Karpervissen in de winter dit zijn de beste tips!

10 winter tips om meer karpers te vangen!

Met deze 10 winter tips van Ernesto Kamminga moet dat geen probleem meer zijn om een echter winter karper te vangen!

Je kunt prima karpervissen in de winter. Karpers zijn koudbloedige dieren, maar ze eten in de winter wel degelijk. Ze zijn door het koude water minder actief. Hierdoor zijn de aasperiodes veel korter en bewegen ze ook aanzienlijk trager. Je zult dus wat meer geduld moeten hebben! Maar daar staat tegenover dat de karpers in deze periode op hun allermooist zijn!

Veel karpervissers houden een winterstop, dit omdat de vissen slecht willen bijten. Immers de watertemperatuur bepaalt de lichaamstemperatuur en daaruit voortvloeiend de activiteit van onze koudbloedige vriend de karper. Ondanks dat sommige karpers in een soort comateuze toestand op de bodem liggen, zijn er altijd vissen actief. Deze actieve vissen zijn goed vangbaar. Zeker met de juiste voorbereidingen kun je in de winter zeer succesvol op karper vissen!

Karpers vangen in de winter lukt het beste met klein en attractief haakaas. Je kunt hiervoor boilies gebruiken die je behandelt met een bait soak. Gebruik weinig voer die niet verzadigd. O.a kleine pva sticks met boilie kruim werken in de winter heel goed! Daarnaast bewegen karpers in de winter nauwelijks, waardoor snel prikkende kaper rigs het beste vangen! Stekkeuze is tevens belangrijk! Zoek een rustige kant met veel zonuren!

Wat zijn de beste boilies voor in de winter?
De beste winter boilies zijn rijk aan vezels, vrij zacht van structuur en hebben een lage voedingswaarde. Daarnaast is de keus voor kleine boilies ook aan te raden. Kleine boilies kunnen veel eenvoudiger verwerkt worden en karpers kunnen er ook veel meer van eten. Zachte, schrale boilies met een hoog gehalte aan kruiden, vogelvoer en of gist extracten zijn in de winter de beste keus! Een echte winter boilie bespoedigd en stimuleert de darmdoorloop. Met het doel om de karper te activeren!

Wat is de beste tijd om op karper te vissen?
De beste tijd om in de winter op karper te vissen is rond het middaguur. Echter het kan best zo zijn dat een karper in de winter soms 40 uur helemaal niets doet. Daarom zul je wel geduld moeten hebben. Het is dus raadzaam om echt het klokje rond te vissen zodat je de aastijden ontdekt. Vooral zachte winterdagen kunnen voor een echte opleving zorgen!

1) Tip no. 1; Zoekt en gij zult winter karpers vinden!

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dit geldt zeker voor het wintervissen op karper. Immers de vissen zijn een stuk trager en zullen veel langer op 1 plek blijven rondhangen. Door zorgvuldig te peilen tussen de eigenlijke sessies kom je steeds meer te weten over het water. Belangrijk is om je niet te focussen op 1 plek, maar op meerdere plekken. Op deze manier kom je snel genoeg achter de plekken waar de vissen zich graag ophouden.

Wintervissen leren? klik nu door voor deze 10 karper tips!
Winter karpervissen geeft veel voldoening zeker een dergelijke karper met sneeuw op de achtergrond!

Karpers liggen in de winter vaak tussen obstakels. Daarnaast zoeken ze graag de luwte op en zal de oeverzone waar een koude noordoostenwind op staat gemeden worden. Probeer ook eens de diepere plekken soms kan het daar vol liggen met karpers! Een andere goed ligplek voor de karpers kan zijn een rustige oever met een stijl talud waar de zon op staat.

Winter tip no. 2 Rust is belangrijk voor karpers in deze periode!

Zoek naar rustige plekken. Plekken waar ze weinig tot niet gestoord worden. Karpers verkiezen deze graag om te gaan overwinteren. Zoek naar onderbrekingen in het bodempatroon. Schuine randen en geulen waar weersinvloeden weinig invloed op hebben. De vis gaat in de winter maar minimaal op zoek naar voedsel. Vandaar dat het beter is dat we onze aasaanbieding zo dicht als mogelijk bij de vis presenteren.

Wintervissen leren? klik nu door voor deze 10 karper tips!
Karpers zoeken in de winter vaak de diepere geulen op.

Tip no.3 ook ondiepe plekken kan een winter karper opleveren!

Het ene water is het andere niet. Op sommige wateren zoeken de vissen vooral de diepere geulen, terwijl ze op andere wateren vooral tussen de afgestorven waterplanten op de ondiepten liggen. Vergeet dus ook nooit de stekken waar in de zomermaanden erg veel wier staat. Deze plekken kunnen in de winter zeer productief zijn!

Karpers liggen in de winter vaak op zeer rustige plekken uit de koude wind. Daarnaast is de kant die de meeste zonuren vangt zeker iets om niet te vergeten. Net als overhangende bomen of andere obstakels die in het water liggen. Hou ook altijd de watervogels in de gaten, die houden vaak op daar waar de karpers liggen!

In de winter kunnen ondiepe plekken ook karper opleveren!
De ondiepe plekken, zeker wanneer er in de zomer veel planten groeien moet je niet vergeten.

4) Zonlicht is essentieel om de karpers te activeren, een belangrijke winter tip!

De zon kan van grote invloed zijn op het aasgedrag van de karper. En hoewel de aasperioden vaak erg kort zijn vallen de meeste aanbeten vaak in de namiddag. Vergeet daarom nooit de oevers die het meeste zonlicht krijgen. Mensen die veel in de winter vissen kunnen dit beamen. Wanneer je een keer de aastijden weet kun je in hele korte sessies succesvol zijn.

Wintervissen leren? klik nu door voor deze 10 karper tips!
De oever waar de zon op staat is in de winter zeker het proberen waard! Zeg nu zelf met je kop in de zon is toch een stuk aangenamer.

 

Zonlicht bepaalt voor een groot deel het karpergedrag in de winter.

5) Frequentie van het voeren in de winter is belangrijk

Het meest ideale is wanneer je minimaal 3 a 4 keer in de week een weinig licht verteerbaar voer kunt aanbieden. Dit is misschien wel een van de beste winter tips om een bepaalde constante in je visserij te krijgen! Op deze manier hou je het spijsverteringssysteem van de karper op gang. Vanaf het moment dat je stopt met voeren, zal het spijsverteringssysteem nagenoeg stil vallen. Vandaar dat ik begin in het late najaar en dit zo lang als mogelijk probeer vast te houden. De meest ideale winterboilie is de SE4 boilie. Deze boilie heeft zelfs bij extreme lage temperaturen een zeer goede darmdoorloop. Daarnaast is de SE4 nauwelijks verzadigend waardoor je wat ruimte hebt in je voerhoeveelheden. Uiteraard kun je ze ook perfect combineren met onze SE4 pellets, deze zijn gemaakt van dezelfde basis als de SE4 boilies.

Speciale winterboilies met een snelle darmdoorloop zijn een pre!

Geregeld voeren is belangrijk in de winter! Een klein handje voer, een keer of vier in de week is genoeg om de spijsvertering aan de gang te houden. KLIK voor meer info over onze SE4 boilies op de foto.

Winter tips karpervissen nummer 6: Zachte en vooral kleine boilies werken in je voordeel

Een andere goede winter tip is het aanpassen van je voer. Week je aas voor en halveer je boilies in kwartjes voor je gaat voeren. Voer compact en vooral zacht aas. Hoe minder moeite ze moeten doen om het voer te verwerken, des te sneller ze het echt gaan opeten. Wanneer wij het al moeilijk en pijnlijk vinden om met onze koude handen een boilie plat te knijpen, dan is de kans groot dat een karper niet de moeite zal doen om meerdere boilies op te eten.

Het beste aas voor een karper in de winter is klein, zacht en zeer smaakvol. Gesoakte 15mm boilies in een vloeibare attractor werkt buitengewoon goed. Daarnaast kun je met maden en wormen ook erg goed in de winter vangen. Zorg ervoor dat je compact voert en dat het voer niet verzadigd! Een kleine pva stick is in de winter voldoende om je karper aas extra attractief te maken!

Wintervissen leren? klik nu door voor deze 10 karper tips!
Zacht en klein aas is in de winter een pre. kies voor 12 of 15mm boilies ipv de standaard 20mm diameter. Dit is zonder twijfel een van de beste wintertips!

 7) Weinig voer gebruiken tijdens het vissen in de winter is een van de beste tips!

Op de visdag zelf voer ik zo min als mogelijk. Ik heb meermalen meegemaakt dat 20 versneden boilies op de stek behoorlijk lang blijven liggen. Hou je stekken de voorgaande dagen met voer op gang, maar schroef het op de visdag behoorlijk terug. 3 halve boilies en een handje pellets is vaak al meer dan voldoende om een vis over de streep te trekken.

In de winter is een 100% wateroplosbare attractor zeker op zijn plaats!

Activator liquids geven een sterke voedselprikkel maar leiden niet tot verzadiging! KLIK op de foto voor meer informatie over onze dips en soaks.

Winter tips karpervissen no 8: Juiste balans tussen karpervissen en voeren

Voer na elke sessie lichtjes aan en room de pot nooit volledig af. Het mooiste is om voldoende rust/voermomenten tussen het eigenlijke karpervissen in te bouwen. Vandaar dat ik graag meerder stekken onderhoud en zodoende eenvoudig kan wisselen. Wat ik belangrijk vind is dat de beloning altijd hoger moet zijn dan de bestraffing die we door het vangen te weegbrengen.

Wintervissen leren? klik nu door voor deze 10 karper tips!

Wanneer je de aastijden kent kun je vaak korte sessies vissen. Op deze manier vis je de stek niet kapot.

Winter tips karpervissen no 9: Vis met vlijmscherpe karperhaken

Haken moet in de winter vlijmscherp zijn! Immers de vissen zwemmen ook tijdens het azen erg traag. Een vlijmscherpe haak met een ultra gladde afwerking penetreert ook onder winterse omstandigheden maximaal. Zelf vis ik graag met de Claw haak. Deze type haak is niet echt een standaard klauwhaak, maar eerder een semi-klauwhaak. Door de licht gekromde punt blijft deze haak beter in de bek hangen dan een haak met een rechte punt. Zeker wanneer de karper nauwelijks zwemmen is dit een groot voordeel! Naast de Claw zet ik ook erg graag een Bow of longshank haak in. Een longshank prikt werkelijk super snel en kan gevist worden op zeer korte onderlijnen van ongeveer 10cm lengte.

Vlijmscherpe karperhaken leveren in de koude periode zeker veel meer karper op!

Scherpe haken zijn een pre! CW haken zijn hand grinded en daardoor scherper dan andere karperhaken.

Wil je meer weten over onze karperhaken?  Klik dan op het artikel Karperhaken welk model moet je kiezen?

Winter tips karpervissen no 10 snel prikkende karper rigs!

Zoals gezegd een karper is in de winter niet echt actief. Ze zijn wat versuft door de kou en zullen niet zo gretig azen als in de warmere maanden. Uitgebalanceerd haakaas of goed gesoakte pop-ups zullen sneller resulteren in een aanbeet. Dit type haakaas kun je vissen met zeer snel prikkende rigs. Het is mij al meermalen opgevallen dat ik op deze manier vissen vang die anders de dans ontspringen.

Een longshank haak is ideaal om te gebruiken in de winterperiode!

In de winter vis ik graag met korte en snel prikkende montages. KLIK op de foto voor meer info over de Bow rig!

Check ook eens het artikel: Welk visdraad is geschikt voor het karpervissen?