Karpervissen in Polen 2 dagen non-stop vangen op Goslawice lake

Carp Fishery Goslawice lake is een van de bekendste karperwateren in Polen

Karpervissen in Polen op Goslawice carp lake!

Karpers in Polen worden zo rond de kerstdagen veelvuldig gegeten. Daarom vind je in dit land veel meren waar karpers worden gehouden om te kweken. Maar gelukkig niet op Goslawice carp lake! Immers niet alle Poolse vissers zien een karper als lekker kerstmaaltje. Er zijn genoeg Poolse karpervissers die er echt fanatiek vissen en qua viskunst niet onderdoen voor ons Nederlanders.

Ik ben uitgenodigd door Szymon om eens bij hem te komen vissen op een van de bekendste karperwateren in Polen. Het water genaamd Goslawice lake is ongeveer 38 hectare groot en heeft de vorm van een beker. Er zijn 19 stekken die je kunt huren waarvan de meeste zijn voorzien van een luxe houten chalet met allerlei voorzieningen. Je moet dan denken aan stroom, water, aanrecht met kookgebeuren en goede bedden.

karpervissen in polen plattegrond Goslawice lake
Carp fishery Goslawice is 38 hectare groot en voorzien van 19 stekken

De diepte van het viswater varieert tussen de 1 en de 3,5 meter. De bodem zeer zachte modderbodem is behoorlijk begroeit met wier. Je zou denken dat het water door de vele planten glashelder is, maar dat is niet het geval. Tenminste niet toen ik er was. Het water is zelfs zo troebel dat je nog geen 10 cm diep kunt kijken. Hierdoor is observeren van karpers die net onder het oppervlak zwemmen heel lastig. Naast karper zwemt er ook behoorlijk wat zeelt en roofvis op Goslawice lake.

karpervissen tussen het wier
Er groeit ontzettend veel wier, waaronder fonteinkruid en veenwortel. Vooral deze laatste moet je niet onderschatten.

Klik hier om de karperfilm te bekijken die we hebben geschoten in polen!

We gaan karpervissen in Polen

Het is er nog nooit van gekomen, maar Polen stond zeker op mijn lijst van landen om eens te gaan karpervissen. Veel karpervissers halen hun neus op voor dit Oostblokland, maar wanneer je van ongerept natuur houdt dan is dit zeker een land waar je eens moet heengaan. Omdat het nog allemaal in de kinderschoenen staat kun je er nog echt avonturieren en je eigen ding doen. Maar veel tijd heb ik deze keer niet. Ik kan hooguit 2,5 dagen vissen en dan wil ik ook nog een film maken. Daarbij heb ik al voor een lange tijd een afspraak staan met Szymon om eens met hem te gaan vissen.

Ik had al geruime tijd een afspraak staan met Szymon om te gaan karpervissen in Polen
Ik had al geruime tijd een afspraak staan met Szymon om te gaan karpervissen in Polen

Rond de 40 graden

Na een hele lange rit van 10 uur kom ik veilig aan bij de Carp Fishery Goslawice in Polen. Deze keer ben ik met Willem Kwinten. Willem gaat proberen een leuke film te maken van deze karper vistrip. We hebben er beide erg veel zin in, het enige wat ons tegenzit is de temperatuur. De airco van mijn oude bus kan het maar net trekken. Het is buiten namelijk rond de 40 graden. Niet echt bepaald goed vis en film weer.

Bij aankomst vallen meteen de uitstekende voorzieningen op. Er is een houten steiger met een nagenoeg nieuwe chalet. Deze chalet is voorzien van een aanrecht met fornuis, water, stroom en 2 keurige bedden. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit zo luxe gevist. Snel laden we de spullen uit en daarna proberen we in de schaduw nog wat bij te tanken door ieders een halve liter water naar binnen te werken. Het is bloedheet en alles aan mijn lijf plakt en is doordrongen van zweet.

Het is maar liefst 40 graden en eerlijk gezegd is het veel te heet om te vissen..

Dobberen in een bootje tussen het wier

Toch wil ik voordat het donker is mijn spullen in orde hebben. Niet dat ik gelijk wil vissen hoor, maar ik wil wel voeren en mijn hengels klaar maken voor morgenvroeg. Zogezegd zo gedaan. En niet veel later dobber ik met mijn bootje op het water, op zoek naar stekken. Er groeit heel veel wier en dit maakt het vissen er niet eenvoudiger op. Na lang zoeken vind ik een hele kleine open plek tussen het wier op ongeveer 5 meter uit de oeverzone. Deze stek is misschien 1 meter in het vierkant niet groter.

Een hengel ga ik vissen met een Ronnie rig, een klein beetje wier is voor deze karper rig geen probleem.
Een hengel ga ik vissen met een Ronnie rig, een klein beetje wier is voor deze karper rig geen probleem.

--> Check de website om zelf je eigen Ronnie rig samen te stellen middels onze rig configurator.

Een tweede stek zoeken duurt nog langer en ik moet daarvoor naar de grens van mijn stek met de volgende stek. Deze plek is soortgelijk als de open plek bij de oever, alleen is het hier veel dieper zo rond de 2,5meter. Het wier erom heen komt niet tot het oppervlak. Het lijkt door het troebele water vrij van wier, maar schijn bedriegt want het wier is wel 2 meter lang. Een montage goed droppen wordt nog een hele opgave.

Karpervissen in Polen tussen het wier is nog een hele opgave

Een stek zoeken voor mijn derde hengel is zo lijkt het bijna onmogelijk. Ik ben bezig tot in het donker als mijn dieptemeter op het uiterste deel van mijn linkerzijde een mooie stek aangeeft. Het is er niet helemaal schoon maar er groeit beduidend minder wier. Ik voer deze stek ruim aan met hennep en pellets.

karpervissen in het buitenland!

Ik ben bezig tot in de late uurtjes. Klik voor meer info over het aas wat ik inzet.

Laat ze maar wroeten, laat ze maar graven in de bodem denk ik bij iedere hand die ik erin gooi. Naast het fijne spul waarmee ik de vissen wil aanzetten om zo de stek schoon te maken gooi ik er ook 1,5 kg squid liver boilies op. Dat lijkt me wel genoeg, eerst maar eens kijken wat er gebeurt. Szymon (die me op stond te wachten bij aankomst) zei me dat er 1 karper per 24 uur wordt gevangen. Het water is gewoon badwaterwarm dus het verbaast me niets dat de karpers weinig trek hebben.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik me nooit veel aantrek van wat andere vissers me vertellen. Dat heeft niets te maken met eigenwijs zijn, (oké klein beetje dan) maar meer met het feit dat ik graag mijn eigen info bij elkaar vis. Persoonlijk vind ik dat leuk aan het karpervissen, namelijk zelf een beetje puzzelen en bezig zijn met het hoe en waarom. Het houdt me scherp en ik denk dat het me tevens een betere visser maakt.

wil jij ook een keer karpervissen in polen dan is dit water zeker een aanrader!
Alles op een presenteerblaadje aangereikt krijgen is niet waar ik mijn voldoening uit haal. Nee ik wil gewoon mijn ding doen en dat is misschien ook de reden waarom ik al 35 jaar lang met plezier op karper vis.

Soms moet je niet lang wachten op een aanbeet.

De volgende dag ben ik al heel vroeg op. Willem vindt dat maar niets, hij is meer een avondmens. Ik heb weinig keus, want er moet in 2 dagen wel vis vangen voor de camera komen. Vandaar dat ik alles zo goed als mogelijk voorbereid en zo min mogelijk aan het toeval over wil laten. Vandaar dat ik mijn hengels allemaal heb voorzien van een pva zakje zodat ik er zeker van ben dat ze goed liggen en de haak geen wier oppakt bij het afdalen naar de bodem. Die ochtend is het nagenoeg windstil en perfect om mijn montages te droppen zonder dat ik afdrijf door de wind.

Tevreden kijk ik over het water bij het gloren van de ochtend. Het is hier heerlijk stil en zeer aangenaam. Ik snij me een plak brood af en beleg deze met wat honing en roomboter. Zomaar uit het niets trekt de waker tegen de hengel. Ik roep met volle mond naar Willem, beet, beet. Of iets wat erop lijkt, want ik ben beide handen nodig en heb het broodje maar helemaal in mijn mond gepropt.

goslawice is een prachtig betaalwater in polen
Met een volgepropte mond sta ik in de boot mijn eerste Poolse karper te drillen.

Willem komt wat verschrikt van het snelle succes en nog slaapdronken zijn bed uit en gaat met de drone aan de slag. Ik zit ondertussen al midden op het meer mijn eerste Poolse karper te drillen. Heerlijk zo met het strijklicht van de zon en aan de andere kant een hard vechtende Poolse karper. Karpervissen in Polen is wat dat aangaat nog nooit zo eenvoudig geweest denk ik wanneer de vis het net in rolt.

er zwemmen prachtige karpers rond op goslawice carp lake
Er zwemmen hele mooie massieve vissen op Goslawice rond.

Rubbercoated net met aluminium beugel

Het is niet toegestaan om je eigen schepnet te gebruiken dit i.v.m. het overbrengen van ziekten. Tijdens het karpervissen in Polen kan ik gebruik maken van een soort XXL roofvisnet. Het net is voorzien van een rubbercoating en dat is erg handig kan ik je vertellen. De harde beugel maakt het een stuk eenvoudiger om een karper te scheppen tussen het wier. Normaal kun je een net niet in het wier drukken, maar met dit net is het geen enkel probleem.

Wel heeft het net zijn beste tijd gehad, want overal zitten er gaten in. Enfin ik red me ermee en ik zal de gaten dicht knopen met wat onderlijnmateriaal. Maar eerst ga ik de vis onthaken en vaar ik terug naar de oever. Dit alles kost me best veel tijd. Daarom heb ik een aantal kant en klare rigs in de boot zodat ik niet steeds heen en weer moet varen. Bij een vangst hoef ik enkel maar de rig te vervangen en de hengel te droppen. Daarna vaar ik terug met de vis en hoef ik mijn hengel niet weer opnieuw uit te varen.

circle karperhaak voor het vissen in wateren met veel wier

De Bow rig maakt het verwisselen van de haak wel heel makkelijk. Klik op de afbeelding voor meer info over onze Circle karperhaken.

Karper rigs voor zachte bekken

De karper rigs die ik gebruik voor het vissen tussen het wier moeten veel houvast geven tijdens de dril. De karpers zwemmen zich namelijk gelijk vast en dan komt er veel spanning te staan op een klein stukje onderlijn. Het losrukken van de haak is door het vast zwemmen in het wier iets wat heel makkelijk gaat. Daarbij zijn de omstandigheden heel slecht. Deze karpers voeden zich voornamelijk met muggenlarven die hier veelvuldig voorkomen in de zachte blubberbodem. Deze vissen hebben hierdoor hele zachte bekken. Tel daarbij op de hoge watertemperatuur en je kunt wel nagaan dat het houvast van een haak behoorlijk slecht zal zijn.

Door een kleine pva zak op de onderlijn te rijgen en de haak achter het pva te haken voorkom je dat deze vuil pakt tijdens het inleggen. KLIK op de foto voor meer info over onze pva producten.
Door een kleine pva zak op de onderlijn te rijgen en de haak achter het pva te haken voorkom je dat deze vuil pakt tijdens het inleggen. KLIK op de foto voor meer info over onze pva producten.

Het is daarom dat ik de Circle ga inzetten. De Circle graaft zich als het ware in en zal net als een claw haak heel veel houvast geven tijdens de dril. Mijn voorkeur gaat uit naar de Ronnie rig dit i.v.m. het aanwezige bodemvuil. Vergis je niet wanneer karpers zich verplaatsen dan komt er ook veel vuil vrij van de bodem. Dit gegeven maakt dat de Ronnie rig sterk in het voordeel is ten opzichte van normaal bodemaas. De Ronnie rig kun je trouwens zonder problemen vissen met de Circle haak.

hybride hookbaits speciaal gemaakt voor karper rigs met uitgebalanceerd haakaas

De gedachtegang achter de hybride hookbaits heb ik een lang geleden eens beschreven in een artikel van Karper magazine. Het idee was om de inhaking van mijn rigs aanzienlijk te verbeteren. KLIK op de afbeelding om het artikel te lezen over uitgebalanceerd haakaas vangt meer karper!

Naast de Ronnie rig gebruik ik ook de Bow rig, maar dan niet met onze Bow karperhaak maar met de Circle haak. Als haakaas ga ik voor de hybride hook baits deze hebben zich het afgelopen jaar meer dan bewezen. Het idee achter dit haakaas is dat de haak direct in de juiste stand komt te staan bij opname. Het zwaarste deel is altijd het zinkende deel van de boilie daar waar de haak aan hangt. Immers het pop up gedeelte zal altijd naar boven staan en zo de stand van de haak na opname bepalen. Hierdoor kan ik met een hybride hook bait perfect de inhaking aansturen.

De bow rig is een karper rig die mij al heel veel vissen heeft opgeleverd
Door het pop up gedeelte zal de haak altijd op de onderlip komen te liggen

Top tip Ronnie rig, verbeter de inhaking

360 graden haak wartel voor het maken van de ronnie rig

Voor de ronnie rig gebruik ik onze Japanse 360 graden wartel. Deze bijzonder hoogwaardige wartel heeft een extra sterk oog waar de haak in wordt gehangen. Daarnaast is de draaiweerstand nagenoeg nihil en is de wartel korter dan de gangbare wartels waardoor de aasaanbieding dichter tegen de bodem staat.

Wanneer het erop aan komt…

Je hebt vast eerst het filmpje ‘karpervissen in Polen’ gezien voordat je dit artikel ging lezen en wanneer je dacht dat het best wel hard ging qua vangsten dan doet de film de werkelijkheid niet helemaal recht. Het is zelfs zo dat we lang niet alle vissen hebben gefilmd, want op een gegeven moment kreeg ik dubbel en zelfs triple runs zo gingen de karpers zich te buiten op het aas. Het was en kwestie van rigs haken wisselen, pva stickjes knopen, droppen, voeren, drillen en keihard genieten. Het duurde ook niet lang alvorens onze buurman doorkreeg dat het er serieus aan toe ging. Willem zat niet zonder werk, hij probeerde soms letterlijk met kunst en vliegwerk alles te filmen wat mogelijk was.

de hengels lopen in een rap tempo af ook dat is vissen in het buitenland
Willem moet de nodige kunst en vliegwerk uithalen om alles op film te krijgen. De hengels lopen in een dergelijk rap tempo af dat het niet meer bij te benen is.

Karpervissen in Polen is een hele leuke film geworden!

Al met al moet ik zeggen dat de film ondanks de hectiek erg leuk is geworden! Als aas heb ik vooral gebruik gemaakt van de Squid liver. Dit aas bevat geen visproducten vandaar dat deze boilie absolute onderscheidend is. De boilie is zeer licht verteerbaar en is zowel instant als ook op lange termijn een aas welke ik overal durf in te zetten.  Als attractor gebruik ik een appetite stimulator en een chemoreceptor prikkelaar die elkaar versterken. Probeer dit karperaas maar eens uit en je zult zien dat jouw vangsten aanzienlijk zullen verbeteren.

Aangezien de bodem zo zacht is als boter behandel ik de boilies een dag voor aanvang met een flinke scheut activator liquid. Deze dip voorkomt dat het aas gelijk de vieze modderbodem geuren opneemt. De tactiek werkt bijzonder goed want vrijwel alle vissen laten een flinke hoeveelheid boilie schijt achter op mijn onthakingsmat. Een goed aas wordt beter en beter naar gelang de sessie. Willem was na de eerste dag al behoorlijk onder de indruk van de snelheid waarmee de vissen op de kant komen. Toen ik avonds zei dat morgen het nog beter ging worden kon hij dat haast niet geloven.

de zeer succesvolle squid liver boilies

Het zijn stuk voor stuk prachtige vissen die op de kant komen al met al weet ik ruim 20 vissen te vangen waarvan er maar 1 is los geschoten tijdens de dril. De Squid liver boilies doen zeer goede zaken in Polen

De volgende dag gaan we verder met onze film: ‘Karpervissen in Polen’

Na een korte nachtrust ben ik de volgende dag alweer vroeg bezig met mijn hengels. Een beetje brak ben ik wel want 4 uur slaap is nu niet echt veel. Eerst ga ik even wat eten alvorens ik de hengels ga uitvaren. Want ik ben gang dat het er anders bij in gaat schieten. Al snel ligt alles naar wens en zet ik de eerste koffie van de dag. Willem vraagt of hij nog even mag blijven liggen, maar ik geef geen garantie of dit ook daadwerkelijk gaat lukken. Ik heb het nog niet gezegd of 1ste hengel loopt al af. Wat ik toen nog niet wist is dat deze laatste dag ik geen 3 hengels in het water zou houden. En dat is precies hoe een echt goed aas zich laat kennen.

mijn 1ste keus onderlijnmateriaal voor het maken van de bow rig

Voor het knopen van mijn bow rigs gebruik ik de 30lb versie deze is kleurvast, zeer sterk en zinkt als een baksteen! KLIK op de afbeelding voor meer info over onze soft hooklink materiaal

Ik hoop dat jullie net zo mochen genieten van de film als ik heb genoten van het karpervissen in Polen. Want voor mij was het een geweldige belevenis. Willem we gaan zeker dit nog eens dunnetjes over doen makker, ook al was het werken als een paard, carp fishery Goslawice heeft voor mij een heerlijk en voldaan gevoel achter gelaten!

Check ook eens het artikel:

Welk visdraad is geschikt voor het karpervissen?

Karperhaken welk model moet je kiezen?