Zigvissen in het voorjaar!

Zigvissen in het voorjaar, rigs, tips en technieken, Lac de Tertre!

Zigvissen in het voorjaar is misschien wel mijn favoriete manier om succesvol te gaan karpervissen in deze periode. Succesvol karpers vangen heeft te maken met verschillende zaken. Allereerst vrijwel niemand past het toe waardoor dit systeem echt dressuur doorbrekend is. Daarbij vis ik vrijwel altijd instant en dan heb je met deze het zigvissen een flinke stap voor op alle andere vissers. Vergis je niet zigvissen wordt maar heel weinig gedaan in het voorjaar. De afgelopen jaren heb ik door heel Nederland verschillende lezingen gegeven over het zigvissen. Telkens bleek dat vrijwel niemand deze techniek toepast. Aan de ene kant snap ik dat wel het is een totaal andere manier van karpervissen. Het is een actieve manier van vissen waarbij je de vissen moet zoeken en proberen te verleiden om het haakaas op te nemen.

Met het zigvissen ben je echt bezig. Bezig met het uitzoeken wat de karper precies triggert/stimuleert om het haakaas op te nemen. Waar trekken de vissen langs, of waar houden ze op? Welke kleur haakaas pakken ze het liefste? Wel of niet spodden? Met welke frequentie moet je spodden? Vis ik wel op de juiste diepte? En zo zijn er heel veel vragen die je moet beantwoorden en uitvissen. Persoonlijk hou ik ervan om echt met het vissen bezig te zijn. Dat wachten achter mijn hengels is niet zo mijn ding. Het is misschien ook wel daarom dat ik graag mag zigvissen. Ik wil succesvol karpers vangen in zo min mogelijk tijd!

 

welke karper rigs in het voorjaar?
Zigvissen is zoeken, uitproberen en vooral actief de vissen stimuleren om het haakaas op te nemen! Succesvol karpers vangen doe ik in het voorjaar met de zig rig!

Zigvissen in het voorjaar op stek 4 Lac de Tertre!

Het is begin april en het water is nog best koud wanneer Jay en ik aankomen op Lac de Tertre. Toch zijn de weervooruitzichten heel gunstig. Er komt namelijk een fikse opleving in de temperatuur. De afgelopen week was het nog geen 10 graden, maar nu gaat het kwik zelfs boven de 20 graden uitkomen. Ondanks dat er heel slecht gevangen is de afgelopen paar dagen hebben we er beiden heel veel zin in. We vissen op stek 4. Deze stek ligt in een hoek. Het is een hoek waar de zon de hele dag op staat. De rechterkant van de stek is een echte hotspot.

Check hier de film die we hebben gemaakt!

Deze kant kenmerkt zich door een plateau die vrijwel evenwijdig loopt met de oever waar we vanaf vissen. Helemaal rechts van het plateau bevindt zich in de oeverzone een omgevallen bomen. Deze boom ligt een meter of 6 in het water. 3 keer raden waar de vissen zich graag ophouden! De linker kant van stek 4 is het heel diep. Het talud op deze oever ligt over de hele lengte vol met stukken beton en wapening. Dit is gedaan om de oever te verstevigen. Vanaf de kant valt het talud vrijwel loodrecht naar onderen. Onder aan het talud is het ongeveer 10 meter diep, waarna het afloopt naar 14 meter en meer. Niet echt een plek om in het vroege voorjaar een hengel te droppen.

stek indeling Stek 4 is een hele mooie voorjaarsstek. Jay vist rechts op het plateau en ik vis links op het diepe deel.
Stek 4 is een hele mooie voorjaarsstek. Jay vist rechts op het plateau en ik vis links op het diepe deel.

Zigvissen in het voorjaar met succes vangen begint met een goede stek verdeling

Aangezien we hier zijn om te filmen is het belangrijk dat we natuurlijk ook karpers vangen. Na wat overleg lijkt ons het goed dat Jay de rechterkant pakt van de stek. Hij gaat dan vissen op het plateau. Hier kan hij aan de slag op de bodem met de Ronnie rig. Jay heeft namelijk wat minder ervaring met de zig rig dan ik. En willen we succesvol karpers vangen voor de lens dan moeten we het onderste uit de kan halen! Ik pak zoals gezegd de linkerkant, deze kant is ruim 14 diep! Het zal niet eenvoudig worden maar ik heb er wel vertrouwen in. Een aantal keren zeg ik gekscherend tegen Jay of hij me ook wel een kansje geeft.

Eigenlijk vind ik het ook wel leuk en hou ik wel van een uitdaging om op een stek te vissen waar normaal gesproken niet veel vis vanaf komt. Puur om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het is niet de makkelijkste weg, maar wel eentje waar je wat van leert! En uiteindelijk een beter visser wordt! Na lang zoeken vond ik ook nog een klein plateautje op de uiterste linkerkant van mijn stek. Echter deze plek is niet goed te bevissen. Ik zou dan een hengel helemaal links moeten plaatsen en dat is voor het filmen niet handig. Wel probeer ik nog een plekje onderin de kant wat aan te voeren. Het valt echter niet mee door de aanwezige steenstort en het steile talud om er eentje te vinden. Daarbij is het water heel helder en zien de waterkoeten het voer goed liggen.

Karpervissen in het voorjaar met de zig rig!
Karpervissen in het voorjaar met de zig rig!

Om het aas een beetje extra attractief te maken bevestig ik een paar maden op de two tone zig ball. KLIK op de foto voor meer info over onze Two Tone zig balls.

Tactiek op Lac de Tertre

Aangezien het water nog rond de 7 a 8 graden is, lijkt het ons verstandig om maar heel weinig verzadigend voer te brengen. Jay gaat van start met hoofzakelijk mais pellets. Deze pellets vallen na een paar minuten uit elkaar. Wat overblijft is een lekkere maïspap die voornamelijk uit attractieve zetmeel bestaat. Het mooie is dat de vissen niet verzadigd raken door deze pellets. Als lekkermakertje gooit Jay er een hand halve Squid liver boilies tussen en wat maden. De halve boilies blijven mooi liggen boven op het talud en zijn voor de karper de kers op de “maistaart”.

karpervissen in het voorjaar
Tijdens het filmen hebben we bovenal plezier en een goede koffie hoort daarbij!

Als rig zet Jay de Ronnie rig in, echter niet met een Curve, maar met een Claw haak. Dit model geeft wat meer houvast, zeker op de stek waar Jay vist is dit van belang. Hij vist namelijk strak tegen de omgevallen boom aan. Gelukkig zijn de vissen met dit koude water niet zo sterk dus dat gaat wel goed komen. Straks meer over deze rig incl. stap voor stap uitleg! Zelf opteer ik voor een mix gemaakt met melkpoeders en beschuitmeel. Deze heb ik aangelengd met gecondenseerde melk en onze Activator liquid. Ik wil enkel een mooie wolk in het water maken. De wolk an sich bevat geen opneembare voedseldeeltjes, dus voor verzadiging van de vissen hoef ik niet bang te zijn.

zig voer kun je ook prima aanmaken met onze activator liquid wanneer je gaat karpervissen in het voorjaar
Mijn voer bevat een deel vaste ingrediënten en een deel vloeistoffen.

Gecondenseerde melk en de Squid Activator geven een behoorlijke dosis attractie in de verschillende waterlagen. KLIK op de afbeelding voor meer info

Bodemaas of zigvissen in het voorjaar?

Aangezien de karpers door de temperatuursomslag zeker naar de hogere lagen zullen gaan denk ik dat ook mijn kant van de stek wel wat gaat opleveren. Af en toe plaag ik Jay een beetje dat ik misschien wel meer ga vangen dan hem. Jay is wel wat sceptisch aangezien verreweg de meeste vissen altijd rechts worden gevangen. Maar hij weet ook dat ik goed uit de voeten kan met de zig. Daarbij is dit de beste keus voor wat betreft de mogelijkheden die ik heb. Ik heb al wat voorpret en vind het leuk om te zien welke techniek het meeste gaat opleveren.

Eerlijk is eerlijk ik geef Jay veel kans op zijn stek. Temeer omdat er maar heel weinig plekken zijn op Lac de Tertre die zo ondiep zijn. Daarbij is de omgevallen boom echt een mooie schuilplaats voor de karpers. Ook rechts in de hoek heb je een paar hele mooie plekken waar zeker vis onder in de kant komt. Toch geef ik mezelf ook een behoorlijke kans, puur omdat er maar heel weinig met de zig gevist wordt.

Ik geef me zelf heel veel kans met de adjustable zig-rig. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik iemand helemaal naar huis vis met deze tactiek.
Ik geef me zelf heel veel kans met de adjustable zig-rig. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik iemand helemaal naar huis vis met deze tactiek.

KLIK op de foto voor meer info over onze zig producten.

De eerste vis is gelijk een dikke bak. Zigvissen in het voorjaar 2.0!

Tegen de avond heb ik mijn hengels met de zig inliggen. Jay verbaast zich erover dat ik ook in de nachtelijke uren met de zig aan de slag ga. Die nacht vang ik gelijk een vis en tegen de ochtend loopt de hengel nogmaals af. Vlak voor de kant komt de vis boven en zien we beiden dat het een echte bak is. Deze vis gaat zeker over de 20 kg heen. Voorzichtig dril ik de vis verder af en niet veel later peuter ik de kleine haak met two tone zig ball uit zijn onderlip. Wow wat is dit een fijn begin van de sessie!

zigvissen werkt ook voor de grootste karpers van het water!
De eerste echt dikke vis is binnen en wat voor één! KLIK op de afbeelding voor meer info.

De vis weegt ruim 23 kg en ziet er heel massief uit! Wat een blok beton! Ik ben in opperbeste stemming en voor mij kan de sessie nu al niet meer kapot. Ik spreek met Jay af dat hij de volgende aanbeet mag pakken. Het blijft bij hem namelijk angstvallig stil. Blijkbaar zijn de vissen op dit moment niet echt aanwezig in zijn sector. Heel lang hoeft hij niet te wachten als alweer één van mijn hengels afloopt. Het is warempel een koi een soortgelijke vis als hij ook al de vorige keer wist te vangen. Ben jij benieuwd hoe ik een adjustable zig rig maak? Klik dan hier en knoop je eigen zig rig!

Witte koikarper

Tussen het drillen door sluip ik langs de oever om te kijken naar karper. Daarbij kan ik direct even zien of het voer dat ik op een paar kleine plekjes heb gestrooid al weg is. Wanneer ik behoedzaam langs de oever sluip zie ik opeens een witte koikarper liggen. Het is goed om te zien hoe de vissen zich aan het opwarmen zijn in de warmere waterlagen. Ze zijn niet echt bezig met eten en dat is ook de reden dat mijn tactiek hoge ogen gooit.

Wanneer ik terugloop zie ik Jay een vis drillen, echter op hetzelfde moment loopt ook mijn eigen hengel af. Jay heeft zijn vis eerder binnen dan ik en hangt hem weg voor een gezamenlijke foto. Niet veel later schept Jay mijn zig vis. Het is werkelijk een plaatje voor het oog. Wanneer beide vissen weer terugzwemmen gooi ik nog een paar spods over mijn montage. Hopelijk kan ik de vissen wat motiveren door een attractieve en vooral smakelijke voerwolk.

zigvissen versus ronnie rig welke rigs werken het beste wanneer je gaat karpervissen in het voorjaar
Mijn hengels lopen echt in een rap tempo af, onze cameraman kan het allemaal niet meer bijhouden. KLIK op de foto voor meer info over onze Pulex zig voer.

Zigvissen in het voorjaar betekent soms dat je echt aan de bak moet!

De zon is nog maar goed en wel aan het opkomen als een van mijn hengels alweer afloopt. Dan gaat het allemaal heel snel. Nog voordat ik mijn ontbijt op heb loopt er alweer een hengel af. Eigenlijk wilde Jay een grapje uithalen door aan mijn lijn te trekken, maar mits hij dat wil doen krijg ik beet. Jay aarzelt niet en pakt de hengel op. Het blijkt alweer een prachtige vis te zijn! Ditmaal eentje van het oude bestand. Een geweldige schub met een puntgave bek! Dan gaat alles in een heel rap tempo. Blijkbaar zit er een flinke school karpers rond de plek waar ik mijn zigs vis.

De cameraman kan het niet allemaal meer bijbenen. Ik vang alles op de two tone zig balls dat is zeker, echter welke kleur dat is niet altijd even duidelijk. De aanbeten volgen elkaar zo snel op dat ik soms even de kluts kwijt welke kleur nu het beste loopt. De geel/zwarte zig ball is volgens mij favoriet bij de karpers, maar zeker ben ik er niet van. Echter ik blijf experimenteren met de verschillende kleuren. Dit experimenteren is heel belangrijk want de voorkeur van de vissen kan in de loop van de dag veranderen. Vaak denk ik dat het te maken heeft met de stand van de zon. Des te vlakker de zon over het water heen schijnt des te minder een karper kan zien. In deze periode valt de montage ook moeilijk op te merken. Daarom zijn de morgen en avonduren het beste voor het zigvissen.

Zig vissen is een subtiele manier van karpervissen in het voorjaar. Alles staat en valt met hoelang een karper het haakaas in de bek houdt. Het gebruik van het juiste onderlijnmateriaal maakt een groot verschil.
Zig vissen is een subtiele manier van karpervissen in het voorjaar. Alles staat en valt met hoelang een karper het haakaas in de bek houdt. Het gebruik van het juiste onderlijnmateriaal maakt een groot verschil.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze speciale zig link.

Zigvissen in het voorjaar welk onderlijnmateriaal?

Voor het zigvissen is de keuze van het onderlijnmateriaal van groot belang. Immers des te soepeler de lijn is des te natuurlijker beweegt het haakaas. Daarnaast moet een goede ziglijn voldoende strekkend vermogen hebben. Met deze eigenschap voorkom je dat de lijn snel in de war wordt gegooid. En als laatste mag een ziglijn niet het drijfvermogen van onze presentatie nadelig beïnvloeden. Vandaar dat een drijvende lijn essentieel is voor het zigvissen in het voorjaar. Zig vissen is een subtiele manier van vissen. Waarbij het zaak is dat de karper ons haakaas dusdanig lang in de bek houdt dat we hem kunnen haken. Zelf lees ik wel eens wat over fluoro carbon als zijnde onderlijnmateriaal. Het idee hierachter is dat deze type lijn bijna dezelfde lichtreflectie heeft als water en dus nagenoeg onzichtbaar is.

Echter wat veel mensen vergeten is dat fluoro carbon heel stug is en ook nog eens heel zwaar. Deze 2 eigenschappen maken fluoro carbon totaal ongeschikt voor het zig vissen. Zig link is speciaal door mij ontwikkeld voor het zig en oppervlaktevissen. Deze lijn is bijzonder soepel en bevat 9 holle kernen waardoor de lijn blijft drijven. Daarnaast is het strekkend vermogen echt ongelofelijk goed. Probeer de lijn maar eens tussen je handen in elkaar te frommelen. Je zult zien dat de lijn daar helemaal niets om geeft. Hij springt als het ware zo weer uit elkaar zonder dat er ook maar een kink in is gekomen.

Ik vang van alles door elkaar heen kleine schubs, dikke spiegels, volschubs etc! Heerlijk dat karpervissen in het voorjaar!
Ik vang van alles door elkaar heen kleine schubs, dikke spiegels, volschubs etc! Heerlijk dat karpervissen in het voorjaar!

Zigvissen in het voorjaar betekent de juiste afstand bepalen!

Naast het gebruik van de juiste rig componenten wil je natuurlijk dat het voer daadwerkelijk de karper naar je haakaas lokt. Hier gaat het vaak mis, want veel mensen houden geen rekening met de overlengte die een montage moet hebben. Met andere woorden, hoeveel valt je montage terug ten opzichte van de spod die het voer lost in het wateroppervlak.

1/3 waterdiepte kun je aanhouden

Door de band genomen kun je 1/3 waterdiepte aanhouden wat je zig-montage terugvalt. Dit geldt trouwens ook voor het normale boilie vissen. Aan een strakke lijn gerekend zal een montage 1/10 waterdiepte terugvallen t.o.v. de plek waar het de oppervlakte raakt. Echter we weten allemaal dat dit in de praktijk nooit gebeurt. We moeten namelijk altijd weer lijn op onze spoel draaien alvorens deze weer strak staat. Dit heeft te maken met het feit dat de weerstand van het water dermate groot is dat de hoofdlijn als het ware in een bocht wordt getrokken door het lood.

Het lood valt door de weerstand van de hoofdlijn namelijk terug naar ons toe. Dit is precies de afstand die je na inworp kunt terugwinnen op je molenspoel. Des te dieper het water des te meer je kunt opdraaien. In de praktijk mag je zoals gezegd 1/3 waterdiepte aanhouden, dan zit je aardig goed. M.a.w. in mijn geval was het 14 meter diep. Dit betekent dat ik mijn zig rig 4,6 meter verder moet inwerpen dan de afstand die ik gebruik op mijn spodhengel. Bekijk ook maar eens de tekening die maakt het één en ander een stuk duidelijker.

Hou rekening met het feit dat je montage een behoorlijk eind terugvalt ten opzichte van de plek waar je het wateroppervlak raakt. Hierdoor moet de zig rig een behoorlijke overlengte krijgen t.o.v. onze spod hengel. Succesvol karpers vangen doe je door op de juiste afstand te vissen!
Hou rekening met het feit dat je montage een behoorlijk eind terugvalt ten opzichte van de plek waar je het wateroppervlak raakt. Hierdoor moet de zig rig een behoorlijke overlengte krijgen t.o.v. onze spod hengel. Succesvol karpers vangen doe je door op de juiste afstand te vissen!

Ronnie Claw rig

Blijkbaar heeft Jay de vissen ook op zijn plek en tegen de avond weet hij ook een mooie schub te vangen. Het regent behoorlijk wanneer ik de vis wil netten. Nat maar voldaan lift ik het net onder een hele mooie bak van een schub. Jay is blij en ik niet minder! Onze cameraman moet lachen, want hij kan vanuit de bivvy alles filmen. Gelukkig is de bui van korte duur en al snel wordt het droog. De aanbeten gaan bij mij onverminderd door en ook Jay weet warempel weer eentje tegelijk met mij te drillen. Iets wat we nu al een paar keer hebben gehad tijdens deze sessie. Jay vangt zijn vissen voornamelijk met de Ronnie rig en een 16mm Hi Visual Squid als haakaas. Echter hij moet het sterk afleggen tegen de zig rig.

Ik vang zelfs op een dag meer dan 10 karpers. Dit resultaat is echt heel goed! Zeker wanneer je weet dat al de andere vissers, waaronder niet de minste, niet verder zullen komen dan een handje vissen verdeelt over de hele week. Jay weet met pijn en moeite aan paar vissen te vangen. Alle vissen komen van het plateau waar de boom in het water ligt. Op een dag ziet hij zelfs de vissen op zijn voerstek azen. Niet veel later weet hij er eentje te vangen op de Ronnie rig ten teken dat de rig naar tevredenheid werkt. Ook de inhaking is echt perfect en dat geeft vertrouwen. Stapje voor stapje kom je zo verder ook dat is karpervissen in het voorjaar!

jay met een mooie ronnie rig karper in het vroege voorjaar
Jay weet ook hij een aantal mooie vissen op de Ronnie rig te vangen. Karpervissen in het voorjaar heeft ook te maken met de juiste keuzes maken!

KLIK op de foto voor meer info over de Ronnie rig

Bodemaas en een Claw haak

De reden dat Jay een Claw haak gebruikt is mij wel duidelijk. Hij vist strak tegen de obstakels aan en moet alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de vissen achter de richel of onder de dode boom duiken. Met de slip strak aangedraaid en de waker een klein stukje onder de hengel weet hij alles te vangen. Zelf gebruik ik ook graag de Claw haak in deze situaties. Deze haak heeft een enorme houvast en is bijzonder sterk. De Ronnie rig met Claw haak bevalt mij persoonlijk dus ook heel goed. Deze rig heeft een aantal voordelen.

Als eerste vind ik het resetvermogen uitstekend! Het maakt niet uit hoe vaak het haakaas wordt opgepakt of verplaatst de Ronnie rig blijft succesvol karpers vangen. Dit is ook de reden dat Jay hem maakt met het coated hooklink materiaal. Dit materiaal geeft de rig voldoende stijfheid om terug te keren naar zijn oorspronkelijke stand.  Karpervissen in het voorjaar vangen begint met de keuze van je rig! Het tweede wat mij persoonlijk erg aanstaat is; dat het haakaas heel dicht tegen de bodem gepresenteerd ligt.

Dit maakt de rig heel geschikt om te gebruiken op een aangevoerde stek. Karpers die echt gefocust zijn op bodemaas zul je met de Ronnie rig veel eenvoudiger vangen dan met een normale pop up rig. En als laatste de eenvoud waarmee je de Ronnie rig maakt en de haak vervangen kunt. Dit is een groot voordeel zeker wanneer de vissen op je stek aan het azen zijn.

we vangen heel veel vis echter mijn hengels met de zigs vangen een veelvoud meer
We sluiten de sessie af in stijl en genieten van de geweldige tijd hier op lac de Tertre! Karpervissen in het voorjaar 2.0!

KLIK op de foto voor meer info over onze pop ups

Benodigde rig componenten om de Ronnie rig te maken

hoe maak je een ronnie rig

KLIK op de foto voor meer info over onze tool pakket

Benodigde tool om de Ronnie rig te maken:

  • Aansteker
  • Boilie needle
  • Fishing Scissors

benodigde karperspullen voor het maken van de ronnie rig

KLIK op de foto om een Ronnie rig zelf samen te stellen. Let wel graag doorgeven dat je de Claw haak wilt ipv de Curve!

Benodigde producten om de Ronnie rig te maken:

  • Kryptec coated hooklink soft 25lb
  • Quick change ring swivel #8
  • Claw haken #4
  • Shrink tube voor haakmaat 4
  • T shaped hookbeads
  • Anti tangle hook sleeves
  • Micro ring swivel #20

Stap voor stap hoe maak je een Ronnie rig?

 benodigde karperspullen voor het maken van de ronnie rig
Neem een Claw haak maat 4
benodigde karperspullen voor het maken van de ronnie rig
Knip ongeveer 12 mm shrink tube af
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Schuif dit op de haak
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Bevestig de Claw haak aan een Quick Change Ring Swivel
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Schuif het Shrink tube over het oog van de haak en de verbinding
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Verwarm het shrink tube zodat deze mooi strak om de verbinding zit
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Druk voorzichtig een T shape Hookbead op de punt van de Claw haak en bevestig een micro ring swivel
 hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Schuif nu ook de 2de hookbead op zijn plek
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Neem 25 lb coated hooklink soft
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Bevestig het onderlijnmateriaal aan de Quick change ring swivel met een Grinner knoop
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Trek de knoop met wat spuug aan en knip deze vervolgens af
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Steek het ander uiteinde door een anti tangle hooklink sleeve heen
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Maak in dit uiteinde een figure and 8 lus van ongeveer 1 cm lengte
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
Trek de Anti tangle hooklink sleeve over de knoop zodat je de onderlijn eenvoudig kunt monteren aan onze kant en klare leaders
hoe maak je een ronnie rig met wide gape karperhaak
De rig is nu klaar om succesvol karpers te vangen 🙂