Visdraad opspoelen, molens smeren en nieuwe leaders maken!

Het nieuwe seizoen staat voor de deur, een nieuwe visdraad opspoelen hoort daarbij!

Visdraad opspoelen is waar de meeste karpervissers steevast elke seizoen mee beginnen. Maar er zijn zeker nog een paar andere zaken die onze aandacht verdienen bij het opstarten van een nieuw karper seizoen. Immers wanneer het materiaal niet goed wordt onderhouden of niet tijdig wordt vervangen dan loop je grote kans dat je de vis van je dromen verspeeld. Daarbij wil ik gewoon het maximale uit mijn spullen kunnen halen wanneer dat nodig is. Dit is niet mogelijk wanneer je oude verweerde visdraad op je molen hebt.

visdraad opspoelen doe je ieder jaar maar wat is de beste manier?
Je wilt toch niet je droomvis verspelen door gemakzucht?

Nieuwe karperlijnen opspoelen is iets wat ik zeker ieder jaar doe.

Een visdraad opspoelen wanneer doe je dat?

Een nieuwe visdraad opspoelen hoeft niet (bij elke soort visdraad) jaarlijks te gebeuren. Een gevlochten vislijn zoals onze braided line gaat namelijk jaren mee. Wel controleer ik mijn gevlochten visdraad op beschadigingen en waar nodig vervang ik een aantal van de eerste meters. Deze beschadigingen kunnen echt ook op één bepaalde plek zijn. Veelal veroorzaakt door mosselen of iets scherps op de bodem. Wanneer een groot deel van de vezels doormidden zijn dan zal je de lijn moeten vervangen tot dit punt. Maar het kan ook zijn dat de lijn over meerdere meters wat begint te pluizen. Niet dat dit direct alarmerend is maar het geeft wel de eerste tekenen van slijtage aan.

Een nieuwe nylon visdraad opspoelen doe je jaarlijks

Bij nylon visdraad is dit wat anders die zijn wel gevoelig voor UV licht en het is verstandig om deze jaarlijks te vervangen. Het een ander valt natuurlijk samen met de frequentie waarin jij vist. Vis je heel veel dan kan het zijn dat een nylon visdraad maar een half jaar mee gaat. Je kunt dit eenvoudig constateren aan de verkleuring van je vislijn. Het verkleuren van je visdraad is het eerste teken van veroudering. Niet dat de vislijn dan direct vervangen moet worden maar ik zal daar geen half jaar meer mee wachten.

visdraad opspoelen leer je in dit artikel

Een goed gevlochten vislijn gaat vele jaren mee. KLIK op de afbeelding voor meer info

Daarnaast check ik mijn visdraad als ik ga karpervissen op beschadigingen. Dit kun je eenvoudig doen door de eerste 50 meter even door duim en wijsvinger te laten glijden. Voelt de vislijn ruw aan dan is het beter om deze te vervangen. Ook kan het zijn dat de vislijn te sterk gekinkt is zodat deze niet meer glad aanvoelt. Deze kinken kun je wel uit het visdraad halen. Het eenvoudigste is middels een anti-kinkloodje. Deze werp je een of meerdere keren in om zo de kinken te verwijderen.

Iedere mono visdraad kinkt, ook wanneer het visdraad goed is opgespoeld.

De Invisible mono is een goede allround karperlijn waarbij je niet snel hinder zult ondervinden van het kinken. Dit komt omdat we dit visdraad hebben voorgerekt waardoor alle moleculen als het ware zijn gerangschikt in plaats van dat ze kriskras door elkaar lopen. Je kunt dit eenvoudig zien door een stuk lijn even goed onder spanning te brengen tussen je handen en vervolgens tegen elkaar aan te houden. Je zult zien dan de invisible mono niet inelkaar kringelt. Zoals gezegd elke mono karperlijn kinkt, dat is niet te voorkomen! Naast dat ik je aanraad om voor het uitvaren een gevlochten lijn te gebruiken is het ook handig om te weten hoe je voorkomt dat een visdraad onhandelbaar wordt door het kinken.

hoe voorkom je kinken in je visdraad of karperlijn

Ook een premium copolymeer karperlijn zal je af en toe moeten ontkinken. KLIK op de foto voor meer info

Kinken is trouwens niets anders dan het torderen van het visdraad. Dus bij elke omwenteling krijg je een zogenaamde kink. Dit torderen of kinken gebeurt door het gebruik van de slip, het drillen en het in en uitwerpen van de lijn. Met ander woorden het is gewoon niet te voorkomen. Net als met een fiets waarbij je af en toe de achterband moet oppompen zul je ook het visdraad af en toe moeten onderhouden.

Ontkinken mono visdraad

Dit doe je als volgt. Verwijder de leader van je hoofdlijn. Loop vervolgens de losse karperlijn langs een kanaal uit en leg die in het water. Na een 100 tal meter doe je de beugel dicht en loop je nog eens maar dan met gesloten beugel 100 meter langs de waterkant. Draai vervolgens de lijn weer op de spoel en hou bij de laatste 30 m lijn de lijn in de lucht. Maw laat de laatste 30 meter uitwapperen in de wind.

Eventueel kun je ook even die 30 m als een vliegvisser in de lucht heen en weer zwiepen. Des gewenst kun je het nog eens herhalen wanneer de karperlijn nog te veel kinken vertoont. Een ander manier die ook erg goed werkt is de volgende. Vaar met je rubber boot de lijn uit in het water. Wanneer je ongeveer 100 meter hebt uitgelegd sluit je de beugel. Vaar vervolgens nog eens een 100 tal meter maar dan met dichte beugel. Draai daarna de lijn op de molen en laat de laatste 30 meter in de wind uitwapperen. Nu is de lijn ontkinkt en kun je het resteerde visdraad opspoelen!

Deze vis zwom zich eerst vast waarna ik deze uiteindelijk met de boot uit het obstakel wist te bevrijden. Had ik concessie gedaan in mijn hoofdlijn dan had ik deze vis zeker niet gevangen.
Deze vis zwom zich eerst vast waarna ik deze uiteindelijk met de boot uit het obstakel wist te bevrijden. Had ik concessie gedaan in mijn hoofdlijn dan had ik deze vis zeker niet gevangen.

Zelf ontkink ik mijn vislijn geregeld, vaak na iedere vissessie of wanneer ik veel karpers vang zelfs tijdens de sessie. Wanneer je het kinken van je visdraad niet laat oplopen dan volstaat een eenvoudige versie van bovenstaande ‘ontkinkprogramma’. Ik zwiep ongeveer 30 meter hoofdlijn als een vliegvisser wat heen en weer en verwijder zo de aanwezige kinken.

Fluoro carbon visdraad opspoelen

Onze fluoro carbon hoofdlijn is UV bestendig en zal niet door de zon verouderen. Toch heeft ook deze karperlijn onderhoud nodig. De meeste fluoro carbon vislijnen worden snel vuil en zijn dan goed zichtbaar in het water. Gelukkig is de CW Fluoro line behoorlijk vuilafstotend. Neemt niet weg dat ook deze lijn af en toe schoon moet worden gemaakt. Een fijne manier om het vuil te verwijderen is de lijn door een vochtige doek naar binnen te draaien. Het vuil zal achter blijven in het doekje en de lijn is weer schoon.

visdraad opspoelen is niet moeilijk maar wat is nu de juiste manier?
Een fluoro lijn moet je af en toe even schoonmaken met een doekje.

Wil je een lijn die heel weinig vuil pakt dan is Fluoro carbon line een echte aanrader. KLIK op de afbeelding voor meer info

Naast het verwijderen van vuil is het ook bij een fluoro line verstandig om deze te controleren op beschadigingen. En geregeld te ontkinken. Een fluoro carbon karperlijn is namelijk stijver en kan daarom minder kinken opnemen alvorens het vervelend wordt. Wil je de vislijn in tip top conditie houden dan is het goed om de lijn 1 keer per jaar even door een doekje met wat silicone spray te halen. Uiteraard kun je dit visdraad opspoelen net als nylon of gevlochten draad!

Smeren van je molens hoort ook bij het visdraad opspoelen!

Naast een goede visdraad opspoelen is het ook belangrijk dat onze molens op de juiste manier worden onderhouden. Zelf geef ik mijn molens 1 keer per jaar een grote beurt. Ik haal dan de hele molen uit elkaar en smeer de benodigde onderdelen. Echter wat ik daarnaast vaak doe is een onderhoudsbeurt die je zelfs bij de waterkant kunt uitvoeren. Met deze onderhoudsbeurt smeer ik de delen die het meest te lijden hebben.

Allereerst verwijder je de spoel van de molen en de slinger. Daarna verwijder je met een doekje alle overtollige vet van de molenas. Zorg ervoor dat deze in de hoogste stand is. Daarna kun je de as smeren met olie. Het nadeel van vet is dat deze (bij glijlagers wat de hoofdas is) aan de kant wordt gedrukt en vervolgens niet meer goed smeert. Ik prefereer daarom een niet te dunne olie die ik met enige regelmaat aanbreng.

Hoe je werpmolen smeren?
Elk jaar haal ik mijn molens even uit elkaar om deze te smeren. Op deze manier ben ik zeker van een lange levensduur en voorkom ik ergernissen tijdens het vissen.

Naast de hoofdas smeer ik ook de lager van de slinger. Dit kun je eenvoudig doen door een drupje olie er op te laten vallen en vervolgens de kop wat rond te draaien. Door dat de lager nu ronddraait loopt de olie er goed in. Ook de beugel en de slingerhandvat kunnen gesmeerd worden met wat olie. Het overtollige deel verwijder je met een doekje.

Onderhoud hengels

Naast de molens moeten ook de hengels onderhouden worden. Je kunt de hengels afnemen met een vochtige doek en wat autowasmiddel. Daarna een klein likje autowax op de hengel uitwrijven en de hengel is waterafstotend en ziet er weer als nieuw uit. De bus-sluiting of penverbinding smeer ik met een droge kaars. Deze strijk je even langs de bus en zorgt voor een mooie vuilafstotende smeering. Het handvat kan met een vochtig doekje en wat groene zeep schoongemaakt worden. Zeker kurk wil nog wel eens snel vies worden door slijm en voerresten. Zeer hardnekkig vuil moet je even laten inweken voordat je het kunt verwijderen.

onderhoud van je karperhengels
Het smeren van de pensluiting kun je heel eenvoudig doen door een droge kaars even over de pen heen te wrijven

Maken van leaders

Nu de hengels, molen en visdraad weer in orde zijn wordt het zaak dat we de rest klaar maken. De laatste paar jaar vis ik voor 90% met de lead free leaders. Deze leaders zijn heel eenvoudig zelf te maken maar we hebben ze ook kant en klaar. Het mooie aan dit materiaal is dat deze kleurvast en bijzonder duurzaam en sterk is. Aangezien de leaders niet verkleuren is het best moeilijk te zien wanneer je ze moet vervangen. Daarbij hebben ze een trekkracht van maar liefst 80lb dus ook al zou er een beschadiging op zitten dan nog heb je buffer genoeg.

Desalniettemin vervang ik ze iedere jaar. Maar ook wanneer er eentje beschadigd is. Mijn filosofie is heel eenvoudig: ik neem geen risico wanneer het gaat om het vangen van misschien wel mijn grootste karper. Een ander punt is het splicen dan de leader en de verbinding met de hoofdlijn. Persoonlijk raad ik je sterk aan om de leader middels een lus in lus verbinding te bevestigen. Op deze manier voorkom je dat de knoop gaat slippen. Het Lead free leader materiaal is namelijk heel glad en zeer schuurbestendig.

op de juiste manier splicen van je lead free leader materiaal

Zorg ervoor dat je de splicing van het lead free leadermateriaal over een afstand van tenminste 4 a 5 cm doet. Klik op de afbeelding voor meer info over het lead free leader materiaal.

Splicen over een lengte van tenminste 4 cm!

Waar sommige mensen nog wel eens raar tegen aankijken is de sterkte van een knoop bij een leader die gespliced is. Het is inderdaad zo dat je deze zo weer uit elkaar kunt trekken wanneer je aan een kant van de lus aan de leader trekt. Echter bij het vissen zal dit nooit gebeuren. Ik vis al vele jaren met leaders die gespliced zijn en ik heb nog nooit een verbinding los getrokken. Dit is ook wel logisch want bij het vissen komt de kracht altijd recht op de hele lus te staan. Er zal dus nooit aan een kant van de verbinding getrokken worden. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je de splicing over een afstand maakt van tenminste 4 cm.

riviervissen op karper is aan mij wel besteed
Wanneer je op de rivier vist dan is het raadzaam om geregeld je visdraad te controleren. KLIK op de afbeelding voor meer info over onze visdraad

Top tip camouflage end tackle

Als laatste wil ik jullie nog graag een goede tip meegeven. In het vroege voorjaar is het water altijd glashelder totdat de omzetting van de onderste waterlagen opgang komt. Het laatste wat ik wil is het waakzame niveau van de karpers op voorhand activeren. Vandaar dat ik zeker in deze periode adviseer om goed te kijken op welke ondergrond je aan het vissen bent. Een karper die op zijn hoede is, is natuurlijk veel moeilijker te vangen.

Niet alleen eet de vis met meer wantrouwen, maar het aas zal ook minder diep in de bek genomen worden. Toen ik rattenvanger was een standaard gegeven dat de vallen die het minste opvielen altijd het meeste vingen. Bij het karpervissen is dat niet anders! De wateren worden steeds minder troebel en op sommige wateren kun je de bodem nog zien op ruim 5 m waterdiepte. Karpers hebben hele goede ogen. Ik denk dat ze minstens net zo goed kunnen zien als een mens. Sterker nog, ze zien zelfs meer kleuren, want karpers kunnen zelfs een deel UV licht onderscheiden iets wat mensen niet kunnen.

3 camouflage kleuren visdraad

lead free leader materiaal is misschien wel het mooiste leadermateriaal om loodsystemen te maken
Onze leader visdraad is verkrijgbaar in 3 verschillende camouflage kleuren. Gravel voor licht gekleurde leem en gravel bodems. Silt voor donkere modderbodems en Weed voor wateren met veel planten en een grijsachtige bodem.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze end tackle

Skills

Nu is het zo dat in de natuur geen enkel dier zomaar bepaalde skills heeft zonder dat deze ook nuttig zijn voor het dier. Daarom ben ik zeker kien op mijn laatste meter. CW heeft in hoofdlijnen 3 verschillende camou kleuren waar je op ieder water mee uit de voeten kunt. Als eerste de gravel is een perfecte kleur bij zand maar ook leem en gravel bodems. De Weed is natuurlijk perfect te gebruiken in wateren met behoorlijk wat plantengroei waarbij we een combinatie hebben gemaakt met een een grijsachtige silt kleur want op de bodem van deze plantenrijke wateren heb je vaak een zachte voedselrijke sliblaag en daar valt onze lead free leader perfect in weg.

Zakt weg in de bovenste sediment laag

Uiteraard hebben we ook een mooie zwarte kleur die goed wegvalt in modderbodems en ik zeg expres wegvalt in want de bovenste laag sediment is namelijk vrij zacht gebruik je een echt zware leader zoals het lead free of onze tungsten leader dan zakt deze weg in deze sediment laag en dat is natuurlijk het mooiste wat je jezelf kunt wensen. Zowel de lead clips als de tail rubbers zijn gemaakt van transparante camou kleuren! Daardoor vallen ze nog beter weg tegen de achtergrond omdat er geen duidelijk lijnen meer zichtbaar zijn!

Ook het onderlijn materiaal is gemaakt van een camouflage patroon puur om de lijn te breken waardoor een karper nog minder herkenningspunten heeft. Des te minder herkenningspunten des te makkelijker een vis vangbaar wordt! Wil je meer weten over hoe je de juiste visdraad kunt kiezen voor het vissen op karper? KLIK dan hier om het artikel te lezen!