Zigvissen Leer je Hier | Alle Info om te Leren Zigvissen

Zigvissen leren? In dit artikel alles over hoe je het beste kunt zigvissen!

De afgelopen 7 jaar heb ik door heel Nederland en België verschillende lezingen gegeven over hoe zigvissen leren? Vooral de laatste tijd krijg ik steeds meer vragen over het zigvissen. Hoe maak je nu een goede zig rig? Of hoe maak je goed zigvoer? Daarnaast kun je jezelf afvragen, hoe bepaal je de juiste diepte tijdens het zigvissen? En zo zijn er nog veel meer vragen die ik vrijwel dagelijks krijg. Om meer mensen de fijne kneepjes van het zigvissen te leren, heb ik mijn lezing – welke ik heb gegeven in Carp Zwolle – op film vast gelegd.

Inhoudsopgave zigvissen

Hoe maak je de perfecte zig rig?

Hoe vang je een karper op half water?

Wat was voor mij de trigger om te gaan zigvissen?

Leren zigvissen: Wat is de gedachtegang achter de zigvissen?

Het geheim van de zig rig ontrafelt

Hoe maak je een goed zig voer?

Spodden van zig voer waar let je op?

Kun je met de zig rig dressuur doorbreken?

Hoe bepaal je de juiste diepte van de zig rig?

Kun je ook ziggen in de herfst of winter?

Kun je ook ‘s nachts karpers vangen met de zig rig?

Wil jij een betere karpervisser worden?

Hoe maak je de perfecte zig rig?

Persoonlijk vind ik het een bijzonder leuke manier van vissen. Je bent actief bezig om een karper te verleiden en dat maakt dat deze manier van vissen mijn hart heeft gestolen. En geloof mij, wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, zal de zig rig een vaste plek vinden in je vistas. Ik ben ervan overtuigd dat je een beter karpervisser wordt!

Zigvissen op karper is zeer effectief
Zigvissen is leuk en vooral effectief!

Wil je zelf de perfecte zig rig maken klik dan op: “Hoe maak je de perfecte zig rig voor het vissen op karper?”

Want het karpervissen met de zig rig is namelijk bijzonder effectief.

Hoe zigvissen leren?

Ja ik weet het wel, zigvissen leren, niet veel mensen willen er aan… Want je zult denken: Ernesto zeg nu zelf, wat kun je nu vangen aan een minuscuul stukje zig foam dat ergens drijft in de hogere waterlagen? Ik snap de aversie heel goed, het druist volledig in tegen onze hedendaagse statische manier van vissen. Daarbij is het een techniek waarbij je niet selectief kunt vissen op de grootste karpers van het water.

En zo kan ik nog wel een aantal reden opnoemen waarom er heel weinig wordt gevist met de zig rig. Toch ga ik middels dit artikel een poging doen om jullie over te halen. En mocht je hierna nog niet overtuigd zijn, kijk dan gerust eens de verfilming van mijn lezing over het zigvissen op Carp Zwolle. Want bij een lezing kun je veel meer vertellen dan wat ik hier aan ruimte heb om te schrijven. Enfin ik ga een poging doen om je te enthousiasmeren!

een dikke karper tijden het maken van een film over het leren zigvissen
Een spiegel van ruim 23 kg op een zig. Het zijn zeker niet alleen de kleine vissen die je vangt.

Wil je ook deze film zien? Klik dan op: Carp & tactics part 2

Hoe vang je een karper op half water?

Het overgrote deel van de dag zwemmen de karpers op half water. De meeste karpervissers weten dit wel. Wij belagen de vissen echter maar zelden in deze hogere waterlagen. Eerlijk is eerlijk, het is een hele andere visserij dan wat je gewend bent! En wanneer je mij vraagt heeft het veel meer met echt vissen te maken dan achter die statische hengels zitten wachten. Toen ik begon met vissen, viste ik vooral met aardappel en brood. Het vissen gebeurde in het oppervlak en op de bodem. Maar dat veranderde al snel toen ik in een helder water kon zien wat de vissen deden.

Het overgrote deel zwemmen de vissen op half water. Benut jij ook alle kansen aan de waterkant?
Het overgrote deel zwemmen de vissen op half water. Benut jij ook alle kansen aan de waterkant?

Oppervlaktevissen: hoe reageren karpers?

In aanvang ving ik goed met de drijvende korst in open water. Maar al snel werden enkel de korsten gegeten die tussen de rieten waren gedreven. Ik wist, met wat handigheid ook daar de karpers tussenuit te plukken en het duurde niet lang of het vangen aan de korst in het oppervlak was gebeurd!

Ze aten het brood nog wel hoor, het was niet dat ze hun interesse waren verloren in dit aas. Ze aten het echter niet meer van het oppervlak. Mijn ogen zijn toen best wel open gegaan. Karpers blijken namelijk heel inventief. Ze waren namelijk net zo lang aan het wachten totdat er stukken afbraken van het brood wat op het oppervlak dreef. Vervolgens werden enkel de vaak kleine stukken gegeten die afzonken naar de bodem.

Aangezien het water vrij helder was, kon ik dit alles goed zien. Mijn volgende tactiek was dat ik mijn lijn bevestigde aan het grote stuk brood en daar bovenop een kleiner stukje brood met haak legde. Zodra de vissen tegen het grote stuk drukten viel het haakaas in het water. Daar ik het lucht eruit had geknepen zonk het langzaam af naar de bodem en ving ik opnieuw de karpers.

zigvissen leren klik nu om de film te bekijken en het artikel te lezen!
Dressuur doorbrekend is het zeker! KLIK op de afbeelding voor meer info over onze speciale zigballs

Wat was voor mij de trigger om te gaan zigvissen?

Ik wil jullie graag nog een verhaal vertellen waardoor ikzelf ben gaan zigvissen. We gaan daarvoor ruim 20 jaar terug in de tijd. Ik viste toen geregeld op een water waar behoorlijk wat karpers zwommen.

Daar de meeste karpervissers overdag visten verschoven de aastijden al snel naar de nachtelijke uren. Toch was er 1 man die telkens overdag meerdere vissen wist te vangen. Het was een vriend van mijn vader en iemand die toen, in mijn ogen, echt heel goed kon vissen.

zigvissen leren doe je met de juiste karperspullen
Een veer lag aan de basis voor mij om met vertrouwen een zig rig in te zetten. KLIK op de afbeelding voor meer info.

Tegenwoordig is de drempel wat lager en zou je naar hem toestappen en vragen hoe het kon dat hij zo goed ving. Maar toentertijd was er een soort erecode naar andere vissers toe, maar ook wel een beetje voor jezelf.

Ere code

Het hielt in dat je niet op iemand anders zijn voerstekken ging vissen maar ook je even afzijdig draaide wanneer een andere karpervisser zijn hengels binnen draaide, of een rig monteerde. Het waren van die kleine zaken waarmee je als het ware respect toonde naar een mede visser. Dus ik deed dat ook niet.

Eerlijk gezegd heb ik ook niet die drang. Ik wilde zelf ontdekken en de vissen op mijn manier vangen. Want ik wist dat – wanneer ikzelf de hele weg zou afleggen – ik ook een betere visser zou worden.

Toch had ik direct in de gaten dat hij iets deed wat al de anderen niet deden. Mijn vader zei altijd: “In de natuur gebeurt nooit iets maar zo en wanneer mensen een goede constante weten te brengen in hun vangsten dan doen ze zeker iets goed”.

Zigvissen leren: Wat is de gedachtegang achter het ziggen?

Om een lang verhaal kort te maken ving de vissers al zijn karpers met een veer. Hij had ontdekt dat de karpers niet het brood van het wateroppervlak wilden eten maar wel geregeld een eendenveer pakten. Aangezien hij toch niets te verliezen had, dacht hij: Waarom ook niet, ik doe er gewoon een veer aan en zie wel wat er gebeurt.

Het resultaat mocht er zijn met gemiddeld 4 a 5 vissen per dag. Hij vertelde mij zijn ontdekking in vertrouwen. En je mag best weten dat ik er een paar nachten wakker van heb gelegen. Piekerend over de vraag: Waarom pakken ze die veer?

zigvissen is niet moeilijk om te leren!
Waarom pakten ze die veer? In de natuur gebeurt nooit iets zonder reden! 1 van de 5 tijdens een ochtend zig vissen.

Karpers hebben geen handen!

Het antwoord is heel simpel. Karpers hebben geen handen! Toen dat kwartje eenmaal viel, kreeg ik een geweldige boost van vertrouwen. Want zo had ik zelf nog nooit naar aas gekeken. Aas moest lekker en zeer attractief zijn. Zo zat dat in mijn hoofd. Wanneer je een aquarium of vijver hebt dan heb je vast zelf wel gezien dat karpers eigenlijk alles wat in de vijver ligt in de bek pakken.

Het mag duidelijk zijn dat, wanneer je inspeelt op het nieuwsgierig gedrag van een karper, je de vissen kunt vangen zonder dat er een voedselprikkel uitgaat van het aas. Dit verklaart mijns inziens ook de werking van de fluoro pop-ups in het vroege voorjaar. Karpers zijn in deze periode niet bezig met eten. Ze pakken echter wel een fluoro pop up op, wat in de meeste gevallen niet meer is dan een bolletje met glasbubbels.

Het geheim van de zig rig ontrafelt

Nu ik het eigenlijke geheim van de zig rig heb ontrafeld, wil ik er ook nog wel even bij zeggen dat er meer is. Want naast het oppakken van het haakaas puur uit nieuwsgierigheid, kun je met de zig rig de vissen ook middels een voedselprikkel overhalen om het haakaas op te nemen. Dat maakt het vissen met de zig ook zo leuk. Het blijft namelijk een beetje zoeken naar wat het beste werkt. Ik durf ook gerust te zeggen dat ik door deze manier van vissen veel beter de levenswijze en het gedrag van een karper ben gaan begrijpen.

zigvissen is een subtiele manier van karpervissen

De black claw is een kleine maar zeer sterke haak die speciaal gemaakt is voor het vissen met de zig rig. KLIK op de afbeelding voor meer info

Mijns inziens kan een visser enkel een echt goede visser worden wanneer hij allereerst de levenswijze van de karper kan doorgronden. Immers, alleen dan kun je inspelen op de situatie en weet je de juiste tactiek met de juiste techniek te combineren. Het is niet dat ze dan zomaar je net in zwemmen hoor, maar de keuzes die je maakt zullen dan veel dichter bij de waarheid zitten en dat maakt een groot verschil.

Ervaring is niet te koop! Zigvissen leren doe je door het te doen!

Ervaring is niet te koop. Besef echter dat een expert iemand is die alle mogelijke fouten heeft gemaakt. En eerlijk is eerlijk; wat heb je te verliezen? Vaak is het zo dat de vissen steevast tussen dezelfde uren vangbaar zijn met bodemaas. Waarom zou je dan buiten deze uren om niet gaan vissen met een zig rig?

Natuurlijk, je gaat eerst een paar keer onderuit, maar ik kon ook niet direct autorijden dus wat dat aangaat is dit geen excuus. Bovendien kun je nu kant en klare zig rigs kopen mocht het zo zijn dat je ze niet kunt knopen!

Hoe maak je een goed zig voer?

Ik hoop dat ik met bovenstaande jullie heb kunnen prikkelen om toch eens met een zig aan de slag te gaan. Echter, dit artikel zou niet compleet zijn wanneer er geen technische informatie in zou staan.

Het is natuurlijk heel belangrijk dat een karper onze two tone zigball of het kleine stukje foam ook daadwerkelijk vindt. We zullen de karper attent moeten maken op ons haakaas. Hiervoor gebruiken we een speciaal zigvoer.

De bedoeling is dat je eigenlijk een soort van reclame bord maakt onderwater wat de nieuwsgierigheid van de karper opwekt. Daarvoor heb ik de Pulex zigmix ontworpen. Dit voer geeft een wolk stijgende en zinkende deeltje onderwater, waardoor er een attractieve wolkkolom wordt gecreëerd. Dit trek natuurlijk in eerste instantie witvis aan. Vervolgens wordt ook de nieuwsgierigheid van de karper geprikkeld. Op deze manier kun je het kleine stukje foam echt laten opvallen! Vandaar deze stap voor stap uitleg van: Hoe maak je nu de Pulex zig mix aan.

Spodden van zig voer waar let je op?

Bij het voeren is het van belang dat het voer op een bepaalde diepte blijft hangen. Als visser moet je weten hoelang het voer blijft hangen, zodat je de frequentie van het voeren kunt bepalen.

Als karpervisser zijn we ook niet gewend om lokvoer aan te maken. Witvissers daarentegen weten precies hoe ze dit moeten doen en besteden daar ook zeer veel tijd aan. Het is daarom raadzaam om te kijken wat het voer doet. Als algemene richtlijn kun je het volgende aanhouden:

Des te vochtiger het voer, des te beter zal het blijven hangen in het wateroppervlak. Ook heel droogvoer blijft zeer goed hangen in het wateroppervlak. Daarom voeg ik vaak tijdens het spodden even een handje droogvoer toe. Puur om het voer wat meer werking te geven.

Gewone half volle melk icm de Pulex zig liquid zijn de vloeistoffen die ik graag gebruik in het vroege voorjaar.
Gewone half volle melk icm de Pulex zig liquid zijn de vloeistoffen die ik graag gebruik in het vroege voorjaar.
zigvoer maken doe je zo
Giet een halve liter melk in een emmer.
deze vloeistoffen gebruik ik om mijn zigvoer te maken
Giet daarna 100ml Pulex zig liquid in de emmer en roer het goed door elkaar heen. KLIK op de afbeelding voor meer info
Voeg als laatste onze Pulex zig mix toe. Laat de mix even een 2 a 3 tal minuten staan. daarna goed mengen en ons zig voer is klaar om te gebruiken
Voeg als laatste onze Pulex zig mix toe. Laat de mix even een 2 a 3 tal minuten staan. daarna goed mengen en ons zig voer is klaar om te gebruiken
Bekijk maar eens het verschil in werking wanneer je de vochtigheidsgraad verandert.
Bekijk maar eens het verschil in werking wanneer je de vochtigheidsgraad verandert.
Controleer wat het voer doet. Maak je het te droog aan, dan zal het verder naar onderen zakken, te nat en de werking is enkel in het oppervlak.
Controleer wat het voer doet. Maak je het te droog aan, dan zal het verder naar onderen zakken, te nat en de werking is enkel in het oppervlak.

 Zigvissen leren en dressuur doorbreken?

Het is absolute waar dat een zig rig dressuur doorbrekend werkt. Want vrijwel alle karpervissers vissen al jaren enkel en alleen met boilies op de bodem. Mede daardoor is een zig rig sterk in het voordeel.

Los gezien van het feit dat vissen graag op half water vertoeven. En het feit dat een zig ook prima werkt zonder de uitstoot van een voedselprikkel. Daarnaast kun je voeren met zeer fijn voer en ook dat is iets wat ze niet gewend zijn, of als gevaar bestempelen.

Het fijne voer verzadigd niet en wanneer je het goed aanmaakt kun je hiermee zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen een feeding frenzy uitlokken. Ook kun je heerlijk variëren met je zigvoer en naast het visuele aspect ook bewegingsattractie in de vorm van maden of wormen toepassen. Dit is iets wat op de bodem een stuk moeilijker gaat.

Maden zijn ook een prima toevoeging!

maden zijn een prima toevoeging voor een zigvoer

Pulex zig-mix kun je prima combineren met maden! Op deze manier geef je het voer nog meer attractie. Klik op de afbeelding voor meer info over onze Pulex zig mix

Het vissen met een zig rig is zoals gezegd een subtiele manier van vissen. Je gebruikt dunne lijnen en – zeker gezien door de ogen van een karpervisser – hele kleine haken. Maar ook het haakaas is klein en lijkt totaal niet op een boilie.

Wanneer je alles bij elkaar optelt is het niet raar dat het vissen met een zig rig zeer dressuur doorbrekend kan werken!

Hoe bepaal je de juiste diepte van de zig rig?

Ik krijg geregeld de vraag: Hoe diep moet ik vissen met de zig rig? Helaas kan ik daar geen passend antwoord op geven, want ieder water is anders. Veel hangt samen met het weer, jaargetijde, soort water, plantengroei, de stek/diepte, hoge druk, lage druk en de mate van hengeldruk. Het hoort een beetje bij het proces van zigvissen leren

Wanneer ik enkel kijk naar de jaargetijden dan kun je daar wel een grove richtlijn in aangeven. In het vroege voorjaar zwemmen de vissen vaak in de eerste 2 meter gezien vanaf het wateroppervlak. Is er echter een koude wind of heerst er een hogedrukgebied? Dan kan het ook zijn dat de vissen dieper zwemmen. Lees ook maar eens het artikel: “Karpervissen leren?”

Door de wisselende weersomstandigheden kan deze periode best lastig zijn. Maar dat neemt niet weg dat het voorjaar wel een zeer goede periode is om zigvissen. Temeer omdat de karpers nog niet bezig zijn met eten en dus uit nieuwsgierigheid het aas pakken.

Zigvissen leren in de zomer

De zomermaanden zijn natuurlijk bij uitstek geschikt om met de zig te vissen. Allereerst zwemmen de karpers in deze periode erg veel. Hierdoor is de kans dat ze tegen het haakaas ‘aanzwemmen’ ook veel groter.

Je kunt in deze periode op vrijwel elke diepte de vissen vangen, waarbij er een duidelijk verschil zit in de ochtend, nacht en middaguren. Alles heeft te maken met de waterlaag waar op dat moment het aangenaam vertoeven is.

Tijdens de zomermaanden gaat het vooral om het zuurstof gehalte van de verschillende dieptes. Daar waar het meeste zuurstof is, is tevens de beste waterlaag om te vissen.

wil jij zigvissen leren?
De adjustable zig-rig is voor mij het mooiste zig rig systeem om te gebruiken. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik iemand helemaal naar huis vis met deze manier van vissen.

Klik op de foto om het adjustable zig rig  te bestellen

Kun je ook zigvissen leren in de herfst of winter?

In de herfstperiode kun je zeker goed vangen met de zig vooral het spodden met zigmix werkt goed. Vaak hebben de vissen in de zomer al zoveel boilies gezien dat het fijne voer in de hogere waterlagen net even het verschil maakt.

Zelf vis ik graag de zig net even wat dieper dan waar de meeste karpers zwemmen. De vissen moeten dan een beetje naar onderen kantelen om het haakaas te pakken. Hierdoor worden ze beter gehaakt en voorkom je tevens vals gehaakte karpers.

In de winterperiode zijn de vissen redelijk passief, maar zijn zeker goed te vangen met de zig. Vaak liggen de vissen echt gestapeld en een goed gepresenteerde zig kan dan echt wonderen doen. Wel is het zaak om het voeren aanzienlijk te rug te schroeven. Ik voer in deze periode weinig en minder frequent.

Hoe diep liggen de karpers?

Dit heeft tevens te maken dat de vissen nu veel dieper liggen. Het vissen met de zig rig zal nu vaak gedaan worden op halve waterdiepte of dieper. Tenzij er een warme wind komt opzetten want dan kunnen de karpers ook hoog in het water liggen. Het is dus heel moeilijk om een goede richtlijn te geven met betrekking tot welke diepte je moet gaan vissen.

Echter, door geregeld te vissen met de zig rig leer je al vrij snel een goede inschatting te maken. Daarbij vis ik met mijn hengels op verschillende dieptes om zo sneller achter de meest productieve waterdiepte te komen. Daarbij zullen de karpers nooit allemaal op precies 1 meter onder het wateroppervlak zwemmen. Ze zwemmen eerder tussen de 0,5 en 2 meter waterdiepte. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het niet op een halve meter aankomt.

Elk jaargetijde is weer anders en ook het weer speelt een grote rol op hoe de vissen reageren en op welke diepte ze zwemmen.
Elk jaargetijde is weer anders en ook het weer speelt een grote rol op hoe de vissen reageren en op welke diepte ze zwemmen.

Kun je ook ‘s nachts karpers vangen met de zig rig?

Als laatste wil ik ook nog even aanhalen dat je ook in de nachtelijke uren prima kunt vangen met de zig rig. Veel mensen zijn er huiverig voor. Maar zoals ik al eerder aangaf het is belangrijk dat je goed weet op welke manier een karper zijn eten kan opsporen.

Je moet als visser eigenlijk in de huid van en karper kruipen. Dan ga je ook begrijpen hoe de levenswijze is van dit koudbloedig dier. Vergis je niet, karpers kunnen zelfs kleuren uit het ultraviolet spectrum waarnemen. Dit betekent dat hun ogen zeer goed ontwikkeld zijn en dat ze zeker niet minder zien dan wij mensen.

Karpers hebben naast een uitstekend zicht ook een zijlijnorgaan. De zijlijn werkt als een soort van radar of extra paar ogen. Hiermee kunnen ze, met gemak een heel klein zig-foampje ergens op half water opsporen. Mocht het je helpen, ik heb zelf al heel veel karpers gevangen in het donker. En vaak niet de kleinsten. Maar ook wanneer het zeer mistig is heb ik al talloze vissen met de zig weten te vangen.

Ook in de nachtelijke uren kun je met de zig rig goed vangen.
Ook in de nachtelijke uren kun je met de zig rig goed vangen.

Wil jij een betere karpervisser worden? Ga dan het zigvissen leren!

Hopelijk heb ik met dit artikel jou een beetje geprikkeld om ook eens te gaan vissen met de zig rig. Het heeft mij echt heel veel extra vissen gebracht in omstandigheden waar ik normaal gesproken kansloos was.

Ik heb meermalen meegemaakt dat ik op een betaalwater ging vissen waar ik gezien de waterdiepte gewoon kansloos was op de bodem. Wanneer de zon dan ook nog eens lekker schijnt in het voorjaar dan weet je dat je niets op 15meter waterdiepte te zoeken hebt.

Zigvissen is een techniek waardoor je mijns inziens ook echt leert karpervissen en vooral ook de gedragingen van de karper beter leert begrijpen. Dit maakt je uiteindelijk een veel betere visser.

Immers, naast dat je aanzienlijk wat bijleert, krijg je ook een nieuwe techniek onder de knie waardoor je meer mogelijkheden hebt om karpers te vangen. Dus blijf je niet vasthouden aan enkel de statische manier van vissen maar pak het actieve zig vissen dit jaar nog op!

Graag hoor ik van jullie wie er wel eens een karper heeft gevangen met de zig en zijn er zaken die je graag eens wilt weten die ik nog niet besproken heb?

Check ook eens onze zig rig configurator en bouw eenvoudig zelf je eigen adjustable zig rig!