Mysterieuze karpers van het kanaal

Kanaalkarpers hebben altijd mijn aandacht gehad!

Karpers van het kanaal zijn en blijven een mysterie! Uiteindelijk kon ik een tipje van de sluier lichten!

Miljoenen liters water die zich voortbewegen naar de zee. Soms versneld door het duwen van een boot. Andere keren wild kolkend om het overtollige water van de hemelsluizen af te voeren. Soms behoorlijk helder andere keren ondoorzichtig als erwtensoep maar altijd in beweging! Jaren reed ik langs het kanaal en bleef ik vaak even op een brug staan om over het water heen te kijken. Spelend met de gedachte wat er rond zou zwemmen.. Ik voelde mij als visser altijd klein. Maar ik wist ook dat er een andere tijd zou komen. Een tijd dat ik me machtig genoeg zou voelen om een stukje van zijn mysterieuze sluier te kunnen lichten.

Je weet nooit wat je gaat vangen, dat maakt het vissen op kanaalkarpers zo leuk!
Je weet nooit wat je gaat vangen, dat maakt het vissen op kanaalkarpers zo leuk!

De tijd was daar om achter de karpers van het kanaal te gaan

Nu was dat moment gekomen, dit jaar moest het gebeuren! Hoewel nagenoeg niemand mij iets zinnigs kon vertellen, wilde ik toch mijn kans wagen! Het zal ergens in december geweest zijn toen ik daadwerkelijk met een hengel en een peillood het kanaal in kaart wilde brengen. Ondanks dat het bitter koud was liep ik doelbewust met een hengel en een langwerpig stuk lood langs de bevroren waterkant. Op zoek naar oneffenheden in de bodem. Van de karpers was natuurlijk geen spoor te bekennen, die lagen ergens te teren op hun wintervet. Ik koos ervoor om te beginnen in een grote kom, met het idee dat ze daar uit de stroom zouden liggen. Ik ging, ondanks dat het geregeld beneden nul was, twee a drie nachten per week vissen. Uiteraard wilde ik zo veel als mogelijk waterkennis opdoen en dat doe je nu eenmaal niet thuis op de bank.

Blanken hoort erbij wanner je gaat vissen op karpers van het kanaal

Na januari komt februari en nog steeds zonder resultaat. Verschillende stekken werden bevist maar door het lange en koude voorjaar liep het voor geen meter. Nergens kon ik enige vorm van visactiviteit waar nemen. Hierdoor werd het er niet makkelijke op. Ik kreeg de meest uiteenlopende verhalen te horen, van er zit weinig vis tot er zitten mooie vissen. Ergens had ik het moeilijk om door te gaan, maar iets lokt mij naar het kanaal, iets zei me dat ik er moest zijn! Eind maart krijg ik uiteindelijk mijn eerste run, met een mooie spiegel als resultaat. Een mooie spiegel van het oude bestand. Aan de littekens kon ik zien dat deze kanaalkarper al veel had meegemaakt. Een echte karaktervis! Ik hoef hier niet uit te leggen hoe blij ik er mee was, man dit kan deugt doen!

Even denk ik dat ik iets gevonden heb, maar schijn bedriegt. Nee, niets is minder waar en de blanks volgen elkaar in rap tempo op! De twijfels komen terug en ik kan maar geen aanknopingspunt vinden. Op een avond zie ik opeens, aan de overkant een karper draaien. En dan vijf minuten later nog een keer! Snel gooi ik mijn montage naar de plek waar de kanaalkarper zich te kennen gaf. Wanneer ik een uur later de run van mijn leven krijg blijkt het een vrachtschip te zijn. Deze boot wist blijkbaar toch mijn zorgvuldig afgezonken lijn op te pikken. Er zit niets anders op dan de overkant te bevissen. Geen gemakkelijke opgave omdat dit precies op een bedrijventerrein is.

Het kanaal had me in zijn greep! Wat zou er hier allemaal rondzwemmen?
Het kanaal had me in zijn greep! Wat zou er hier allemaal rondzwemmen?

De stoute schoenen

Ik besloot mijn stoute schoenen aan te doen en te vragen aan de eigenaar of ik op de kade mocht vissen. Het water is openbaar, maar die kades worden gehuurd en zijn van de bedrijven. Een nee heb ik en ja kan ik krijgen. De eigenaresse in kwestie was heel vriendelijk, ze had er niks op tegen en stelde me zelfs haar parkeerplaats ter beschikking. Zo kon ik vissen met de auto vlak achter me, wat een luxe! Met dit in het achterhoofd werd de stek helemaal in kaart gebracht en kon het voeren beginnen. Nog niet teveel, want ik had nog een weekje Frankrijk gepland. Eens terug vanuit Frankrijk besloot ik eerst een paar dagen te voeren alvorens ik ging vissen. De eerste nachten op de stek verliepen stroef. Toch wilde ik niet opgeven!

Beet de eerste karpers van het kanaal!

Paar dagen later ben ik terug op de stek. Midden in de nacht begint de swinger wat te dansen. Toch maar even kijken. Helaas blijkt het een winde te zijn, op zich een mooie vis met zijn 60cm in lengte maar niet waar we voor gekomen zijn. Een beetje teleurgesteld leg ik de hengel terug op de spot. Niet veel later begint de swinger weer te dansen. Opnieuw maak ik zo snel mogelijk contact met de vis. Dit omdat ik weet dat er heel veel stenen liggen met daarop nog scherpere mosseltjes. Ik voel weinig weerstand en even later kan ik opnieuw een winde landen. Om 3.50h krijg ik opnieuw op dezelfde hengel een trage aanbeet. Veel draad wordt er niet genomen en het vermoeden is groot dat dit weer een winde zal zijn. Een beetje sceptisch maak ik contact met de vis. Echter ditmaal was het een log gewicht wat zich traag verplaatste. Na een half uur drillen had ik nu nog steeds niet gezien wat er aan de haak hing.

Grote grijze spiegel

Dit spel van geven en nemen werd langzaam maar zeker geslecht in mijn voordeel. Eenmaal op de mat aanschouwde ik een grote, grijze spiegel. Wat een geweldige vis! Blij als een kind belde ik al mijn vrienden om het goeie nieuws te melden. Wat een vis, wat een mooie spiegel! De blanks zijn even vergeten. Na het wegen hang ik de vis even terug in de recovery sling. Ik kan de slaap maar niet vatten en om de tien minuten ga ik kijken of de vis ok is. Zelf zit ik vol adrenaline, mijn eerste veertiger op een nieuw water zalig!

Grote schub een van de geweldige karpers van het kanaal

Paar dagen later ben ik terug. Uiteraard voerde ik wel door. Gesterkt door het vertrouwen dat er karper zwemt op de stek. De temperaturen zijn stillaan ook beter geworden. Al vrij snel weet ik een kleinere schubkarper te vangen. Deze kanaalkarper is misschien niet zo groot maar geeft mij als visser wel heel veel voldoening. Tijdens het eten zie ik ineens links van mij een grote schubkarper boven komen. Het imposante dier laat zonder schaamte haar hele lichaam zien! Ik zeg nog tegen mezelf, laat die maar even mijn boilie opeten. Nog geen vijf minuten later komt mijn linkse hengel tot leven! Deze keer schreeuwt de beetmelder het uit! Ik maak snel contact met de vis en voel opnieuw dat het om een betere vis gaat. Na een korte, maar stevige dril zie ik voor de eerste keer de vis bovenkomen. Klaarblijkelijk is het de schub van daarnet welke nu aan mijn Claw haak hangt! Zonder problemen kan ik de vis landen.

De lange schub wordt gewogen en op de foto gezet. Een paar dagen later zit ik met een torenhoog vertrouwen terug op het kanaal. Reeds vroeg in de avond kan ik terug twee kleinere schubjes landen en met goed gevoel kruip ik even later het bed in. Om 3h krijg ik een traag oplopende aanbeet. Eenmaal contact gemaakt met de vis voelde het alsof er een zak cement aanzat. Ik krijg de vis niet vrij van de bodem en voel af en toe de voorslag tegen wat obstakels aan schuren. Met knikkende knieën dril ik de kanaalkarper, want deze wil ik niet verliezen. Even laat de vis zich zien om direct weer de diepte in te gaan. Maar ik wist genoeg dit is een hele grote kanaalkarper!

Een geweldige schub wist veilig mijn landingsnet te vinden
Een geweldige schub wist veilig mijn landingsnet te vinden

New pb of toch niet?

Een bak van een spiegel had ik er aan, zonder twijfel groter dan mijn vorige 40 plusser. Hopelijk houdt de kleine claw haak het. Maar nee, als die zitten dan zit deze ook echt goed en na een vermoeiende dril kan ik mijn net onder de spiegel schuiven. Een luide kreet kreet gaat de wereld in, YES YES !!! Geen nieuw pb, maar eentje die dicht in de buurt komt en mijn tweede veertiger op het kanaal. Het lukt wederom niet om de slaap te vatten. Het prachtige schubben patroon van de grote spiegel blijven in mijn hoofd hangen. Blijkbaar ben ik na verloop van tijd toch in slaap gevallen. Want om half zeven schiet ik wakker van het geluid uit mijn sounderbox. Snel en nog half slapend begeef ik mij naar de hengel.

Een luide kreet gaat de wereld in, YES YES !!!
Een luide kreet gaat de wereld in, YES YES !!!

Met het zonnetje die langzaam wakker wordt sta ik opnieuw met een kromme hengel, mooier kan het niet worden! Ik weet dit soort momenten maken mijn dag en bevestigen waarom ik karpervisser ben. Een mooie spiegel van 12kg is het slachtoffer van de Claw haak. Na het onthaken en de nodige foto’s mag deze vis weer terug in zijn element.

wide gape of klauw haak is veel gebruikt voor het obstakelvissen op karper
Circle of klauwhaken hebben een zeer goede houvast tijdens de dril en kunnen prima ingezet worden met zowel bodem, wafter en pop up presentaties!
Mocht je nu last hebben van een steenachtige bodem dan is de Circle karperhaak in de black edition uitvoering echt een aanrader. Deze haak heeft een extra uitgeharde haakpunt en zal mede hierdoor heel lang scherp blijven.
Mocht je nu last hebben van een steenachtige bodem dan is de Circle karperhaak in de black edition uitvoering echt een aanrader. Deze haak heeft een extra uitgeharde haakpunt en zal mede hierdoor heel lang scherp blijven.

KLIK hier voor meer info over deze haak.

Lijnbreuk

Een paar dagen later ben ik terug van de partij. Helaas blijft het de hele avond stil, maar ik heb een torenhoog vertrouwen op een goed afloop. Om middernacht zoek ik mijn bedchair op en geniet nog even van de vissen die zich laten zien aan het oppervlak. Om vier uur word ik gewekt door een enkele piep op mijn linker hengel. Ik begeef mij naar de hengel om te zien wat er gaande is. De hengel ligt stil tot ik plots de hengeltop licht zie buigen. Wanneer ik contact maak blijkt het weer om een groter exemplaar te gaan. Een mooie, donkerbruine spiegel! Na de foto’s en het wegen mag de vis even later terug het ruime sop weer in. Nog even aan het nagenieten en ballend dat ik straks moet werken krijg ik opnieuw een aanbeet op dezelfde hengel! Snel begeef ik mij naar de hengel en voel dat het weer een van de betere karpers van het kanaal kan zijn!

Ook deze vis blijft dicht tegen de bodem aanzwemmen en herhaaldelijk voel ik de lijn lang het talud schuren. Dan opeens is de strijd over en is de lijn doormidden. Veel tijd om te treuren heb ik niet, want ik moet me klaar maken voor mijn werk. Dit voorval laat me niet los, temeer omdat de Invisible Mono een ongekende schuurbestendigheid heeft. Tijdens het harken kom ik er achter dat er een sterk met driehoeksmosselen begroeide fiets en nog wat ander ijzerwerk op de stek ligt. Tja, daar is ook niet veel tegen bestand.

karpers van het kanaal vang je niet maar zo
Tegen driehoeksmosselen is niet veel bestand.

Geluk bij een ongeluk

Soms moet het gewoon zo zijn en komen de beste producten precies op het juiste moment. Zo ook de nieuwe Snag Leader. Ernesto had me deze opgestuurd om eens grondig te testen. De eigenschappen zijn veel belovend; zinkend, zeer schuurbestendig, soepel en voorzien van drie verschillende, doorzichtige Kryptec camouflage kleuren. Omdat ik graag met leadcore vis was ik in aanvang een beetje sceptisch. Maar al heel snel kwam ik tot de conclusie dat de nieuwe sample leader veel subtieler op de bodem ligt.

De schuurbestendigheid is vele malen hoger en door de unieke kleuren nauwelijks waar te nemen. Ondanks dat de nieuwe snag leader meerdere malen over het met mosselen begroeide talud schuurde verspeelde ik geen enkele vis meer! Het mooie is dat de snag leader ook wanneer deze behoorlijk gehavend is vrij weinig aan trekkracht inboet iets wat alle andere leadermateriaal wel doen.

Sterk, schuurbestendig, zinkend en voorzien van drie verschillende, doorzichtige camouflage kleuren. KLIK op de foto voor meer informatie
Sterk, schuurbestendig, zinkend en voorzien van drie verschillende, doorzichtige camouflage kleuren. KLIK op de foto voor meer informatie

Betrouwbare rigs ben je nodig anders maak je geen kans op de grote karpers van het kanaal

Al mijn soepele rigs worden gemaakt met een Claw maatje zes of met de Circle karperhaak in combinatie met het zeer betrouwbare soft coated hooklink materiaal in 35 lb. Ondanks dat dit onderlijnmateriaal goed afzinkt, schuif ik er nog twee tungsten hooklink weights op. Hierdoor zal de haak nog sneller naar de onderlip draaien en weet ik zeker dat mijn onderlijn strak tegen de bodem ligt. Ik laat de coating doorlopen en strip enkel de hair.

Een andere veel gebruikte kanaal rig maak ik met behulp van het CW Fluoro hooklink materiaal. De hair is gemaakt van 20lb soft hooklink materiaal welke ik met een rig ringetje bevestig aan de haak. Deze twee rig’s zijn mede verantwoordelijk voor al mijn vangsten en eerlijk is eerlijk de eerste losser moet ik nog krijgen! Wil jij weten hoe ik deze rig maak klik dan op de foto of hier

kanaalkarpers vangen doe je met goede schuurbestendige lijnen!
Betrouwbaarheid, daar gaat het om bij het vissen op kanaalkarpers! Immers je wilt niet na lang wachten de vis van je leven verspelen

Geef niet te snel op wanneer je een van de karpers van het kanaal wilt vangen!

Ik heb wel geleerd dat je niet te snel moet opgeven! Zeker wanneer je een water kent waar je graag eens wilt vissen, maar waar je eigenlijk eerst een behoorlijke drempel over moet. Dit zijn nu net de wateren waar je jouw karperdromen kunt waarmaken! Wanneer je vertrouwen hebt in de materialen die je gebruikt en voldoende tijd hebt om er voor te gaan, ga er dan voor! Ik heb zelf ook behoorlijk aangehikt om naar het kanaal te gaan maar uiteindelijk was de beloning daar. Natuurlijk is het soms niet makkelijk en moet je zeker in aanvang veel lesgeld betalen. Maar geloof mij wanneer het succes komt in de vorm van een van de grote karpers van het kanaal dan ben je alles vergeten.

Check eens ons You tube kanaal en maak je gratis lid!