Lac de Juvigny een goed winterwater gelegen in de Marne Valley!

Lac de Juvigny, zig vissen, stalken en de Octo-rig

Lac de Juvigny is een 7 hectare groot kristalhelder water gerund door Christophe Brasher. Christophe is tevens eigenaar van Marne Valley Carping. Juvigny is een van de wateren hij heeft daarnaast nog 2 mooie wateren in het pakket. Eerlijk is eerlijk ik kom eigenlijk nooit in Frankrijk. Mijn kennis met betrekking tot mooie wateren in dit land is dan ook heel beperkt. Gelukkig weet Patrick het een en ander en het is op zijn uitnodiging dat we afreizen maar Juvigny. Hij heeft al veel vaker gevist op dit water en kent de eigenaar ook erg goed.

De week voorafgaand van ons vertrek was nog heel spannend, want toen lag het water nog dicht door de vorst. Gelukkig is het nu boven nul, maar het gaat zeker niet makkelijk worden om op Juvigny een paar vissen te vangen. Wat ik persoonlijk wel een pluspunt vind is dat Christophe Engels spreekt. Dit maakt het communiceren voor mij in ieder geval en stuk eenvoudiger. Het water is glashelder en het bestand dat er zwemt is er eentje om van te watertanden. Je kunt Christophe bereiken via: 00 3362 555 4237

De eersEr zwemmen hele mooie karpers op lac de juvignyte is binnen wat kan er nu nog misgaan?
De eerste is binnen wat kan er nu nog misgaan?

Aankomst Lac de Juvigny

Patrick is al bij het water wanneer ik samen met Jurjen onze cameraman aankomen. Patrick heeft zich gepositioneerd in de zuidoosthoek van Juvigny. Deze stek heeft een klein, langwerpig eilandje met veel takken erop. De takken staan allemaal in het water en is wat dat aangaat een ideale schuilplek voor de karpers. Daarbij geeft deze stek toegang tot het diepste gedeelte van Juvigny. Alles bij elkaar gerekend snap ik wel dat deze stek Patrick zijn voorkeur heeft. Omdat we een film maken zet ik me links naast Patrick heen. Vandaaruit ga ik kijken wat mijn mogelijkheden zijn.

Ik ga eerst de spullen uitladen en dan wil ik me een beeld van het bodemverloop vormen. Zo net na de winter staat het water behoorlijk hoog. De stek waar je normaal je hengels en bivvy kwijt kunt staat nu onder water. Wanneer ik mijn voerboot ter water laat kom ik er al snel achter dat er bij mij gemiddeld 5 meter water staat. Echter bij Patrick gaat het echolood naar 7 meter diepte. Wanneer ik bij hem op de dieptemeter kijk zie ik heel veel vissignalen op het scherm. Dit is niet verkeert en ik ben er zeker van dat hij wel een visje gaat vangen.

wintervissen op karper is wel iets wat ik heel leuk vind!
Plezier aan de waterkant dat is waarom het draait en de reden waarom ik al ruim 30 jaar op karper vis!

Weinig diepte verschil

Mijn stek is vrij monotoon, na lang zoeken vind ik 2 kleine plateaus. Hier is het een meter ondieper dan de rest. Met de voerboot voer ik wat verkruimelde boilies op de plaatjes, maar ik ga er nog niet vissen. Ondanks dat ik bij Patrick zoveel vissignalen op zijn dieptemeter zie, zie ik bij mij helemaal niets. Blijkbaar liggende vissen echt gestapeld in een hoek van het water. Dit is typisch iets voor in de winter. Het overgrote deel van het water lijkt wel leeg, terwijl vrijwel alle vis op een bepaalde plek rondhangt.

gebruik de juiste lijn voor het karpervissen. We starten deze vissessie op lac de juvigny met een nieuwe vislijn!
Voor aanvang van onze eerste sessie spoelen we eerst een nieuwe lijn op de molen. Stel je voor dat je de eerste vis van het seizoen verspeeld door verkeerde zuinigheid.

KLIK op de afbeelding voor meer info

Opstarten en spullen in orde maken

Deze sessie is voor zowel mij als Patrick de eerste sessie van het nieuwe jaar. Standaard smeer ik mijn molens en gaat er een nieuwe hoofdlijn op de molen. Ik wil namelijk geen risico lopen dat ik de eerste vis van het seizoen verspeel door verkeerde zuinigheid. Mijn bedoeling is om alles in orde te hebben voordat het donker wordt. Die avond maak ik 2 hengels klaar met de zig rig en kruip ik vroeg in bed. Het is namelijk nog behoorlijk fris en ik ben ook wel moei van het autorijden.

zigvissen in de winter op lac de juvigny kan zeker lonend zijn!
Een zig rig bevestig je strak op de hair. Ik maak een korte hair van het uiteinde dat overblijft van de bledknoop.

Wil je meer weten over onze zig producten? KLIK dan op de foto voor kant en klare zig rigs.

Al snel dommel ik, diep weg gedoken in mijn slaapzak weg naar dromenland. Die nacht slaap ik als een roos. Het is hier heerlijk rustig en stil. Juvigny ligt tussen de bossen en is volledig afgesloten van de buitenwereld. Dit is ook waarom er verder geen mensen komen. Persoonlijk hou ik daar wel van.

De eerste morgen op Lac de Juvigny

Ik weet niet hoe het jullie vergaat maar wanneer ik aan het water ben, ben ik altijd heel vroeg wakker. Mijn hengels hebben geen piep gegeven maar de visser in mij staat op scherp. Ook tijdens mijn ontbijt hou ik aandachtig het water in de gaten. Mijn zelfgemaakt zuurdesembroodje met daarop roomboter en een lekkere lik honing maakt het helemaal af. Het is fijn om hier te zijn en ondanks dat dit een moeilijke sessie gaat worden heb ik er heel veel zin in. Ik hou wel van een uitdaging. Ieder teken van leven kan voor mij een aanknopingspunt zijn. Na mijn ontbijt zet ik een lekker bakkie koffie. Het water ligt er doods bij er is geen teken van leven te zien. Zelf geen voorntje die het oppervlak doorbreekt.

de eerste vis is binnen op de octo rig
Patrick weet een bijzonder mooi exemplaar te vangen op de Octo-rig!

Beet, beet!

Dan hoor ik een beetmelder af gaan. Het is een van Patrick zijn hengels die krom gaat. En niet veel later weet ik een mooie vis voor hem te netten. Het is een prachtige schub! De eerste van deze sessie. Ik ben net zo blij als hem en met een big smile gaan we op de foto. Wat later in de ochtend is Pat zijn lijnen aan het uitvaren. Als er weer een beetmelder afgaat en Patrick roept om hulp. Hij is namelijk op het water bezig met een andere hengel en kan niet de vis drillen. Snel loop ik naar zijn set-up en gris de hengel van de steunen. Aan het andere eind hangt duidelijk een vis.

Ondanks dat het niet mijn hengel is voelt het goed om de eerste vis van het jaar te drillen. Eenmaal op de kant wil ik Pat zijn hengel teruggeven maar hij staat erop dat ik de vis dril. Niet veel later weet ik de vis veilig over het net koord te trekken. De vis voelt niet echt als de mijne. Het wordt tijd dat ik zelf ook een vis vang op mijn eigen hengels. Ik moet echt een tandje bij gaan zetten anders gaat dat zeker niet gebeuren.

een line aligner of line adaptor werkt perfect op een longshank karperhaak
Om de Octo rig perfect te laten werken moet de haak direct naar de onderlip draaien zonder dat deze in het zachte vlees achter in de bek prikt.

De nieuwe Line Adaptors zorgen voor de perfecte inhaking!!  KLIK op de afbeelding voor meer info over onze line adaptor voor haakmaat 6 t/m 2

IJskoud water

Het probleem is dat de vissen met deze watertemperaturen nog niet zwemmen. Het is zo rond de 5 a 6 graden. Hierdoor moet je eigenlijk echt precies in hun holding vissen wil je er eentje prikken. Wel ga ik mijn hengels omzetten naar een chod-rig. Deze wil ik gaan vissen op de kleine plateaus die ik gisteren heb aangevoerd met wat boilie kruim. De rest van de dag ga ik besteden aan het zoeken naar alternatieve stekken. Morgen wordt het een warme dag en heel misschien ontwaken er dan een paar vissen. Deze actieve vissen zwemmen wat meer en zijn vaak wel te vangen.

Zigvissen op Lac de Juvigny

Naast het karpervissen met de chod-rig blijf ik sowieso vissen met een zig-rig. De eerste dag verloopt voor mij verder zonder actie. Echter de 2 de dag weet ik een vis te vangen dicht onder de kant. De vis is niet heel sterk en beweegt als in slow-motion mee naar het net. Patrick vangt ook een hele mooie Lac de Juvigny karper. Deze vis heeft een cluster van schubben rechtsboven in. Alle vissen vallen voor de octopus-rig. Tegen de avond loopt er nog een hengel bij hem af en wederom met een prachtige spiegel als resultaat. Opvallend is dat het steeds dezelfde hengel is die actie geeft. Alle andere hengels liggen er roerloos bij.

Ik stel Patrick voor om met een zig rig te gaan vissen. Immers zijn dieptemeter liegt niet en waarom zou je niet met en zig proberen je hebt niets te verliezen. Ik geef Patrick wat zig spullen en leg hem uit hoe het adjustable zig rig systeem werkt. Natuurlijk is hij wat sceptisch hoe kun je nu met een stuk foam een karper vangen? Zelf maak ik wat zig mix aan om te kijken of ik misschien een paar vissen nieuwsgierig kan maken. De mix is op basis van gecondenseerde melk en melkpoeder. Beide tezamen geven een enorme wolk in het glas heldere water van Lac de Juvigny. Nieuwsgierig als karpers zijn vinden ze een dergelijke wolk zeer interessant, tenminste wanneer ze niet te diep in de winterstand zitten.

prachtige winterschub karper van lac de juvigny
Ik weet strak in de kant een hele mooie vis te vangen. Een karper die ik zeker weten niet had gehad wanneer ik niet was verkast

Een loslopende hond vangt altijd wat

Wat ik ook probeer het wil op mijn stek niet vlotten met de aanbeten. Vandaar dat ik wat rondloop op de hoop dat ik misschien ergens een karper kan vinden. De zon staat immers goed zijn best te doen aan de hemel en het zou me niets verbazen dat ze hier tussen de takken wat omhoogkomen. Het vangen zal nog wel erg lastig worden omdat het talud vrijwel loodrecht naar onderen valt naar 3 a 4 meter waterdiepte. Voorzichtig en muisstil sluip ik langs de waterkant. Voor mij zie ik een paar schimmen vrij dicht onder de oever voorbijgaan. Ik blijf doodstil staan. Enkel met een geoefend oog zie je ze zwemmen. Dit is mooi zeg ik tegen mezelf. Misschien kan ik hier eentje van vangen.

Behoedzaam, maar best snel ga ik terug om mijn hengels te halen inclusief een onthakingsmat. Aangezien het zo diep is maak ik een zig klaar. Echter deze keer moet ik wel een dikkere variant maken. De vele obstakels maken het er niet makkelijker op. Als onderlijnmateriaal gebruik ik de 33/00 invisble mono. Afgewerkt met een Chod haak in maat 8, deze is klein maar bijzonder sterk. Als haakaas bevestig ik een stukje High density foam in een zwarte kleur. Het is me al heel vaak opgevallen dat vissen die lang hebben stilgelegen het beste te vangen zijn met een zwart gekleurd stukje foam. Dit terwijl de andere kleuren het in deze omstandigheden het vaak laten afweten.

een prachtige bak van lac de juvigny op de zig rig!
Patrick vangt zijn eerste kaper op de zig rig!

When the going gets touch Lac de Juvigny

Mijn twee hengels leg ik op de grond met de slip een heel klein beetje open. Bewust leg ik de hengels een stukje terug, want ik wil niet dat mijn hengeltoppen vanuit het water te zien zijn. De vissen zwemmen immers vrij dicht onder het wateroppervlak. Tot 2 keer toe zie ik dat een vis interesse heeft in mijn zig foam maar telkens weer draaien ze de kop weg. Aan mijn ander hengel heb ik een wafter gemaakt. Die leg ik zorgvuldig weg tegen het schuine talud op ongeveer 1,5m waterdiepte. Het is deze hengel die er als eerste vandoor schiet. Na een heftige dril weet ik de vis het net in te loodsen. Het is niet de grootste, maar wel meer dan welkom. Wanneer de vis weer terug zwemt in zijn element loopt ook de ander hengel af met de zig rig. Deze vis haalt alles uit de kast en zet de hele stek op zijn kop. Gelukkig kan ik wat zwaarder drillen omdat ik de Invisible mono gebruik ipv de normale zig link. Niet veel later weet ik ook deze vis veilig te landen.

ik zet een prachtige spiegelkarper terug op lac de juvigny
Zoeken, vinden, vangen is het devies in het vroege voorjaar!

Eerste zig vis voor Patrick op Lac de Juvigny

Dat stalkend vissen is echt mijn ding. Ik beleef daar zoveel plezier aan. Daarbij kun je precies zien wat de vissen doen en leer je makkelijk het een en ander bij. Helaas heeft de laatst dril alles verjaagd en moet ik noodgedwongen de stek verlaten. Eenmaal terug bij Patrick blijkt dat ook hij een vis heeft gevangen op de zig. En met 17,5 kg is het een serieuze Lac de Juvigny karper. Het is patrick zijn eerste vis en ik ben ontzettend blij voor hem. Tijdens het koffie drinken kan hij het haast nog niet geloven dat hij de grootste vis van deze sessie heeft gevangen op een two tone zigball.

de octo rig doet zeker zijn werk op lac de juvigny
De Octo of maden rig doet goed zijn werk op lac de Juvigny!

KLIK voor meer info op de foto over onze Longshank haken.

De Octo-rig doet goede zaken op Lac de Juvigny

Een hengel springt er telkens bovenuit en dat is de hengel met de Octo-rig. Deze hengel weet maar liefst 8 verschillende vissen te vangen. En dit is gezien de omstandigheden bijzonder goed. Persoonlijk vind ik de Octo-rig een hele mooie en goed doordachte presentatie. Naast de visuele attractie is er ook bewegingsattractie en de voedselprikkel van levend aas. Iets wat je met een normale boilie natuurlijk nooit voor elkaar kunt krijgen. Patrick vertelt dat 10 maden precies genoeg zijn om de drijvende soft sweet corn op de bodem te zetten.

Hij monteert de maden met naald en draad op de sweet corn. Wanneer de maden zijn bevestigd rijgt hij met een boilie naald de drijvende nep mais op de hair. Als haak gebruikt hij een karperhaak maat 6. De longshank haak is afgewerkt met een line adaptor waardoor de inhakingsefficiëntie aanzienlijk toeneemt. De Octo rig is op deze manier perfect uitgebalanceerd. Ook al zuigt een karper niet hard de longshank haak zal met heel weinig weerstand naar binnen vliegen. Daarbij heb ik gezien dat de rig iedere keer goed inhaakt. En wanneer de praktijk laat zien dat het werkt dan ben ik de laatste die tegenspreekt!

Stap voor stap Octo-rig

De Octo-rig is heel eenvoudig om te maken. Allereerst ben je de volgende benodigde tools en rig componenten nodig.

  • Boilie needle fine
  • Splicing needle
  • Fishing Scissors
  • Multi tool

hoe maak je een maden rig?

KLIK op de foto om het  Tool pakket te bestellen

Benodigde rig componenten Octo -rig

hoe maak je een maden rig? De rig om op lac de juvigny te scoren!

hoe maak je een maden rig?
Neem ongeveer 35 cm van het soft coated hooklink materiaal
hoe maak je een maden rig?
Verwijder met een multi tool 15 cm van de coating
hoe maak je een maden rig?
Maak een kleine lus in het uiteinde, dit wordt de hair
hoe maak je een maden rig?
Bevestig de haak middels een knotless knot
hoe maak je een maden rig?
Bevestig nu een line Adaptor medium op de haak
hoe maak je een maden rig?
Schuif nu een 3.1mm Rig Ring op de hair en vervolgens op de haak
hoe maak je een maden rig?
Fixeer de rig ring met een platte knoop
hoe maak je een maden rig?
Schuif op het ander uiteinde een tungsten anti tangle hooklink sleeve
hoe maak je een maden rig?
Maak daarna een kleine lus in het uiteinde en trek deze aan met een Multi tool
hoe maak je een maden rig?
Je kunt nu de onderlijn eenvoudig monteren op een quick change swivel van de leader
hoe maak je een maden rig?
Druk de coating een beetje naar boven en kneed vervolgens het tungsten putty hier omheen
hoe maak je een maden rig?
Nu kunnen we de maden op de soft sweet corn bevestigen
hoe maak je een maden rig?
Rijg 5 maden op een stukje draad
hoe maak je een maden rig
Schuif vervolgens een soft sweet corn op de naald
hoe maak je een maden rig?
Rijg daarna nogmaals 5 maden op de draad
hoe maak je een maden rig?
Knoop het draad aan elkaar met een platte knoop. Leg een aantal extra knopen om de maden te fixeren
hoe maak je een maden rig?
Steek nu de octopus op een boilie naald fine
 hoe maak je een maden rig?
Bevestig de octopus presentatie op de hair
visvakantie, noord frankrijk, karpervissen, betaalwater, karper, frankrijk karper, Lac de juvigny
Zo ziet de presentatie er uit boven een bedje van maden. Zeg nu zelf welke karper op Lac de Juvigny kan dit links laten liggen?

Wil je geen enkele film meer missen maak je dan lid van ons you tube kanaal!