen met de zig!
Klik op de afbeelding voor meer info over onze zig balls