Wil jij gaan karpervissen in de winter, check dan dit artikel!

Karpervissen in de winter, een goede voorbereiding is alles!

Ik weet het, karpervissen in de winter is niet iedereen zijn ding. Voor de één de tijd om de hengels op te bergen, voor de ander is het business as usual. Ikzelf hou ervan om nog even goed uit te halen want elke winterkarper telt voor 2. Het klopt dat je extra tijd moet steken in het vangen van een winterse ijsklomp maar de voldoening is zoveel groter. In dit artikel wil ik je graag een paar tips meegeven waar je hopelijk je eerste winterkarper mee zult vangen.

Winterse karpers uit een oude stadsgracht

In de kerstperiode heb ik mijn zinnen gezet op een klein stadswatertje bij me in de buurt. Op dit water wordt het hele jaar fanatiek gevist. Een echt urban water, veel lawaai, veel mensen en weinig rust. Toch zwemmen er prachtige vissen en ondanks deze niet carpy omgeving heeft het ook wel weer wat. Het water wordt omgeven door een oude, rustieke stadswal. Het lijkt wel of de tijd hier af en toe heeft stil gestaan. Als ik s ‘avonds na het werk langs het water rij zie ik dat het rustig is. Zo te zien zijn er geen andere vissers bezig. Ik heb er een goed gevoel bij. Persoonlijk vind ik het belangrijk om een klik te krijgen alvorens ik er daadwerkelijk uitpak.

karpervissen in de winter is aan mij wel toevertrouwd!

Tijdens een heftige storm afgelopen jaar is een dikke tak afgebroken. Deze enorme tak hangt tot in het water en lijkt de perfecte hide-out voor een dikke winterkarper én dus voor mij de uitgelezen stek om te beginnen. De stek is niet vrij klein en daardoor maar ruimte voor 1 hengel. Mijn andere hengel zal ik mee gaan zoeken en instant inzetten. Als je eenmaal de perfecte stek gevonden hebt is 1 hengel in de winter vaak meer dan genoeg.

In de winterperiode zijn de aastijden van erg korte duur.

Ik heb een nieuw huis gekocht waar nog behoorlijk wat werk verzet moet worden. Hierdoor heb ik niet heel veel tijd en zal alles moeten gebeuren in een aantal middaguurtjes. Wat ik wel kan doen is de stek goed aanvoeren want wanneer je weinig tijd hebt dan is een goede voorbereiding van essentieel belang.

Ik heb een emmertje 15mm SE4 boilies speciaal geprepareerd voor deze wintervisserij. De SE4 of te wel sweet essential is zeer licht verteerbaar, daarbovenop zijn de wateroplosbare attractors ook werkzaam in ijskoud winterwater. Omdat het een oud water is met veel rottende bladeren krijg je al snel dat het aas zuur gaat ruiken. Het is daarom dat ik mijn voerboilies meerdere soak behandelingen geeft. Ik doe dit door het voer een aantal dagen op voorhand te soaken. Ik giet in de emmer met boilies om de 12 uur een flinke scheut SE4 activator. Vervolgens schud ik de inhoud om de 6 uur even goed door, op deze manier kan de soak goed intrekken.

De SE4 boilies zijn een prima winteraas!
KLIK op de foto voor meer informatie over onze SE4 boilies

De afgebroken tak krijgt de eerste week iedere dag een handje vol gebroken 15mm boilies. Voeren doe ik in het holst van de nacht. Hopelijk omzeil ik met deze tactiek de aanwezige meerkoeten. Wanneer ik overdag voer dan duiken deze zwarte aasgieren direct op de stek en zijn ze vrijwel zeker een koudbloedige winterkarper te snel af. Voorvoeren is hier wel nodig, want deze vissen liggen buiten de winterperiode om 24/7 onder een immense hengeldruk, dus vertrouwen opbouwen is de boodschap.

Wintervissen op karper is vaak onder barre omstandigheden

De weersomstandigheden laten zich van hun meest slechte kant zien. Regen, kou en een hele vieze Noorderwind razen over de stek. Zelfs het voeren is al een hele opgave. Nog drie dagen te gaan. Ik pas het voer wat aan. Een half handje gebroken boilies en een 3-tal PVA-sticks met SE4 boilie kruim gaan te water. Minder voeding en meer attractie. De karpers heeft geen schijn van kans tenminste dat hou ik me maar voor. De dagen vliegen voorbij. Nog even én het is Carp) -day (of was het nu D-day)?

Ik besluit om een zaterdagmiddag te gaan. De zon staat in de middag hoog, veel daglicht breekt door in de waterlaag. Wat zeker tot een activering van de karper kan leiden. In de winter zijn de middaguurtjes dan ook altijd erg productief. Thuis bereid ik alles snel goed voor. Zo kan ik vissen op het moment dat ik arriveer.

Observeren kan tijdens het wintervissen op karper zeker extra vis opleveren
Ik kan bijna niet wachten om te gaan vissen…

De Bow rig is een bewezen karper rig die ook in de winter goed vangt!

Deze winter zet ik de Bow-rig in. Als onderlijnmateriaal gebruik ik de 30lb Kryptec Soft Hooklink en een Bow haak maat 4, de totale lengte houd ik op ongeveer 15cm. Ik heb heel veel vertrouwen in deze verbeterde multi rig. De inhaking is zeker i.c.m. een Bow haak bijzonder snel waardoor ook de traag azende winterkarpers worden gehaakt. De haak zit vrijwel altijd vol in de onderlip waardoor deze karper rig veel houvast geeft tijdens de dril. Ik bevestig een gesoakte SE4 15mm wafter die wat bijgesneden is tot dumbell. Vervolgens maak ik de rig af met een kleine PVA-stick gevuld met SE4 boilie kruim.

De Bow rig hoe maak je die!

 KLIK op de afbeelding om zelf je eigen bow rig samen te stellen via onze unieke rig configurator.

Karpervissen in de winter met de Chod rig en helikopter loodsysteem

De 2de hengel krijgt een helikopter-systeem met een Chod rig. Dit is een montage waar ik heel veel vertrouwen in heb zeker op bodems met behoorlijk wat bodemvuil. Het is elf uur, tijd om te vertrekken. Gelukkig is het water vlak bij mijn huis. Eenmaal aangekomen begin ik snel met optuigen.

Nauwkeurig breng ik mijn hengel met mijn voerboot weg naar de ‘afgebroken tak’ stek. De 2de hengel vaar ik uit op een trekroute langs een eiland. Als er nog meer actieve karpers zijn dan vang ik die daar hopelijk op.

De karpers zijn in deze periode echt prachtig!
Lang duurt het niet. Een paar korte piepen zijn het teken van hetgeen zich onderwater afspeelt.

Ik ben zeer gefocust. Nee nog geen zweet. Daar is het te koud voor. Voordat ik de voerboot terug kan varen pak ik de hengel rustig op. Een paar korte tikken op de hengeltop. Dit voelt als een klein exemplaar. Inderdaad het is een kleine schub die de klos is. Ik onthaak de vis, en verwonder me over hoe diep de haak zit. Zonder twijfel een karper die zonder aarzelen mijn aas heeft opgepakt. Het geeft mij in ieder geval een goed vertrouwen.

Bij het terug zetten is het gevoel dat er nog wat meer in het vat zit bijzonder goed. Nog geen kwartier later worden mijn vermoedens bevestigd. Beet!! Weer op dezelfde hengel. Deze winterkarper haalt alles uit de kast, ik krijg het er warempel warm van, wat een krachtpatser. Heerlijk hier kan ik intens van genieten. Dit is wintervissen dit is waar ik het voor doe.

De Helikopter loodsysteem voor het karpervissen

KLIK op de afbeelding om je eigen heli/chod loodsysteem samen te stellen

Karpervissen in de winter is zeker een periode waarbij je kans maakt op de topvis

Ik breng de hengel terug naar zijn stek. Nu eerst koffie. Ook de innerlijke mens moet ik niet vergeten.

Zou ik vandaag nog een aanbeet krijgen? Een zachte oploper geeft een paar piepen. Deze voelt beter aan! Rustige bewegingen op de top. De karper zwemt naar links en rustig naar rechts. Steeds dichterbij komt de schijnbaar grote vis. Ik zie een schubbenlijf bovenkomen. De zon weerkaatst op een gouden flank. Er verschijnt een lach op mijn gezicht alvorens de vis over het koord glijdt.

een parel tijdens het karpervissen in de winter
Heerlijk wanneer alles op zijn plek valt!

Mijn kameraad is ondertussen gearriveerd en geniet volop mee van alle actie. Samen zoiets delen is altijd fijn. Rustig leg ik de vis in de onthakingsmat. De schub is net geen 40 pond. Het is een van de topvissen van het water, eentje die er niet vaak uitkomt. Niet slecht voor een paar uurtjes karpervissen. Kort hangen we de vis weg. Even genieten even een warme kop koffie niet enkel om de handen op te warmen maar gewoon ook even stilstaan bij mijn succes. Mijn makker legt de vis vast op de gevoelige plaat. Wat ben ik hem dankbaar. Altijd paraat als ik hem bel. Makker bedankt!

Het is inmiddels 15.00 uur. Het water roert zich niet meer. Het is goed geweest vandaag. Snel voer ik nog een paar boilies. Tevreden ga ik huiswaarts, kan ook niet anders met een dergelijke dikke winterkarper. Ik blijf de komende dagen doorvoeren. Aankomend weekend ga ik weer een poging wagen. Gelukkig blijft het rustig qua vissers. Iedere dag voorzie ik de stek van wat gebroken boilies en enkele PVA-sticks. Frequentie is erg belangrijk in de winter, want hiermee hou ik het spijsverteringssysteem op gang. Wat goed is, is goed vandaar dat ik dezelfde hoeveelheid gebruik als mijn eerste sessie. Het vertrouwen is torenhoog.

De bow karperhaak is een super snelle prikker!
KLIK op de foto voor meer info over onze bow karperhaken

Karpervissen in de winter sessie nummer 2

Vandaag is het alweer zaterdag we zijn een week verder. Ik ben er weer helemaal klaar voor. Mijn aanpak blijft hetzelfde. Het voeren is een dagelijks ritueel geworden. Mijn hengels liggen al vrij snel op de beoogde plekken. En niet veel later sta ik met een gebogen hengel in mijn handen, dit gaat lekker zeg. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Klopt het plaatje, dan mag het echt niet lang duren! Een prachtig donkergekleurde schub is voor even de mijne. Snel fotograferen en terug.

Al snel vertrekt dezelfde hengel opnieuw. Het lijkt bijna zomer. Wat een gekkenhuis voor deze periode van het jaar! Deze vis heeft er geen zin in. Vlot en soepel glijdt ze het net in. Verbaasd kijk ik in het rond. Ik moet het even laten bezinken. Een geweldige schubkarper in winterkleed. Heerlijk!! Voor even leg ik haar vast op de camera. Met blauwe handen laat ik haar lijf weer terugglijden in die vloeibare massa. Het voelt als de zevende hemel.

In twee korte sessies heb ik echt het maximum eruit gehaald, met 2 echt dikke winterkarpers. Een goede voorbereid is in dit geval niet het halve werk, maar de grondslag voor het succes! Elke sessie een topvis, wat wil je nog meer? Ik besluit de campagne te stoppen, ‘mooie liedjes duren niet lang’. Het gevoel is goed en ik weet dat het tijd is om huiswaarts te gaan. In de winter moet je meestal behoorlijk investeren en daarbij afzien, maar soms vallen de puzzelstukjes makkelijk in elkaar. En daar mag je van genieten!

lees hier alle karper wintertips!
Wanneer de voorbereidingen goed zijn en tevens de stekkeuze dan is het vangen van een heuse winterkarper niet heel moeilijk!

Wintervissen op karper top tips!

Karpervissen in de winter vind de hot spot!

Misschien wel de belangrijkste tip van dit artikel karpervissen in de winter. Je moet erachter komen in welk gedeelte van het water de karpers zich ophouden. Als je een hot spot weet te vinden dan is de kans groot dat je gaat vangen. Overhangende bomen, obstakels, afgestorven waterplanten, hoeken van het water die uit de koude wind liggen, maar ook niet te vergeten de oeverzones waar de zon op schijnt kunnen zeer goed zijn. Daarnaast kunnen de zomer-hotspots ook in de winter veelvuldig door de karper bezocht worden.

Winter hot spot voor de karper

Wintervissen op karper welk water?

Maak het jezelf niet moeilijk in de winter. Zoek een water waar een groot bestand aan karper zit.

Mijn voorkeur is een niet te groot water. Wat ik kan overzien en waar ik de invloeden van het weer kan volgen. De kans dat je op karper stuit is aanzienlijk groter dan. Heb je al wat ervaring opgebouwd? Dan kan je wellicht een iets groter water opzoeken.

vind het juiste water om in de winter te kunnen karpervissen
Kies het juiste aas en vang en winterkarper

Voer en vis met licht verteerbaar aas, onze SE4 boilie past perfect in dit plaatje. Het spijsverteringsysteem van de karpers staat nu op een erg laag pitje. Echt veel eten doen ze niet meer, daarvoor hebben ze in het najaar hun vetreserve aangelegd. Wat je wilt is wel attractie, maar geen verzadiging. Daarom gebruik ik juist in de winter PVA-sticks. Een PVA-stick lost op en vervolgens ligt er enkel mijn haakaas op een klein bedje van boilie kruim.

Mijn favoriete manier is om de onderlijn door de pva stick heen te rijgen. Wel zorg ik ervoor dat ik mijn haakpunt vrij blijft en niet net in een stukje boilie wordt gedrukt waardoor deze niet meer goed kan inhaken. Twijfel je hierover, gebruik dan een PVA-wokkel in je stick en druk daar je haakpunt in. Wil je er toch graag wat boilies bij voeren? Doe dan een paar halve boilies. Een karper heeft in de winter niks nodig. Je voert snel te veel.

PVA fulleweb systeem om kleine pva stickjes te maken

KLIK op de foto voor meer info over onze PVA funnelweb systeem, 100% wateroplosbaar ook in ijskoud water.

TIP 4 – Vlijmscherp karpervissen in de winter!

Wellicht een open deur. Maar vooral in de winter van groot belang. Door de koude watertemperatuur zijn de vissen erg rustig en traag. De spijsvertering is nu bijna nihil. Juist die ene karper die nog wel te verleiden is moet ook daadwerkelijk geprikt worden. Mijn tip in deze is: vis met vlijmscherpe karperhaken. We vissen nu eenmaal met een zelfhaaksysteem, dus moet die haak messcherp zijn! Een scherpe haak levert jouw meer vis op!

Karper haken vlijmscherp en ultra scherp!
De black edition karperhaken hebben een extra sterk punt dit maakt deze haak zeer geschikt voor het vissen op wateren met steenachtige bodems. KLIK op de foto voor meer info.

Observeren waar maak ik een kans om een winterkarper te vangen

In de winter liggen de karpers vaak dicht bij elkaar. Zit je niet in de buurt te vissen dan vang je ze niet.

Hoogstwaarschijnlijk zit je maar op een klein deel van de populatie te vissen. Vergeet niet, karpers hebben geen voedsel nodig in de winter. Een karper kan met gemak drie maanden geen eten opnemen. Kortom. Observeer het water. Observeer je lijnen. Krijg je af en toe een piep of zie je jouw vislijn bewegen. Dan is dit een teken dat je te ver zit te vissen en moet je minder ver vissen. Het beste is in dit geval om telkens minder ver in te werpen totdat je tot de school met vissen hebt gevonden.

Observeren kun je zeker leren, vang nu meer karpers en lees het artikel

TIP6 – Karpervissen in de winter; zorg dat je het warm houdt

Zorg voor warme kledij en laarzen. Niks is zo ergerlijk als je met koude voeten aan de waterkant zit. Er zijn diverse merken die ervoor zorgen dat je aangenaam aan de waterkant kan vertoeven zonder kou te kleumen. Daarnaast is iets warms zoals thee, koffie, of chocolademelk is ook een must als je gaat karpervissen in de winter. Je kan jouw handen heerlijk aan een warme beker met drinken opwarmen.

Check nu mijn winter rig!

KLIK op de foto voor meer info over onze Bow rig incl film en stap voor stap uitleg.