Carp Valley een karperwater met eigen huisje!

Carp Valley een superleuk betaalwater in de achterhoek

Carp Valley een Nederlands betaalwater in Gelderland nabij Eibergen. Het is een water waar je als karper visser alles tot je beschikking hebt. Uiteraard zwemmen er behoorlijke wat grote karpers! Waarvan er een handvol de 20kg passeren. Wie wil dat nu niet zal je zeggen? Het ruim 2 hectare grote karperwater was vroeger een plas waarop werd geschaatst, maar is nu omgetoverd tot een heus visparadijs! Zoals gezegd, ben je op Carp Valley van alle gemakken voorzien! Er staat een huisje aan de karper plas met een grote veranda die doorloopt in het water!

Je kunt dus karpervissen vanaf de veranda! In deze zeer riante veranda staat een slaapbank, houtkachel en een bartafel met barkrukken! Wanneer je vanaf de veranda door de schuifdeur het huisje inloopt vind je een douche, toilet, keuken, TV en een slaapkamer met stapelbed geschikt voor 3 personen. Ook staat er nog een vouwbed en kun je gebruik maken van de slaapbank waardoor je zelfs met 5 a 6 personen in het huisje kunt overnachten!

Inhoudsopgave:

Carp Valley een super leuk betaalwater in de achterhoek.

Werken en karpervissen!

Dieptekaart Carp Valley.

Stek 3 Carp Valley.

Karper bestand Carp Valley.

Vis en film sessie Carp Valley weekend van 1 april 2022!

Vies koud visweer..

Lekker warm in het huisje op Carp Valley.

Toch nog een goed einde.

Waardevolle karper tips Carp Valley.

Wat zijn de beste stekken op Carp Valley?

Welke karper rigs werken het beste op Carp Valley?

Welke boilies vangen het beste op Carp Valley?

Werken en karpervissen!

In de keuken vind je een magnetron, gasstel en alles wat je nodig bent om te koken. Er staat een grote koelkast en ook is er een vrieskist aanwezig. Ideaal om je karperaas en eten vers te houden! Daarnaast zijn er voldoende stroompunten zodat het laden van je voerboot, of telefoon geen enkel probleem is. Daarnaast vind je op iedere visstek dubbele stroompunten. Je kunt dus zonder problemen online werken en vissen combineren. Vandaar dat het huisje is voorzien van een goed Wifi netwerk! En mocht je het extra gezellig willen maken dan is er naast CV zelfs een houtkachel in het huisje!

Onze eerste bakkie koffie op Carp Valley
Onze eerste bakkie koffie op Carp Valley. Klik hier voor onze unieke retro karper mok

Dieptekaart Carp Valley

Carp Valley is een vrij ondiep water en daarom ideaal voor het vroege voorjaar! De gemiddelde waterdiepte is rond de 1,6meter met uitschieters tot 2,5meter. Er loopt een geul door het hele water van ongeveer 1,8 meter diep. Wanneer je met de voerboot en dieptemeter naar de overkant vaart is deze geul heel makkelijk te vinden. De diepste plek ligt voor bij het huisje links in de hoek richting het kleine eiland. Ik had niet het idee dat hier tijdens ons verblijf veel vis rondhing, maar dat zegt natuurlijk niet alles!

Dieptekaart Carp Valley
Dieptekaart Carp Valley waarbij duidelijk de geul te zien is die door het water loopt!

Wel hebben we vanaf de veranda karper kunnen vangen rechts op het talud van de overkant. Op deze plek zagen we geregeld wat watervogels en 1 keer wat karper activiteit. Dus reden genoeg voor ons om er een Ronnie rig met een witte SE4 Hi Visual te plaatsen. Deze liep s ’nachts af met als resultaat een hele mooie spiegel! Normaal vissen we niet in de nachtelijke uren wanneer we aan het filmen zijn, maar omdat het nu zo taai was moet je soms wat!

Stek 3 Carp Valley

Stek drie heeft een eenvoudig houten onderkomen met stroom en 2 vouwbedden en een koelkast. Hierdoor hoef je niet een bivvy mee te nemen en kun je vanuit het huisje vissen. Links in de hoek vind je op stek 3, twee diepere plekken waar 2,2 meter water staat. Deze plekken behoren tot de diepste plekken van het water. Daarnaast vind je aan de overkant een klein eilandje met een paar erg interessant plekken en een wat ruiger bodemverloop. Ik ving hier onze eerste karper! Ik zal deze plekken aangeven op de kaart.

3 d diepte kaart ligt op iedere stek van Carp Valley
3 d diepte kaart ligt op iedere stek van Carp Valley.

Verder naar rechts kun je een hengel plaatsen voor de karpers die achter het eiland langs trekken. Daarnaast is het raadzaam om ook een hengel in de geul voor het eiland in het tussenstuk te leggen. Karpers op Carp Valley moeten hierlangs zwemmen om van het ene deel naar het andere deel te komen. En daarom is dit een zeer strategische plek! Wij vingen op deze stek de grote steur!

Karper bestand Carp Valley

Het bestand aan karper is zeer goed te noemen op Carp Valley! Er zwemmen ongeveer 170 karpers die variëren van 5 tot ongeveer 27 kg zwaar! De meeste karpers zijn Valkenswaard spiegels. Maar er zwemmen ook karpers met Frans en Duits bloed rond! Hierdoor is er een bijzonder gevarieerd bestand van schubkarper, volschubs, rijenkarpers en spiegelkarpers! Daarnaast zwemmen er 2 grote steuren van ongeveer 25kg zwaar. Deze 2 oervissen ruimen alle overtollige voer op waardoor er niets blijft liggen en de karpers ook goed vangbaar zijn!

Er zwemmen prachtige karpers met een mooi gemiddeld gewicht op dit betaalwater
Er zwemmen prachtige karpers met een mooi gemiddeld gewicht op dit betaalwater

Vis en film sessie Carp Valley weekend van 1 april 2022!

Het was zo mooi de week voor aanvang van onze sessie. De temperaturen schoven naar T shirt weer en ik zag onze vistrip naar Carp Valley al helemaal zitten! Maar goed ik weet niet hoeveel geluk jullie hebben, maar die van mij is zeker wat het visweer betreft niet altijd even goed. Dus je voelt hem vast al wel aankomen. Het weekend dat wij wilden vissen en filmen was het weer omgeslagen naar sneeuwbuien en een gevoelstemperatuur van ruim beneden het vriespunt.

Ik ben zelfs de vrijdag middag toen ik aankwam en met de dieptemeter het water ging verkennen verkleumd. En iedereen die mij kent weet dat ik bijzonder goed tegen de kou kan. Er stond namelijk een hele stevige noordoostenwind en door de buien ben ik nat geworden. Een natte broek en een gevoelstemperatuur van ruim beneden het vriespunt gaan niet echt samen.

Stijn maakt nog even een paar Spinner rigs met zijn favoriete haak aas namelijk de SE4 hivisuals
Stijn maakt nog even een paar Spinner rigs met zijn favoriete haak aas namelijk de SE4 hivisuals

Stijn komt tegen de avond aanrijden!

Tegen de avond komt Stijn, net als ik de houtkachel heb aangestoken op het Carp Vallei domein aan. Hij is net als ik enthousiast over het water, maar niet over het weer en zeker niet over het weer wat ze voorspeld hebben. Maar goed we gaan zeker een tandje bijzetten en wanneer s ’morgens de wekker gaat om 6:30 ben ik al waker.

We maken een ontbijt en laden de trolleys op met film equipment en karperspullen. Niet veel later staan we op stek 3. De bedoeling is om een soort van test te doen door zowel een bodem rig te gaan vissen tegen een pop up montage. Stijn heeft 3 Ronnie rigs gemaakt en zal rechts gaan vissen. Ik zit links en heb al vrij snel mijn hengels inliggen. Twee gaan naar de iets diepere gaten en eentje vis ik naar de overkant net onder het talud.

Vies koud visweer.

Het is echt vies koud hier op Carp Valley. De wind komt uit het noordoosten en blaast behoorlijk sterk precies over de volle lengte van het water. Nu moet je weten dat vorige week ik in T-shirt buiten kon lopen en de temperaturen zo rond de 18 a 20 graden was. Een schril contrast met de 2 jassen die ik nu draag. Ik zeg tegen Stijn dat dit wel eens een hele harde ‘dobber’ gaat worden.

Immers de temperatuur van het water is van 14 a 15 graden naar krap 6 graden gegaan. Een dergelijke temperatuurschommeling is natuurlijk de doodsteek voor het karpervissen. Maar goed dit staat gepland en wij gaan er het beste van maken! Gelukkig kunnen we tussen de buien door wat filmen. Carp Valley is wat dat aangaat echt een uniek stukje natuur waar je tevens allerlei verschillende vogels kunt spotten.

We vissen run om run en ook Stijn mag een karper pakken op 1 van mijn hengels!
We vissen run om run en ook Stijn mag een karper pakken op 1 van mijn hengels!

De eerste karper op komt op bodemaas!

Deze eerste dag weet ik een spiegel te haken aan de overkant dit is onze eerste Carp Valley karper! Ik ben heel blij, want eerlijk gezegd had ik niets verwacht. De vis kwam op een 15mm Squid en een paar pellets. Ik durf namelijk geen boilies te voeren onder deze omstandigheden. Bang dat deze een nog actieve karper gelijk verzadigen. De rest van de dag blijft het stil. Maar dan net voor het opruimen weet ik nog een vis te vangen. Meer geluk dan wijsheid moet ik jullie eerlijkheidshalve bekennen.

Echter de vooruitzichten gaan er steeds slechter uitzien. Stijn zegt me dat ze voor de komende nacht -4 voorspellen. Maar we hebben er al 2 en dat onder bijzonder ongunstige omstandigheden. Dus daar zijn we beide heel blij mee! Rond 6 uur zitten we in het huisje waar ik de houtkachel aansteek. Zo kunnen alle natte spullen wat drogen. Vervolgens gaan we aan de slag met onze onderwatercamera. Dit neemt toch wel wat uren in beslag en wanneer het donker is staat alles mooi opgesteld voor de veranda. We willen wat proefdraaien met onze nieuwe set. Dit om zo later in het jaar jullie tevens te laten zien wat er nu precies op de stek gebeurt!

We gebruiken enkel wat karperpellets en verkruimelde boilies als voer tijdens onze vissessie op Carp Valley
We gebruiken enkel wat karperpellets en verkruimelde boilies als voer tijdens onze vissessie op Carp Valley.

Lekker warm in het huisje op Carp Valley

Je snapt het al wel de TV komt niet aan! Maar we zitten gezellig te kijken naar de onderwaterbeelden die via de wifi verbinding op het scherm te zien zijn. Er zwemmen vooral baarzen door het beeld. Maar opeens is er paniek bij de baarzen ergens schrikken ze van en ik zeg Stijn dat er wat groots aan komt. Niet veel later schuift er een snoek voor het beeld langs ten teken dat ik de schrik reactie goed heb geïnterpreteerd. Na het avondeten gaan we slapen het is door alle werkzaamheden behoorlijk laat geworden. Daarnaast was het vooral een koude dag die toch wel de nodige energie heeft gekost. Stijn neemt de slaapbank en ik ga naar de slaapkamer.

De volgende dag zijn we al vroeg in de weer op Carp Valley. Alle camera spullen worden inclusief onze karper uitrusting op de trolley geladen. Daarna vervolgen we onze weg lang het water terug naar stek 3. Het is nog kouder dan gisteren, de thermometer geeft -4 graden aan. Dit betekent dat het water tijdens ons verblijf alleen nog maar meer is afgekoeld. Daarbij hebben we ook geregeld een sneeuwbui waardoor alles nat en nog kouder aanvoelt. We balen een beetje van de omstandigheden en de pech wat we hebben door het weer. Al met al zijn de vooruitzichten ook niet gunstig. De voorspelling voor de komende dagen is elke dag rond de 10mm aan neerslag. Dus dat wordt extra hard werken om te kunnen filmen.

Korte rigs die snel prikken weten voor ons meerdere karpers te vangen in deze bijzonder lastige omstandigheden
Korte rigs die snel prikken weten voor ons meerdere karpers te vangen in deze bijzonder lastige omstandigheden

Toch nog een goed einde

We besluiten om ook maar s ’nacht de hengels vanuit het huisje te vissen. We kunnen met gemak 6 karperhengels kwijt. Maar we plaatsen er maar 3, dit om te voorkomen dat er te veel karper lijnen in het water liggen. Tijdens onze 2de nacht loopt er een hengel af welke is voorzien van een Ronnie rig met een witte SE4 pop up. Een bewezen combi die ook al zijn de omstandigheden nog zo slecht vrijwel altijd nog een visje weten te verleiden.

Gelukkig weten we wel een paar karpers te vangen ten teken dat je op Carp Valley ook onder slechte omstandigheden altijd wel een visje kunt vangen
Gelukkig weten we wel een paar karpers te vangen ten teken dat je op Carp Valley ook onder slechte omstandigheden altijd wel een visje kunt vangen

We besluiten om het nog een laatste dag te proberen. Temeer omdat het in de ochtend droog zal blijven waardoor we toch nog wat kunnen filmen. Die dag krijgen we zoals al een beetje verwacht geen beet. Echter tijdens het opruimen zegt Stijn: “Er hangt iets aan mijn lijn.” En gezien de lome weerstand is het een goede vis. Het enigste probleem is dat het op dit moment onophoudelijk regent. Ik probeer wat te filmen maar moet al snel de handdoek in de ring gooien, want het water loopt onder uit de camera. Ik probeer alles droog te zetten en dan ga ik Stijn helpen. Deze vis is echt heel sterk. Dit moet wel een steur zijn zeg ik tegen hem.

Dan na een half uur komt er een haaiachtige staart boven water. Het is idd één van de 2 grote steuren die hier zwemt! Hopelijk kunnen we deze nog ff vangen zo op de valreep! Na 3 kwartier touwtrekken en nat tot op de onderbroek weet ik de lange vis te scheppen. Deze gaat zeker over de 25 kg heen! Stijn is blij dat hij onze dag nog heeft weten te redden. We proberen zo goed en kwaad het kan nog wat te filmen alvorens de vis al snel zijn vrijheid weer tegemoet zwemt!

Waardevolle karper tips Carp Valley

Je kunt wel zeggen dat we heel veel pech hebben gehad deze trip. Maar goed April doet wat hij wil en dat is niet voor niets een spreekwoord! Daarbij geeft deze trip wel aan dat je ook onder de slechtste omstandigheden er op Carp Valley altijd wel een karper te vangen is! En mocht het weer echt heel slecht zijn, dan kun je ook prima vissen vanuit het huisje. Wij hebben ons ondanks, het slechte weer prima vermaakt op dit Nederlands betaalwater! Maar goed om jullie toch nog even een eind op weg te helpen

Een van de 25kg plus steuren mag Stijn in de stromende regen vangen
Een van de 25kg plus steuren mag Stijn in de stromende regen vangen

Wat zijn de beste stekken op Carp Valley?

Ik denk eerlijk gezegd dat er geen slechte stekken zijn op Carp Valley. Wij vingen zowel bij het huisje als ook in het middendeel als achterin. Dit heeft grotendeels te maken met de uniforme diepte van het betaalwater. Daarbij kunnen de karpers nooit ver weg zijn, er zwemmen immers 170 vissen op Carp Valley. Wel is het zo op dagen dat de karpers slecht bijten belangrijk om te zoeken naar onregelmatigheden in de bodem. Het zijn net deze plekken waar onder deze ongunstige omstandig karpers graag zich terugtrekken.

Ik heb voor jullie nog even een 3 d print gefotografeerd waarmee je duidelijk een beeld kunt vormen van de bodemstructuren. De vissen zullen vooral door de geul heen en weer zwemmen dus een hengeltje in de geul is een slimme keus! Daarbij zijn er ook een paar kleine plateautjes waar meestal weinig op wordt gevist. Maar zeker op dit soort wateren is het goed om ook daar aandacht aan te geven. Het is natuurlijk zo dat door deze kleine verhogingen je het haakaas als het ware precies voor de bek van de karper legt!

Een ronnie rig met een sinker of wat tungsten putty werkt heel goed op Carp Valley
Een ronnie rig met een sinker of wat tungsten putty werkt heel goed op Carp Valley

Welke karper rigs werken het beste op Carp Valley?

Wij hebben gevangen op zowel de Ronnie rig als ook op de combi rig. Persoonlijk denk ik dat je het niet te moeilijk moet maken. Kijk het is een vrij klein water en dan komt er ook al snel een soort van rig dressuur de hoek om kijken. Veelal heeft dit niets met de effectiviteit van de gebruikte rig te maken, maar vaak met de scherpte van de haak. Zorg ervoor dat je haak echt scherp is en doe daar geen concessies in. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen!

En mochten de beten uitblijven dan is het raadzaam om wafters in te zetten. Dit omdat je op deze manier het gewicht van de haak kunt opheffen. Hierdoor zal het haakaas veel natuurlijker reageren. Zeg maar hetzelfde als de vrij liggende boilies.

De karpers zien er stuk voor stuk prachtig uit!
De karpers zien er stuk voor stuk prachtig uit!

Het grote probleem bij een dusdanige sterke temperatuurdaling is dat nagenoeg alle karpers een passieve houding aannemen. Vandaar dat ik een korte combi rig heb ingezet. Het klinkt misschien als een te simpele rig voor veel vissers. Echter het is een goed uitgaanspunt! Immers je kunt ook een combi rig finetunen zodat deze toch heel scherp vist. Dit kun je doen door de lengte van de onderlijn in te korten. Maar ook door een sinker te gebruiken op een 4 a 5-tal cm van de haak. Daarbij zou ik als ik jullie een tip mag geven niet alles op 1 karper rig zetten. Immers ook pop-ups werken heel erg goed. Dus vis zeker op Carp Valley ook een hengel met een pop up rig zoals de Ronnie of Spinner rig.

Hoe knoop je een longshank karper rig op de meest gemakkelijke manier?

Het knopen is heel eenvoudig. Ik gebruik het Kryptec coated hooklink soft in 25 lb. Dit onderlijnmateriaal is semi stijf. Door zijn hoge, soortelijk gewicht volgt het materiaal goed de contouren van de bodem. Daarbij is de coating heel sterk waardoor deze intact blijft ook bij het aantrekken van de knoop. De kern is gemaakt van een hoogwaardige kevlar vezel dat zeer schuurbestendig en sterk is.

Strip ongeveer 15 cm van de coating met een multi tool. Vervolgens maak je een kleine lus in het uiteinde van het gestripte deel. Knip de coated hooklink soft af op ongeveer 35 cm lengte. Nu kun je een rig ring op de lijn schuiven. Ik bevestig deze middels een platte knoop op ongeveer 4 cm van het uiteinde. Schuif vervolgens een Longshank haak door de rig ring. Daarna bevestig je de haak met een knotless knot.

Coated hooklink soft is een uniek onderlijnmateriaal speciaal door CW ontwikkeld. Deze lijn bevat geen repulsieve stoffen waar doorkarpers kunnen afschrikken. KLIK op de afbeelding voor meer info. Om het line aligner effect en dus het sturen van de haak naar de onderlip te verbeteren gebruik ik een line adaptor. Om het prikken nog wat te verbeteren schuif ik een tungsten hooklink weight op de onderlijn. Dit doe ik met een splicing needle en wat spuug. Schuif de tungsten sinker door tot op 3 a 4 cm vanaf de haak. Nu alleen nog een tungsten anti tangle sleeve monteren en een kleine lus in het uiteinde. En de onderlijn is klaar voor gebruik!

zo maak je de longshank rig die ik heb gebruikt tijdens dit artikel over het voeren met boilies
Strip 15 cm van de coating. Klik op de foto om de multi tool te bestellen.
longshank karper rig maken
Maak een lus in het uiteinde met een platte knoop
longshank karper rig maken
Knip het onderlijnmateriaal af op 35cm
zo maak je de longshank karper rig
Bevestig een rig ring van 3.7mm of een stukje sinking rig tube op de steel van de haak om zo het vertrekpunt te bepalen
longshank haken prikken zeer snel en kunnen ook gebruikt worden bij het voeren met boilies
Schijf nu de longshank haak door het rig ringetje of het stukje sinking rig tube
een knotless knot is zo gemaakt
Bevestig de karperhaak middels een knotless knot
Schuif een line adaptor over het oog van de longshank haak
Schuif een line adaptor of een stukje shrink tube over het oog van de haak
Schuif een tungsten hooklink weight middels een splicing needle op de onderlijn
Gebruik een kleine tungsten sinker om de karperhaak nog sneller naar de onderlip te laten draaien. Gebruik een beetje spuug om de sinker op het onderlijnmateriaal te schuiven.
plaats een tungsten hooklink sleeve op de longshank rig
Plaats nu een tunsten anti tangle sleeve op de onderlijn
Maak een kleine platte knoop in het uiteinde
Maak een kleine platte knoop in het uiteinde
De longshank rig is klaar voor gebruik!
De longshank rig is klaar voor gebruik!

Welke boilies vangen het beste op Carp Valley?

Ik heb natuurlijk ook de lijsten doorgenomen die in het huisje liggen waarin de verschillende karpervissers hun bevindingen hebben beschreven. Daarin kwam al snel naar voren dat pop-ups heel goed werken. En dan vooral de witte kleur is een winnaar. De bodem bestaat uit voornamelijk zand en witte kiezel. Het is misschien daarom dat deze kleur het zo goed doet. Neemt niet weg dat het veelvuldig naar voren kwam in de sessie verslagen dus doe je voordeel ermee!

De squid liver boilies werken bijzonder goed voor ons op Carp Valley
De squid liver boilies werken bijzonder goed voor ons op Carp Valley

Zelf wist ik te vangen onder deze extreme omstandigheden met de Squid liver. En dat zegt natuurlijk ook wel wat. Ik denk dat je vooral moet kijken (omdat het een ondiep water is) wat het weer doet. Zijn de omstandigheden goed dan is het raadzaam om een voerstek op te bouwen. Klein aas in de vorm van 15mm boilies en pellets zijn mijn eerste keus. Er zwemt namelijk geen brasem, dus je hebt geen last van witvis.