Instant vissen op karper! Tips, tricks en tactiek.

Instant karpervissen is een kunst apart

In dit artikel ga ik instant karpervissen op een voor mij volkomen onbekend water. Het water in kwestie ligt een  beetje buiten de gebaande paden. Dit komt omdat je er niet eenvoudig kan komen. En dat gegeven spreekt mij wel aan. Eigenlijk stuitte ik per toeval op het water. Ik had namelijk op een nabij gelegen water een nachtje gevist en geblankt. De oorzaak was me duidelijk er was door verschillende mensen heel zwaar gevoerd. Ik moest wel verkassen en vond toen dit water.

Instant karpervissen is leuk en bovenal spannend

Soms loopt het niet zoals het moet lopen en dan is het verstandig om je plannen aan te passen. Instant karpervissen is niet altijd makkelijk zeker niet wanneer je nog nooit op het desbetreffende water hebt gevist. Je moet alles opnieuw uitzoeken, want er zijn immers geen aanknopingspunten. Dit uitzoeken en puzzelen maakt het vissen alleen maar leuker vind ik persoonlijk. Daarbij ben ik van mening dat je een veel betere visser wordt door dit instant vissen.

Persoonlijk ben ik van mening dat de beste informatie die je kunt krijgen over een water, informatie is wat je zelf bij elkaar vist!

Echter lang niet iedereen vindt dit leuk om te doen. Aan de ene kant snap ik het wel, maar aan de andere kant leg je jezelf zoveel beperkingen op. Eigenlijk zet je, jezelf vast door enkel maar op aangevoerde stekken te vissen. Daarbij de stress van een langdurig onderhouden voerstek kan ik niet gebruiken in mijn hobby. Ook het bevissen van steeds dezelfde wateren zijn niet aan mij besteed. Ik ben meer een struinende visser in de breedste zin van het woord. Ik heb mij het instant vissen op karper eigen gemaakt. Het is een manier van vissen die erg leuk en bovenal super spannend is!

Instant karpervissen lees nu het artikel!
Ik vang mijn eerste karper in een ambiance van goud/geel strijklicht.

Uitzitten is nooit mijn ding geweest (anekdote instant karpervissen)

Het houten hek sluit zich achter me. De gehengen kraken nog wat na net voordat de aanslag tegen elkaar komt. Mijn kar past niet door de opening. Alle spullen moeten noodgedwongen over de houten afbakening worden getild. Weer veel te veel mee denk ik nog. Een zoute zweetparel loopt vrij snel langs mijn slaap. Tegen beter weten in zijn de eerste uren van deze sessie visloos verlopen. Ik ben op zoek naar nieuwe visgronden mijn gedachten zijn al op een ander water. Een onbekend water.

Het spreekwoord zegt: “: Onbekend maakt onbemind”, maar niet door mij! Ik hou van onbekende wateren! Het puzzelen en het zelf uitzoeken dat is karpervissen ten top!

Elke voetstap die ik zet, zinkt opnieuw weg in het drassige, veenachtige ondergrond. Mijn armen zijn zwaar en mijn rug gekromd. Halverwege zet ik de kar even stil. Een zachte novemberbries brengt verkoeling. Links zie ik een buizerd die opvliegt uit een zwarte els. Het voelt goed, ik moest verkassen. Dit is de juiste weg. Vissen is voelen, ervaren, inspelen op de situatie, maar bovenal de juiste keuzes maken. Wanneer je blijft staren naar de plek waar de zon ondergaat, zul je hem nooit meer zien opgaan. Uitzitten is nooit mijn ding geweest…..

instant karpervissen is niet voor iedereen weggelegd maar ik vind het prachtig!
“De weg naar de vangst bepaalt uiteindelijk hoe lang deze in jouw museum van herinneringen zal blijven hangen.”

Oud, diep en grillig

Een zoom van riet, pikzwart water en een grillige bodem zijn mijn speelveld. Het spel zal worden gespeeld zonder dagenlange overredingskracht middels het voorvoeren van onze gelukzaligmakende knikkers. Het is een gelijkwaardig spel waarin zowel tegenstander als visser naast elkaar aan de start beginnen. Of niet…. Instant vissen is een kunst. Een kunst die mij veel plezier geeft. Het water is klein, maar heeft diepe gronden. De oude vissen kennen elke vierkante meter. Echter dat prikkelt mijn jacht instinct alleen maar meer. Deze mix van ingrediënten zetten mij op scherp en geven het genot waar ik als karpervisser naar opzoek ben.

instant karpervissen is een heerlijke manier van karpers vangen waar ik zelf heel veel voldoening uit haal
Succes is de taart waarvan iedereen mee wil eten, maar wanneer die op is zijn ze allemaal verdwenen.

Veel karpers zwemmen er waarschijnlijk niet. Ze zijn al oud, de laatste uitzetting is niet bekend. Dit zijn de karpers van het noorden. Zuivere vissen die voor mij persoonlijk gewicht in de schaal leggen. Ze zijn authentiek, geslepen door de tijd en voor mij de meest pure karpers die er bestaan. Voor de meeste vissers onder ons zijn het gewoon schubs. Maar een ieder die er oog voor heeft en ze op waarde weet te schatten, ziet onmiddellijk de unieke kenmerken van iedere individuele vis. Elke vis is anders, maar met een zeker perfectie en prachtig om te zien. Een afgesleten borstvin of een gespleten baarddraad geven een vis zoveel meer. Ja, ik weet het klinkt vreemd, maar het zijn die kleine dingen die me bij blijven. Op de een of andere manier valt mijn oog op de kleinste onregelmatigheden. Zelfs een klein zwart vlekje kan de herinnering aan een vis zoveel langer laten naklinken. Alleen een geoefend oog en de vissers met een voorliefde voor karpers die dicht in de buurt komen van hun oervorm kennen dit gevoel.

prachtige karpers met allemaal unieke kenmerken
Mijn oog ziet direct het kleine zwarte vlekje van de vis net naast de bek.

Vertrouwen in je aas is bij het instant vissen van groot belang

Mijn plu staat al snel en niet veel later peil ik de stek nauwkeurig uit. Direct bij de kant gaat het steil naar beneden. Na wat zoeken vind ik een klein verloop in het talud op ruim 3 meter waterdiepte. Hier kan ik mooi mijn haakaas presenteren. Een deel van mijn boilies breek ik doormidden. Dit voorkomt het onnodig naar beneden rollen van mijn voer op het steile talud. Daarbij geeft het zachte binnenste meer attractie af in het koude water. Mijn andere hengel wil ik wat dieper vissen. Echter het duurt even voordat ik hier een mooie plek voor heb gevonden. Recht voor mij, net over de helft van het water ligt een grote bult onder water. Ik denk dat het een klei-klomp is waar het zand om weg is gezogen. Dit plateau is klein en grillig van structuur. Daarbij is het dusdanig gevormd dat ik er niet bovenop kan vissen. Mijn voorkeur gaat uit naar een wat vlakker stuk in de bodem en die vind ik naast deze uitstulping op ruim 5 meter waterdiepte.

Ik markeer de hengels en voer eerst wat boilie-kruim en wat halve en hele 15mm boilies. De boilies heb ik de dag van te voren geweekt in de activator liquid. Hierdoor vergroot ik het voedselsignaal, zonder echt veel eetbare delen aan te bieden. Het idee achter deze tactiek is wel een voedselprikkel geven, maar geen verzadiging. Het plan is simpel, ik wil eerst een goede plek vinden waar ik beet kan krijgen. Vervolgens kan ik wat gaan spelen met de voerhoeveelheid. Het is tenslotte al november en daarom moet ik wat voorzichtig zijn met mijn voerhoeveelheid. Daarbij weet ik totaal niet wat er zwemt aan vis. Bij het instant vissen is het zaak om eerst even de juiste gegevens te verzamelen en dan kun je een plan maken.

voor het instant vissen op karper moet je echt goed aas gebruiken!
Mijn boilies soak ik een dag of soms meerdere dagen voor het vissen aan met wat activator liquid.

KLIK op de foto voor meer info over onze boilies, wafters en activator liquids!

Gegevens verzamelen en vertrouwen winnen dat is instant vissen!

Mijn derde hengel leg ik nog niet in. Mijn bedoeling is om een stek wat aan te voeren zonder dat er direct op gevist wordt. Tijdens het koffiedrinken zag ik namelijk een vis vol uit het water omhoog komen. Mijn blik viel er net op hierdoor zag ik precies wat er gebeurde. De manier van omhoog komen verraadt op welke diepte een karper zwemt. Maar ook de gemoedstoestand van de vis kan ik vrij goed inschatten. Deze karper was duidelijk actief en vangbaar en kwam van vrij diep water omhoog door het oppervlak. Een klein handje boilies dwarrelen niet veel later naar de bodem. Onderweg naar de bodem laten ze al veel attractie vrij van de opgenomen soak. Ik schiet ze, met enige vertraging naar de stek. Ik wil geen vissen verjagen of opschrikken.

Op deze manier heb ik al meermaals de wat hoger zwemmende karpers naar de bodem weten te lokken. Zeker deze schubs zijn wat minder goed over te halen met ons biotoopvreemd aas. Ze gaan veel meer hun eigen weg dan die verder doorgekweekte spiegels. Mijn vertrouwen is een stuk hoger nu ik deze vis heb gezien. Echter het zal nog even duren eer de eerste vis zich meldt. Tegen de avond draai ik mijn hengels weer naar binnen. Deze eerste nacht geeft ik de stek wat rust. Ook dat hoort bij mijn tactiek. De volgende dag, nog voordat het zonlicht over de velden kan strijken liggen mijn hengels op de beoogde stekken. Al snel is het raak en bij het gloren van de ochtend sta ik mijn eerste vis te drillen.

instant karpervissen is een heerlijke manier van karpers vangen waar ik zelf heel veel voldoening uit haal
De eerste vis schijnt zelfs een beetje rood op door het strijklicht van de ochtend zon.

Strijklicht en geknakt riet

Mijn tegenstander is woest en weet het wuivend riet meermalen te vinden. Het riet knakt, de lijn houdt stand. De koele ochtendlucht condenseert zodra ik het uitadem. De visser in mij is rustig. De karper slaat om zich heen de stengels vangen de klappen op. De lijn zingt en ik voel de euforie naderen. Het oranje, gele strijklicht van de zon sprankelt over het water. Een overweldigend moment. Dit is waarom ik op karper vis, dit is genieten. De kop is eraf tijdens deze sessie waarin ik instant aan het karpervissen ben.

Wanneer de mazen van het net zich sluiten weet ik dat de buit binnen is.

Met respect til ik mijn zojuist gevangen karper voorzichtig op de kant. Wanneer ik het net gedeeltelijk openvouw neem ik even de tijd om de prachtige vis in mij op te nemen. Een geweldig cadeau in de vorm van een torpedo vormige krachtpatser. De vis ligt half verpakt in een schepnet voor me. Ik lach en geniet met volle teugen dit moment is even voor mij, voor mij alleen. De zonnestralen zetten de perfecte toon en de vis schittert voor de camera. Aandachtig bekijk ik het levende wezen waar ik als visser zoveel waarde aan hecht. De afgeronde vinnen en de punt gave bek en het prachtige intacte schubbenpatroon maken het plaatje af.

De Se4 hivisuals zijn voor het instant werk super effectief
Instant vissen lukt alleen wanneer boilies direct als zijnde voedsel wordt herkend.

SE4 pop-ups zijn mijn favoriet bij het instant vissen. Deze fluoro pop ups zitten boordevol met chemoreceptorprikkelaars. KLIK op de foto voor meer info!

Instant vissen kan heel succesvol zijn

De zoete smaak van deze vangst heeft wat los gemaakt in mij. Ik ga in jacht-modus. Zorgvuldig werp ik mijn hengel weer in gevolgd door klein handje “suikergoed”. Mijn haakaas heb ik wederom afgetopt met een zoete SE4 Hi-visual pop up. Al vrij snel nadat mijn haakaas op de plek ligt weet ik weer een karper te vangen. Mijn schepnet met inhoud ligt nog in het water wanneer ik snel even een hand boilies naar de stek toe schiet. Ja, ik weet het een katapult mag misschien niet, maar ik doe er niemand kwaad mee. Zeker op de korte afstand is dit “wapen” dodelijk precies.

Mahoniehout kleurige schubben afgewerkt met vernis, mooier gaan ze niet komen
Mahoniehout kleurige schubben afgewerkt met vernis, mooier gaan ze niet komen

Wanneer ik de vis in volle glorie zie ben ik zeer onder de indruk. De donkere vis kijkt me aan wanneer ik de haak uit zijn mond peuter. Ook deze karper is net als de vorige perfect in de onderlip geprikt. De mahoniehoutkleurige schubben lijken wel afgewerkt met een laagje vernis. Enkel onze schepper kan zoiets moois maken. Tijdens het terugzetten van de karper ben ik verbaast hoe snel die uit mijn gezichtsveld is verdwenen. De volmaakte schutkleuren van de vis worden als het ware opgenomen door het patroon en kleurenspectrum van de bodem.

De vis is perfect in de onderlip geprikt.
De vis is perfect in de onderlip geprikt.

KLIK voor meer info over het zelf samenstellen op: Bow rig

Al snel moet de zon plaats maken voor donker wolken

De lucht begint wat te betrekken. Het leek zo mooi. Ik ben bang dat het niet lang meer zal duren voordat het gaat regenen. Tijdens het knopen van een rig knalt de andere waker hard tegen mijn hengel. Snel gris ik hem uit de steun en maak ik contact met de vis. Ik probeer om tijdens de dril nog wat boilies op de stek te krijgen. Hopelijk kan ik de stek op deze manier wat intact houden. Echt zuiver ben ik, met mijn hengel tussen mijn handen geklemd, deze keer niet, maar alles is beter dan niets. Ook deze vis is puntgaaf en kenmerkt zich door één pikzwart oog. Op de een of andere manier doet de vis me denken aan de black eye beans die ik vroeger gebruikte. Deze bonen kookte ik samen met een zakje tomatensoep. Een bijzonder goed aas dat maar heel weinig mensen kennen. Het regent ondertussen al behoorlijk en snel mag de vis weer terug het water in.

Black Eye voor heel even de mijne!
Black Eye voor heel even de mijne!

Gave bekken ook dat is instant karpervissen

Opvallend is dat bij het instant vissen op karper, tijdens deze sessie ze allemaal een punt gave bek bezitten. Teken dat er toch niet zoveel gevist wordt dan wat ik dacht. Ik vis met 2 verschillende rigs, maar de meeste vissen komen op de Bow-rig. Deze rig is eigenlijk een soort multi-rig, maar dan een beetje gefine tuned naar mijn idee. De gedachtegang achter deze rig is heel simpel, de haak moet zo snel als mogelijk naar de onderlip draaien.

Daarbij kun je de haak super snel vervangen en kun je zowel met pop-ups als bodem-aas vissen. Dit is voor het instant vissen ideaal! De Bow rig dankt zijn naam aan de speciale Bow haak die ik gebruik. Deze haak is super scherp en bijzonder sterk! Een vlijmscherpe haak is natuurlijk wat kwetsbaarder dan een haak met een korte stompe punt. Echter weet dat een visser enkel zo scherp is als zijn haak. Daarom verwissel ik mijn haak geregeld en dat is met de Bow rig een fluitje van een cent!

Een visser is enkel zo scherp als zijn haak.

Veel mensen halen hun neus er voor op, maar vergis je niet deze rig is echt heel effectief! Het kan geen toeval zijn dat nagenoeg elke vis die ik met deze rig vang recht in de onderlip is gehaakt. Simpel, doeltreffend en zeer eenvoudig in gebruik. Meer moet dat toch niet zijn?

bow karperhaken prikken bijzonder snel en zijn daarnaast vlijmscherp!
bow karperhaken prikken bijzonder snel en zijn daarnaast vlijmscherp!

De Bow haak dankt zijn naam een de boogvormige bocht die de haak extra sterk maakt. KLIK op de foto voor meer info over onze Bow haken!

Tot slot instant karpervissen

Bij het instant karpervissen zijn een aantal dingen cruciaal. Ten eerste; lokalisatie. Waar zit de vis? Zelf spendeer ik heel veel tijd in het zoeken van de vis. Beter 1 uur op de juiste plek dan 24 uur zomaar ergens heen ploffen. Daarna wil ik weten hoe de bodemverloop is van de desbetreffende stek. Dit is belangrijk om je een beeld te kunnen vormen van de stek. Maar ook over de eventuele hotspots en trekgedrag van de vissen. Als laatste gaat het erom dat je voldoende vertrouwen gaat opbouwen bij de vissen.

Dit vertrouwen opbouwen kun je zelfs tijdens een vrij korte sessie doen. Soms is het mogelijk om met beetje voer en een uur rust al een groot verschil te maken in jouw vangsten. Uiteraard bepaalt het aas en de manier hoe je jouw aas inzet een groot deel van het succes. Wat betreft rigs zou ik het niet te moeilijk maken. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat de haak snel prikt en een goede houvast biedt tijdens de dril. Daarnaast is het van belang dat de rig eenvoudig van pop up naar zinkend haakaas kan worden omgesteld. Op deze manier kan ik eenvoudig inspelen op de situatie tijdens het instant karpervissen. Wil je meer weten over de Bow-rig? Ontdek het nu!