Welk visdraad is geschikt voor het karpervissen?

Ga je een visdraad of vislijn kopen? Lees dan eerst dit artikel!

Toen ik mijn eerste visdraad ging kopen om op karper te vissen keek ik voornamelijk naar de trekkracht. In die tijd had je nog niet veel keus. Hiernaast waren er geen speciale karperlijnen zoals je die nu kunt kopen. In die dagen had je Platil, Maxima en Sylcast daarna hield het al gauw op. Gevlochten lijnen, zoals dyneema en kevlar draad, maar ook fluorocarbon vislijn zoals X line waren er toen nog niet. Om een onderverdeling te maken in zogenaamde karperlijnen kun je zeggen dat er drie soorten zijn. Namelijk nylon, fluorocarbon en gevlochten draad.

Inhoudsopgave

Welk visdraad is geschikt voor het karpervissen?

De belangrijkste eigenschappen van een karperlijn

Is het kinken van een visdraad te voorkomen?

Het ontkinken van een vislijn

Het opspoelen van een karperlijn – hoe doe je dat?

Hoe vol mag de spoelrand zijn na het opspoelen?

Welke knopen zijn geschikt voor welke karperlijn?

Hoe maak je een palomar knoop?

Figure of 8-loop knot, of achtknoop maken

Gevlochten visdraad knoop

welk vidraad is het beste voor het karpervissen
Ik heb altijd drie verschillende soorten visdraad bij me wanneer ik ga karpervissen.

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor het kiezen van karperlijn?

In dit artikel gaan we kijken welke eigenschappen belangrijk zijn voor het vissen op karper. Wanneer je weet wat de specifieke eigenschappen van verschillende hoofdlijnen zijn, kun je pas een goede keuze maken. De situatie en de manier van vissen bepalen welke lijn het meeste voordeel geeft bij de heersende omstandigheden. Dit betekent dat wanneer je de juiste draad gebruikt, je aanzienlijk meer karper kunt vangen. Het is daarom dat ik altijd drie verschillende reservespoelen bij me heb met zowel nylon, gevlochten vislijn als ook fluorocarbon.

Visdraad kopen? Meten is weten!

Zoals gezegd; al vrij snel kwam ik erachter dat de trekkracht voor het karpervissen niet eens zo belangrijk is. Eigenschappen als schuurbestendigheid, betrouwbaarheid, mate van rek en gebruiksvriendelijkheid zijn veel belangrijker voor het vissen op karper. Hiernaast bleek uit verschillende testen dat hetgeen dat op de klos met snoer stond vaak sterk afweek van de werkelijkheid. Veel vislijnen zijn namelijk veel dikker dan wat op de spoel staat. Om maar te zwijgen over de aangegeven trekkracht.

in de winter gebruik ik een gevlochten vislijn

Roelof vist graag in de winter met een gevlochten visdraad.

Wanneer je geen macrometer hebt is het heel lastig te controleren. Daarbij is de trekkracht van knoop tot knoop en van lijn tot lijn verschillend. Het is dus raadzaam om verschillende knopen te gebruiken in dezelfde lijn. Zo kun je zien welke het beste resultaat geeft.

In de fabriek wordt de trekkracht van vrijwel alle karperlijnen gemeten middels een zogenaamde klemtechniek en dus niet op de knoop. Middels deze klemtechniek kun je een aanzienlijk hogere trekkracht halen ten opzichte van een knoop. Dit maakt een heel groot verschil. Verreweg de meeste visdraad boet behoorlijk in op de trekkracht van de knoop.

Dat trekkracht niet het belangrijkste is, heeft voornamelijk te maken met het feit dat je met een karperhengel bij maximale belasting niet eens drie kilo van de grond kunt tillen. Dit betekent dat je in theorie zonder problemen zou kunnen vissen met een tien ponds hoofdlijn, maar de praktijk vertelt een ander verhaal. Lees dus gerust verder.

Welke dikte karperlijn is geschikt voor het allround karpervissen? Dit moet je weten wanneer je een visdraad gaat kopen!

Bovenstaande vraag krijg ik vaak gesteld en deze niet zo eenvoudig om te beantwoorden. Het maakt namelijk uit hoe ver je moet werpen, maar ook de mate van en de soort hindernissen in het water bepalen welke lijn en welke draaddikte je het beste kunt gebruiken.

Gevlochten vislijn welke dikte? Voor een gevlochten vislijn is het heel lastig om de juiste dikte te bepalen. De meeste gevlochten vislijnen zijn niet rond en kun je daarbij eenvoudig plat drukken met een macro meter. Zelf hou ik ervan om met een dunne, ronde gevlochten vislijn te vissen zoals onze braided mainline. Voor de meeste omstandigheden is een knoopsterkte van tenminste 20lb voldoende met een diameter van ongeveer 0,25mm.

Nylon karperlijn welke dikte visdraad kopen?

Voor een premium copolymeer zoals onze Invisible mono gebruik ik in vrijwel alle omstandigheden de 0,37mm versie. Daarmee kun je ruim 100meter ver werpen en heb je ook nog een behoorlijke schuurbestendigheid en hoge trekkracht. Vis je daarentegen op wateren met behoorlijk wat steenachtige obstakels dan ga ik voor de 0,43mm versie. En wanneer ik zeer ver moet werpen en het uiterste uit mijn worp moet halen dan ga ik voor de 0,33mm versie

Fluorocarbon vislijn welke dikte? Voor een Fluorocarbon karperlijn ga ik het liefste voor de 12lb versie deze is 0,32mm in diameter. Een fluorocarbon is misschien niet zo sterk, maar wel heel schuurbestendig. Daarbij des te dunner des te gebruiksvriendelijker deze vislijn is. Vandaar dat ik liever voor een wat dunnere vislijn. Vis je op wateren met een steenachtige bodem dan ga ik voor de 0,35mm versie zodat ik iets meer buffer heb.

De belangrijkste eigenschappen van een karperlijn

Schuurbestendigheid is een zeer belangrijke eigenschap van het snoer om mee te vissen

In vrijwel ieder viswater komen obstakels voor. Stenen en mosselen zijn wel het gevaarlijkste voor onze hoofdlijn. Je zou zeggen dat een dikke visdraad beter bestand zou zijn tegen doorschuren dan een dunne vislijn. Dit is echter niet altijd het geval. Er zijn best veel lijnen die bij oppervlakkige beschadigingen vrijwel hun gehele trekkracht verliezen. Aan de andere kant zijn er ook lijnen die, al zijn ze voor de helft doorgeschuurd, evenredig hun trekkracht behouden. Bij het ontwikkelen van een hoofdlijn voor het vissen op karper moet je daar terdege rekening mee houden.

Volspeolen van je molens met de juiste karperlijn
De schuurbestendigheid van een karperlijn is misschien wel het allerbelangrijkste.

Des te schuurbestendiger een vislijn is, des te harder deze wordt. Denk maar eens aan een fluorocarbon hoofdlijn. Deze is zeer schuurbestendig, maar ook ‘hard’ en een stuk minder soepel dan een nylon lijn. Het is mogelijk om de stugheid van een fluorocarbon lijn aan te passen. Dit is echter een vrij duur proces, maar voor het karpervissen wel essentieel. Door deze techniek blijft de schuurbestendigheid behouden, maar wordt de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk verhoogd.

Een groot voordeel van een deze nabewerking is, dat deze de circulaire trekkracht en de trekkracht op de knopen aanzienlijk hebben verbeterd. De standaard fluorocarbon karperlijnen hebben een lage en onbetrouwbare knoopsterkte.

roelof met een mooie karper

Beetregistratie is ook een belangrijke eigenschap van een goede karperlijn. Zeker in de winter wanneer de vissen soms heel voorzichtig zijn en een aanbeet nauwelijks wordt doorgegeven.

Schuurbestendigheid is belangrijk bij het visdraad kopen

In volgorde van schuurbestendigheid zal een fluorocarbon op de eerste plaats komen, als goede tweede een nylon hoofdlijn en als laatste de braided mainline. Let wel, sommige obstakels zoals waterplanten kun je beter te lijf gaan met een gevlochten draad. Een gevlochten karperlijn snijdt namelijk eenvoudig door de waterplanten heen waardoor de vis zichzelf niet zo snel vast zal zwemmen. Heb je te maken met takken en boomstronken, dan is nylon een veel beter keuze. Deze snijdt namelijk niet in het half rotte hout, maar glijdt er overheen. Het is dus raadzaam om je draad hierop af te stemmen.

fluoro carbon karperlijn is snel zinkend
Fluorocarbon lijn is uitermate schuurbestendig en gaat daarbij ook nog eens heel lang mee.

Is het kinken van een visdraad te voorkomen?

Het kinken van de hoofdlijn zal bij het vissen op karper altijd gebeuren. Kinken is niets anders dan het torderen van de draad. Het is maar net bij hoeveel omwentelingen een vislijn lastig begint te worden. Kinken krijg je door het drillen van een karper waarbij de vis door de slip zwemt. Draai je daarentegen ook nog aan de slinger van de molen wanneer de slip ronddraait, dan gaat dit dubbelop. Het beste zou dan zijn dat je tijdens de dril terugdraait, in plaats van de slip te gebruiken. Dit zogenaamde backwinding is een manier van drillen die ik persoonlijk erg graag doe. Op deze manier voorkom je het kinken van de draad.

een gevochten lijn is ideaal om te gebruiken met de voerboot
Een gevlochten lijn heeft geen last van kinken en is daarom zeer geschikt om in te zetten bij het uitvaren van je montage.

De regel luidt: des te soepeler een karperlijn is, des te meer omwentelingen deze kan opnemen alvorens deze in elkaar krinkelt. Hiernaast maakt het een groot verschil of je een voorgerekte lijn gebruikt, bijvoorbeeld onze invisible mono. Bij een voorgerekte draad zijn de moleculen door het voorrekken gerangschikt. Hierdoor zal deze lijn lang niet zo snel ‘lastig worden’ bij een evenredige aantal kinken, in vergelijk met een niet voorgerekte nylon.

wil je alles weten over karperlijnen klik dan hier
Het kinken van een karperlijn is niets anders dan het torderen van de visdraad.

Een gevlochten karperlijn daarentegen kan zeer veel omwentelingen opnemen voordat deze hinderlijk begint te worden. Voor een monolijn ligt dat anders. Mono betekent enkel. Deze vislijnen bestaan dus uit één draad. Nylon en fluorocarbon zijn beide mono’s, of te wel enkeldraads lijnen om mee te vissen. Eigenlijk kun je een monofilament lijn vergelijken met een lange staaf, welke bij het kinken verandert in een wokkel. Bij te veel omwentelingen zal de lijn weer terug willen draaien naar zijn originele staafvorm.

Het ontkinken van een vislijn hoe doe je dat?

Je begrijpt nu wel dat kinken nooit helemaal kan worden voorkomen. Om het torderen van de hoofdlijn wat te beperken, is het raadzaam om de visdraad elke sessie even te ontkinken. Dit kun je doen door middel van een anti kink loodje, maar handiger vind ik het om een 20 à 30 meter draad zonder leader net als een vliegvisser een paar keer heen en weer te zwiepen. Mocht de hoofdlijn heel erg gekinkt zijn, dan zul je meer werk moeten verrichten. In dit geval prefereer ik de onderstaande methode.

Ik doe dit als volgt: loop langs een kanaal met de beugel open. Laat ongeveer 100 meter lijn uit en leg deze in het water. Uitvaren mag ook! Geen leader, enkel de hoofdlijn. Doe na 100 meter de beugel dicht en loop vervolgens met een gesloten beugel ruim 50 meter langs de kant. De hoofdlijn sleep je nu door het water achter je aan. Draai vervolgens de lijn weer op de spoel totdat er nog ongeveer 30 meter lijn in het water ligt. Deze laatste 30 meter laat je uitwapperen in de wind, of je zwiept als een vliegvisser de nog uitstaande lijn heen en weer. Als het goed is heb je nu de hele vislijn ontkinkt. Desgewenst het proces herhalen totdat je het gewenste resultaat hebt verkregen.

ont kinken van je karperlijn of visdraad
Met een anti kink lood kun je de draad eenvoudig ontkinken.

Voor- en nadelen van rek wanneer je visdraad gaat kopen

De mate van rek in een hoofdlijn bepaalt in hoge mate de beetregistratie. Des te meer rek, des te slechter een aanbeet wordt doorgegeven. Aan de andere kant kan rek in een lijn ook dienen om de vluchtpogingen van de karper tijdens de dril op te vangen. Onze Zig link heeft bijvoorbeeld best wel wat rek. Dit zorgt ervoor dat de lijn eenvoudig de klappen opvangt tijdens de dril. Hierdoor kun je met een hele dunne, subtiele lijn vissen zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze snel breekt.

Voor het karpervissen is een zekere mate van rek wel handig. De rek in een vislijn werkt samen met de buiging van de hengel als een buffer. Dit elastische vermogen van de hengel en de lijn zorgt ervoor dat de haak beter blijft zitten tijdens de dril. Nylon heeft wat dat betreft de meeste rek, gevolgd door fluorocarbon. Op de laatste plaats komt een gevlochten lijn. Deze heeft heel weinig rek.

de keuze van je visdraad is heel belangrijk
Een gevlochten lijn heeft weinig rek maar er is veel verschil in kwaliteit. Roelof vist graag met een zinkende gevlochten lijn.

Enkel wanneer je vist op afstanden van 150 meter, of wanneer je tussen de waterplanten vist raad ik aan om een rekloze lijn te gebruiken. Dit om de beetregistratie te verbeteren. Gevlochten lijnen hebben nagenoeg geen rek en zijn ideaal om te gebruiken voor de lange afstandsvisserij op karper. Wel is het raadzaam om een parabolische hengel en/of voorslag van nylon te gebruiken met een braided mainline.

Visdraad kopen? Kijk naar de Gebruiksvriendelijkheid

Misschien wel één van de belangrijkste punten voor het kiezen van je hoofdlijn. Niets is zo ergerlijk als wanneer de vislijn om de hengeltop krinkelt, of wanner deze steeds in de war wordt gegooid. Wanneer je veel met de voerboot uitvaart, of je hengels met een rubberboot aflegt dan is een gevlochten lijn de ideale lijn om te gebruiken.

Een gebruiksvriendelijke hoofdlijn die goede werpeigenschappen heeft is voor het karpervissen van belang!
Gebruiksvriendelijkheid van de vislijn is voor het karpervissen een hele belangrijke eigenschap die zeker niet mag ontbreken.

Moet je daarentegen veel werpen, dan is een nylon draad veel beter om te gebruiken. Het probleem met een gevlochten karperlijn is dat deze heel eenvoudig in de war wordt geworpen. Deze lijnen zijn licht van gewicht. Hierdoor krijg je eenvoudig een windknoop. Wanneer je werpt met een gevlochten lijn, zul je de lijn goed nat moeten maken. Zo wordt deze zwaarder en zul je minder pruiken zult gooien. Een nylon lijn, zoals onze invisible mono, is wat dat aangaat de ideale allround karperlijn. Dit komt omdat deze lijn op alle vlakken goed scoort. Hierdoor is deze inzetbaar in een grote variëteit aan omstandigheden.

Fluorocarbon is veel stijver en zal hierdoor tijdens het werpen veel meer wrijving in de ogen van de hengel ontwikkelen. Dit gaat ten koste van de afstand. Hierdoor kun je met een fluorocarbon niet zo ver werpen als met de invisibile mono. Aan de andere kant zal een fluorocarbon lijn veel beter afzinken dan een nylon variant. Dit kan een groot voordeel zijn bij stroming en of drijfvuil, maar ook op wateren waar karpers bijzonder lijnschuw zijn.

Opspoelen van je karperlijn of visdraad is niet moeilijk!
Een drupje afwasmiddel bij het opspoelen voorkomt dat de nieuwe karperlijn moeilijk door de oppervlakte spanning van het wateroppervlak gaat.

Visdraad kopen? Afzinksnelheid van de visdraad is zeker van belang voor het vissen op karper!

In de meeste gevallen is een zinkende vislijn voor het vissen op karper het meest geschikt. Een zinkende draad zal op de bodem liggen en daardoor minder opvallen. Hierdoor zal ook een voorzichtige karper geen argwaan krijgen. Karperlijnen hebben verschillende afzinksnelheden. We gaan bij de afzinksnelheid uit van het gewicht van water welke gelijk is aan één. Een liter water weegt dus 1 kilogram. Lood heeft een soortelijke massa van 11 en is daardoor 11 keer zwaarder dan water. 1 liter lood is gelijk aan 11 kilogram.

De afzinksnelheid van nylon visdraad ligt rond de 1.16 à 1.18. Dit klinkt weinig, maar het is meer dan voldoende om een nylon lijn goed te laten afzinken naar de bodem. Je kunt, zoals wij hebben gedaan met onze invisible mono, bepaalde eigenschappen verbeteren. Wij hebben vooral gekeken naar schuurbestendigheid, knoopsterkte, taaiheid, mate van rek en gebruiksvriendelijkheid. Je krijgt dan een premium copolymeer vislijn met unieke eigenschappen speciaal voor het vissen op karper.

Visdraad kopen? Hoe lang gaat een vislijn mee?

Een nylon vislijn zal bij normaal gebruik ongeveer 1 jaar meegaan. Dit komt omdat nylon onderhevig is aan veroudering door zonlicht. De kleur wordt wat minder maar uiteindelijk zal ook de lijn ruwer en brozer worden en in trekkracht achteruitlopen. Daarom spoel ik sowieso elk jaar een nieuwe vislijn op mijn molenspoel. Het zal je maar gebeuren dat nu net die dikke bak door verkeerde zuinigheid wordt verpeeld.

zinkende vislijnen voor het karpervissen
In volgorde van afzinksnelheid zie je de invisible mono met een afzinksnelheid van 1.18. De zinkende gevlochten karperlijn genaamd; braided mainline heeft een afzinksnelheid van 1.38. Onze fluorocarbon lijn heeft een afzinksnelheid van 1.78 en is hiermee bijna twee keer zo zwaar als water.

Zinkende gevlochten lijn

Onze zinkende gevlochten vislijn is gemaakt van echt zinkende vezels. Wij gebruiken geen coating. Deze zorgt er namelijk voor dat de lijn zwaarder wordt. Voor gevlochten lijnen wordt uit kostenoverweging veelal Dyneema gebruikt. Dyneema is een merknaam voor polyetheen vezels. Deze wordt ook wel PE vezel genoemd. Dit is een drijvende, witte vezel die zijn kleur niet zal vasthouden. Sterker nog, deze vezel kan eigenlijk niet gekleurd worden. Vandaar dat je bij het opspoelen van een gevlochten PE lijn altijd zoveel kleur aan je handen krijgt. Enkel met een coating is het mogelijk om een PE lijn enigszins te kleuren en zinkend te maken. Het grote probleem wat dan ontstaat, is dat dergelijke lijnen door gebruik al vrij snel hun coating verliezen, verbleken en vervolgens gaan drijven.

Wat tevens van belang is bij het kiezen van een gevlochten lijn, is de mate van weerstand waarbij de lijn door de ogen van de hengel heen glijdt. Van des te meer draden een gevlochten lijn is gemaakt, des te minder wrijvingsweerstand deze zal hebben in de ogen van de hengel tijdens het opspoelen of de dril. Onze braided mainline is gemaakt van negen verschillende draden en is zeer strak gevlochten. Hierdoor heeft deze speciale, zinkende karperlijn nagenoeg geen wrijvingsweerstand meer.

Visdraad kopen? Hoe lang gaat een gevlochten vislijn mee?

Een high performance gevlochten lijn is vrij kostbaar om te maken, maar gaat daarentegen wel vele jaren mee. Het is wat dat betreft niet duurder dan een nylon visdraad. Onze braided vislijn gaat bij normaal gebruik tenminste 5 jaar mee voordat deze minder wordt.

Fluorocarbon visdraad heeft de hoogste afzinksnelheid

Een fluorocarbon lijn heeft een afzinksnelheid van maar liefst 1.78. Deze draad zinkt dus letterlijk als een baksteen naar de bodem. Toch is dit niet altijd wenselijk. Ik raad aan om een fluorocarbon karperlijn enkel te gebruiken op wateren waar er geen uitstekende obstakels op de bodem liggen. Dit omdat deze vislijn letterlijk van de bodem moet worden getrokken. De kans dat de vis tijdens een aanbeet ergens achter blijft hangen is dan ook vrij groot. Vandaar dat deze karperlijn het beste tot zijn recht komt op moeilijke wateren waarbij je voornamelijk tot een zeventigtal meter uit de oever vist.

Een fluorocarbon lijn is UV bestendig en gaat vele jaren mee.
Een fluorocarbon lijn is UV bestendig en gaat vele jaren mee.

Visdraad kopen? Hoe lang gaat een fluorocarbon lijn mee?

Een groot voordeel van fluorocarbon lijn is dat deze heel schuurbestendig is. Daarnaast is deze ook nog eens UV bestendig. De levensduur van een echte fluorocarbon lijn is hierdoor bijzonder hoog. Deze visdraad koop je voor jaren visplezier. Het enige wat je af en toe even moet doen, is de lijn schoonmaken met een doekje. Dit is het eenvoudigste te doen na een vissessie, tijdens het naar binnen draaien. Je kunt vervolgens de schoongemaakte lijn nog eens door een doekje draaien met wat silicone spray. Dit maakt de lijn extra vuilafstotend. Bij normaal gebruik gaat onze fluorocarbon karperlijn zeker 5 jaar mee!

Het opspoelen van een karperlijn – hoe doe je dat?

Wat het bovenstaande betreft zijn er diverse technieken. Vaak zie je bij winkels een spoelmachine staan die de lijn rechtstreeks van de klos op de molenspoel draait. Visdraad kopen is dan ook gelijk opspoelen in de winkel. Echter weet dat wanneer je de lijn op deze manier opspoelt zal de lijn kinkvrij op de molen zal komen. Tot zover geen probleem maar wanneer deze eenmaal uitgegooid is zal de molen de lijn anders opspoelen dan toen je de winkel uitliep. Hierdoor krijg je met zekerheid veel kinken in de draad. Dit opspoelen verschilt trouwens van molen tot molen. Veel molens spoelen de lijn middels cross winding op en andere gebruiken een parallel winding. In het tweede geval komt de lijn strak naast elkaar te liggen. Je zult de lijn na deze eerste sessie dus gelijk moeten ontkinken!

De tweede manier is om de visdraad zelf op te spoelen. Dit doe je door de spoel op de bovenkant of onderkant te leggen. Check even hoe de lijn van de klos komt en hoe de lijn op de molen wordt gedraaid. De lijn zal met deze manier van opspoelen in lussen van de klos komen, net als wanneer je deze middels een molen zou uitwerpen.

De meest ideale situatie zou zijn dat de diameter van de klos hetzelfde zou zijn als van de molen. Dat is met zekerheid nooit het geval. Hierdoor zal je tijdens het opspoelen de lijn moeten controleren op welk moment deze begint met kinken. Zodra dit gebeurt, moet de klos vervolgens op de andere kant gedraaid worden om zo de ontstane kinken te verwijderen. Je zult de klos met draad tijdens het opspoelen dus af en toe moeten draaien. Doe je dat niet, dan zal de karperlijn gekinkt op de molen komen.

hoe spoel je een visdraad op
Check tijdens het opspoelen van je draad (na een 20 tal meter) of de spoel de juiste kant opdraait.

De juiste techniek voor het opspoelen van de visdraad

De derde manier heeft mijn persoonlijke voorkeur. Met deze techniek laat je de klos met lijn ronddraaien in een bak met water. Het enige wat je dan even moet controleren is of de klos met draad de juiste kant op draait. Dit doe je door na een twintigtal meter even de hengel te heffen en zowat extra lijn van de spoel te trekken. Dit stuk lijn laat je slap vallen wanneer de draad vervolgens ernstig in elkaar krult dan moet je de spoel omdraaien. Door deze techniek voorkom je wrijvingswarmte en krijg je de lijn op de juiste manier op de molen. Bij elke techniek raad ik aan om de laatste 20 à 30 meter na het opspoelen even in de wind te laten uitwaaien of even heen en weer te zwiepen.

hoe spoel je een karperlijn op
Tijdens het spoelen hou je de karperlijn op spanning zodat de visdraad mooi strak op de molen komt.

Hoe vol mag de spoelrand zijn na het opspoelen van je visdraad?

Wanneer je molen goed is gevuld zul je veel verder werpen. Daarnaast voorkom je het in de war werpen van je visdraad. De juiste vulhoogte hangt een beetje af van de lijn die je gebruikt. Is een lijn wat springerig, dan zul je meer spoelrand in zicht moeten laten dan wanneer je een soepele lijn gebruikt. Een gevlochten lijn mag minder hoog op de spoel liggen dan bijvoorbeeld een nylon lijn. Dit verschilt van lijn tot lijn, vandaar dat ik me beperk tot onze vislijnen.

De invisible mono kun je van onze hoofdlijnen het hoogste. Wanneer je twee millimeter beneden de spoelrand blijft zul je geen problemen ondervinden. Let wel op dat de diameter van je molenspoel in relatie tot de diameter van je vislijn ook een rol meespeelt in hoe hoog de lijn mag liggen. Des te dikker de hoofdlijn, des te groter moet de spoel van je molen zijn. Gebruik je een vrij dikke hoofdlijn en een kleine molen, dan zul je iets meer vrije ruimte tussen spoelrand en lijn moeten aanhouden.

Hoe vol mag een molenspoel met visdraad zijn
Voor een premium copolymeer karperlijn hou ik ongeveer twee millimeter beneden de spoelrand aan.

Onze fluorocarbon is aanzienlijk zachter dan normale fluorocarbon hoofdlijn. Hierdoor kun je deze lijn behoorlijk hoog opspoelen. Ik zou persoonlijk ongeveer drie millimeter aan tussen de spoelrand en de lijn adviseren. Voor onze zinkende gevlochten lijn hou ik dezelfde afstand aan. Wanneer je ook af en toe werpt met de braided mainline, is het zeker verstandig om iets langer aan te houden dan wat te hoog. Vergeet vooral niet om van tevoren de visdraad even nat te maken.

 Visdraad kopen? Welke knopen zijn geschikt voor de lijn die je gebruikt?

Om mijn lead free leaders te knopen gebruik ik zelf altijd een lus in lus verbinding. De lus maak ik met een achtknoop. Wanneer ik met tungsten tubing vis, of met sinking rig tube waarbij de karperlijn rechtstreeks op de wartel wordt geknoopt, gebruik ik een palomar knoop. Beide knopen gebruik ik ook wanneer ik een fluorocarbon hoofdlijn inzet!

Hoe maak je een palomar knoop?

palomar knoop hoe maak je die

1) Steek de draad dubbel door het oog van de wartel;

2) Maak een platte knoop met de lus;

3) Haal de wartel door het uiteinde van de lus;

4) Maak middels spuug de knoop wat vochtig en trek de knoop stevig aan met een multi tool.

Figure of 8-loop knot, of achtknoop maken

Hoe maak je een lus in een vislijn? Met de 8 knoop maak je een sterke lus in de karperlijn. Met deze lus kun je heel eenvoudig lus in lus vissen. Hiervoor gebruik ik ons Invisible mono draad, of de fluorocarbon vislijn. Een lus gemaakt met een 8 knoop is super sterk en handig in gebruik. Hiermee kun je eenvoudig een lead free leader in- en uitlussen, zonder dat je de lijn moet doorknippen.

figure of 8 knot of 8 knoop maak je op deze manier

1) Neem de lijn dubbel;

2) Vorm een lus;

3) Draai vervolgens de lus in je hand en haal dan het uiteinde door deze lus;

4) Bevochtig de knoop met spuug en trek deze vervolgens strak met een multi tool.

Gevlochten visdraad knoop

Dit is een bijzonder sterk knoop die ik gebruik voor het knopen van mijn gevlochten lijn. Aan de wartel zit een soort halve bloedknoop. Hierbij loopt de lijn dubbel door het oog van de wartel.

knoop voor gevlochten vislijn

1) Steek de hoofdlijn door de wartel, zoals op de foto;

2) Steek het einde nogmaals door de wartel zodat hij er dubbel doorheen gaat;

3) Draai het uiteinde een stuk of zes keer om de hoofdlijn;

gevlochten visdraad of karperlijn knopen

4) Draai vervolgens het uiteinde in een drietal keer terug naar de wartel;

5) Steek het uiteinde, net onder de uiteindelijke knoop, door de opening;

6) Haal vervolgens het uiteinde door de opening naast de knoop, zoals te zien is op foto 5. Trek daarna middels wat spuug de knoop stevig aan.

multi tool om knopen mee aan te trekken van je visdraad

Top tip visdraad kopen!

Gebruik altijd een beetje spuug om een knoop te maken. Trek deze goed na met een multi tool. Het spuug werkt als glijmiddel en voorkomt tevens een te hoge wrijvingswarmte bij het aantrekken van de knoop. Middels een multi tool kun je veel kracht zetten en krijg je een strakke knoop in de visdraad. Ik hoop dat je nu een goede keus kunt maken wanneer je visdraad kopen wilt speciaal voor het karpervissen!