Tips over het voeren op betaalwateren!

Betaalwater tips weet wat je voert! (deel1)

Betaalwater tips over voeren in relatie tot karperdichtheid

De afgelopen paar jaar heb ik redelijk wat gevist op verschillende betaalwateren. Dit vissen op dergelijke karperwateren ging vrijwel altijd gepaard met het maken van een film. Hierdoor krijg je al snel dat mensen vragen gaan stellen en tips vragen over het desbetreffende betaalwater. Opvallend is dat heel veel karpervissers graag vissen op deze wateren. Niet verwonderd want je hebt naast een eigen stek ook goede faciliteiten! Dus geen stress en een aangename visvakantie en kans op hele grote karpers!

Betaalwater tips om grote karpers te vangen
Heb je onze laatste film al gezien die we hebben gemaakt op Carptwenty?

Inhoudsopgave

Betaalwater tips no.1: inspelen op het gedrag van de karper…..

Betaalwater tips no.2: Gevaar of veilig?

Tentharingen in de grond slaan..

Betaalwater tips no.3: Veilige karperzone.

Betaalwater tips no.4: Efficiënt vissen!

Betaalwater tips no.5: Hoeveelheid voer?

Rekensommetje!

Betaalwater tip no.6: Berekenen van de hoeveelheid voer!

Stel er zwemmen 50 karpers op deze stek.

Maar goed wat kun je dan zonder problemen voeren?

Betaalwater tip no.7: Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Darmdoorloop en mate van verzadiging.

Betaalwater tip no.8: Overdaad schaadt!

Tot slot betaalwater tips!

Betaalwater tips om grote karpers te vangen
Rainbow staat bekend om zijn grote karpers!

Betaalwater tips vind je hier!

Toch rijst de vraag: is het vissen op een betaalwater nu een stuk eenvoudiger en vrijwel een garantie voor een dikke karper? Nu is dat statistisch gezien best wel een reële gedachtegang. Dit omdat er natuurlijk (in vergelijk met de meeste openbare wateren) veel meer en door de bank genomen ook vaak grotere karpers op een vaak kleinere oppervlak zwemmen. Toch kan het best lastig zijn om succesvol een karper te vangen op een betaalwater. Maar waar ligt dat nu aan en hoe kun je inspelen op het gedrag van deze karpers? In dit artikel een aantal goede betaalwater tips waar je echt wat mee kunt!

Betaalwater tips om grote karpers te vangen
Op sommige betaalwateren zwemmen niet alleen grote vissen, maar ook nog eens prachtig beschubte exemplaren! (Glory Carp Lake)

Je zult dan eerst inzicht moeten hebben waarom een bepaald gedrag tot stand komt. Vervolgens is het belangrijk om te voorkomen dat het waakzame niveau van de karper toeneemt. Immers wanneer een vis met vertrouwen aas is deze een stuk eenvoudiger vangbaar! Voor het laten azen hebben we voer nodig en daarom wil ik eens wat dieper duiken in de hoeveelheid voer in relatie tot de karperdichtheid van het water. Deze zaken gaan we in dit artikel uitwerken!

Betaalwater tips no.1: inspelen op het gedrag van de karper…

Voor een goed antwoord op bovenstaande vraag zullen we eerst eens moeten kijken welke factoren er nu voor zorgen dat een karper zich anders gaat gedragen. Om deze factoren te bepalen moet je eigenlijk een beetje andersom denken. Immers wanneer je er goed over nadenkt komt het erop neer dat wij vissers bepalen hoe een karper zich gaat gedragen. Op betaalwateren, maar ook circuitwateren worden elke dag bevist. Dit betekent dat je door goed te kijken naar wat de gewoonten zijn van de andere vissers op het desbetreffende water, je op voorhand al kan bepalen hoe de karpers zich gedragen. Dit zal voor de meeste mensen eerder een vraagteken opwerpen dan een antwoord.

Betaalwater tips om grote karpers te vangen
De diversiteit op sommige betaalwateren is echt heel groot! Check het artikel en de film die we hebben gemaakt op Carptwenty

Ik zal het principe uitleggen aan de hand van een eenvoudig voorbeeld. Stel je mag niet nachtvissen op een bepaald water. Dan zal je zien dat zodra het donker wordt de karpers heel eenvoudig vangbaar zijn. Immers zodra het donker is worden de vissen nooit gehaakt waardoor het in deze periode veilig is om te azen. Ik zal nog een ander voorbeeld noemen. Stel je mag op een water enkel met haakmaat vier of groter vissen. Dan kun je er bijna zeker van zijn dat wanneer jij een rig maakt met een haakmaatje 8 je aanzienlijk meer karper gaat vangen. Immers de vissen krijgen steeds dezelfde montages voor de bek en dat maakt dat ze op een dusdanige manier azen dat ze niet telkens geprikt worden. Enfin het is jullie nu wel duidelijk waar ik heen wil. In deel 2 zal ik hier wat verder op in gaan.

“Het gedrag van de karpers, zeg maar: dressuur die op een water is ontstaan, wordt bepaald door de gewoonten van de karpervissers en de daaruit voortvloeiende eenzelfde manier van vissen. Het gaat er dus om dat je een constante ziet in hoe de vissers het desbetreffende water bevissen. Vervolgens kun je daarop inspelen en het dressuur doorbreken. Dat is kort gezegd, hoe het spelletje werkt!”

Betaalwater tips om grote karpers te vangen
In deel 2 gaan we eens kijken hoe we een rig kunnen aanpassen zodat jij meer karper vangt! (Op de foto een bow rig gemaakt van dura link met een snowman presentatie)

Betaalwater tips no.2: Gevaar of veilig?

In de natuur zijn dieren eigenlijk altijd wel op hun hoede. Vreemde zaken worden altijd met argusogen bekeken. Dit gegeven is zeker iets wat je in je achterhoofd moet houden tijdens het vissen. Om maar een voorbeeld te noemen. Jagers bijvoorbeeld doen er heel veel werk op het camoufleren van hun aanwezigheid en proberen volledig op te gaan in hun omgeving. Het laatste wat ze willen is dat hun prooi vroegtijdig (lees buitenschietafstand) ontdekt dat er gevaar dreigt. Het is dus zeker goed om te voorkomen dat het waakzame niveau van de karper omhooggaat. Immers een dier dat op zijn hoede is zal veel lastiger te vangen zijn dan een dier dat zich veilig waant.

Activator liquid
Een vis die zich veilig waant zal een stuk eenvoudiger te vangen zijn dan een karper die op scherp staat! Klik hier voor meer info over onze boilies

De vraag is natuurlijk hoe je dat kunt voorkomen. Zo ging ik een aantal jaar geleden vissen op een vrij groot betaalwater. Ik was daar op uitnodiging met de bedoeling om een film te maken. Wanneer ik aankom mag ik heel graag eerst even over het water kijken. Daarna, wanneer het weer het toelaat worden mijn hengels klaar gemaakt. Bij alle handelingen hou ik het water nauwlettend in de gaten. Al snel zag ik dat er verschillende karpers op de stek aanwezig waren. De vissen waren actief en sprongen/rolden zo nu en dan op de stek!

Tentharingen in de grond slaan..

Ik wreef me al in mijn handen, want meestal springen ze overal, maar vrijwel nooit op de stek die voor mij is geboekt. Mijn vismaat begon met het opzetten van zijn tent en sloeg met een rubber hamer de haringen in de grond. Tja zul je zeggen dat doe ik ook altijd en die karpers zijn dat gewend. En soms is dat ook zo hoor. Maar op dit water was het de kiss of dead… Want binnen 15minuten zat er geen vis meer in onze sector. Al snel zag ik ze onze stek verlaten naar een ander deel van het water. Mijn vismaat had er helemaal niets van mee gekregen. Hij was immers druk bezig met het opzetten van zijn tent. Wat ik er maar mee wil zeggen is zorg ervoor dat ook je aanwezigheid niet direct wordt verhuld.

Betaalwater tips no.3: Veilige karperzone

Op veel betaalwateren heb je een zogenaamde veilige zone. Dit is een deel van het water waarbij de karpers niet worden belaagd door karpervissers. Het kan zijn dat er op deze plek heel veel obstakels in het water liggen. Maar ook hele diepe gedeelten van bijvoorbeeld 20 meter of meer waar je met bodemaas kansloos bent. Of wat te denken van een plek dusdanig ver uit de kant waardoor er niet gevist kan, of mag worden. Iedereen kent wel dergelijk plekken waar de karpers zich veilig kunnen ophouden. Toch is het zo dat ze op een bepaald moment uit hun veilige holding komen, het is dan fijn om te weten op welk tijdstip en waar ze precies langs zwemmen. In het verlengde van dit voorbeeld wil ik ook nog even onderstaand voorbeeld aanhalen.

Stel de vissen komen vanuit links aanzwemmen waardoor ze eerst over de stek komen van je buurman. Dan kan het kan heel goed zijn dat de visser die een stek naast je zit, ervoor zorgt dat de karpers verder uit de oever zwemmen dan normaal het geval is. Stel deze visser vist op 80 meter uit de kant en jij vist op 70 meter uit de kant. Dan is het zeker niet ondenkbaar dat jij vrijwel niets gaat vangen op deze afstand.

Dit terwijl je op laten we zeggen 100 meter uit de oever de sterren van de hemel zou vangen! Het gebeurt namelijk heel vaak dat de vissen als het ware verder uit de kant worden gedrukt door toedoen van je naaste buren! Dit is natuurlijk maar een voorbeeld om aan te geven dat het goed is om te weten waarlangs de vissen zich verplaatsen op het water. Er zijn dus naast de normale dagelijkse invloeden ook nog andere zaken die van invloed zijn op de gedragingen van de karpers. Met andere woorden je zult elke vorm van ‘hengeldruk’ mee moeten nemen in de gekozen tactiek!

karpers in het oppervlak
Visveilige middenzone, foto gemaakt met een drone. Waarbij het grootste deel van het bestand in deze sector de hele dag lag te zonnen.

Betaalwater tips no.4: Efficiënt vissen!

Het gedrag van de karper en de visser zijn 1 op 1 aan elkaar gelinkt dat is nu wel duidelijk. Maar is er een aanpak waarmee je op elke betaalwater succes kunt boeken? Helaas is er geen blauwdruk die je als het ware over elk water kunt leggen. Toch zijn er wel wat wetmatigheden die je kunt gebruiken om meer succes te boeken. Denk aan de grootte, visbestand, hoeveelheid voer dat in het water komt, maar ook het karakter van het water om er een paar te noemen. Dit zijn gegevens die je kunt gebruiken om een plan van aanpak te maken. Ik zal hieronder een paar van deze punten uitwerken. Zodat je een betere inschatting kunt maken van de voerhoeveelheid, maar ook om te bepalen wat de vangstmogelijkheden zijn op het water dat je gaat bevissen!

Betaalwater tips no.5: Hoeveelheid voer?

De karper-dichtheid van een betaalwater geeft je als visser inzicht in een onder en bovengrens van de hoeveelheid karper op je stek. Dit bepaalt mee, net als het voer (dat er dagelijks in komt) wat je mag verwachten aan aanbeten. Daarbij moet je een inschatting maken hoeveel % de vissen aan natuurlijk voedsel kunnen opnemen. Want dat gaat natuurlijk van de totale voedselbehoefte af. Al met al is het best lastig om een voerhoeveelheid te bepalen, maar ik kan je wel een paar betaalwater tips geven.

“Wat je erin gooit kun je er niet meer uithalen, weet dus wat je voert!”

voertactieken met boilies lees hier de tips!
Het veel voeren kan goed werken maar in de meeste gevallen ben je beter uit met weinig boilies!

Wat ik doe is een inschatting maken van de hoeveel voer wat elke visser in het water gooit. Om nog maar eens een voorbeeld te geven. Stel je mag enkel met de werppijp/voerraket voeren dan weet je gelijk dat er minder voer in het water komt dan wanneer mensen met een boot mogen voeren.

“Het is zeker wanneer er met de boot gevoerd mag worden lastig in te schatten hoeveel voer er in het water komt. Maar een ding is zeker vissers voeren aanzienlijk meer vanuit een boot dan vanaf de oever!”

Wanneer je een inschatting hebt gemaakt van de hoeveelheid voer moet je deze wegzet tegen het karperbestand. Daarnaast is de voedselrijkdom van het water en zijn er nog een aantal factoren zoals de weersomstandigheden van invloed op de eetlust van de karper. De grote vraag die je zult moeten beantwoorden is: kun jij bepalen met hoeveel voer de karpers gretig blijven? Uiteraard geeft je deze rekensom ook inzicht in het aantal karpers wat je normaal gesproken zou kunnen vangen. Zodat je weet of je goed aan het vissen bent, of toch je tactiek moet bijstellen.

Rekensommetje!

Uiteraard is bovenstaande het huiswerk wat je kunt doen voorafgaand aan de sessie. Waarbij je tijdens de eigenlijke vissessie de meest correcte informatie naar binnen probeert te hengelen. Althans dat is hoe ik vis. Ik vind het namelijk niet erg om wat zaken uit te proberen om een beter beeld te krijgen op wat er gaande is op het water. Wanneer je beide gegevens bij elkaar legt kun je altijd nog wat fine tunen!

Maar goed alles leuk en wel zul je zeggen, maar hoe ziet het rekensommetje er dan uit in de praktijk? Stel je gaat naar een water van 10 hectare groot met laten we zeggen 500 karpers. Het rond gevormde water is redelijk egaal van diepte en er zijn 5 dubbel stekken voor in totaal 10 karpervissers. Dit betekent dat elke vissers ongeveer 1 hectare aan water ter beschikking heeft. Door de ronde vorm en uniforme diepte mag je in de berekening ervan uitgaan dat op elke stek ongeveer dezelfde hoeveelheid karper rond kan zwemmen. Dit betekent dat iedere visser ongeveer 50 karpers heeft rondzwemmen op zijn, of haar stek.

Betaalwater tip no.6: Berekenen van de hoeveelheid voer!

Je zult dan moeten weten hoeveel een karper op kan eten. Dat is door de bank genomen ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht. Let wel we willen de karpers niet vetmesten maar vangen! Dat is wel een wezenlijk verschil met een viskweker, want bij het voeren van dieren wil je dat de dieren groeien. Bij het vissen wil je ze dermate gretig houden dat ze goed vangbaar zijn. Met andere woorden eigenlijk moeten de karpers minder eten binnenkrijgen dan wat hun voedselbehoefte is.

Naast ons voer eten de karpers ook natuurlijk voedsel. De hoeveelheid dat voor handen is, is natuurlijk van water tot water verschillend. Denk ook aan de periode van het jaar, de zuurtegraad van het water, het al of niet voorkomen van waterplanten, witvis en de diepte van het water. Maar goed om er toch maar een cijfer hieraan te koppelen. Ga ik ervan uit dat een gemiddelde betaalwaterkarper tussen de 20 a 50 % van zijn dagelijks benodigde eten aan natuurlijk voedsel opneemt! Blijft er dus ongeveer een 1 a 1,4 % aan lichaamsgewicht over wat geconsumeerd kan worden aan biotoop vreemd aas.

“Bedenkt dat wanneer er op een water te veel gevoerd wordt, de vissen vetreserves gaan opbouwen. Dit betekent dat de karpers een stuk kieskeuriger worden en later in het jaar minder eten.” 

Stel er zwemmen 50 karpers op deze stek

Stel 50 vissen, gemiddeld 13kg zwaar, maakt een totaal van 650kg aan karper. Neem daar 1 a 1,4% van en je zit op ongeveer 7 a 10 kg aan biotoop vreemd voedsel. Let wel dit is onder gunstige omstandigheden wanneer het water boven de 16 graden is en het voldoende zuurstof bevat. Dit betekent dat elke 24 uur deze vissen ongeveer tussen de 7 a 10 kg aan boilies zouden kunnen consumeren. Echter zoals ik al aangaf wij vissers willen ze vangen en niet vetmesten. En wil je ze vangen dan moeten de karpers gretig zijn! Daarbij wanneer de luchtdruk omhooggaat kan het zomaar zijn dat de karpers een of 2 dagen vrijwel niets eten. Je moet niet vergeten dat karpers koudbloedige dieren zijn die heel efficiënt kunnen omspringen met hun energie.

voeren met een werppijp op betaalwateren
Doordacht voeren levert veel meer karper op dan zomaar een bult voer erin gooien! Klik hier voor meer info over onze super sterke werppijpen!

Maar goed wat kun je dan zonder problemen voeren?

Dit betekent dat je niet die 7 a 10 kilo aan boilies er elke dag klakkeloos kunt ingooien. Immers dan help je de gretigheid helemaal om zeep! Nee deze 7 a 10 kg is de hoeveelheid die ze op zouden kunnen eten (onder gunstige omstandigheden) met als doel dat ze verzadigd zijn. Om je een beeld te vormen moet je het even op jezelf projecteren. Je bent natuurlijk geen karper maar zin in eten is ons niet onbekend. Zeker na een dag hard werken in de buitenlucht heb je als mens al snel extra trek. De eerste happen zijn altijd heel bevredigend, maar gaandeweg de maaltijd wordt het hongergevoel gestild en word je tevens kieskeuriger. Dit betekent dat na het nuttigen van laten we zeggen 60 a 70% van de maaltijd het hongergevoel weg ebt. Dit is bij een dier niet anders!

Stel een karper heeft ongeveer 40% van zijn dagelijks benodigde calorieën al binnengekregen via natuurlijk voedsel. Dan is het al best lastig om de vissen heel gretig te houden. Nog even terug naar onze berekening. Dit betekent dat je onder normale omstandigheden tot 5 kg aan voer kunt gebruiken per 24 uur, wanneer je de vissen voldoende gretig wilt houden.

Betaalwater tip no.7: Waar moet je nog meer rekening mee houden?

In dit voorbeeld zwemmen er gemiddeld 50 vissen op de stek. Zeg dat al die vissen er 4 a 5 x per jaar er uitkomen dat zijn gemiddeld 225 vangsten op jaarbasis per stek. (En dan ben ik volgens mezelf al aan de optimistische kant) En laten we zeggen dat dit gebeurt in 30 weken. (Wintermaanden er af gehaald) Dan zal een visser gemiddeld genomen 7 karpers per week vangen. Dit is dus 1 vis per 24 uur vissen. Dit gegeven bepaald mede mee hoeveel ik ga voeren! Ik vind het belangrijk dat de voerhoeveelheid en het aantal vissen die je vangt in balans moet zijn. Vandaar dat het goed is om te weten wat er zwemt, zodat je een vangst gemiddelde kan bepalen. En vervolgens zet je dit weg teven wat deze vissen kunnen opeten.

In dit geval zou je 5 kilo kunnen voeren en 1 vis moeten vangen om je vangst gemiddelde te halen. Nu vind ik 5 kg voer voor 1 karper wel aan de hoge kant! Zelf zou ik starten met ongeveer 500 gram tot 1kg boilies per hengel en dan naar gelang de vangsten het voeren opschroeven of verminderen. Mijn ervaring is dat op de meeste wateren de vissers te veel voeren. En wanneer je daarvan uitgaat dan zit je nooit verkeerd!

Betaalwater tips om grote karpers te vangen
Duidelijk mag zijn dat de mate van verzading (biologische benutbaarheid) en de darm doorlooptijd van het voer dat je gebruikt van invloed is op de voerhoeveelheid.

Darmdoorloop en mate van verzadiging

Uiteraard zit er veel verschil tussen het aas wat je voert. En dan bedoel ik de mate van verzadiging en darmdoorloop. Immers 1 kilo zeer hoogwaardige boilies die voor de karper goed opneembaar zijn hebben een veel hogere voedingswaarde dan bijvoorbeeld 1kg hennep. Daarnaast speelt de darmdoorloop een grote rol in hoeveel een karper kan eten. Zelf gebruik ik maar heel weinig zaden. Dit is enerzijds omdat ik graag vis waar ik mee voer. Maar ook omdat de boilies die ik inzet zeer goed verteerbaar zijn en de karpers een goed gevoel overhouden na het eten van dit aas. Het is zelfs zo dat de karpers gretiger worden naar gelang ze ervan hebben gegeten. Dit in tegenstelling tot zaden waar de vissen al snel op zijn uitgekeken. Vandaar dat een goed aas zeker op betaalwateren waar de karpers alles al hebben gezien zeer sterk in je voordeel werkt!

Betaalwater tip no.8: Overdaad schaadt!

Naast bovenstaande is er nog een punt dat je in je achter hoofd moet houden m.b.t. het voeren. En dat is de hoeveelheid voer dat er de voorgaande periode is in gekomen. Het is namelijk zo dat karpers net als andere dieren een vetreserve kunnen opbouwen. Hierdoor kan het zo zijn dat een water al heel vroeg stilvalt in wat normaal gesproken de beste perioden zijn van het jaar. Namelijk het najaar. Wanneer de karpers in de maanden juli, augustus al meer dan genoeg te eten naar binnen hebben gewerkt dan zal de eetlust in oktober best eens tot bijna nul gereduceerd kunnen zijn. Vandaar dat het goed is om deze rekensom eens uit te voeren alvorens je gaat vissen!

De oplossing is het vissen met de zig rig!

Met een zig rig speel je in op de nieuwsgierigheid van de karper. Mocht je dus onverhoopt op een stek komen waar de karper of verzadigd is, of heel passief is dan is het raadzaam om de zig in te zetten!

Zig kit om eenvoudig zelf je zig rig te kunnen maken!
Zig kit om eenvoudig zelf je zig rig te kunnen maken!

Stap voor stap zig rig maken middels de zig kit!

Deze line aligner schuif over de adaptor op het foam
Deze line aligner schuif over de adaptor op het foam
Nu kun je een zig aligner op de adaptor schuiven
Nu kun je een zig aligner op de adaptor schuiven
Schuif de adaptor over het foam
Je kunt nu het foam op de gewenste maat knippen en je montage is klaar!

Tot slot betaalwater tips!

Het is een beetje technisch verhaal geworden. Althans voor sommige mensen misschien, maar goed ik hou ervan om je aan het denken te zetten! Het doel is om goede betaalwater tips te geven waar je daadwerkelijk wat aan hebt! Hierdoor kun je beter anticiperen, op hetgeen er aan de waterkant gebeurt! Uiteraard hebben we nog een aantal zaken niet behandeld. Je kunt dan denken aan stekkeuze, welke karper rigs werken goed? En wat te denken van de verschillende tactieken die je kunt toepassen op betaalwateren? En zo zijn er nog wel wat betaalwater tips die ik in een volgend schrijven wil behandelen!