Betaalwatersucces rigs, tips en aanknopingspunten (deel 2)

Karper rig tips voor betaalwateren!

In het vorige deel van karper rig tips voor betaalwateren heb je gelezen dat wij karpervissers een bepaald gedrag in de hand werken. En wil je het dressuur doorbreken dan zul de bewust moeten worden van deze constanten. Uiteraard is het verstandig om de karpers zo min mogelijk aanknopingspunten te geven. Immer hierdoor komen de vissen al snel op scherp komen te staan. En daarnaast hebben we het gehad over doordacht voeren. Waarbij je al op voorhand hebt bepaald wat de minimale en maximale hoeveelheid is wat je kunt voeren.

Immers de bandbreedte van het voeren staat in relatie tot het aantal karpers die je gemiddeld genomen zou kunnen vangen. En dat is iets wat je op voorhand al grotendeels kunt bepalen! Tot zover deel 1 in dit deel geven we tips voor het gebruik van je  betaalwater karper rig!

Karper rig tips voor betaalwateren!

Karper rig tips door de jaren heen!

Keuze van het water, groot versus klein.

Het opwekken van voedselnijd.

Karper rig tips vis ook eens op een alternatieve plek.

Wat doe je de eerste dag bij aankomst?

De beste informatie is die jezelf bij elkaar vist

Karper rigs tips werpen is vaak beter dan uitvaren.

Manier van voeren valt zeker onder de karper rig tips voor betaalwateren.

Karper rig tips gebruik eens een alternatieve vorm.

Op welk tijdstip ga je je hengels verversen?

Welke karper rigs werken goed en hoe bepaal je dat?

Karper rig tips single hookbait

Supersnel prikkende karper rig tips.

Karper rig tips! Wat maakt het verschil?

Karper rig tips! Wanneer komt de prik?

Karper rig tips! Camouflage, wrijvingsweerstand en repulsieve.

Naast de karper rig tips is er natuurlijk ook het loodsysteem.

Wat voor soort leadermateriaal?

Tot slot karper rig tips.

Wie weet hoelang het duurt voordat deze karper weer aan de haak hangt..
Wie weet hoelang het duurt voordat deze karper weer aan de haak hangt..

Karper rig tips door de jaren heen!

Door de loop van de jaren heb ik verschillende stadia van dressuur ontdekt. Elk water gaat een bepaalde ontwikkeling door. Wanneer je begrijpt hoe dressuur zich ontwikkelt dan kun je het water ook beter lezen. Echter dit is een vrij ingewikkelde materie temeer omdat er heel veel factoren zijn waar je rekening mee dient te houden. Daarbij is elk water uniek en deze specifieke kenmerken bepalen voor een groot deel mee hoe het dressuur zich kan ontwikkelen.

“Om nog maar een factor te noemen je kunt dan denken aan de genetische eigenschappen van de karpers die er zwemmen. Immers er zit een groot verschil in de vangbaarheid van de verschillende karper-rassen.”  

Het is daarom goed om een klein beetje inzicht te krijgen van hoe dressuur zich ontwikkelt op een bepaald water. En vervolgens naast het grotere plaatje ook in te zomen op de details. En dan vooral waar je als visser rekenschap mee kunt houden. Denk dan aan stekkeuze, manier van voeren, aas en karper rigs die je gebruikt op betaalwateren. Nu kan ik niet alles helemaal uitwerken in deze 2 luik, maar ik kan je wel flink wat voorbeelden geven. Zodat een beter beeld ontstaat waar je een verschil in kunt maken en zodoende meer karpers kunt vangen!

Kleine wateren kunnen best pittig zijn maar dat maakt het ook weer leuk!
Kleine wateren kunnen best pittig zijn maar dat maakt het ook weer leuk! Tips over welke karper rigs het beste werken op dat moment zou ik dan ook niet uit de wind slaan.

Keuze van het water, groot versus klein

Des te kleiner het water des te moeilijker de karpers vaak te vangen zijn! Dit komt omdat de vissen elke vierkante meter kennen. En dus gelijk in de gaten hebben wanneer er iets veranderd. Immers je vist als het ware in hun woonkamer en daar kennen ze elk detail. Een groot water heeft hier minder last van, of het moet al om stek gebonden vissen gaan. Maar goed ik wil ook niet te veel variabelen erbij halen, want anders dwalen we te veel af. Maar onthoud in ieder geval deze tips des te kleiner het water des te rig schuw is een karper!

Op grote wateren zijn de vissen doorgaans met eenvoudige rigs te vangen.
Op grote wateren zijn de vissen doorgaans met eenvoudige karper rigs te vangen.

Enfin de karpers op grotere wateren kunnen niet alle detail in zich opnemen. Daarvoor wisselen de omstandigheden te vaak. De ene keer zijn ze namelijk op dit deel van het water en een dag later weer op een ander deel. Vandaar dat deze vissen door de bank genomen eenvoudiger te vangen zijn dan de karpers op kleine wateren. Er zijn namelijk minder aanknopingspunten met betrekking tot de stek.

“Kleinere wateren zijn vaak veel lastiger dan grotere wateren. Daar komt nog bij dat op een klein water een gehaakte vis de andere karpers al snel op scherp zet.”

Het opwekken van voedselnijd

Dit gezegd te hebben weten jullie ook net als ik dat op veel wateren tot op de vierkante meter bekent is waar je het beste je hengels kunt afleggen. En hoe tegenstrijdig het ook klinkt de vissen komen jaar in jaar uit vaak van deze stekken. Dit heeft natuurlijk een goede reden want op deze vierkante meter ligt altijd voedsel. Uiteraard mag je ervan uitgaan dat de vissen deze plekken met de grootste voorzichtigheid benaderen.

Komt een karper in zijn eentje de stek opzwemmen dan wordt het heel lastig om deze te vangen. Immers deze vis heeft alle tijd en zal veel rustiger azen dan wanneer ze in een groepje aanzwemmen. Wanneer dat gebeurt is er altijd een zekere vorm van voedselnijd. Dit geven en de grootte van het water bepalen voor mij in grote mate mee welke tactiek ik ga toepassen.

Oude vissen staan veel sneller op scherp dan de jonge exemplaren.
Oude vissen staan veel sneller op scherp dan de jonge exemplaren. ( foto oude spiegel van net even over de 32 kg)

Karper rig tips vis ook eens op een alternatieve plek

Deze laten we zeggen deze m² dressuur kun je in veel gevallen het gemakkelijkst omzeilen door simpelweg op een andere stek te gaan vissen. Wanneer dat lastig is door bijvoorbeeld grote diepteverschillen, of wiergroei dan is het raadzaam om de stek een bepaalde periode met rust te laten, maar natuurlijk wel te voorzien van wat voer. Daarnaast kun je de stek misschien vanuit een andere hoek bevissen en je rig zo heen leggen dat de karpers deze niet als eerste tegenkomen. En nu we het toch over de rig hebben, uiteraard kun je met wat rig aanpassingen ook verrassende resultaten boeken, maar daar kom ik zo nog op.

 Wat doe je de eerste dag bij aankomst?

De keuze van het water is gemaakt de stek is geboekt en we kunnen gaan vissen! Veelal is de wisseldag op zaterdag. Op deze dag gebeurt er natuurlijk veel rond het water. Je zou zeggen door al het tumult van de vissers die aan het opruimen zijn dat de karpers niet bijten. Maar ik ken wateren waar de vissen zich helemaal klem eten net in die paar uur dat er geen hengels in liggen.

Nu kwam dit aan het licht doordat heel soms een stek voor 14 dagen werd geboekt. Hierdoor werd er dus wel gevist op de wisseldag en wanneer je vervolgens heel veel beet krijgt net in die paar uur dan is er wel iets aan de hand. Enfin het is maar een voorbeeld van hoe wij de karpers een bepaald gedrag aanleren.

De beste informatie is dat wat je zelf bij elkaar vist!
De beste karper rig tips zijn aanpassingen die je zelf bij elkaar vist!

“Een bekend fenomeen is bijvoorbeeld “Big fish Friday”. Het zijn vaak de laatste dagen van de vis-sessie lees wanneer de rust is weergekeerd dat er een aantal grotere vissen op de kant komen.”

De beste informatie is die jezelf bij elkaar vist

Waar ik bij aanvang veel tijd in steek is het nauwkeurig de diepte en bodemstructuur van de stek in kaart brengen. Je hebt dan weliswaar een keer wat gedoe op de stek, maar je kunt de rest van de week de stek verder met rust laten. Dit werkt veel beter dan tussendoor telkens met de boot erop om stekken te zoeken. Een andere tactiek is om gelijk te gaan vissen. Temeer wanneer er vis op de stek ligt kun je vaak eenvoudig een paar vangen. Niets vist zo lekker als je al van de nul af bent! Dus bij mij is er altijd een hengel gelijk inzetbaar! Zeker een van de karper rig tips die een paar extra karpers op jaarbasis gaat opleveren

“Vergeet ook niet dat veel vissers tijdens het verversen van hun aas de oude boilies voor de visplek in het water gooien. Daarom loont het ook om een hengeltje vlak onder eigen kant te leggen!”

Het in kaart brengen van de dieptes kun je doen met een voerboot. Dit werkt heel snel en geeft je ook een goed richtpunt om de montage te droppen vanaf de oever. Bedenk echter wel dat hoe geruisloos je voerboot ook mag zijn, deze zeker wordt waargenomen door de vissen. Daarbij helpt het sonar signaal dat naar de bodem wordt gestuurd ook niet echt mee. Immers karpers kunnen middels hun zijlijnorgaan bijzonder goed deze pulsen waarnemen en kunnen daarop reageren. Dus ergens moet je ook wel wat concessies doen, maar wanneer je eenmaal de plekken hebt gevonden dan zou je er ook voor kunnen kiezen om te werpen i.p.v. uit te varen met een voerboot.

Karper rigs tips werpen is vaak beter dan uitvaren

Soms kan het niet anders, maar steeds met een boot op het water is vaak niet echt bevorderlijk voor de vangsten. Misschien wel een van de beste karper rig tips geef de stek ook voldoende rust!
Soms kan het niet anders, maar steeds met een boot op het water is vaak niet echt bevorderlijk voor de vangsten. Misschien wel een van de beste karper rig tips geef de stek ook voldoende rust!

“Er is een dunne lijn tussen succes en blanken. Bedankt daarom dat elke handeling een bepaald gevolg kan bewerkstellingen.”

Hetzelfde geldt natuurlijk voor het uitvaren met een normale boot. Ik heb zelf al eens een heel groot verschil weten te maken door niet mijn elektromotor te gebruiken, maar door enkel en alleen mijn roeispanen te gebruiken. Doordat iedereen een elektromotor gebruikte op het desbetreffende water was dit het signaal om de karpers gelijk op scherp te zetten. Ik kwam hierachter doordat het water dusdanig helder was dat je de karpers zag zwemmen. Toen ik echter heel voorzichtig roeide bleven de karpers gewoon in de buurt van de boot zwemmen. Wat ik er maar mee gezegd wil zeggen is, dat het vaak de kleine dingen zijn die soms een groot verschil kunnen maken.

Eerlijk is eerlijk zo vang ik ze maar wat graag! Hopelijk heb je wat aan mijn karper rig tips!
Eerlijk is eerlijk zo vang ik ze maar wat graag!

“Weet dat geluid veel beter en verder wordt gedragen in water dan door lucht.”

Manier van voeren valt zeker onder de karper rig tips voor betaalwateren

De manier van voeren kan zeker het verschil maken. Het is dus zaak dat je weet wat de meest gebruikte manier van voeren is op het desbetreffende water. Dit kan 2 kanten opgaan. Het kan zijn dat de meest gebruikt manier nog niet op zijn retour is en dus echt in je voordeel kan werken. Je kunt dan denken aan wateren waar karpers echt tot azen worden aangezet middels de plons die een spod veroorzaakt.

Maar op een ander water kan het een ‘no go’ zijn. En zo zijn er nog wel wat meer zaken op te noemen waarbij de mate van dressuur in je voordeel kan worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld ook aan de keuze van het aas dat je inzet. Zijn de boilies die je gebruikt op hun retour, of is het een aas dat met vertrouwen wordt genomen omdat er al geruime tijd mee wordt gevoerd?

“Niets is zo makkelijker te herkennen dan een compacte voerplek.”

Karper rig tips gebruik eens een alternatieve vorm

Daarbij is de ronde vorm op sommige wateren al een behoorlijke drempel die overwonnen moet worden. Het kun dus heel goed werken om in aanvang het grootste deel van de boilies doormidden te maken. Halve boilies worden maar zelden gebruikt als haakaas en geven daarnaast ook nog eens meer attractie vrij. Ook het gebruik van karper pellets die dezelfde attractoren en grondstoffen bevatten als de boilies waar je mee vist kunnen alles een stuk eenvoudiger maken. Zaak is dat je de karpers aan het azen krijgt en ze niet op voorhand al op scherp zet.

Het is een kwestie van een bepaald patroon doorbreken en dan zul je zien dat de puzzel in elkaar valt!
Het is een kwestie van een bepaald patroon doorbreken en dan zal je zien dat de puzzel in elkaar valt!

Op welk tijdstip ga je je hengels verversen?

Ja dit is zeker een goeie! Een goed voorbeeld was mijn eerste sessie op Rainbow. Elke morgen zat ik al tijdens het opkomen van de zon over het water te turen. Daardoor zag ik de dat de vissen al vroeg in de ochtend heel actief waren. Om de stek niet te verstoren liet ik tot rond het middaguur mijn hengels in rust liggen. Pas daarna ging ik het water op om ze te verversen.

Deze tactiek leverde mij steevast elke dag een aantal vissen op. Dit terwijl mijn buurman elke ochtend rond een uur of 8 zijn hengels ging verversen. Doordat hij dit deed zette hij de karpers tijdens de aasperiode op scherp. Sterker nog ik ben ervan overtuigd dat een deel van de karpers verjoeg uit zijn sector waardoor deze in mijn zone terecht kwamen. Eindstand was dat hij 1 karper ving in de week dat hij er viste en ik 16 stuks.

“Door je ogen goed de kost te geven en de stek op de juiste tijden met rust te laten kun je aanzienlijk meer karpers vangen!”

Welke karper rigs werken goed en hoe bepaal je dat?

Dit is een hele lastige, want elk water is verschillend wanneer het aankomt op welke rigs het beste werken. Maar om je toch wat op weg te helpen kun je wel een onderscheid maken in grote en kleine wateren. Op grote wateren zijn de vissen kun je vaak met vrij eenvoudige rigs goed vangen. Zelf zou ik voor bodem aas opteren dit in combinatie met een normale combi rig.

De combi rig maak ik dan met een Bow haak. Door de rechte punt haakt deze snel in. Voor snowman presentaties is de Circle rig een aanrader. Wat sowieso een goed idee is, is om verschillende soorten rigs inzetten zodat je niet op één paard wedt. Je kunt dan gaandeweg de sessie een inschatting maken van welke rig beter werkt en daar verder op doorborduren.

Karper rig tips! Denk niet te moeilijk soms kunnen hele kleine details zoals het plaatsen van een sinker op de onderlijn een heel groot verschil maken.
Denk niet te moeilijk soms kunnen hele kleine details zoals het plaatsen van een sinker op de onderlijn een heel groot verschil maken. Klik heir voor de sinkers en bestel ook het speciale rubber koord mee.

Karper rig tips single hookbait

Op vooral de kleinere wateren zijn de karpers rig-schuw en wanneer je hier geen rekening mee houdt dan vis je achter het net. In de meest gunstige geval krijg je een tik op de hengeltop, maar vaker zie je gewoon helemaal niets. Het voer wordt weggegeten en je vist zonder dat je het weet single hookbait. Het grote probleem is dat wanneer het haakaas door een vis van de groep als gevaarlijk wordt aangemerkt je vrijwel kansloos bent bij de rest van de groep.

Een scherpe karperhaak is misschien wel de een van beste karper rig tips die ik kan geven!
Een scherpe karperhaak is misschien wel de een van beste karper rig tips die ik kan geven! Op de foto onze spinner rig haak ideaal voor de ronnie en spinner rigs! Klik hier voor meer informatie.

Hierdoor blijft het aas liggen totdat er een andere vis (niet uit deze groep) langs komt en het aas hopelijk alsnog oppakt. In mijn boek heb ik het opzuigen en alle stadia uitvoerig uiteengezet dat ga ik hier niet doen. Wat belangrijk is dat je op dit soort wateren met veel rig-dressuur een manier vindt, waardoor het haakaas voldoende diep wordt opgenomen. Goed aas werkt natuurlijk sterk in je voordeel! Wat je wilt voorkomen is dat het haakaas wordt uitgespuugd of zoals je vaak ziet net even met de lippen wordt beroerd.

Supersnel prikkende karper rig tips

Om jullie niet met lege handen naar huis te sturen zal ik nog een rigje met jullie delen waar ik al veel succes mee heb gehad op wateren waar de karpers heel voorzichtig azen. Belangrijk is dat je de rig niet langer dan 15cm maakt.

Benodigde rig componenten:

benodigde karper rig componenten
Spinner rig karperhaak, line adaptor, sinkers 0,5gr, tungsten anti tangle sleeves.

Benodigde tools:

benodigde karper tools voor het maken van de spinner rig
Coated hooklink, multi tool, boilie naald. Klik hier om onze karper tools te bestellen!
1-strip 15cm van de coating
1- Strip 15cm van de coated hooklink materiaal middels een multi tool.
Karper rig tips hoe maak je een spinner kd rig
Maak een lus van 2,5 cm deze is groot genoeg voor een 12mm pop up en een 15mm zinkend haakaas
kaper rig tips hoe maak je de kd spinner rig
schuif nu de spinner haak op de onderlijn en bepaal de lengte van de hair
karper rig tips hoe maak je een kd spinner rig
Bevestig de spinner haak middels een knotless knot. ik maak 8 wikkelingen op de steel van de haak.
karper rig tips hoe maak je een spinner rig kd stijl
Schuif nu een line adaptor over de knoop van de haak zoals op de foto. Je krijgt nu een zeer agressieve hoek waardoor de haak snel indraait!
hoem aak je een kd spinner rig met deze tips!
Een tungsten sleeve kan nu op de onderlijn geschoven worden
karper rig tips hoe maak je een kd spinner rig
Maak een kleine lus in het uiteinde zodat je de onderlijn snel en eenvoudig aan je loodsysteem kunt bevestigen
karper rig tips hoe maak je de spinner kd rig
Je kunt nu de tungsten anti tangle sleeve over de knoop schuiven.
karper rig tips hoe maak je een kd spinner rig
Neem een 0,5gram sinker en plaats die op ongeveer 5 a 6 cm van de haak op de onderlijn
karper rig tips hoe maak je de kd spinner rig
Fixeer de sinker met onze speciale rubber koord. Klik op rubber koord om deze te bestellen
karper rig tips zo ziet de kd spinner rig eruit!
Karper rig tips, zo ziet de KD spinner rig eruit!

 

“Een goede boilie werkt bijzonder sterk in je voordeel bij rig-schuwe karpers. Immers des te lekkerder het aas des te gretiger het wordt opgenomen. Hierdoor komt de rig beter in de bek te liggen waardoor je aanzienlijk meer karpers zult vangen.”

Het is verstandig om in aanvang verschillende rigs in te zetten en vandaaruit een keus te maken!
Het is verstandig om in aanvang verschillende rigs in te zetten en vandaaruit een keus te maken!

Karper rig tips! Wat maakt het verschil?

Wanneer ik van 20 vissers de onderlijnen naast elkaar op een rijtje leg dan zijn er veel overeenkomsten. Deze overeenkomsten bepalen precies wat je moet veranderen om de vissen alsnog te haken. Dit betekent niet dat je super geavanceerde rigs moet gebruiken hoor. Het kan al zo zijn dat wanneer je een sinker van 1,5 gram plaats op 4 cm van de haak dat je de vissen wel haakt. Immers de haak zal door het gewicht van de sinker bij uitstulpen van de bek en het naar binnen zuigen van het haakaas precies op de juiste plek in de bek komen te liggen.

Daarbij komt de haak in de juiste stand te staan waardoor deze tijdens het instulpen al kan prikken. Let wel dit is in een eerder stadium dan wat gebeurt bij het strak zwemmen van de onderlijn op het lood. Ook het gebruik van kleinere haken, langere hairs, of hele korte of juist weer lange onderlijnen kan een verschil maken. Zaak is dat je bij rig-schuwe karpers een bepaalde constante doorbreekt!

karper rig tips camouflage!Des te beter je laatste meter gecamoufleerd is, des te minder aanknopingspunten een karper heeft!
Des te beter je laatste meter gecamoufleerd is, des te minder aanknopingspunten een karper heeft!

Camouflage van de laatste meter is zeker van belang! Je hebt er immers niets aan wanneer een karper vroegtijdig op scherp komt te staan. Daarbij vind ik het fijn wanneer zowel de leader als het onderlijnmateriaal zinkt als een baksteen waardoor het strak tegen de bodem ligt!

Karper rig tips! Wanneer komt de prik?

Zoals gezegd: ook een extra lange onderlijn kan sterk in je voordeel werken. Immers een onderlijn van 20cm in lengte zal veel eerder strak lopen op het lood dan een onderlijn van laten we zeggen 45cm in lengte. Je zou daarbij ook nog de hair lengte kunnen vergroten waardoor het haakaas ook nog eens heel anders reageert. Zelfs het onderlijnmateriaal kan een verschil maken. Denk maar eens aan echt soepel onderlijn materiaal t.o.v. een stiff rig.

Los gezien van dat het materiaal heel anders reageert zal bij soepel onderlijnmateriaal je haakaas na inworp vrijwel op het lood komen te liggen. Dit maakt dat (ongeacht de aanzwemrichting van de karper) er altijd voldoende “opzuigruimte” is voor het haakaas. Een stiff rig daarentegen zal het haakaas van het lood afduwen en zo minder ruimte geven en veel sneller prikken.

En zo zijn er nog wel een aantal dingen te bedenken waardoor je een verschil kunt maken in de rigs die je inzet. Zaak is dat je niet blijft doorvissen wanneer je geen beet krijgt, maar blijft zoeken naar iets wat wel werkt!

Karper rig tips! Camouflage, wrijvingsweerstand en repulsieve

Ieder aanknopingspunt is er, wanneer je het mij vraagt een teveel. Des te minder je rig opvalt des te beter het is! Een haak zal (door zijn soortelijke massa en grootte) in vrijwel alle gevallen in de bovenste sediment laag verdwijnen. Dus daar maak ik me niet te druk over. Het onderlijnmateriaal verdient wel onze aandacht. Belangrijk is, is dat het materiaal zinkt en tegen de bodem komt te liggen. Daarbij is een camouflagekleur erg mooi meegenomen.

Door de donkere en lichte tinten wordt de lijn doorbroken en valt de rig goed weg tegen de bodem. Daarnaast wil ik niet dat er repulsieve stoffen worden gebruikt in de coating, of verwerking van het onderlijnmateriaal. Er zijn namelijk genoeg onderlijnen die, wanneer je ze in je mond steekt een zeer vieze smaak achterlaten. Dit is voor een karper natuurlijk heel makkelijk te bespeuren en zeker iets wat je wilt voorkomen.

karper rig tips, Het is verstandig om in aanvang verschillende rigs in te zetten en vandaaruit een keus te maken!
Onze rig componenten bevatten geen repulsieve stoffen en komen in 3 verschillende camouflage kleuren! Klik op de foto om onze kant en klare karper rigs te bestellen. Dit zijn de rigs die zich over vele jaren hebben bewezen als goede karper vangers!

Karper rig tips wrijvingsweerstand onderlijnmateriaal

Daarbij is het ook goed om te kijken naar de wrijvingsweerstand van het onderlijnmateriaal. Immers bij het oppakken van het haakaas zal de onderlijn strak worden getrokken op het lood en vervolgens zal de haak naar voor in de bek worden getrokken. Des te gladder het is, des te minder wrijvingsweerstand er zal zijn op de lippen van de karper. Is er veel wrijvingsweerstand dan is het raadzaam om de rigs niet te lang te maken en het glijden van de onderlijn over de onderlip zo veel als mogelijk te beperken.

Naast de karper rig tips is er natuurlijk ook het loodsysteem

De meeste mensen weten wel dat bij het inline loodsysteem er vrijwel geen speling is. Dit betekent dat het volle gewicht van het lood nagenoeg 1 op 1 wordt overgebracht op de haak. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het helikoptersysteem. Je zult zeggen dat een directe prik altijd het beste is en in veel gevallen is dat ook zo. Maar wanneer iedereen op een manier vist waarbij het volle gewicht van het lood gelijk in het spel komt dat kan dat tegen je werken. Het kan in deze gevallen best zo zijn dat een meer geleidelijke opbouwend “prikweerstand” wel eens in je voordeel kan werken!

karper rig tips vis verschillende loodsystemen
Karper rigs tips loodsystemen --> Op sommige wateren is het zelfs beter om de prikweerstand geleidelijk op te bouwen. Klik hier voor de verschillende loodsystemen.

Wat voor soort leadermateriaal?

Onzichtbaar leadermateriaal zou natuurlijk het mooiste zijn! Het is daarom dat ik bij sommige karpervissers wel eens zie dat ze enkel een hoofdlijn gebruiken. Toch moet ik deze keus ten zeerste afraden! Een leader heeft namelijk als functie dat je A- je montage niet in de war werpt. Dit omdat een leader dikker is dan de hoofdlijn en daardoor beter aansluit op je tail rubber.

En B (dit is het belangrijkste) een leader de karper beschermt tijdens de dril. Immers een leader komt veelvuldig in aanraking met het lichaam van de vis. En daarom wil ik voorkomen dat de lijn achter een schub blijft hangen of nog erger ergens insnijden en zo de vis verwonden. Leader materiaal moet dus glad, voldoende dik en niet “scherp” zijn.

fluoro carbon leader is onzichtbaar en geeft voldoende bescherming tijdens de dril
Onze Fluoro carbon leader is nagenoeg onzichtbaar en geeft voldoende bescherming tijdens de dril! Daarnaast zit er behoorlijk wat rek in wat van groot voordeel is tijdens de dril. Klik op fluoro carbon leader om deze te bestellen.

Tot slot karper rig tips

Als laatste wil ik nog gezegd hebben dat karpers niet kunnen redeneren, maar instinctief gedrag vertonen op eerder opgedane ervaringen. Karpers zijn dus hele simpele dieren. Maak het daarom niet te moeilijk. Simpele rigs vangen vaak het beste zolang je maar een scherpe haak gebruikt. Ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken want het hele zelfhaaksysteem staat en valt daarmee. Dus doe daarin geen concessies. Dat gezegd te hebben is een goed aas een absolute meerwaarde. Niet alleen eten de karpers daar met meer graagte in en werken je rigs beter. Maar het is ook een van de bouwstenen waar je eigenlijk nooit aan moet twijfelen. Wanneer je deze 2 zaken in orde hebt, dan ben je al een heel eind op de juiste weg met bovenstaande karper rig tips!