Karper rigs voor het obstakelvissen die het verschil maken!

Karper rigs voor het obstakelvissen moeten bovenal een zeer goede houvast bieden.

 Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel en deze gezegde geldt zeer zeker voor karper rigs voor het obstakelvissen. Weet jij wat jouw zwakste schakel is?

De theorie is vaak net even wat anders dan de praktijk. Omdat we in deel 1 vooral de verschillende obstakels hebben behandeld, wil ik in deel 2 het technische gedeelte behandelen. We gaan het hebben over visveilige karper rigs en loodsystemen.  Ook wil ik middels een praktijkvoorbeeld het één en ander in de juiste perspectief zetten. De keuze van onze haak, hooflijn en loodsysteem bepalen waar de zwakste schakel zit. Hier kun je bewust op inspelen. Want wat zijn de gevolgen wanneer een vis onverhoopt toch vast komt te zitten? En nog belangrijker, wat kunnen we er aan doen om onze karper rigs zo veilig mogelijk te presenteren?

karper rigs voor het obstakelvissen combineer ik graag met een tungsten leader
Een goede tubing voorkomt dat de vis tijdens de dril beschadigd raakt. Immers een scherpe lijn kan eenvoudig de slijmlaag en schubben beschadigen. Daarnaast beschermt het de laatste 70 cm van onze hoofdlijn tegen beschadiging. Zeker bij mosselen en stenen is een stevige tubing essentieel.

Karper rigs voor het obstakelvissen doe je met barbless karperhaken

De laatste meter, is zeker bij het obstakelvissen, iets om zeer goed over na te denken. Voor mij is belangrijk dat, mocht ik lijnbreuk krijgen, een vis zich te allen tijde van de haak kan ontdoen. Een weerhaakloze haak verdient de absolute voorkeur wanneer je karper rigs voor het obstakelvissen maakt. Een weerhaakloze haak is sterker dan eenzelfde haak met weerhaak. Wat natuurlijk mooi mee genomen is wanneer we wat extra druk op een karper moeten uitoefenen. Daarbij kan een vis zich ontdoen van de haak, iets wat bij een haak met weerhaak nooit zal lukken. Voor mij is het obstakelvissen met een barbless haak echt een pré! Enkel op deze manier kun je echt verantwoord jouw karper rigs voor het obstakelvissen knopen!

Denk nu niet dat het aantal losschieters met deze karper rigs veel hoger is. Ik heb een volledig jaar gevist met verschillende barbless haakmodellen. Tijdens dit testen heb ik een paar honderd vissen gevangen. M.a.w. ik durf gerust te zeggen dat je geen losser meer krijgt door te vissen met karper rigs voorzien van barbless haken. Het enige wat mij opviel was; dat vaak na het scheppen de haak niet meer in de bek zat. En dit gegeven is uitermate belangrijk voor je karper rigs voor het obstakelvissen! Want dat betekent dat een karper die zich vast heeft gezwommen in een obstakel zich vrijwel zeker van onze karper rigs kan bevrijden.

karper rigs maken voor het obstakelvissen begint bij de juiste type karperhaak
De barbless Claw is mijn eerste keus bij het obstakelvissen. KLIK op de foto voor meer informatie.

Karper rigs voor het obstakelvissen en je hoofdlijn

Voorkomen is beter dan genezen, vandaar dat ik vrijwel altijd met relatief dikke hoofdlijnen vis. Ongeveer 20 a 25 jaar geleden was het heel normaal om met dunne hoofdlijnen op karper te vissen. Maar al snel deed ik het tegenovergestelde. Dit omdat ik al meermalen met de neus op de feiten was gedrukt. Ik zal jullie het voorval vertellen. Het overkwam me op een erg moeilijk water waar een aanbeet krijgen überhaupt al een opgave was. En toch wist ik er midden in de winter een vis te haken. Vrijwel direct na het oppakken van mijn hengel brak de lijn. Als vanuit het niets midden door. Beteuterd stond ik enkel naar een wapperende hoofdlijn in de wind te kijken.

Ik viste zoals gebruikelijk voor die tijd met een redelijk dunne hoofdlijn van dertig honderdste diameter. Ik had een wijze les geleerd. Een aantal dagen later kwam ik weer bij het water en tijdens het vissen kreeg ik een aantal piepen, die ik niet echt thuis kon brengen. Nu moet je weten dat ik maar een paar uur viste per sessie. Toen het tijd was om weer naar huis te gaan draaide ik niets vermoedend de hengel die de piepen veroorzaakte binnen. En hoewel ik in eerste instantie mijn montage zonder problemen kon indraaien, bleek dat mijn lijn toch op de één of andere manier verstrikt was geraakt in een afgewaaide tak.

Een goede schuurbestendige hoofdlijn is net zo belangrijk als de karper rigs die je gebruikt voor het obstakelvissen op karper
Invisible mono is een premium copolymeer met buitengewone hoge schuurbestendigheid. KLIK op de foto voor meer informatie.

Afgewaaide tak

Omdat de tak niet zichtbaar was voor mij, kwam mijn montage vast in de tak te hangen. Gelukkig maar, zo blijkt achteraf. De karper die ik tijdens de vorige sessie verspeelde, had zich nu juist in deze tak vast gezwommen. En dan te bedenken dat ik op een heel ander deel van het water zat. Ik was heel erg blij dat ik de vis uiteindelijk toch nog wist te redden. Alhoewel mijn lood verdwenen was zat de hoofdlijn, leader en onderlijn verstrengeld in de tak. Vanaf die tijd ben ik bewust gaan vissen met dikkere hoofdlijnen.

Mij heeft deze keuze sindsdien geen windeieren gelegd! Sterker nog ik kan me talloze vissen herinneren die ik zonder gebruik van een slijtvaste/dikke hoofdlijn anders nooit zou hebben gevangen. Ik kan jullie naast het gebruik van een dikke hoofdlijn dan ook niet genoeg op het hart drukken om na elke vangst of sessie de hoofdlijn te controleren op beschadigingen. Dit is heel eenvoudig te doen, door de lijn even uit te lopen. Vervolgens tussen duim en wijsvinger weer naar binnen draaien. Op deze manier voel je elke oneffenheid in de hoofdlijn.

obstakelvissen op karper kan hele mooie exemplaren opleveren
Loop geregeld je hoofdlijn na om deze te controleren op beschadigen, dit voorkomt onnodig verspelen van vissen. Je zult maar een vis verspelen die er zo uitziet als op bovenstaande foto.

 

karper rigs voor het obstakelvissen
Net voor het landen kan er nog van alles gebeuren. Belangrijk is dat je een rig gebruikt die een goede houvast biedt!

Helikopter en lead clip systemen

Door velen als beste/veiligste loodsysteem genoemd is het helikoptersysteem. Dit komt, omdat een vis bij lijnbreuk met dit systeem zich het makkelijkst kan ontdoen van de nog resterende hoofdlijn. Uiteindelijk blijft de vis achter met enkel een stukje onderlijn in de bek. Althans dat is de theorie. Er zijn een aantal lead clip en inline loodsystemen ontworpen die afgeleid zijn het helikoptersysteem. Dit met het oog om het loodsysteem bij lijnbreuk, zo visveilig als mogelijk te maken. Eerlijk gezegd heb ik mijn bedenking bij de mate waarmee deze systemen worden aangeprezen. Ik bedoel er niet mee te zeggen dat we ze niet moeten gebruiken. Ze dragen wel degelijk bij aan het veiliger vissen op karper. Echter het is maar een deel van wat we kunnen doen om om het obstakelvissen veiliger te maken.

Een helikopter- of lead clip systeem zijn wat mij betreft de veiligste loodsystemen. Wat ik persoonlijk ook erg belangrijk vind is, dat het lood bij nood vrij kan komen uit de lead clip. Gebruik je een ander systeem, zorg dan altijd dat een vis zich niet aan het lood kan ‘ophangen’. Test of de lead clip het lood daadwerkelijk vrij geeft. Dit kun je doen door simpelweg aan het lood te trekken. Het mag namelijk niet zo zijn dat wanneer het lood vast komt te zitten de lead clip door zijn vorm het lood niet vrij geeft. Zeker op de kanalen waar de oevers zijn versterkt met stenen is dit een pre. Net als bij het maken van je karper rigs voor het obstakelvissen is het belangrijk dat je nadenkt over de leaders die je gebruikt!

Juiste perspectief karper rigs voor het obstakelvissen

Mijns inziens moet je de voorzorgsmaatregels in het juiste perspectief en volgorde zien. Persoonlijk denk ik dat karper rigs voor het obstakelvissen enkel met een barbless haak visveilig zijn. Als tweede denk ik dat je moet voorkomen dat je hoofdlijn breekt. En als laatste is het raadzaam wanneer je hoofdlijn breekt dat de vis het lood kan lossen. Immers de vis kan zich als het ware ophangen aan het lood. Echter dit kan de vis ook aan de nog resterende hoofdlijn.

En daar zit hem nu net de crux. Want bij al die visveilige systemen moet de nog resterende hoofdlijn door een wartel van de onderlijn glijden. En ik moet heel eerlijk zeggen dat enkel een visveilig loodsysteem mijn gemoedsrust niet volledig mee kan stillen. Immer een vis die door lijnbreuk weet te ontsnappen zal ik in 99% van alle gevallen dieper de obstakels in zwemmen.

Je hoeft geen geleerde te zijn wat er dan gaat gebeuren. Zeker niet wanneer het lood niet vrij kan komen. Daarnaast kan ik nog wel wat meer argumenten aandragen, maar dat is niet de bedoeling van dit artikel. Enfin, de visveiligheid neemt toe wanneer je jouw karper rigs voorziet van een barbless haak. En daarnaast een dikke, schuurbestendige hoofdlijn gebruikt zodat je lijnbreuk voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen! Vandaar dat het No Escape Lead Clip systeem is voorzien van een extra grote boring zodat de hoofdlijn er makkelijk doorheen glijdt.

alles weten over de beste karper rigs voor het obstakelvissen lees dan het artikel
Kanaalvissen is een harde visserij waarbij er erg veel van het materiaal wordt gevraagd.

Wat te doen als een karper toch vast zit in een obstakel?

Soms kun je er gewoon niets aan doen dat een vis komt vast te zitten in een obstakel. Dit ondanks alle goede voorzorgmaatregelingen. Vaak gebeurt het zonder dat je weet hebt van de desbetreffende obstakel. Het beste wat je kunt doen, is gebruik maken van een boot. Op deze manier verkort je de uitstaande lijn. Daarnaast kun je ook vanuit een andere hoek druk zetten op de karper. Deze tactiek resulteert gelukkig vaak in het weer los komen van de lijn uit het obstakel.

De meest succesvolle manier die ik gebruik, is om over het obstakel heen te varen. Belangrijk is om nagenoeg geen druk uit te oefenen. Pas wanneer je ruim over het obstakel heen bent gevaren voer je de druk op. Let wel nooit rukken maar altijd een langzaam opbouwende druk toepassen. Mocht dit niet lukken dan kun je met de top onder water soms tot op het obstakel komen om zo al tastend de lijn weer los peuteren.

karper rigs voor het obstakelvissen met weerhaakloze haken zijn het beste!

Mocht alles niet baten, dan kun je het beste de lijn in je hand nemen om zo met beleid de druk op te voeren. Wanneer het niet al te diep is, maak ik graag gebruik van een pikhaak waarmee ik probeer de lijn op te pikken van achter het obstakel. Op deze manier karpervissen heb ik op bijvoorbeeld Rainbow lake een aantal mooie vissen weten te netten die ik zonder twijfel anders nooit zou hebben gevangen. Mocht je geen boot ter beschikking hebben, dan moet je alles vanaf de oever doen. Het eerste wat ik doe is onder zoveel mogelijk verschillende hoeken ten opzichte van het obstakel druk te zetten. Soms werkt het ook door af en toe de lijn volledig slap te laten hangen. De vis krijgt dan meer ruimte en dat kan vaak verrassend goed werken.

Ook kun je samen met een vismaat en het water niet te breed is samenwerken. Laat hem een tweede hengel klaar maken met een sterke voorslag. Laat hem de lijn naar jou gooien. Maak een lus en laat deze lus over jouw hoofdlijn glijden. Geeft wat lijn en laat hem de druk opvoeren. Nu kan hij in tegenovergestelde richting trekken. Als dit niets oplevert dan zit er niet veel anders op dan de hengel met een losgedraaide slip op de steunen te leggen en hopen dat de vis naar verloop van tijd zichzelf weet los te zwemmen. Het zal niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt!

welke rigs zijn nu het beste wanneer je karpers uit de obstakels moet halen
Een sterke kanaalkarper die ik met een volledig dicht staande slip uit de obstakels wist te houden!

Anekdote “Palen stek op het kanaal”

Het is al tegen het einde van het jaar wanneer ik aankom op een voor mij welbekende kanaalstek. Deze stek kenmerkt zich door een aantal rijen palen die hier in het water staan. Bij deze palen kunnen de boten aanmeren, om zodra deze open gaat, even later door de sluis te kunnen varen. Gelukkig is er in deze periode weinig tot geen pleziervaart en kan ik zonder problemen hier vissen. De palen staan aan de overkant, mijn eigen kant is vrij van obstakels en op deze manier kan ik onder een zeer gunstige hoek naar de palen vissen. Eigenlijk zijn het vier palen die vrij dicht op elkaar staan en zo samen een soort van vierkant vormen. Ongeveer tien meter staan er weer vier palen in een vierkant. Zo staan er in totaal zeven obstakels bestaande uit ieders vier palen.

Ik ga bewust met één hengel, alleen het eerste obstakel bevissen. In dit geval mijn linkerhengel. Weloverwogen ga ik mij niet recht tegenover de palen positioneren. Maar meer in een hoek van vijfenveertig graden ten opzichte van de oever mijn hengels opstellen. Op deze manier kan ik een gehaakte vis het beste laten afbuigen naar mijn eigen oeverkant. Zou ik er recht tegenover gaan zitten. Dus meer in een hoek van negentig graden ten opzichte van de rij met palen vissen. Dan heeft een vis de neiging om haaks op de door mij uitgeoefende druk te gaan zwemmen. Dat betekent dat ik de vis hierdoor ‘automatisch’ het obstakel in stuur.

Mijn hengels liggen onder handbereik op deze manier geef ik de karper geen enkele speelruimte!
Mijn hengels liggen onder handbereik op deze manier geef ik de karper geen enkele speelruimte!

Karper rigs voor het obstakelvissen probeer ik nauwkeurig te plaatsen

Mijn andere hengel gaat naar een kuil. Deze heb ik tijdens het nauwkeurig uitpeilen met een lange telescopische werphengel en een langwerpig wartellood een aantal jaren geleden gevonden. Tijdens het voeren heb ik nog even precies gekeken waar het diepste gedeelte van de kuil zich bevind. Ik maak mijn hengels klaar. Mijn karper rigs leg ik uiterst nauwkeurig net op het talud, daar waar de kuil begint. Op deze manier komen de azende vissen in de kuil niet in direct contact met mijn hoofdlijn.

Daar komt nog bij, dat ik zo mijn karper rigs ook mooi schoon van bladeren en andere troep houd. Uit ervaring weet ik namelijk dat er zich graag allerlei vuil verzamelt in deze kuilen. Ik voer een aantal halve bollen in het gat en leg mijn hengel op de steunen. Mijn linkerhengel gooi ik precies voor de kop van de viertal palen. Op deze manier kan een gehaakte vis nooit rechtdoor zwemmen en moet hij uitwijken naar links of naar rechts. Mijn hengel stel ik in een verlengde lijn met mijn hoofdlijn op. De bedoeling is, dat ik bij een aanbeet naar achteren kan lopen terwijl ik de top van mijn hengel onderwater duw.

Karper rigs voor het obstakelvissen werken het beste wanneer de vis niet op gang kan komen

Al na een uur krijg ik een aantal piepen op mijn ‘obstakelhengel’. Ik aarzel geen moment en loop met beleid naar achteren. De vis heeft niet de kans gekregen om op gang te komen. Toch verzet het dier zich hevig. Haast ongemerkt laat ik de vis afzwenken naar mijn eigen kant. Snel draai ik zo veel als mogelijk hoofdlijn weer op de molenspoel. Dit om zo de uitstaande lijn zo veel als mogelijk in te korten.

De vis onderneemt nog wel een poging om weer naar de overkant te zwemmen. Zodra ik mijn hengeltop onderwater duw, moet mijn tegenstander snel zijn meerdere erkennen. De vis komt zelfs aan het oppervlak en niet veel later weet ik mijn net er onder te schuiven. Een mooie puntgave schubkarper ligt er voor mij in het water. Snel onthaak ik de vis en laat deze, zonder een foto te maken, weer vrij in het kanaalwater.

Weinig voer snel resultaat!

Ik voer een kleine handje boilies rond de paal en weet met een soepele worp mijn aasaanbieding weer precies op de juiste stek te gooien. Binnen een half uur sta ik weer met een tot barstens toe gekromde hengel in mijn handen. Deze vis geeft zich niet zomaar gewonnen. Hoewel ik tijdens de aanbeet de karper zeker een vijftal meters weet weg te trekken van de palen, neemt de vis bij zijn tweede schot dusdanig veel lijn dat ik in een situatie ben gekomen dat de vis gewoon geen centimeter lijn meer kan krijgen.

De top van mijn hengel duw ik zo ver als mogelijk naar onderen waarbij mijn startoog net boven het wateroppervlak steekt, het is buigen of barsten! Dan komt ook deze vis aan het oppervlak, waarna ik met beleid met de hand op de spoel en met mijn hengel onder water verder van het obstakel af loop. Wonder boven wonder blijft de haak zitten en weet ik na een aantal zeer bloedstollende momenten de vis toch het net in te krijgen. Tijdens het onthaken zie ik dat de haak perfect in de onderlip zit en denk ik bij mezelf: “gelukkig hebben de vissen hier harde bekken”.

Stap voor stap uitleg om het No Escape Lead Clip systeem om te bouwen

Dit systeem is ideaal om te combineren voor je karper rigs voor het obstakelvissen!

Benodigde materialen:

hoe maak je het safety lead clip systeem
Maak een lus middels een splicing needle in het CW lead free leader materiaal.
 hoe maak je het safety lead clip systeem
Schuif een no escape lead clip zonder clip samen met een tail rubber op het leadermateriaal.
hoe maak je het safety lead clip systeem
Schuif de lus door de wartel waar de rig aangeknoopt is.
hoe maak je het safety lead clip systeem
Trek met een boilie naald de lus door de opening van de No Escape Lead Clip.
hoe maak je het safety lead clip systeem
Wanneer alles goed is gegaan moet het er zo uitzien.
hoe maak je het safety lead clip systeem
Schuif nu het andere uiteinde door de lus.
hoe maak je het safety lead clip systeem
Trek het uiteinde door de lus todat je deze om de No Escape Lead Clip kunt schuiven.
hoe maak je het safety lead clip systeem
Je kunt nu de lus wegwerken door deze in de sparing trekken waar normaal gesproken de kleine clip in zit
 hoe maak je het safety lead clip systeem
Bevestig een stuk lood en schuif de tail rubber op zijn plek. Het systeem is klaar voor gebruik.
hoe maak je het safety lead clip systeem
Bij een aanbeet komt de wartel vrij uit de lead clip. Bij lijnbreuk glijdt de leader door de wartel en zwemt de karper enkel rond met een rig in zijn bek.

KLIK hier om zelf een safety lead clip systeem samen te stellen

De karper rigs voor het obstakelvissen waarin ik vertrouwen heb

De rig die ik gebruik is een zogenaamde combi-rig, deze rig is zeer betrouwbaar. In combinatie met een Claw haak is dit een van de beste karper rigs voor het obstakelvissen. De vis is zo rond de dertig pond zwaar. Omdat het dier werkelijk alles heeft gegeven maak ik even een leuke foto. Waarna ik de vis voorzichtig in het water laat glijden. Tijdens deze ochtendsessie krijg ik nog een tweetal keren beet die ik allemaal weet te verzilveren. Nadat de teller op vier stuks staat, ga ik met een zeer tevreden en voldaan gevoel weer richting huis. Ik besef terdege dat ik deze vissen heb gevangen door op de juiste manier de juiste techniek toe te passen.

Obstakelvissen is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar met een beetje gezond verstand kun je in veel gevallen in betrekkelijk weinig tijd mooie successen boeken. Wel wil ik er bij zeggen dat de verhouding tussen het aantal gevangen vissen en het aantal verspeelde vissen zeker in balans moet zijn. Met andere woorden; beperk het risico van het verspelen tot het absolute minimum en denk goed na over visveiligheid. Mijn dank is groot, ook namens de karpers…

karper rigs voor het obstakelvissen moeten achter de harde liprand haken
Ik gebruik graag een combi rig wanneer ik veel druk op de vis moet uitoefenen. Bij het vissen tussen wier gaat mijn voorkeur uit naar de Circle rig. KLIK op de foto voor meer informatie.

Stap voor stap karper rigs voor het obstakelvissen

(Barbless voor zwaar, obstakelrijk water en met micro barb voor de meest gangbare omstandigheden)

KLIK hier om zelf een Combi rig pakket samen te stellen

karper rigs voor het obstakelvissen die ik het liefste me de combi rig en claw haak
Karper rigs voor het obstakelvissen kun je het beste knopen met grote haken. Denk dan aan een claw haak maat 4. Echter voor het vissen tussen het wier kan een kleine maat 8 haak ook heel goed werken!

De benodigde producten om de combi rig te maken:

  • Claw of Circle haak (in barbless of met micro barb afhankelijk van de omstandigheden)
  • Line Aligner medium
  • Rig Ring 3.1mm
  • Coated Hooklink Soft 25lb
  • Hooklink Weight
  • Anti Tangle Hooklink sleeve
benodigde tools om de combi rig te maken
KLIK op de foto om het CW tool pakket te bestellen

Gereedschappen die je nodig bent om een Combi-rig te kunnen maken:

  • Fishing Scissors
  • Multi- Tool
  • Boilie Needle
  • Boilie-stoppers
karper rigs voor het obstakelvissen! De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Strip ongeveer 12 a 13 cm van het Coated Hooklink Soft met de CW multi tool.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Maak middels een platte knoop een lus in het zojuist gestripte onderlijnmateriaal

.

Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Rijg nu het haakaas op de hair.
 Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Fixeer de boilie met een boilie-stopper.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Knip het onderlijn door op ongeveer 40 cm lengte.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Bevestig nu met een platte knoop een Rig Ring op 1,5 a 2 cm vanaf het haakaas.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Steek de punt van de Claw haak door de Rig Ring zoals op de foto.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Bevestig de haak doormiddel van een knotless knot.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Bevestig een line aligner medium op de haak, deze laat de haak naar de onderlip draaien.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Schuif een Hooklink Weight op de onderlijn. Maak de onderlijn een beetje vochtig met wat spuug om de Hooklink Weight te verschuiven. Het eenvoudigste is om de hooklink weight middels een Splicing needle op de onderlijn te schuiven.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Schuif een Anti Tangle Hooklink Sleeve op de onderlijn.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Maak nu een lus kleine lus middels een platte knoop in het uiteinde van het onderlijnmateriaal.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
De onderlijn is nu klaar!

Wanneer je dit artikel interessant vindt, deel de link even op Face book! Iedere maand gaan we iemand blij maken die de moeite neemt om een artikel te delen met een leuk rig pakket 😉