Kanaalkarpers vangen hoe doe je dat?
Kanaalkarpers zwemmen er genoeg in onze provincie. Maar de meeste karpervissers laten deze wateren links liggen. Dit terwijl er talloze kilometers watergangen zijn die geschikt zijn voor het kanaalvissen op karper. Nee, de meeste vissers gooien liever hun lijnen uit op een put. Immers de karper kan nooit ver weg zijn op een afgesloten water. Alles staat en valt met vertrouwen. Ik snap dat wel. Op die eindeloze waterstelsels kunnen de karpers overal zitten. De kans dat je blank is heel groot en op den duur ontmoedigd je dat als karpervisser. Toch kan het karpervissen op kanalen heel succesvol zijn.
In dit artikel wil ik je meenemen naar een kanaal bij mij in de buurt. Het is zeer zeker geen eenvoudig water. Maar wanneer je weet waar je op moet letten kun je er mooie sessies draaien. Uiteraard zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste heb je te maken met stroming, krabben, drijfvuil en obstakels. Obstakels zijn er in vele vormen echter de meest voorkomende zijn stenen. Omdat de stroming zo hard is worden de oevers verstevigd door steenstort. Vandaar dat je eigenlijk niet zonder dikke hoofdlijnen en een stevige snag leader kunt vissen.
Indeling van het artikel kanaalkarpers vangen:
Kanaalkarpers vangen hoe doe je dat?
Kanaalkarpers hebben harde bekken.
Karpervissen op kanalen hoe doe je dat?
Eerste aanbeet van een kanaalkarper
Kanaalkarpers houden van stroming.
Hengelopstelling voor kanaalkarpers.
Voorslag knoop voor kanaalkarper set up!
Welke boilies voor kanaalkarpers vangen?
Welke karperhaak is geschikt voor kanalen.
Hoe verbeter je het inhaken van je rig voor kanaalkarpers?
Kanaalkarper rig maken, benodigde spullen.
Stap voor stap karper rig voor kanalen.
Kanaalkarpers hebben harde bekken
Ondanks dat je met hele eenvoudige onderlijnen kunt vissen moet je wel degelijk het een en ander aanpassen. De kanaalvissen hebben namelijk zulke harde bekken dat een haak bijna geen houvast kan vinden. Dit komt omdat de vissen hun voedsel zoeken tussen de stenen en mosselen. Waardoor ze een leerachtige bek hebben. Hierdoor heb je geregeld een losschieter en of slecht gehaakte vissen. Een ander nadeel is dat de kanaalvissen bijna geen vlees in de bek hebben. Hierdoor heeft een haak maar heel weinig houvast. Het is dus zaak om een haak te gebruiken die ook bij weinig vlees goed wil penetreren en voldoende houvast biedt. In dit artikel ga ik jullie stap voor stap mijn kanaal-rig laten zien. Uiteraard met een goede uitleg zodat je weet welke aanpassingen ik heb gemaakt.
Karpervissen op kanalen hoe doe je dat?
Het is nog vroeg in de ochtend wanneer ik, Richard van de Wal de hand schud op de parkeerplaats. We hebben er beiden heel veel zin in. Het plan is om vandaag te gaan kanaalvissen op karper. Echter we gaan niet alleen vissen, maar ook filmen. Het kanaal stroomt in veel gevallen vrij hard. Daarbij is er behoorlijk scheepvaart en dan spreek ik nog niet over de krabben. Krabben die korte metten maken met het haakaas. Heel eenvoudig is het niet, maar ik heb wat voorwerk gedaan. Vol vertrouwen laden we onze trolley en vervolgen we de weg naar de stek. Het is een redelijk eind lopen. Onderweg proberen de vele steekvliegen ons op andere gedachten te brengen.
Het is zaak dat we stevig blijven doorlopen. Eenmaal op de stek neem ik de schade op. Een paar druppels eucalyptusolie brengt uitkomst. Vliegen houden daar niet van, net als regendazen trouwens. Tijdens het uitpakken hoor ik op de achtergrond een grote Europese zanglijster zingen. Haar melodieuze zang geeft net dat beetje extra aan deze sessie. Ik geniet ervan. Met een constante blik over het water schuif ik de hengels in elkaar. Het kanaalvissen op karper heeft me stevig in zijn greep. Ik ben gefocust op een eventuele vis die het oppervlak beroerd. Een karper die zich te goed doet aan mijn voor gevoerde boilies.
Eerste aanbeet van een kanaalkarper
Lang hoef ik niet te wachten op een aanbeet. Het is een lang gerekte schub die er als een raket vandoor gaat. De vis geeft zich niet direct gewonnen en weet ondanks zijn geringe grootte behoorlijk weerstand te bieden. Heerlijk zo de eerst vis van de sessie te mogen drillen. Eenmaal op de kant zie ik dat het een original is. Wat ben ik blij met deze vis! Er komen zo af en toe vissen groot in deze openbare watersystemen. Eigenlijk best wel bijzonder. Temeer wanneer je weet dat de beroepsvisserij er alles aan doet om het water leeg te vissen.
Het probleem is dat niemand onderwater kan kijken. En wat men niet ziet dat is er immers niet. Daarbij zit de politiek ons tegen. Niet wanneer je ze hoort praten. Want dan hebben ze de mond vol van hoe goed we wel niet zijn voor de natuur in NL. Ik weet door mijn beroep, maar ook als visser wel beter. Onze openbare wateren worden stelselmatig, ongecontroleerd en ongequoteerd kapot gevist door een paar beroepsvissers. Ik wil er niet te veel over uitwieden, maar de manier hoe er wordt gevist is allesbehalve goed voor de visstand.
Kanaalkarpers houden van stroming
De regen valt met bakken uit de lucht. Gelukkig is het maar een korte maar zeer hevige bui. Wanneer de bui zich heeft geleegd is Richard aan de beurt. Hij weet direct een erg mooie schub van rond de 14 a 15 kg in het net te loodsen. Snel voer ik wat na en wanneer de hengels weer in liggen komen de eerst boten voorbij. De sluizen gaan open de een krachtige stroming komt op gang.
Hengelopstelling voor kanaalkarpers
Ik vis mijn hengels bij het kanaalvissen op karper omhoog. Het meest drijfvuil komt namelijk strak voor de kant langs drijven. Door mijn hengels omhoog te zetten voorkom ik dat mijn lijnen al teveel drijfvuil oppakken. Daarbij zijn de oevers versterkt met stenen. Stenen die veelvuldig begroeid zijn met mosselen. Het is dus zaak dat de lijn bij een aanbeet vrijkomt van de bodem. Want hoe goed een voorslag ook mag zijn driehoeksmosselen krijgen alles kapot. Ik gebruik een meter of acht 60/00 CW snag leader. Hierdoor is het goed te werpen en voorkom ik dat mijn hoofdlijn in contact komt met de gevaarlijke ondergrond. CW snag leader is gemaakt van een uiterst schuurbestendige copolymeer. Deze hebben we vervolgens soepeler gemaakt en voorzien van 3 doorzichtige camo kleuren.
Hierdoor is deze snag leader heel gebruiksvriendelijk en zeer betrouwbaar, ook wanneer de lijn is gehavend. Iets wat maar over heel weinig snag leaders gezegd kan worden. Een ander voordeel van een dikke snag leader is dat deze niet tussen de stenen komt te liggen maar eerder erop. Zeker wanneer je met strakke lijnen vist zoals ik hier doe voorkom je dat een groot deel van de lijn over de bodem loopt. De maagdelijke vissen maakt het verder niets uit. Tenminste ik heb nog nooit ondervonden dat ik er minder aanbeten door krijg.
Een snag leader moet gebruiksvriendelijk zijn en zeer betrouwbaar. KLIK op de afbeelding voor meer info
Voorslag knoop voor kanaalkarper set up!
Om de hoofdlijn aan de snag leader te knopen gebruikt Richard een hele fijne knoop. Zijn voorkeur gaat uit naar de Grinner gecombineerd met de Granny knot. Eerst wordt er in het de snag leader een achtknoop gelegd. Vervolgens voert hij de hoofdlijn door de achtlus en knoopt hij een grinner op de leader. Daarna wordt de knoop bevochtigd met wat spuug en kun je der knoop stevig aantrekken. Het uiteinde van de leader wordt strak afgeknipt terwijl het uiteinde van de hoofdlijn wat langer wordt gehouden.
Op deze manier glijdt de knoop zeer eenvoudig door de ogen zonder dat deze blijft hangen tijdens de dril of het inwerpen. Wat ik persoon heel leuk vond is dat tijdens de presentatie van Richard er een hengel afloopt. Een beetje beduusd pakt Richard de hengel op en ik geniet van het tafereel. Geweldig toch wanneer de aanbeten achter elkaar komen dit terwijl het niet een van de makkelijkste wateren is. Niet veel later weet hij een mooie schub te landen. Ook al komen vrijwel alle vissen op mijn hengels het plezier is er niet minder om! immers we vissen trouwens run om run. Dit omdat de kanaalvissen vaak van een kant komen.
Kanaalkarpers vangen de film!
Na Richard zijn vis is het mijn beurt. En net voordat de vis het schepnet in glijdt zie ik dat het een heuse rijenkarper is. Ik ben echt heel blij wetende dat een spiegel op dit water heel bijzonder is maar een rijen is een uit 1000. Eenmaal op de kant zie ik dat de vis tussen aarsvin en buikvin een cluster van schubben heeft. Mijn geluk kan niet op wat een pareltje! Richard kan het nog steeds niet geloven die lange vangt gewoon even een spiegel.
Welke boilies voor kanaalkarpers vangen?
De kanaalvissen zitten duidelijk op het aas want onze onthakingsmat ligt er helemaal vol mee. Het is niet eens dat we veel voeren, maar blijkbaar zitten ze er echt boven op. Wel gooi ik na iedere aanbeet een paar handen boilies compact op de visstek. Dit om de vissen zoveel als mogelijk op de stek te houden. Dit laatste lukt me heel goed want er zwemt geen enkele vis door naar Richard. Dit terwijl hij misschien 30 meter verder naar links aan het vissen is. Wel krijgt hij op zijn meest linkse hengel 1 aanbeet. Maar dit is een vis die ook echt van link komt. Ik krijg op mijn linkse hengel trouwens ook weinig beet dit ten teken dat vrijwel alles van rechts komt.
De tactiek die ik vaak toepas, zeker op maagdelijke wateren, is het vissen en voeren met 2 soorten boilies. Op deze manier krijg je een breder attractiviteitsspectrum en spreek je meer vissen aan. Net als bij mensen hebben vissen ook een specifieke voorkeur voor een bepaalde smaak. Vandaar dat ik de SE4 combineer met de SA7. Een romige zoete boilie en een hartige wat zoutige boilie. Vaak gaan de schubkarpers voor de SA7 en de grotere spiegels voor de SE4. Maar een wet van meden en perzen is dat niet.
Welke karperhaak is geschikt voor kanalen
Stap voor stap uitleg van de gebruikte kanaal-rig
De rig die ik gebruik heeft veel weg van een KD-rig een rig die bij veel karpervissers wat in de vergetelheid is geraakt. Misschien heeft het te maken met de eenvoud die deze rig uitstraalt. De beste haak voor deze rig is zonder twijfel de CW Curve haak. Deze haak met zijn gebogen haaksteel draait van nature naar de onderlip. Het enige wat ik doe is de steel een beetje verlengen om het moment van indraaien iets eerder te laten gebeuren. Hierdoor kan de haak zich beter vullen met vlees en beter gevuld betekent dat je meer kracht kan uitoefenen tijdens de dril. Het probleem op dit water is dat de vissen hele harde leerachtige bekken hebben.
De haak moet daarom vlijm, maar dan ook vlijmscherp zijn anders schiet de vis al los bij aanvang van de run. Mijn voorkeur gaat uit naar een haak met een rechte punt en een zeer kleine indringingshoek. Het is tevens belangrijk dat het haakaas na het uitspugen buiten de bek komt te hangen. En wel op een dusdanige manier dat er extra druk op de haak blijft staan tijdens de dril. Vandaar dat ik het vertrekpunt van de hair niet middels een rig ring, of een stukje silicone slang semi vast bevestig op de haaksteel.
Hoe verbeter je het inhaken van je rig voor kanaalkarpers?
Om er nu voor te zorgen dat de haak niet te diep in de bek wordt opgenomen bevestig ik een Tungsten hooklink weight op de onderlijn. Deze hooklink weight (sinker) komt op ongeveer 4 cm afstand vanaf de haak. Door de verzwaring op de onderlijn zal de haak als het ware in de meest ideale stand komen te staan na opname.
Om dit effect nog wat te versterken is het raadzaam om wat tungsten putty om de sinker te kneden. Een hooklink weight geeft namelijk extra houvast aan het putty op de onderlijn waardoor deze niet (bij een krachtige worp) opschuift naar de haak. Ook voorkomt de sinker dat je telkens het putty verliest bij een aanbeet en dat is ook wel fijn.
Welk rig voor kanaalkarpers?
Het knopen is heel eenvoudig. Strip ongeveer 15 cm van het Kryptec coated hooklink. (Dit onderlijnmateriaal bevat maar liefst 50% kevlar waardoor het heel schuurbestendig is.) Maak vervolgens een grote lus in het gestripte deel voor het haakaas. Nu kunnen we de haak bevestigen middels een knotless knot. Ik maak 9 wikkelingen op de haaksteel. De lengte van de knoop bepaalt het vertrekpunt van de hair op de steel van de haak. Vandaar deze 9 a 10 wikkelingen op de steel.
Bij het oppakken van het haakaas zal de haak precies in de juiste stand komen te staan. Nu schuif ik een stukje krimpkous van 1 cm over het oog van de Curve haak. Hiermee verleng ik de steel van de haak, zonder dat het een nadelig effect heeft. Immers het krimpkous zal meebuigen tijdens de dril, dit in tegenstelling tot een langstellige haak die veel meer hefboom heeft wanneer de kracht van boven komt. Daarbij zal de haak door het krimpkous net wat eerder in de bek gaan draaien waardoor hij meer vlees kan pakken.
Het shrink tube kan eenvoudig met stoom in model worden gebracht. Nu schuif ik met behulp van een splicing needle een grote tungsten hooklink weight op de het gecoate onderlijnmateriaal. Raadzaam is om wat spuug te gebruiken als glijmiddel. De tungsten sinker schuif ik vervolgens op 4 a 5 cm van de haak. Nu kunnen we wat tungsten putty om de hooklink weight kneden en de onderlijn is bijna klaar. Rest ons enkel nog om een anti tangle hooklink sleeve te monteren en een lus in het uiteinde van deze rig maken. Middels de lus in mijn rig kan ik snel van onderlijn wisselen. Het is gewoon een kwestie van lus in de Quick change swivel trekken en een tungsten hooklink sleeve over de verbinding schuiven en klaar is mijn montage om in te werpen!
Een vlijmscherpe curve is een must voor een goede inhaking en houvast bij kanaalkarpers met harde bekken. KLIK op de afbeelding voor meer info.
Kanaalkarper rig maken, benodigde spullen
- Curve haak maat 4
- Shrink tube 3,5mm haakmaat 4
- Coated hooklink soft 25lb gravel
- Hooklink weights large tungsten
- Tungsten putty
- Tungsten hooklink sleeve
Stap voor stap karper rig voor kanalen
KLIK hier om het artikel te lezen over de slimste voertactieken!