Lees dit artikel om stap voor stap de beste rekker rigs te maken!
De Bungee of rekker rig is een van de weinige karper rigs die echt een verschil kan maken op dressuur wateren. De elastiek rig zoals hij ook wel wordt genoemd werd bedacht aan het begin van de negentiger jaren zeer zwaar beviste Kempisch kanaal. De ongekende successen op dit moeilijke water waren 1 op 1 toe te schrijven aan de werking van de rekker rig! Het idee achter de wonder rig is, dat door de elastische spanning de haak veel beter blijft zitten wanneer een karper de haak middels het kopschudden probeert te lossen.
Later zijn er variaties bedacht als de Recoil of BOA rig. Bij de Boa rig wordt er een stukje elastiek in de holle kern van een stuk lead free leader geplaatst. Persoonlijk vind ik dat te grof. Ook zijn er nog verschillende variaties waarbij het elastiek in het lood wordt bevestigd. Deze systemen hebben vaak maar een hele beperkte druk opbouw. Het ene systeem heeft meer elastische spanning dan het andere. Zelf gebruik liever een systeem waarbij je makkelijk van haak kunt wisselen en die een mooie geleidelijke druk opbouw heeft.
Werking van de Bungee rig
Voorkom dat een eenmaal gehaakte karper de haak middels het schudden van de kop lost en je zult meer vis vangen! Dit is de gedachte achter de rekker rig. Toch is er wel wat meer wat in het voordeel spreekt van deze speciale rig. Bij het vast loodsysteem is er altijd een directe weerstand van het lood wat voor de eerste prik zorgt. Deze directe weerstand is natuurlijk ook een aanknopingspunt voor onze vriend de karper. Een aanknopingspunt die na verloop van tijd in ons nadeel gaat werken wel te verstaan.
Ik denk dat deze langzaam opbouwende weerstand medeverantwoordelijk is voor de goede resultaten die met de Bungee rig worden gemaakt. Immers de karper zal na opname niet direct de weerstand van het lood voelen. Maar de haak zal heel geleidelijk indringen. Uiteraard zal ergens de druk te groot worden waarbij het instinct van de karper een seintje doorgeeft hier is iets niet in de haak. De haak zal dan al gedeeltelijk in de onderlip zitten natuurlijk. De natuurlijke reactie van de karper is om middels het kopschudden van de vervelende haak af te komen. Helaas voor de vis kan het loodgewicht niet worden benut aangezien het elastische deel van de rig vrijwel alle kracht absorbeert.
Tevens ben ik er zeker van dat de aasopname aanzienlijk beter is. Immers wanneer een onderlijn gestrekt op de bodem ligt en een karper zuigt het haakaas op van de kant waarbij de onderlijn geen speelruimte meer heeft dan zal bij de Bungee rig het haakaas wel goed opgenomen kunnen worden. Het haakaas ligt niet vast maar er is altijd wat ruimte om het goed te kunnen opnemen. En ook dat werkt in ons voordeel!
Voorkom het in de war gooien van de Rekker rig
Zijn er dan enkel maar voordelen aan de Bungee rig? Vistechnisch gezien is het een hele goede rig, maar bij het inwerpen wil het nog wel eens gebeuren dat het zaakje in de war vliegt. Door het rekker systeem wil rig als het ware terugschieten bij het afremmen en dan gaat het vaak mis. Het is daarom raadzaam om een stukje pva te gebruiken zodat het systeem niet kan uitrekken tijdens het werpen. Het allermooiste is natuurlijk om een voerboot te gebruiken.
Een ander nadeel is het knopen van een rekker rig. Het is niet heel moeilijk maar het is wel een klusje voor bij de keukentafel. Ook moet je er goed over nadenken dat je de rig zo maakt dat een haak wisselen niet te moeilijk wordt. Daarom dat ik deze rig graag inzet als Ronnie rig of als Bow rig. Beide systemen maken het mogelijk om makkelijk van haak te kunnen wisselen zonder dat ik steeds een nieuwe onderlijn moet maken.
Wanneer je deze karper rig werpt dan is een stukje funnel web pva zeker een must. Ik klem de knoop in het pva onder de tailrubber van de lead clip en haak de haak in de fijne mazen van het pva. Je kunt uiteraard nog wat aas in het pva steken voor wat extra attractie. KLIK op de foto voor meer info en bestel onze supervoordelige pva systeem!
Lood gewicht rekker rig
Het loodgewicht is nog wel een puntje van aandacht. Vaak wordt gedacht dat het lood een behoorlijk gewicht moet hebben om de bungee rig goed te laten werken. Op een keiharde bodem heb je misschien een punt maar in vrijwel alle gevallen heb je te maken met een sliblaag. Ook een licht gewicht lood heeft een dermate grote weerstand in deze sticky bovenlaag dat er meer dan genoeg weerstand is om de rig goed te laten werken. Daarbij ben ik van mening dat de weerstand van het elastiek ook weer niet te groot moet zijn. Immers de werking gaat dan voor een deel verloren.
Het eenvoudigste is om te testen hoeveel gewicht ervoor nodig is om de onderlijn te laten strekken. Vergeet niet dat langwerpige loden vaak een stukje in de modderbodem schieten en zo voor extra weerstand zorgen. Zelf vis ik een Bungee montage altijd met een wartelloodsysteem. En mocht je niet helemaal overtuigd zijn ook al is de onderlijn helemaal gestrekt op het moment dat het lood zich verplaatst dan is dat nog geen probleem. Eerlijk gezegd vind ik dit zelfs beter. Er is dan namelijk nog buffer om het kopschudden op te vangen.
Hoe knoop je een Rekker rig?
Wil jij nu ook karpervissen met de Bungee rig? Het knopen is niet super eenvoudig, maar zeker ook niet heel moeilijk. Ik hou van een mooie elastische spanning en CW Silicone tubing rekt tot zeker 3 keer zijn oorspronkelijke lengte. Om een goede opbouw te bewerkstellingen ben je ongeveer 10 cm silicone tubing nodig. De meest eenvoudige manier om de tubing op het onderlijnmateriaal te rijgen is middels een stukje 15lb Fluoro link. Het kan ook middels een splicing needle maar dat is al wat lastiger.
Enfin neem ongeveer 40 cm Fluoro link en doe dit dubbel. Steek het vervolgens door de holle kern van het Silicone tubing. Neem nu het soft hooklink materiaal in 20lb en trek dit middels de lus in het uiteinde van het dubbelgeslagen Fluoro carbon door het Silicone tubing. Het is wel belangrijk dat je de 20lb versie neemt van onze soft hooklink materiaal. Enkel dit materiaal wil voldoende in elkaar om een goede werking van de Bungee rig te garanderen.
Je kunt het silicone tubing op een splicing needle schuiven en vervolgens op het onderlijn materiaal maar persoonlijk vind ik het handiger om een stukje fluoro link te gebruiken. Klik op de afbeelding voor meer info over het soft hooklink materiaal.
Om de mate van elastische spanning te kunnen instellen fixeer ik het silicone tubing middels 2 tungsten hooklink weights. Deze schuif je eenvoudig met een splicing needle over de tubing. Je kunt wanneer je de hooklink weights vastpakt en het silicone tubing uitrekt naar wens de spanning instellen. Een andere manier om dit te bewerkstelling is door het silicone tubing te fixeren op de wartel. Je kunt dan middels de hooklink weight aan de kant van de haak de druk regelen van de Bungee rig.
Stel hier je eigen Bungee rig samen
Benodigde rig componenten rekker rig:
- Soft hook link 20lb
- Silicone tubing
- Bow haak
- Tungsten hooklink weights small
- Micro ring swivel
- T shape hookbeads
- Tungsten anti tangle sleeve 21mm
Benodigde tools rekker rig:
Stap voor stap Bungee rig
We gaan eerst het deel klaar maken wat zorgt voor de benodigde elastische spanning
Wil je graag zelf je eigen Bungee rig samenstellen via onze rig configurator klik dan op Bungee rig samenstellen
Check ook eens het artikel:
Karperhaken welk model moet je kiezen?
Welk visdraad is geschikt voor het karpervissen?