Voeren voor instant succes op karper welke voertactiek is de beste?

Instant voeren en vangen, parkvissen deel 1

Instant voeren om karper te vangen werkt zeker in je voordeel. Wanneer je het voeren goed beheerst kan het karpervissen heel eenvoudig zijn! In dit artikel neem ik je mee naar een mooie parkvijver. Het water telt ongeveer 10 hectare en heeft veel oevers met overhangende bomen. Daarbij heeft het water een zeer gevarieerde bodemstructuur. Tel daarbij op diverse zones vol met leliebladeren. En je hebt het perfecte water om met de instant voeren techniek aan de slag te gaan! Hoe ik dat aanpak? Lees dan snel verder. In dit artikel alles over voertactieken en het attractiever  maken van je boilies.

Instant voeren en vissen, zoekt en gij zult vinden

Het is een waarheid als een koe dat je sneller beet krijgt wanneer het haakaas op de juiste plek ligt. Het volgende klinkt heel simpel maar zo is het wel. Je kunt beter een uur steken in het vinden van de karper dan zomaar ergens neer ploffen. Dit is de basis van het instant vissen op karper. Het is een manier van voeren en vissen die veel mogelijkheden geeft. Mits je natuurlijk weet wat je moet doen.

instant voeren en vissen is een kunst an sich!

De laatste jaren heb ik me het instant karpervissen eigen gemaakt.

Nu zal je misschien wel denken, maar op het water waar ik vis zie ik vrijwel nooit geen karpers. Inderdaad soms valt het vinden niet altijd mee. Daarbij moet je ook leren bepaalde tekenen te herkennen. Een springende vis in het oppervlak is een duidelijk verhaal. Maar op sommige wateren zie je vrijwel nooit een vis bovenkomen. Het kan namelijk best zijn dat het enkel een paar luchtbelletjes zijn die een karper verraadt. Of wat te denken van een trillende rietstengel, of een bewegend plompenblad. Allemaal teken waar we als instant karpervisser om moeten letten.

instant voeren en vissen is soms wel ver lopen!
Wanneer er op een water stevig wordt gevist, dan ga ik altijd voor de stek waar de minste hengeldruk is. Vaak is dat de stek waar je het verste voor moet lopen 😉

Camouflage is alles bij het instant voeren en vissen

Wanneer je de vis hebt gevonden dan kun je een plan bedenken om de karpers te vangen. Elk water is weer anders en er is geen blauwdruk die je overal kan toepassen. Belangrijk is dat je jouw aanwezigheid zo veel als mogelijk verborgen houdt. Camouflage is bij het instant vissen op karper heel belangrijk. Immers het waakzame niveau van de karpers is een stuk hoger dan bij een langdurige voercampagne. Hierdoor zullen de vissen sneller schrikken van de manier waarop je de vissen benaderd.

Toch zijn er ook bij het instant vissen een paar technieken die ervoor zorgen dat de vissen wat minder schrik hebben. Als eerst is het belangrijk dat je jouw hoofdlijn zo veel als mogelijk onzichtbaar maakt. Immers jouw hoofdlijn is het langste deel dat door het water heen gaat. Hierdoor zal de hoofdlijn ook het snelste waar genomen worden. En met onzichtbaar bedoel ik niet enkel visueel. Een karper kan heel goed met zijn zijlijn orgaan onze lijn detecteren. Zeker op wateren waar behoorlijk gevist wordt kunnen vissen het verband leggen tussen je hoofdlijn en gevaar.

Onzichtbare hoofdlijn

Ik, maar ook een aantal van mijn visvrienden hebben diverse testen gedaan met verschillende hoofdlijnen. We wilden weleens zien welke lijn in de praktijk meer vis zou opleveren. We kwamen er al snel achter dat lijnen die niet goed de contouren van de bodem volgden eenvoudig worden gedetecteerd. Een lijn sprong er echt bovenuit. Deze lijn was gemaakt van Polyvinylideenfluoride of te wel pure fluorocarbon. Fluorocarbon is verreweg de beste lijn om te gebruiken in situaties waarbij de lijn niet mag opvallen.

Onze conclusie was dat we tot wel 5 keer meer aanbeten kregen enkel door te vissen met fluorocarbon. Dit is ook niet verwonderlijk. Een fluorocarbon lijn is dermate zwaar dat deze zich als het ware in de bovenste laag sediment ingraaft. Waardoor de lijn onzichtbaar is voor de karper, zowel visueel als met zijn zijlijn orgaan. Daar komt nog bij dat de lichtreflectie nagenoeg hetzelfde is als dat van water. Hierdoor is fluorocarbon ook met het oog minder zichtbaar. Wel dien je de lijn regelmatig schoon te maken met een doekje, dit om het aankoeken van drijfvuil te voorkomen.

Fluorocarbon is de lijn die het minste opvalt en zelfs wegzinkt in het bodemsediment. KLIK op de afbeelding voor meer informatie over onze soft Fluorocarbon hoofdlijn.
Fluorocarbon is de lijn die het minste opvalt en zelfs wegzinkt in het bodemsediment. KLIK op de afbeelding voor meer informatie over onze soft Fluorocarbon hoofdlijn.

Duiken

Tijdens het duiken was het verschil heel goed te zien. Een gevlochten lijn zie je vaak het beste liggen. Ook nylonlijnen die door en door gekleurd zijn vallen goed op. Echter zodra je een lijn gebruikt die doorzichtig is wordt de zichtbaarheid al een stuk minder. Ook wel logisch, want het zonlicht schijnt als het ware door de lijn heen. Hierdoor wordt alles vager en valt de lijn beter weg in zijn omgeving. Dit in tegenstelling tot een gekleurde lijn die geen licht doorlaat. Deze lijnen geven nog een behoorlijke schaduw weer waardoor die extra dik lijkt.

Weet dus welke lijn je gebruikt voor het instant vissen op karper. Fluorocarbon valt het beste weg tegen de bodem. CW heeft zelf een zeer hoogwaardige 100% Japanse fluorocarbon hoofdlijn ontwikkeld. Deze lijn kenmerkt zich door zijn zachtheid en grote sterkte op de knopen. Daarnaast is deze lijn uitermate slijtvast en niet gevoelig voor Uv-straling. Ook neemt het geen water op. Onze fluorocarbon heeft uitstekende strekkende eigenschappen waardoor de lijn echt perfect op de bodem ligt.

Instant voeren helpt ook korte sessies in jouw voordeel

Naast camouflage is het tevens goed om de vissen meer vertrouwen te geven. Dit kun je doen door je voer op de juiste manier in te zetten. Des te meer vertrouwen een vis heeft des beter zal je rig werken. De juiste voertechniek zal afhangen van het water en de stek waar je vist. Ik zal hieronder een paar goede voertechnieken met je doornemen. Voertechnieken die ikzelf graag toepas bij het instant vissen op karper.

Hit en run instant voeren en karpervissen

De hit en run tactiek is een manier van vissen waardoor je meer vlaktedekking hebt. Het is een tactiek die ik toepas wanneer ik de vissen niet kan vinden. Voor het instant vissen betekent het dat je een aantal stekken voorziet van wat voer en die vervolgens om beurten afvist. Belangrijk is dat je niet te veel voert en vooral ook redelijk compact voert. Door verspreid, of te veel te voeren loopt je kans dat je geen beet krijgt. De vissen zullen te lang bezig zijn om het aas te vinden en/of op te eten.

Het doel is om zo snel als mogelijk een aantal vissen van een stek te vangen en vervolgens door te lopen naar de volgende stek. Er moet dus net genoeg liggen om de vissen aan te zetten tot azen. Echter het voer mag de vissen niet verzadigen. Beter te weinig dan te veel voer is hier het motto.

Kleinere boilies hebben mijn voorkeur. Daarbij meng ik graag 2 soorten door elkaar heen. Hierdoor krijg je een zo breed mogelijke attractiviteitsspectrum.
Kleinere boilies hebben mijn voorkeur. Daarbij meng ik graag 2 soorten door elkaar heen. Hierdoor krijg je een zo breed mogelijke attractiviteitsspectrum.

Wil je meer weten over ons assortiment boilies klik dan op boilies kopen

Om een indicatie te krijgen hoeveel ik moet voeren hou ik de tijd in de gaten tussen de aanbeten. Hier kun je een beetje mee spelen. Des te exacter je op de voerstek vist des te sneller moet je beetkrijgen. Iets te veel voer geeft een langer wachttijd. Vergeet ook niet dat wanneer je 2 vissen van een stek hebt gevangen je minder moet voeren voor een eventuele derde aanbeet. Immers er zijn nu minder monden te voeden. Het mooiste is om na een aanbeet de stek wat rust te geven, door naar een volgende stek te lopen.

Wil je snel inspelen op de situatie, dan is het handig om een onderlijn snel te kunnen verwisselen!

instant voeren werkt zeer goed met ons quick change systeem
Maak een kleine lus in het uiteinde van de onderlijn. Trek de lus in onze Quick change swivel.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze Quick change swivel

Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Wanneer de lus in de swivel is bevestigd, kun je deze afwerken met een hooklink sleeve.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze hooklink sleeves

lead clip snelwissel systeem
Zo ziet het eindresultaat er uit! Simpel, maar heel doeltreffend.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze kant en klare Lead Free Leaders

Bom voertechniek voor het karpervissen!

Dit is een techniek die niet vaak wordt toegepast. Het doel is om competitiedrang bij de vissen op te wekken. Deze competitiedrang zal andere vissen aanzetten tot azen. Goed toegepast kun je in een soort van “feeding frenzy” krijgen op de voerstek. De bom techniek waarbij je vooral frequent voert. Deze techniek leent zich het beste voor wat dieper water met een goed bestand aan karper. Het voer wat ik gebruik is voornamelijk gemaakt van mijn boilie mix en boilie kruim. De boilie mix uiteraard zonder de binders. Ik gebruik graag mijn boiliemix om zo de vissen te laten wennen aan mijn boilies zonder dat de vissen verzadigen.

De bedoeling is dat ik met de mix een verticale voerkolom in het water maak. Door frequent te voeren komen er veel smaakstoffen vrij in het water. Daarbij leer je de vissen plons = eten. Vandaar dat je heel regelmatig een spomb voer moet gebruiken. Uiteraard gebruik ik ook in aanvang wat hele en halve boilies die ik samen met het grondvoer op de stek werp. Na een paar handjes boilies, voer ik enkel nog grondvoer totdat ik een aanbeet krijg. Hou in de gaten dat je niet te snel achter elkaar moet spodden.

Anders gaan de vissen naar het oppervlak. Ongeveer om de 20 min een pomb is een goede richtlijn. De bedoeling is natuurlijk dat de karpers naar de bodem gaan. Vandaar dat je de mix het beste een dag van tevoren kunt aanmaken. Op deze manier krijg je minder werking en zal het voer sneller naar de bodem afdalen.

Een fraai beschubte spiegel gevangen tijdens het filmen van instant voeren.
Een fraai beschubte spiegel gevangen tijdens het filmen van instant voeren.

Obstakels zijn altijd het proberen waard!

Obstakelvissen is uitermate geschikt voor korte instant vissessies. Zelf voer ik graag in de obstakels. Dit is een manier om de vissen heel snel te laten wennen aan mijn boilies. De kans dat ze een boilie met meer vertrouwen oppakken buiten de obstakels is natuurlijk een stuk groter. Ik wil nu niet te diep ingaan op het obstakelvissen. Wil je wat meer weten over het obstakelvissen? Lees dan de twee luik over obstakelvissen eens rustig door.

Klik hier om de twee luik over obstakelvissen te lezen

Extra attractief haakaas bij het instant voeren en vissen!

Naast een goede voertactiek is het natuurlijk net zo belangrijk om goed aas te gebruiken. Immers wanneer een karper het haakaas niet met voldoende graagte opneemt kan de rig niet goed zijn werk doen. Des te lekkerder een karper het haakaas vindt des beter en dieper het haakaas wordt opgenomen. Met andere woorden voor het instant vissen op karper ben erg goed en attractief voer nodig. Anders zal je nooit in een korte tijd de vissen kunnen overhalen. Om nu het voer wat extra attractie mee te geven voorzie ik mijn boilies een dag voor aanvang van een scheut Activator. Hiermee verhoog je de instant attractie.

Immers veel wateroplosbare stoffen zijn verdwenen uit de buitenste laag door het koken. Het haakaas kun je het beste een paar dagen tot zelfs wel maanden in de activator liquid laten liggen. Deze fully soaked hookbaits zullen heel veel attractie afgeven en geen bodemgeuren meer opnemen. Ideaal voor het instant vissessie! Hetzelfde geldt voor boilies die je een 8-tal uren hebt laten weken in water. Hierdoor zwellen de ingedroogde cellen op. Voorgeweekte boilies nemen geen water of bodemgeuren meer op.

Maar zullen naar gelang van de gebruikte ingrediënten en watertemperatuur een goede zetmeel uitstoot hebben. Naast dat ze wat zachter zijn en dus attractiever speel je in op het vertrouwen van de vis. Zeker op wateren waar veel gevist wordt eten de vissen het aas wat al langer op de bodem ligt met meer vertrouwen. Hier kun je instant zeker je voordeel mee doen!

instant voeren en je attractie pimpen doe je met onze bait soak
Een scheut Activator door je grondvoer geeft ook in de hogere waterlagen een behoorlijke attractie. Daarnaast is het de perfecte soak voor je boilies!

KLIK op de afbeelding voor meer info

Visuele attractie

Het ligt een beetje aan de mate van dressuur maar visueel aas kan echt zo goed werken. Vandaar dat ik persoonlijk graag een snowman inzet of een fluoro pop-up. Het grote voordeel van een snowman is dat een vis dit aas minder makkelijk uitspuugt. De langwerpige vorm en de onbalans in het haakaas werkt sterk in ons voordeel. Bij veel dressuur gebruik ik graag een base mix pop-up. Dit aas heeft dezelfde voedselsignaal als de normale boilies. Echter een stuk minder opvallend dan de Hi-visual popups.

Food based pop ups en wafter werken het beste tijdens het instant voeren en vissen
Wanneer het water wat drukker bevist wordt is het soms aan te raden om de Hi- Visuals achter wege te laten.

Ik gebruik dan de SA7 Base mix pop-ups. KLIK op de afbeelding voor meer info

Tot slot

Kort samengevat komt het instant voeren en vissen op karper op de volgende punten neer. Probeer eerst de karper te vinden. Ook al heb je maar een paar uur tijd om te vissen de tijd die je spendeert om de karpers te zoeken is nooit zonde van je tijd. Zorg vervolgens dat je hoofdlijn en laatste meter zo goed als mogelijk gecamoufleerd zijn. Maak een plan de campagne welke tactiek het beste is om de karpers te vangen. Speel in op hetgeen er gebeurt en pas je tactiek aan.

Instant voeren en vissen! In deel 2 ga ik weer vissen op hetzelfde water en bevis ik ook dezelfde stek. Het enige verschil is dat ik deze sessie wel een aantal keren ga voorvoeren. Of het een groot verschil maakt? Blijf dan de CW-website in de gaten houden en mis geen enkel film meer!