Beginnen met karpervissen?

Vertrouwen vangt meer karper!

Beginnen met karpervissen is de juiste keus maken in je rigs en karperaas! Heb jij vertrouwen in je rigs en aas, of vis je geregeld met nieuwe rigs en of de nieuwste boilies? 

Vertrouwen is een wonderlijk iets! De ene mens heeft er veel van en de andere weer heel weinig. Het is puur, het geeft zelfvertrouwen, maar vooral een goede basis om te beginnen met karpervissen. Immers bij het vissen zien we vrijwel nooit wat een karper precies doet en is het vaak gissen wat er nu werkelijk gebeurt onder water. In dit artikel “beginnen met karpervissen”gaan we eens dieper in op hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer vertrouwen krijgt in je visserij. Uiteraard zul je daardoor ook een veel betere karpervisser worden!

Soms kun je, je stinkende best doen en toch lukt het niet. Zeker wanneer je telkens nieuwe wateren bevist, dan zal je hoe dan ook lesgeld moeten betalen. Het maakt niet uit hoe goed je kunt vissen, of dat je net gaat beginnen met karpervissen. Hoeveel ervaring je hebt er is altijd een zekere leerweg naar het succes. En eerlijk gezegd is dat wat mij als visser het meeste aanspreekt. Namelijk erachter komen wat nu de sleutel tot succes is. Het gekke is dat wanneer het ‘vanggeheim’ zich meer en meer ontrafelt ik vaak opzoek ga naar een nieuw avontuur..

Vertrouwen vangt! 1 van de vier stock oude karpers die ik wist te vangen op een heel moeilijk Belgisch kanaal!
Vertrouwen vangt! 1 van de vier stock oude karpers die ik wist te vangen op een heel moeilijk Belgisch kanaal met een super laag bestand!

Beginnen met karpervissen is eerst vertrouwen opbouwen!

Uiteraard zal je (zeker wanneer gaat beginnen met karpervissen) geregeld een karper moeten vangen. Want alleen het vangen van vis zal je vertrouwen sterken. Zeker in het begin is het goed om niet te moeilijke wateren te bevissen maar je te focussen op een water dat een goed bestand herbergt. En mocht je eens wat nieuws willen proberen dan is het tevens verstandig om naar een bekend water te gaan. Immers dan weet je al een beetje wat je mag verwachten en kun je alles in een beter perspectief zetten.

Maar goed ik kan misschien makkelijk praten en ik snap dat een stukje zekerheid extra vertrouwen geeft. Dit vertrouwen is natuurlijk de basis van hele karpervissen. Daarnaast is het zo dat wanneer je met vertrouwen vist je ruimte creëert om jezelf door te ontwikkelen. En dat is natuurlijk helemaal mooi, want wie wil er nu niet een betere karpervisser worden? De hamvraag is; hoe krijg je meer vertrouwen?

De basis moet in orde zijn voordat je gaat beginnen met karpervissen.

Ik vergelijk het met een puzzel die je aan het leggen bent. Allereerst liggen alle stukjes door elkaar en zie je niet wat het moet worden. Maar ergens maak je een begin en vaak is dat door een hoekstuk te pakken. Vanuit deze ene hoekstukje probeer je welke stukjes uiteindelijk in elkaar passen, uiteraard heb je nog de afbeelding op de doos zodat je weet waar je naar toe moet werken. Maar wat als je al een deel van de puzzel in elkaar hebt liggen? Uiteraard wordt het dan een stuk eenvoudiger om het resterende deel in elkaar te krijgen! En zo is het ook met het vissen op karper.

Stel jezelf de vraag hoever heb jij de karper puzzel al in elkaar? Of ben je nog bezig om het ene hoekstukje te vinden? De basis van alles is, dat je vertrouwen krijgt in hetgeen waar jezelf invloed op hebt! Namelijk het aas en de rigs die je gebruikt. Echter door het enorme aanbod is het zeker voor de beginnende karpervisser heel lastig om een goede keus te maken. En daarbij komt, ik kan misschien wel zeggen dat mijn boilies heel goed zijn en zich over vele jaren hebben bewezen en je zal me vast geloven. Maar het echte vertrouwen krijg je pas wanneer je er zelf karpers mee vangt! En dat vertrouwen kan niemand je geven, dat moet je zelf aan de waterkant gaan opbouwen.

Beginnen met karpervissen is vissen met goed aas!Deze dikbuik is een stuk kieskeuriger dan je zou denken! Sommige vissen worden vrijwel nooit gevangen maar wanneer je eenmaal met echt goed aas aan de slag gaat dan komen ze er wel uit!
Deze dikbuik is een stuk kieskeuriger dan je zou denken! Sommige vissen worden vrijwel nooit gevangen maar wanneer je eenmaal met echt goed aas aan de slag gaat dan komen ze er wel uit!

Beginnen met karpervissen kies de juiste boilie!

We gaan eerst een paar jaar terug in de tijd maar zodat je weet waarom ready mades op sommige wateren verboden zijn of een slechte naam hebben gekregen. Voor een aantal jaren geleden viel karperaas onder de noemer lokvoer. Tegenwoordig vallen boilies onder diervoeding. Dit betekent dat er veel strengere eisen worden gesteld aan het verwerken, maar ook zeker aan de gebruikte ingrediënten en de manier van conserveren. Op een zak moet dan ook staan welke ingrediënten erin zijn verwerkt en tevens een product analyse met de voedingswaarde. Daarbij gelden er strenge eisen aan de opslag en verwerken van de ingrediënten.

Dit betekent dat echt slechte boilies niet meer worden verkocht. En met slecht bedoel ik dan voedsel technisch gezien. Het mag duidelijk zijn dat je niet zomaar allerlei conserveringsmiddelen erin kunt verwerken, of ingrediënten die enkel dienen als goedkope vulmiddel. Let wel hiermee heb ik niet gezegd dat alle boilies even goed vangen. Want daarvoor ben je wel wat meer nodig dan een paar carpy ingrediënten samenvoegen. Het kost je echt jaren om iets echt goeds te maken. Met goed bedoel ik dan dat er een duidelijk herkenbarre voedselprikkel wordt afgegeven zodat het aas gelijk wordt herkend als zijnde smakelijk voedsel.

Wanneer je gaat beginnen met karpervissen is een goede boilie essentieel!
Boilies vallen onder karpervoer en niet onder lokvoer en daarom moet op de verpakking een product analyse en de gebruikte ingredienten vermelden worden! Klik Squid liver voor meer info!

Wil je meer lezen over wat nu echt goede boilies zijn en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen? Klik dan op het artikel: “Boilies, de 3 pijlers van attractie.”

Hoe maak je een goede keus?

Ik weet niet of je zelf wel eens boilies hebt gemaakt. Maar de zelfdraaiers weten maar al te goed dat het vrijwel onmogelijk is om een echt vangkrachtige boilie te maken voor een lage kostprijs. En dan hebben we het nog niet over de investering en tijd die je erin steekt, want dan kom je helemaal op een ander prijskaartje uit. Wat ik ermee wil zeggen is dat goede ingrediënten vrij prijzig zijn. Dus de prijs van het aas kan wat zeggen over de gebruikte ingrediënten. Ligt het aas ook nog in een winkel dan betaal je tevens een winstmarge voor de winkelier. Een boilie met dure ingrediënten wordt dan al heel snel onbetaalbaar zeker wanneer je ook nog eens voorvoert. Wat ik ermee wil zeggen is je tijd is ook kostbaar en wil jij omwille van de prijs concessies doen in de vangkracht van je aas?

Elk jaar een nieuwe boilie?

Naast de prijs is het heel lastig om op voorhand te zeggen, of een boilie ook daadwerkelijk bij de karpers in de smaak valt. Kijk het marketingconcept waarbij je als firma elk jaar een nieuw aas op de markt brengt werkt heel goed voor de portemonnee van het bedrijf. Maar het werkt mijns inziens niet mee om je vertrouwen als visser op te bouwen. Je blijft immers in het cirkeltje hangen waarbij je telkens iets nieuws aan de hair hangt en dus steeds opnieuw begint met het opbouwen van vertrouwen. Het lijkt me verstandiger om iets te kopen wat al een aantal jaar op de markt is en zich heeft bewezen als zijnde goed aas.

Goed aas wordt met graagte genomen zowel instant als bij een voercampagne. Daarnaast zal de mechanische werking en darmdoorloop op een dusdanige manier moeten verlopen dat een karper er zo lang mogelijk in blijft dooreten. Mocht je nog wat extra informatie willen lezen. Ik heb er een leuk artikel over gemaakt bij ons op de Carp Whisperer website: “Boilies, de drie pijlers van attractie.”

Oké tot zover het aas. Hopelijk heb je een goed aas waar je al vertrouwen in hebt en anders zul je een wel overwogen keus moeten. Vandaar de bovenstaande aanknopingspunten! Zoals gezegd echt slecht aas wordt niet meer gemaakt, maar er zit wel veel verschil in de vangkracht van de verschillende boilies!

Beginnen met karpervissen betekent kies de juiste karper rig en vang meer vis!

Het 2de deel van de puzzel waar we zelf vat op hebben is de gebruikte rig. Nog even een kleine zijsprong. Weet dat een attractieve boilie elke onderlijn beter laat werken. Immers wanneer het aas superlekker is, dan zal een karper het met meer graagte in de bek nemen en niet met ‘lange tanden eten’. Dit betekent dat de haak veel beter kan indringen omdat deze met het aas dieper in de bek komt te liggen, maar ook minder snel zal worden uitgespuugd. Naast het feit dat je ook veel meer kansen krijgt als visser! Immers de vissen zullen veel langer op de voerstek blijven rondhangen en eerder geneigd zijn om met oogkleppen op te azen. Enfin zo kan ik nog wel wat voordelen opnoemen, maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is!

Beginnen met karpervissen kies de juiste rigs!Vertrouwen in je rigs is belangrijk, maak het wat dat aangaat ook niet al te moeilijk!
Vertrouwen in je rigs is belangrijk, maak het wat dat aangaat ook niet al te moeilijk!

Het belangrijkste van de rig is zonder twijfel de karperhaak. Ik heb het al heel vaak gezegd; maar een scherpe karperhaak is waar het hele zelfhaaksysteem mee staat en valt! Dat gezegd te hebben zie ik nog te veel mensen die te lang blijven doorvissen met dezelfde onderlijn. Zelf vervang ik om de 24 uur mijn haak ongeacht of ik er wat mee gevangen heb, of niet. Tevens controleer ik sowieso de haak na elke vangst en waar nodig kan het zijn dat ik deze nog even aanhaal met een slijpsteen. Op deze manier vis je altijd zo scherp als mogelijk!

Scherpte van je karperhaak

“Het controleren van een karperhaak doe je niet door deze in je nagel te prikken, maar op de huid van je vinger. Wanneer de haak snel indringt met weinig kracht dan is deze scherp genoeg! Uiteraard kun je ook met een loep kijken of de haak nog scherp genoeg is! Nog even een kleine noot in deze. Ik zie dat sommige mensen een beetje doorslaan in het slijpen van hun haken. Weet dat er een goede balans moet zitten in de scherpte en de dikte van de haakpunt. Je kunt de punt ook te dun maken waardoor deze al heel snel niet goed zijn werk kan doen. Daarbij zal een geslepen haakpunt door het ontbreken van de beschermlaag al snel gaan corroderen en zo stomp worden.”

Tijdens de dril kan er heel veel mis gaan, hoeveel vertrouwen heb jij in je rig? 
Tijdens de dril kan er heel veel mis gaan, hoeveel vertrouwen heb jij in je rig?  

De best vangende karper rig

Oké, maar hoe zou een goed vangende karper-rig er dan uitzien? Daar is geen één duidend antwoord op te geven. Zelf zou ik altijd opteren voor een karper rig waar je al wat mee gevangen hebt. Deze zou je dan kunnen fine tunen mochten de beten uitblijven. Dit fine tunen kun je heel eenvoudig doen door een shot on the hook te gebruiken en/of door bijvoorbeeld een sinker te bevestigen op 5 a 6 cm vanaf de haak. Door de sinker komt de haak precies in de juiste stand te staan waardoor er voor de karper nagenoeg geen speelruimte meer is. Maar goed voordat we echt in detail de onderlijn gaan fine tunen zullen we eerst eens kijken hoe we een goede rig kunnen samenstellen. Dit gaan we doen middels de hieronder beschreven punten!

beginnen met karpervissen doe je door je rigs te fine tunen
Veel karpervissers zweren bij een sinker op ongeveer 5 cm vanaf de haak. En terecht, want door deze subtiele verzwaring zal de haak gelijk nar de onderlippen draaien. Je kunt hiervoor een 0,5 a 1 grams versie inzetten die je vast zet met een klein stukje rubber koord. Klik Sinkers voor meer informatie.

Beginnen met karpervissen? Maak het niet te moeilijk!

Maak het met betrekking tot rigs niet te moeilijk. Er zijn een paar basisregels die naast de scherpte van je haak van belang zijn om te weten. Stel je allereerst de vraag wat is het gewicht van het haakaas dat ik wil gebruiken? Want dit bepaalt de lengte van de hair en daarmee de inhaking van je rig. Je hebt de keus uit 3 soorten haakaas m.b.t. drijfvermogen. Zinkend haakaas, pop-ups, of wafter/snowman presentaties. Bij zinkend haakaas is het verstandig om tenminste 12 a 15mm ruimte tussen haak en haakaas te laten. Hiermee voorkom je dat het aas de inhaking maskeert. Voor wafters of snowman presentaties mag je dichter op de haak vissen. En met pop-ups kun je het haakaas middels een klein lusje of ringetje zelfs aan de haak bevestigen.

Hou het bij simpele rigs wanneer je gaat beginnen met karpervissen!
Met een wafter of snowman presentatie kun je gerust wat dichter op de haak vissen dan wanneer je normaal zinkend haakaas gebruikt.

Welke soort karperhaak

Nu kun je de vraag stellen welke haak ga je gebruiken? Stel je zelf de vraag; hebben de vissen zachte bekken, moet je zwaar drillen en is de kans dat een vis zich vast zwemt in het wier aannemelijk? Dan is een Circle of Claw haak aan te raden. Dit zijn haken met een naar binnenstaande gebogen haakpunt welke heel veel houvast geeft tijdens de dril. Hebben de vissen normale, of harde bekken en azen ze heel voorzichtig dan is de Bow, of Curve haak met een rechte punt een hele goede keus.

Claw rig kant en klaar de ideale allround karper rig!
Claw rig kant en klaar de ideale allround karper rig! Klik hier voor meer informatie.

Indraaien van de haak

Nu we de hair lengte en de haak bepaald hebben is het goed om te kijken naar de inhaking. Het indraaien van de haak naar de onderlip kun je heel eenvoudig doen door gebruik te maken van een zogenaamde line aligner. Je hebt ze in vele soorten, iedere karperhaak heeft wel een model dat het beste past bij de haak in kwestie. Uiteraard kun je ook middels shrink tube een line aligner maken. Let erop dat je een line aligner gebruikt die niet te zacht is en zijn vorm behoudt. Daarbij moet een line aligner strak om de haak zitten zodat deze niet verschuift.

Beginnen met karpervissen door je rigs aan te passen!Middels een line aligner of kicker kun je het indraaien van de karperhaak aanzienlijk verbeteren!
Middels een line aligner of kicker kun je het indraaien van de karperhaak aanzienlijk verbeteren!

Soort onderlijnmateriaal

Het onderlijnmateriaal dat je gebruikt bepaalt in grote mate mee hoe goed de haak kan indraaien. Stijf onderlijnmateriaal heeft een nadelige invloed op het vrij kunnen draaien van de haak naar de onderlip. Aan de andere kant is het resetvermogen en het tangle free werpen een groot pluspunt van stijf materiaal. Soepel onderlijnmateriaal geeft de haak alle vrijheid om goed te kunnen draaien. Daarbij zal het haakaas altijd dicht bij het lood komen te liggen na inworp. Dit maakt het mogelijk  dat de karper het aas van alle kanten eenvoudig kan opnemen. De praktijk laat zien dat in de meeste gevallen het goed is om een combi te gebruiken van zowel stijf als soepel onderlijnmateriaal.

Claw rig maken

Vandaar dat deze zogenaamde combi rigs veelvuldig worden gebruikt. Een combi rig zal (aan de zijde gezien vanaf het lood) een stijf deel hebben en vlak boven de haak een 1 a 2 cm soepel stuk onderlijnmateriaal. Zeg maar het beste van beide soorten onderlijnmateriaal! Je kunt dit doen door 2 delen onderlijn materiaal aan elkaar te knopen maar veel eenvoudiger is om een gecoat onderlijn materiaal te gebruiken. Waarbij je een deel van de coating kunt verwijderen en zo het soepel deel net boven de haak creëert.

Juiste lengte van je karper rigs

Nu is een veel gestelde vraag wat is nu de juiste lengte van een karper onderlijn? Goede vraag! Dit is veelal afhankelijk van het haakaas wat je inzet. Immers pop-ups zitten heel dicht op de haak en de haak zal bij opname ook altijd in de bek komen. Je kunt daarom vrij ‘kort’ vissen met een pop up rig zoals bijvoorbeeld een Chod rig. Voor wafters, of zinkend haakaas prefereer ik een onderlijn tussen de 15 a 20 cm in lengte.

 

beginnen met karpervissen door je rigs zo goed als mogelijk te laten prikken!
Wil je echt de inhaking aanzienlijk verbeteren? Dan brengt een shot on the hook uitkomst! Door de haakpunt zwaarder te maken zal deze gelijk in de onderlip prikken.

Loodsysteem welke is geschikt?

Vaak denken mensen dat wanneer ze op een zachte bodem vissen dat hun rig ook langer moet zijn. Toch is dat niet zo! Veel beter is om je loodsysteem aan te passen zodat het lood niet de onderlijn te ver de blubber in trekt. Voor echt hele zachte bodems is het helikoptersysteem het meest geschikt. Vis je daarentegen op normale tot zachte bodems dan is het wartelloodsysteem aan te raden. Dit loodsysteem moet je dan ook zien als een allround loodsysteem welke je eigenlijk overal kunt inzetten. Voor harde bodems kun je kiezen voor het inline loodsysteem. Bij deze laatste zal het volle gewicht het beste worden overgedragen naar de haakpunt. En zo heeft elke loodsysteem zijn specifieke toepassing voor de verschillende bodemsoorten.

Visveilige karper leaders de juiste keus wanneer je wilt beginnen met karpervissen
Altijd handig om bij je te hebben een kant en klaar visvriendelijk systeem. KLIK op lead clip leaders om naar de webshop te gaan!

Hoe ziet dan een basis karper rig eruit wanneer je gaat beginnen met karpervissen?

Uiteraard zal ik je deze keer ook niet met lege handen naar huis sturen! Wanneer je gaat beginnen met karpervissen is het belangrijk dat je rigs en loodsystemen gebruikt die zich over vele jaren hebben bewezen! Onderstaande rig is een van de beste allround karper rigs die je vrijwel overal kunt inzetten. Deze rig is super simpel en kun je gebruiken voor zowel zinkend haakaas als ook voor wafter of snowman presentaties. Het is feitelijk een combi rig, maar dan gemaakt met een Circle haak. De Circle haak geeft zoals gezegd heel veel houvast ongeacht de situatie en dat is wel handig voor een allround karperrig.

Om de inhaking te fine tunen gebruik ik een kleine 0.5grams sinker op 5 a 6cm van de haak. Voor ik het vergeet. Het is belangrijk dat je de rig ring plaats tussen de denkbeeldige lijn van de haakpunt en de weerhaak op de steel van de haak. Doordat het vertrekpunt van de hair niet is gefixeerd zal de haak nog beter onafhankelijk kunnen draaien ten opzichte van het haakaas.

Stap voor stap uitleg Circle rig

Gebruikte materialen: Circle haak, coated hook link 25lb, rig ring 3,7mm, line adaptor, anti tangle hooklink sleeve
Gebruikte materialen: Circle haak, coated hook link 25lb, rig ring 3,7mm, line adaptor, anti tangle hooklink sleeve, sinkers. Klik Circle rig om de benodigde rig componenten te bestellen.
Gebruikte tools: schaar, multi tool, boilie naald
Gebruikte tools: schaar, multi tool, boilie naald
Stip 15cm met een multi tool van de coated hooklink
Stip 15cm met een multi tool van de coated hooklink
Maak een lus in het uiteinde van het gestripte deel, hier wordt het aas aan bevestigd
Maak een lus in het uiteinde van het gestripte deel, hier wordt het aas aan bevestigd
Bevestig het haakaas
Bevestig het haakaas
Bevestig een rig ringetje van 3.7mm middels een platte knoop op 1,5 cm van het haakaas
Bevestig een rig ringetje van 3.7mm middels een platte knoop op 1,5 cm van het haakaas
Steek nu de haak door het rig ringetje
Steek nu de haak door het rig ringetje
Maak de haak vast middels een knotless knot
Maak de haak vast middels een knotless knot
Schuif een line adaptor over het oog van de haak
Schuif een line adaptor over het oog van de haak
Bevestig een anti tangle sleeve op de onderlijn
Bevestig een anti tangle sleeve op de onderlijn
Maak nu een lus middels een lusknoop in het stijve uiteinde van de onderlijn
Maak nu een lus middels een lusknoop in het stijve uiteinde van de onderlijn
Fine tune de rig middels een sinker
Fine tune de rig middels een sinker
De rig is nu klaar! Je kunt beginnen met karpervissen!
De rig is nu klaar en je kunt beginnen met karpervissen!

Je kunt deze Circle rig ook als kant en klare versie bestellen, shop hier!

Wil je meer lezen over Karpervissen leren? Lees dan het artikel boordevol met tips en tricks!

Ps en vergeet niet om even een leuke reactie achter te laten of een suggestie voor een onderwerp 🙂