Prachtig betaalwater in Frankrijk, Etang des Chateliers!

Etang des Chateliers karpervissen in Frankrijk op een zeer rustig gelegen betaalwater!

Etang des Chateliers een 24 hectare groot betaalwater in Frankrijk boordevol grote karpers! Dit karperwater ligt in het zuidwesten van Frankrijk en is eigendom van Jean Paul en Delphine. Het water ziet er uit als een Y waarbij het diepste punt ligt bij de dam. De 2 armen worden gevoed door kleine riviertjes die in de zomermaanden droog liggen. Het mooie van Etang des Chateliers is dat het viswater echt midden in de natuur ligt. Dus het is er zeer rustig!

Etang des chateliers een prachtig karperwater
Etang des Chateliers ziet er uit als een Y

Er zijn 9 visplekken waarbij je een aantal alleen kunt bereiken met de boot. Uiteraard liggen er goede stevige boten klaar bij de dam dus dat is geen probleem! Ook kun je gebruik maken van de elektromotoren en accu’s die in het clubhuis staan. Wel even reserveren bij de boeking. Naast de bivvy stekken is er ook een heel mooi huisje bij Etang des Chateliers dat je kun huren.

Inhoudsopgave

Etang des Chateliers karpervissen in Frankrijk op een zeer rustig gelegen betaalwater!

Bestand Etang des Chateliers

Waterdiepte Etang des Chateliers

Waterplanten en obstakels

Best vangende karper rigs Etang des Chateliers

Welke boilies Etang des Chateliers

Tot slot

Bestand Etang des Chateliers

Er zwemmen heel wat karpers op Etang des Chanteliers zo rond de 800 stuks is me vertelt door Delphine. De grootste vissen (en dat zijn er een aantal) gaan ruim over de 25kg waarbij de allergrootste karper rond de 28 kg zwaar is. Er is een goede mix van zowel spiegel als schubkarpers in het viswater. Echter de spiegelkarpers hebben de overhand. Daarnaast zwemmen er nog een paar hele mooie koi karpers en een 30-tal graskarpers rond.

Er zwemmen genoeg karpers op Etang des chateliers
Mijn eerste karper was gelijk al eentje met een dikke buik!!

Er zwemt geen brasem of dwergmeerval op dit betaalwater in Frankrijk. Wel zit er rivierkreeft en daar zul je ook rekening mee moeten houden. Daarom is het verstandig om sws een pakje boilie wrap mee te nemen. Daarnaast gebruik ik graag onze soft sweet corn in de strijd tegen de kreeftjes. Wel is het zo dat het van stek tot stek flink kan verschillen of er kreeftjes zitten of niet.

Bekijk hier de leuke film die we hebben gemaakt op Etang des Chateliers!!

Waterdiepte Etang des Chateliers

Etang des Chateliers wordt gevoed door 2 riviertjes. Echter deze regenriviertjes leveren enkel water in het voorjaar en najaar. Hierdoor staan ze voor een groot deel van het jaar droog. Wat an sich niet erg is, want het waterpeil in dit betaalwater wordt gereguleerd door een dam. Echter toen wij er waren had het al geruime tijd niet geregend. Hierdoor stond het waterpeil bijzonder laag voor de tijd van het jaar.

stekindeling etang des chateliers
Stekindeling Etang des Chateliers

Aangezien het een etang is, is het een vrij ondiep water. Enkel bij de dam staat bij hoog water ongeveer 3meter water. Wanneer dat het geval is staat op de andere stekken ook voldoende water. Bij de instroom van de rivier zal dat rond de meter zijn waarbij op de overige stekken ronde de 1,7 a 2 meter waterdiepte zal staan. Er zijn eigenlijk geen noemenswaardige diepte verschillen of taluds te vinden. Wel is het zo dat het vanaf de kant gezien naar het midden toe steeds zachter wordt.

Er ligt dan ook een behoorlijke sliblaag in het water maar het loont zeker de moeite om met de peilstok te zoeken naar de hardere plekken. Zo vond ik een 3-tal hele mooie grindplaatjes bestaande uit scherpzand en fijn grind. Ideaal om je rig te presenteren!

De bodem bestaat voornamelijk uit slib en waterplanten
De bodem bestaat voornamelijk uit slib en waterplanten. Het is zoeken naar de mooie plekjes!

Waterplanten en obstakels

Er groeien waterleliën maar ook een soort zuurstofplant waarvan ik de naam niet ken. Deze laatste groeide weelderig op stek 4 en 5. Stek 4 was toen ik er was niet te bevissen, mede door deze waterplanten maar ook door de zeer lage waterstand. Eigenlijk had ik een beetje pech dat het water nog nooit zo laag was geweest in deze tijd van het jaar. Vandaar dat we moesten improviseren om toch een visje te vangen in de 3 dagen dat ik er geweest ben. Uiteindelijk is het me toch gelukt om een aantal mooie karpers te vangen en konden we voldaan naar huis terugrijden!

Gelukkig wist ik een aantal mooie karpers te vangen op Etang des Chateliers
Gelukkig wist ik een aantal mooie karpers te vangen op Etang des Chateliers

Op de andere stekken hadden de vissers net wat meer waterdiepte en daar groeide alleen langs de kanten waterplanten. De waterleliën echter groeien enkel waar de riviertjes uitmonden in Etang des Chateliers. Dus wat dat aangaat hoef je jezelf geen zorgen te maken over de waterplanten die er groeien en kun je vrij onbezorgd vissen. Wel liggen er hier en daar wat grote stenen op de bodem. Echter die zijn dermate groot dat ze duidelijk zichtbaar zijn. Daarnaast zijn ze heel mooi afgerond waardoor je lijn er niet achter blijft hangen!

Best vangende karper rigs Etang des Chateliers

Ten tijde dat ik er viste was het water heel warm en hadden de vissen betrekkelijk zachte bekken. Daar zul je dan ook zeker rekening mee moeten houden. Ik raad aan om te gaan vissen met onze Circle karperhaak. Deze is speciaal ontwikkeld om maximale houvast te bieden tijdens de dril. Temeer wanneer de karpers zachte bekken hebben komt het eropaan dat de haak achter de harde liprand haakt en niet gaat snijden in de bek van de vis!

Circle rig stel hem hier zelf samen
Sterke en vooral betrouwbare karperonderlijn! Klik hier voor meer info!

Of gebruik je liever een kant en klare Circle rig ?

Om dit te bewerkstelligen is het zaak dat de haak niet te diep in de bek prikt. Vandaar dat haken met een naar binnenstaande haakpunt mijn voorkeur genieten. Om dit nog een handje mee te helpen werk ik de haak af met een stukje shrink tube. Je kunt daarnaast nog de inhaking verbeteren door een kleine sinker te plaatsen van 0,5 gram a 1 gram op 5 a 6 cm van de haak. De haak zal nu nog sneller gaan draaien en precies op de juiste plaats in de bek komen te liggen!

bevestigen van de karper rig aan het loodsysteem is heel eenvoudig!
Bevestigen van de karper rig aan het loodsysteem is heel eenvoudig! Klik op de afbeelding om zelf samen te stellen het safety lead clip systeem.

Bestel hier je safety lead clip loodsysteem!

Circle rig voorkomt lossers!

Zoals je kunt zien in de film gaat mijn voorkeur uit naar de Circle rig. Het mooie van deze karper rig is dat je deze kunt vissen met zowel bodemaas als ook met wafters. Dit maakt deze karper rig heel veelzijdig in gebruik. Wanneer je vervolgens het haakaas aftopt met een soft sweet corn voorkom je dat kreeft het haakaas zomaar van je haak snoept. Het beste is om een extra lange boilie stopper te gebruiken. Deze stopper trek je als het ware door de zachte body van het nep maisje heen. Waardoor je het haakaas als het ware zekert.

soft sweet corn voorkomt dat kreeft de hair leeg eet
Met onze Soft sweet corn voorkom je dat kreeft de hair leeg eet.

Om de bewegingsvrijheid van het haakaas en het indraaien van de haak zo veel als mogelijk te verbeteren gebruik ik een rig ring. Deze 3.7mm rig ring bevestig je met een platte knoop aan de hair. Waarbij het vertrekpunt op de steel van de haak in een denkbeeldige lijn ligt ter hoogte van de haakpunt en weerhaak. Tevens is het belangrijk dat er tenminste 1cm van de coating vrij is net na de Circle haak. Dit geeft de haak nog meer bewegingsvrijheid. De rig werk je vervolgens af met een anti tangle sleeve. Hiermee verhoog je het reset vermogen en tevens het in de war raken door toedoen van kreeftjes.

Buig het krimpkous een beetje krom tijdens het stomen
Buig het krimpkous een beetje krom tijdens het stomen

Welke boilies Etang des Chateliers

Zoals gezegd kunnen de kreeftjes wel voor wat problemen zorgen. Niet dat ik er last van had, maar dat zegt misschien ook wel wat over mijn aanpak en de stek waar ik viste. Allereerst zou je misschien denken met 800 karpers kan ik gerust een beetje voer erin gooien. Maar het is beter is om eerst even te kijken hoeveel karper er in de zone rondzwemt. Vandaar dat het verstandig is om eerst een aantal kleine stekjes te maken. En vrij weinig te voeren namelijk niet meer dan 500 gram per hengel. Hierdoor kom je veel sneller te weten waar de vissen azen. Vervolgens kun je altijd nog meer voeren.

se4 boilies werken heel goed op Etang des Chateliers
SE4 boilies werken heel goed op Etang des Chateliers --> klik SE4 boilies voor meer info

Als aas heb ik gekozen voor de SE4. De SE4 is een boilie op basis van gist en niet een boilie met dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zoals vismeel trekken sterk de kreeften aan vandaar mijn keus. Daarnaast kun je op voorhand het haakaas nog een paar dagen laten drogen bij de cv-ketel. Hierdoor worden ze een stuk harder en duurzamer. Uiteraard kun je ook partikels meenemen. Want ook zaden vallen niet echt in de smaak bij de creepy crawlers.

een aantal stekken zijn alleen per boot bereikbaar op etang des chateliers
Een aantal stekken zijn alleen per boot bereikbaar op Etang des Chateliers

Tot slot

Etang des Chateliers is echt een fantastisch mooi en zeer rustig gelegen betaalwater. De natuur maar zeker ook de faciliteiten en de eigenaars maken een visvakantie naar dit water bijzonder aangenaam. Helaas heb ik maar een paar dagen kunnen vissen maar desalniettemin is dit een betaalwater die je zeker eens moet aandoen. Want grote karpers zwemmen er meer dan genoeg! Voor meer informatie kun je terecht op de website van Angling escapes (0518 419 995) ene vergeet niet om Delphine en Jean paul even de groeten te doen!