De Ganzenkuil voor de karpervisser die van uitdaging houdt!

De Ganzenkuil, vissen op karper in Gelderland!

De Ganzenkuil is een avontuurlijk viswater voor de echte karper visser! Met zijn 19 hectare en dieptes tot ruim 22 meter mag je gerust zeggen dat het een flinke slok water is. De Ganzenkuil ligt bij het plaatsje Deest, vlakbij Nijmegen, in de provincie Gelderland. Wanneer je goed luistert kun je de grote vrachtschepen horen varen op de rivier de waal die feitelijk achter dit betaalwater langs stroomt.

Ik zeg wel betaalwater maar De Ganzenkuil is allesbehalve een typisch Nederlands betaalwater. Er zijn geen aangelegde stekken waardoor dit viswater sterke gelijkenissen heeft met openbaar karperwateren. Wel is er een stroomvoorziening! Maar daarvoor zul je naar het huisje moeten lopen. Wat wel erg prettig is, is dat je de auto gewoon achter je op de stek mag laten staan. Wel zo handig voor het uitladen en inladen van je visspullen.

De ganzenkuil herbergt hele mooie karpers

Inhoudsopgave

De Ganzenkuil, vissen op karper in Gelderland!

Visstekken op de Ganzenkuil

–Stek 1 op de Ganzenkuil

–Stek 2 op de Ganzenkuil

–Stek 3 en 4 op de Ganzenkuil

–Stek 5 op de Ganzenkuil

–Stek 6 op de Ganzenkuil

–Stek 7 op de Ganzenkuil

Dieptekaart van De Ganzenkuil

Karper bestand op de Ganzenkuil

Witvis en kreeft 2

Welke karper-rigs werken goed op de Ganzenkuil?

Welke boilies werken goed op de Ganzenkuil?

Wat moet je nog meer meenemen?

Visstekken op De Ganzenkuil

Er zijn in totaal 7 verschillende visstekken op de Ganzenkuil. Hierdoor heb je als visser ongeveer 3 hectare water beschikbaar! Sterker nog er worden maar 6 vissers toegelaten en dat maakt het zelfs mogelijk om te kunnen verkassen! Ideaal als het mij vraagt. Wat mag je verwachten van de verschillende stekken?

stekindeling de Ganzenkuil
Stekindeling de Ganzenkuil

Stek 1 op de Ganzenkuil

Dit is zeker een hele interessante stek! Het geeft toegang tot ondiepe uitlopers welke je kunt vinden aan de overkant. De overkant ligt op ongeveer 140 meter dus dat is goed te doen! Hier trekken de karpers voor de oeverzone langs waardoor ze eenvoudig te onderscheppen zijn met een beetje voer. Links van de stek vind je een rietkraag en mooie lelievelden waar altijd karpers aanwezig zijn. Wel zul je met een voorslag moeten vissen omdat er best wel wat obstakels op de bodem liggen. Dit is misschien wel een van de beste stekken die je kunt boeken!

Stek 2 op de Ganzenkuil

Deze stek vind je lelies en kun je prima op het talud vissen wel is het een stek met overwegend diep water. Dit is een stek waar je niet veel beet zult krijgen maar wel een stek waar je een dikke vis mag verwachten. Daarbij kun je hier prima zig vissen iets wat maar heel weinig wordt gedaan op dit betaalwater! Let wel er is een heel mooi plateau met een diepte rond de 10 meter. Dit maakt deze stek vooral aantrekkelijk in het najaar!

overzicht de ganzenkuil gezien vanaf stek 4 en 5
overzicht de ganzenkuil gezien vanaf stek 4 en 5

Stek 3 en 4 op de Ganzenkuil

In deze hoek van de ganzenkuil liggen vele bomen in het water. Je kunt wel raden waar de meeste karpers zich thuis voelen. Stek vier is een stek waar je echt achter je hengels moet zitten om een karper veilig te kunnen landen. Maar beet ga je so wie so krijgen want je zit eigenlijk op de vis het hele jaar rond! Wat ik zou doen is eerst een beetje voorvoeren zodat de vissen net dat metertje extra uit de obstakels zwemmen.

Stek 5 heeft uitzicht over het hele water!
Stek 5 heeft uitzicht over het hele water!

Stek 5 op de Ganzenkuil

Deze stek ook een mooie grote ondiepe zone waar de karper in de nachtelijke uren zeker overheen zwemt. Daarbij vind je een opmerkelijke kuil midden op de ondiepe zandplaat. Deze kuil is ruim 2 meter diep. Ook hier zou ik zeker een hengeltje plaatsen! Links van de stek kom je aan het einde van de ondiepe plaat en loopt het talud dicht onder de oever. Hier kun je onderhands heel eenvoudig een hengeltje wegzetten. Let wel op het talud heb je wiergroei houdt daar zeker rekening mee tijdens het plaatsen van je rigs.

Stek 6 op de Ganzenkuil

Op deze karper stek vind je een steenachtige oeverkant. Er zijn hier weinig uitlopers op het talud te vinden waardoor deze stek overwegend diep is. Hierdoor vind ik deze stek vooral interessant in het najaar!  Aan de rechterkant van deze stek hangen een aantal bomen, stuiken over het water. Hier kun je het hele jaar door karpers verwachten. Toen ik met de boot even deze stek ging bekijken zag ik gelijk al dat activiteit van karper. Maar ook daadwerkelijk vissen tussen deze struiken is bijzonder lastig. Eigenlijk is dit enkel te doen met de penhengel en zwaar materiaal.

Op stek 7 zit je op het ondiepe deel van het water
Op stek 7 zit je op het ondiepe deel van het water

Stek 7 op de Ganzenkuil

Deze karper stek heeft een grote ondiepe zone en hier paaien de karpers in het voorjaar. De maximale diepte zal ergens rond de 9 meter liggen. Wel is er veel plantengroei en kunnen de stengels tot wel 6 meter in lengte zijn. Hier zul je dus wel degelijk rekening mee moeten houden. Zonder boot kun je hier niet veel beginnen want bij een aanbeet zul je de karper uit het wier moeten halen. Dit is trouwens geen probleem met de juist karper rigs maar daarover straks meer!

Dieptekaart de Ganzenkuil
Dieptekaart de Ganzenkuil

Dieptekaart van De Ganzenkuil

Ik heb er twee voor jullie. Eerlijk gezegd vind ik dieptekaart no.1 wat beter af te lezen. Maar goed je ziet duidelijk dat er mooie taluds te vinden zijn op de verschillende stekken. Hou er wel rekening mee dat er wiergroei mogelijk is tot een een diepte van 6 meter. De bodem van deze zandafgraving bestaat uit rivierzand en kleine kiezels. Hierdoor is het verstandig om te kiezen voor gravel kleurig end tackle materiaal. Deze kleur valt prima weg tegen de licht gekleurde ondergrond.

Naast de zand en grindbanken vind je ook spots met wat grijskleurig sediment. Voor deze visstekken zou je het beste kunnen kiezen voor de weed versie. Het water is namelijk echt glashelder waardoor de camouflage van je laatste meter zeker van groot belang is. Karpers hebben immers hele goede ogen en alles wat opvalt zal al snel al gevaarlijk bestempeld worden!

Bodemkaart de Ganzenkuil
Bodemkaart de Ganzenkuil

Karper bestand op de Ganzenkuil

Dit is best lastig want er zwemt namelijk een origineel bestand op dit betaalwater waarover maar weinig bekend is. Echter dit maakt het mijns inziens juist zo interessant! Immers je kunt altijd een verrassing verwachten. Daarbij zijn dit nu net de vissen die een bepaald karakter hebben! Er zijn in het verleden karpers gevangen over de 25kg. Daarbij zwemmen er zeker een aantal vissen die over de 20kg gaan. Misschien is de Ganzenkuil niet het water voor de echte monsterkarpers. Maar het oude bestand is wel zo uniek dat dit voor mij een zeer grote meerwaarde heeft!

Naast het oude bestand is er de afgelopen 5 jaar elk jaar wel een kleine uitzetting gedaan. Zover ik kon nagaan zijn dit er ongeveer 225 a 250 vissen geweest. Het zijn stuk voor stuk plaatjes dus daar is niet op bespaard! Al met al mag je zeggen dat er ongeveer 400 karpers zwemmen. Hoe ik daartoe kom? Ik ken best wel wat van dit soort zandputten met een natuurlijk bestand. En op de een of andere manier is er een bepaalde selectie in de natuur waardoor er na verloop van tijd er rond de 100 a 150 vissen overblijven. Soms zelfs nog wat minder.

Er zwemmen prachtige karpers rond. Ik wist er tijdens mijn verblijf een stuk of 8 te vangen!
Er zwemmen prachtige karpers rond. Ik wist er tijdens mijn verblijf een 8 stuks te vangen!

Witvis en kreeft

Er zitten op dit Nederlands betaalwater zeker wel wat kreeften. Maar het aantal is dusdanig laag dat je er als visser geen last van hebt. Daarom kun je met een gerust hart vissen met klein aas. Zelf kon ik prima uit de voeten met een 15mm boilie. Ook brasem of andere witvis is geen probleem. Er zwemmen wel wat brasems maar dit zijn stuk voor stuk echte giganten en heel moeilijk vangbaar. Ik mocht tijdens mijn verblijf wel een hele grote zeelt vangen. Deze vis was maar liefst 61,5cm lang en daarmee een uitzonderlijk groot exemplaar! Naast witvis zwemmen er ook hele grote snoeken. Dit vertelde Gert-Jan de eigenaar mij. Hij vist er in het najaar wel op en er zwemmen wat dat aangaat aardig wat meter plus vissen!

Karperpellets werken er erg goed zeker de Squid is een aanrader!
Karperpellets werken er erg goed zeker de Squid is een aanrader! Klik op de afbeelding voor meer info.

Klik op karperpellets om ze te bestellen!

Welke karper-rigs werken goed op de Ganzenkuil?

Op de Ganzenkuil zul je vooral karper rigs moeten gebruiken die veel houvast geven tijdens de dril. De karpers zijn hier door de goede waterkwaliteit en de grote diepte heel sterk. Daarbij groeit er op het talud vrijwel overal wier. De kans dat een karper zich vast zwemt is heel groot. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een Claw, of Circle haak. Deze vishaak modellen geven het beste houvast tijdens de dril.

Prima karper onderlijnen zijn dan ook de Circle rig en de Claw rig. Deze zogenaamde combi rigs zijn gemaakt van zeer slijtvast gecoat onderlijn materiaal en tevens voorzien van een camouflage patroon. Hierdoor vallen de rigs volledig weg tegen de bodem. Je kunt beide rigs zowel met bodem aas vissen als ook met wafters of snowman presentaties. Een ander groot voordeel van deze klauwachtige karperhaken is dat de punt iets naar binnen staat. Hierdoor blijft de punt langer scherp ook wanneer je de rig op een grindplaatje presenteert!

Claw rig maken
Ik gebruik onze 25lb coated hooklink materiaal
Strip 15cm van het onderlijnmateriaal
Strip 15cm van het onderlijnmateriaal middels onze multi tool
Maak vervolgens een kleine lus om het haakaas in te bevestigen
Maak vervolgens een kleine lus om het haakaas in te bevestigen met onze boilie naald
Bevestig een 3.7mm rig ring op de hair middels een platte knoop
Bevestig een 3.7mm rig ring op de hair middels een platte knoop
De karperhaak maak je vast middels een knotless knot
De Claw karperhaak maak je vast middels een knotless knot
Shrink tube even warm maken en iets naar de haakpunt toebuigen voor de perfecte inhaking
Shrink tube even warm maken en iets naar de haakpunt toebuigen voor de perfecte inhaking
De Claw rig haakt niet alleen heel goed hij geeft ook nog een heel veel houvast tijdens de dril
De Claw rig haakt niet alleen heel goed hij geeft ook nog een heel veel houvast tijdens de dril

De Claw rig is ook te verkrijgen als kant en klare karper rig!

Claw rig kant en klaar de ideale allround karper rig!

Wil je de kant en klare Claw rig kopen? Klik dan op kant en klare Claw rig!--> Of knoop je liever je eigen Claw rig klik dan op Claw rig samenstellen

Welke boilies werken goed op de Ganzenkuil?

Zoals gezegd heb je vooral te maken met steile taluds. De kans dat een ronde boilie naar diep water afrolt al dan niet door de waterverplaatsing van een karper is heel groot. Daarom voer ik hoofdzakelijk boilies die doormidden zijn gebroken. Daarnaast kun je prima de gelijknamige karperpellets inzetten.

Immers deze blijven ook prima liggen. Ze lossen op na verloop van tijd en geven zo de stek extra attractie. Het mooie van onze pellets is dat ze dezelfde ingrediënten bevatten als de boilies. Daarmee voorkom je dat de karpers enkel gaan voor de pellets maar is de drempel naar onze boilies heel klein! Om nog wat extra attractie toe te voegen kun je het aas een dag op voorhand nog voorzien van onze activator. Hiermee wordt het voedsel signaal nog groter. Dit vind ik persoonlijk wel een voordeel zeker wanneer je op groot en diep water vist. Aangezien je zo een spoor van attractie verspreidt in de verschillende waterlagen!

De squid liver is een hele goede keus wanneer je wilt vissen op de ganzenkuil!
De squid liver is een hele goede keus wanneer je wilt vissen op de ganzenkuil!

Klik op Squid boilies om naar de webshop te gaan!

Wat moet je nog meer meenemen?

De Ganzenkuil is niet een heel eenvoudig water. Dit heeft te maken met de grootte en de verhouding met het aantal karpers die er zwemmen. Echter de rust en de natuur, maar zeker ook de unieke vissen maken dat meer dan goed! Essentieel is een boot met elektromotor. Hiermee kun je de stek goed verkennen en een vis makkelijk uit het wier plukken. Daarnaast is een goede dieptemeter zeker een meerwaarde.

Naast bovenstaande zou ik ook zeker kiezen voor een dikke hoofdlijn zoals onze 43/00 invisible mono. Deze kun je dan combineren met de mono voorslag. Er liggen namelijk wel wat obstakels in het water in de vorm van stenen en wie weet wat nog meer ze verloren zijn met de zandzuiger. Daarnaast is een voorslag ook handig wanneer een karper zich vast zwemt in het wier. Door met de boot naar de vast gezwommen karper te varen en langzaam de druk te verhogen krijg je hem er vaak eenvoudig uit. Mocht het niet lukken dan kun je de voorslag in de hand nemen om de vis uit het wier te plukken.

Ik gebruik graag 2 verschillende diameters dit icm met onze gelijknamige karperpellets
Ik gebruik graag 2 verschillende diameters dit icm met onze gelijknamige karperpellets
Op de meeste stekken kun je zelfs onder het kantje voeren
Op de meeste stekken kun je zelfs onder het kantje voeren

 

Veel succes op de Ganzenkuil!
Veel succes op de Ganzenkuil!