Zigvissen op karper met de perfecte zig rig en spodmix, inclusief een aantal goede tips!
Over zigvissen op karper en een gastvrij onthaal op een typisch circuitwater!
Soms krijg je spontaan zin om te karpervissen op een water waar je al jaren niet meer bent geweest. Dit ‘herbelevingsgevoel’ wat een water soms kan oproepen, bekroop mij op één van die mooie zonnige lentedagen. Mijn gedachten dwaalden af toen ik achter in de tuin zat en genoot van de melodieuze zang die een tuinfluiter iets verder op in de beukenhaag ten gehore gaf. Het zeker alweer een jaar of vijf geleden dat ik op dit water met veel plezier had gevist.
Toentertijd stond het water al jaren onder een stevige hengeldruk en moest ik een tandje bij zetten om daadwerkelijk succesvol te zijn. Langzaam ebben mijn gedachten weg. In mijn onderbewustzijn hoor ik nog de enigszins betoverende zang van de tuinfluiter na klinken. Ik sta ondertussen in de huiskamer met de telefoon in mijn hand. Ik draai het nummer van een vriend die op nog geen twee minuten afstand van het water woont. Hij weet als geen ander hoe de stand van zaken is op dit druk beviste water.
Zigvissen op karper met de perfecte zig rig en spodmix, inclusief een aantal goede tips!
Zigvissen op karper in een dressuurwater
Zoeken lokaliseren van de karpers.
Zigvissen op karper in de mist
Zig rig presentatie hoe ziet die eruit?
Last van lossers tijdens het zigvissen op karper?
Adjustable zig rig is super handig.
Hoe maak je een wolkend zig voer?
Zigvissen op karper in een dressuurwater
Mijn vriend weet me te vertellen dat er de laatste tijd erg slecht is gevangen. Silent detail is; dat er op dit moment maar drie ander vissers aan het water zitten en dat er daarom nog wel een aantal plekken vrij zijn. Na overleg met moeders de vrouw zit ik niet heel veel later met een grote glimlach achter het stuur. Uiteraard liggen mijn visspullen achter in de auto. Na ongeveer drie kwartier rijden ben ik ter plaatse. Hoewel het al laat is kan ik zonder problemen mijn spullen nog net voor het donker opzetten. Vannacht ga ik niet vissen, ik wil eerst even de sfeer proeven. Tijdens het eten van mijn welverdiende middernachtsoep tuur ik over het water om zo enig karperleven in mij op te nemen.
Dan zie ik de eerste vis in het maanlicht dat ondersteuning vindt in de enigszins flauwe schijnsels van de her en der verspreid staande lantaarns omhoog komen. De vis komt alleen met zijn hoofd boven en ik herken dit gedrag in één oogopslag. Het is een gedrag dat ik ‘dolfijnen’ noem. Dit dolfijnen is een typisch springgedrag van vissen die zich verplaatsen in de hogere waterlagen. Vissen die zich zo gedragen zijn heel moeilijk vangbaar. Toch blijf ik rustig zitten en al gauw hoor ik nog een vis boven komen. De exacte plek van deze vis kan ik niet thuisbrengen, daarvoor is het al te donker.
Zoeken lokaliseren van de karpers
Ik loop een stuk naar links, op deze manier krijg ik een beter beeld van de zich verplaatsende vissen. Na nog geen tien minuten zie ik duidelijk weer een karper boven komen. Deze vis, die gemakkelijk de vijfentwintig pond haalt komt net als de eerste vis boven op het diepere deel van het water. Ik blijf rustig zitten, maar na een klein uurtje verplaats ik me weer richting mijn onderkomen. Ik heb genoeg gezien, morgen bij het ochtendgloren ga ik mijn hengels klaar maken. Morgenvroeg ga ik zigvissen op karper!
Het lokaliseren van de karpers en zeer zeker het bepalen van de trekroutes geven een goed beeld van hoe en waar je ze het beste kunt vangen. Ik kijk na het poetsen van mijn tanden nog een laatste keer over het water en dan wordt het echt tijd om te gaan slapen. Want morgen is het weer vroeg dag! Naast het zigvissen op karper wil ik proberen om een leuk filmpje te maken. Ik wil daarom mijn hengels op tijd klaar hebben zodat ik tijdens het ochtendgloren aan de slag kan gaan.
Zigvissen op karper in de mist
Het is behoorlijk mistig als ik wakker word en even op mijn klok kijk. Tijd om op te staan! Ik zoek even in mijn tas naar mijn ontbijt, die bestaat uit een heerlijk zelfgemaakt rozijnenbrood met boter en jonge kaas. Ondertussen zet ik de percolator op het vuur en net wanneer deze zijn laatste stoom uitblaast ten teken dat de koffie klaar is komt mijn vismaat om de hoek. “Je bent precies op tijd” :zeg ik tegen hem. Wanneer hij zich ook heeft neergezet, schenk ik de koffie in en genieten we beidde van het zijn aan de waterkant.
Er komen een paar brasems boven niet al te ver uit de kant. Het is nog heel mistig, maar het zal niet zo lang zal meer duren aleer de zonnestalen deze in zich opnemen. Wanneer ik de koffie op heb maak ik mijn hengels klaar. De afgelopen nacht heb ik wel gezien dat de vissen zich vooral boven het diepe water ophielden. Het vissen met normaal bodem-aas zal nu niet de meest succesvolle methode zijn. Ik geef me nu meer kans met het zigvissen! Zorgvuldig knoop ik mijn zig-rigs waarbij ik gebruik maak van de Black Claw, een kleine maar sterke haak met een bledje.
Zig rig presentatie hoe ziet die eruit?
De Black Claw zet ik vast met een naaldknoop waardoor deze mooi in het verlengde komt te staan met de onderlijn. Iets wat bij een haak met oog en een knotles knot nagenoeg onmogelijk is. Wil je een goede inhaking dan moet de haak perfect in het verlengde van de onderlijn komen te staan. Echter het grootste nadeel van een haak met oog vind ik, dat het dunne snoer heel eenvoudig breekt op de knoop. Dit komt omdat de plek waar het oog is samengeknepen erg scherp is. Tijdens het zigvissen komt het er op aan om zo subtiel mogelijk te vissen.
Dit betekent dat ik gebruik maak van een kleine haak en dun onderlijnmateriaal. Als haakaas gebruik ik een twee kleurig foam balletje. Met dit two tone Zig foam creëer ik meer contrast in het water. En spreek ik ook de vissen aan die wat dieper of hoger zwemmen dan mijn haakaas. Het Two tone Zig foam is trouwens voorzien van een speciale buitenlaag. Deze buitenlaag heeft een soft bite en is door ons speciaal ontwikkeld om de zig balls te kunnen soaken.
Last van lossers tijdens het zigvissen op karper?
Lang hoef ik niet te wachten voor mijn eerste aanbeet. Een mooie, langwerpige schubkarper vindt de weg naar mijn schepnet. Wanneer ik de hengel opnieuw inwerp, trekt het nog meer dicht. Ik kan nu door de mist niet goed meer zien hoe mijn montage neerkomt in het water. Blijkbaar is dit geen probleem voor een dikke schubkarper, om toch het haakaas op te nemen. De vis heeft een iets wat gehavende bek, echter de kleine black Claw haak zit goed vast. Ik weet nu dat ik de juiste keus heb gemaakt. Want bij deze tweede vis heb ik mijn onderlijn wat ingekort, dit omdat ik de eerste karper buiten de bek haakte.
Dit ‘vals haken’ duidt er vaak op dat je niet op de juiste diepte zit te zigvissen. Ik moet nu alle zeilen bij zetten, want voor de klok van twaalf weet ik een aantal mooie vissen te vangen. Maar zodra het middag is valt het helemaal stil. Ook komen die dag nagenoeg alle aanwezige vissers langs om even een praatje te maken. Het lijkt hier wel de zoete inval. Ik vind het niet erg, dat hoort er gewoon bij! Zeker wanneer je op een druk circuit water vist. Daarnaast zijn het stuk voor stuk sympathieke gasten die respectvol met elkaar omgaan. Ik weet het wel te waarderen echter veel tijd om te praten heb ik door het drillen niet.
Adjustable zig rig is super handig
Hoewel ik in eerste instantie even moest zoeken naar de juiste waterdiepte, vind ik het geen probleem om te zigvissen met een onderlijn uit één stuk. Een lange onderlijn heeft veel meer rek en kan hierdoor veel beter de krachten van de vis opnemen tijdens de dril. Ik gebruik het zig link materiaal. Dit materiaal heeft hele goede strekkende eigenschappen en voorkomt het in de war gooien. Daarbij is het een drijvende lijn met iets meer rek dan normale nylon. Ideaal voor het zigvissen dus.
Klik op de foto voor meer informatie.
Er zijn natuurlijk bepaalde omstandigheden waarbij de verstelbare zig-rig een betere keus is. Denk maar eens aan een grillige bodem met veel diepteverloop. Met een adustable zig kun je ook bij een grillige bodem exact op de juiste diepte vissen. Bedenkt dat wanneer je onderlijn langer is dan 4 a 4,5 meter je onmogelijk zelf nog de vis kunt scheppen. Ook bij diep water ben je daarom toegewezen op de adjustable zig rig
Met de adjustable zig rig vis je met een kortere onderlijn. Het is in ieder geval raadzaam om bij het vissen met een verstelbare zig-rig gebruik te maken van een iets dikkere onderlijn. Een korte onderlijn heeft minder rek en is minders sterk dan dezelfde lijn in een langere lengte. Persoonlijk vis ik de adjustable zig rig meestal met een 12lb zig link. Dit terwijl je met een onderlijn van bijvoorbeeld 3 a 4 meter uit één stuk, zonder problemen kunt zigvissen met de 9 lb versie.
KLIK op de foto voor meer informatie over onze zig rig configurator
Voorzichtig drillen
Vaak is het zo, dat we de vissen die het aas op half water oppakken vrij nipt voor in de bek haken. Daar komt nog bij dat de kleine haak die we gebruiken voor deze manier van vissen, vaak niet heel veel houvast biedt. Zeker wanneer de vis zo vlak voor het net langs zwemt dan is het heel raadzaam om extra voorzichtig te zijn. Persoonlijk geeft ik niet alleen lijn middels het terug draaien, maar beweeg ik de hengel ook mee.
Ik bedoel er mee te zeggen dat ik mijn hengel niet vastzet in mijn lies. Het is beter om de hengel los in de hand te houden. Op deze manier kan ik veel eenvoudiger meegeven tijdens de dril. Ik hou daarbij de hengel in een 90 graden positie t.o.v. de hoofdlijn. Op deze manier benut ik de buiging volledig in mijn voordeel en voorkom ik dat er te veel spanning op de onderlijn komt te staan. Eerlijk is eerlijk door op bovenstaande manier te drillen verspeel ik maar heel weinig vissen tijdens het zigvissen.
Zigvoer zelf maken?
Tijdens deze sessie ben ik in eerste instantie niet begonnen met voeren. Dit spodden over de zigs werkt op het ene water heel goed en op het andere water weer totaal niet. Vooral wanneer de vissen niet gewend zijn aan dit ‘plonsen’ in het wateroppervlak is het raadzaam om eerst eens te kijken wat er gebeurt zonder dat je voert. Blijven de aanbeten uit, dan voer ik een drie a viertal spods over het haakaas. Vaak is het zo, wanneer je op een goed bezet water aan de gang bent dat de eerste aanbeten zich vrij snel aandienen.
Het kan zelfs zo zijn dat de vissen al tijdens het spodden aanbijten en dat zie ik als een goed voorteken. Want dan kun je de vissen als het ware beïnvloeden middels het voeren. Met andere woorden deze vissen kun je door frequent te spodden in een soort van feeding frenzy krijgen! Dit is wel het beste wat je, jezelf als visser kunt wensen.
Hoe maak je een wolkend zig voer?
Het voer dat ik aanmaak bestaat uit een basis van melkpoeders. Als eerste maak ik de vloeistof aan. Ik neem gewoon water met daaraan toegevoegd een blikje gecondenseerde melk. Gecondenseerde melk geeft een hele zoete, volle roomsmaak aan de mix. Deze smaak weten de vissen zeer te waarderen. Daarna meng ik de verschillende droge melkpoeders door het op smaak gebrachte water. Roer dit rustig door totdat er een vrij dunne, erwtensoepachtige substantie ontstaat.
Om er nu voor te zorgen dat de vissen in mijn voermix ook af en toe wat te eten vinden voeg ik er hennep en/of pellets aan toe. De hennep laat ik na het weken en koken wat uitdrogen op een handdoek. Hierdoor zal een gedeelte van de korrels gaan drijven en zo voor een goed werkend semi-oppervlakte voer zorgen.
Als laatste voeg ik graag kattenbrokken/gammarus aan mijn mix toe. Deze laat ik gedeeltelijk weken in de mix, maar ook tijdens het spodden voeg ik geregeld nieuwe droge bestanddelen toe. Op deze manier kun je heel eenvoudig het up and down effect van verschillende voedseldeeltjes in de hogere waterlagen creëren. Om er nu zeker van te zijn dat het voer ook blijft hangen in de door mij verkozen waterdiepte test ik het even in de oeverzone. Door meer of minder water toe te voegen kun je eenvoudig het voer zodanig afstellen dat deze precies op de juiste diepte blijft hangen.
Klik hier voor meer info over onze Pulex zigmix
5 tips voor het zigvissen op karper!
1)Beetindicatie
Door de grote lengte van de onderlijn en de hoek die de onderlijn maakt ten opzichte van de hoofdlijn, is de beetregistratie tijdens het zigvissen verre van optimaal. In vrijwel alle gevallen zal een eenmaal gehaakte karper niet veel meer indicatie geven dan een paar piepen. Ik Gebruik daarom lichte wakers die ik een stukje onder de hengel laat hangen, op deze manier krijg ik elke verplaatsing van het lood goed doorgegeven. Daarbij is het verstandig om de beetmelder wat gevoeliger te zetten.
2)Probleemloos werpen
Het werpen met een lange onderlijn is iets wat je even onder knie moet krijgen. Ik maak graag gebruik van een onthakingsmat of een deksel. Hier leg ik mijn aasaanbieding op waardoor deze tijdens de worp geen bodemvuil kan oppakken. Eigenlijk doe ik net alsof ik een normale rig inwerp, de lange onderlijn zal zonder problemen het lood volgen tijdens de worp. Een andere methode die ik persoonlijk erg graag gebruik is de adjustable zig rig. Deze rig gooi je nagenoeg nooit in de war.
3)De kleur maakt vaak het verschil bij het zigvissen op karper
Zigvissen is vooral heel veel proberen! Het is een actieve visserij waarbij je steeds bezig bent om uit te zoeken wat op dat moment het beste werkt. Naast dat het erg belangrijk is om op de juiste diepte te vissen, kan een andere kleur soms een heel groot verschil betekenen. Blijkbaar is de stand van de zon en hoe deze de kleuren op ons haakaas reflecteert van invloed op het aasgedrag van de karpers. Persoonlijk ben ik fan van sterk contrasterende kleuren, zoals zwart, wit, maar ook rood en geel doen het heel goed.
Klik op de afbeelding voor meer informatie
4)Benut de voerstek maximaal
Tijdens het zigvissen zullen er ook voedseldeeltjes op de bodem terecht komen, zoals hennep en zinkende pellets die we in onze zig mix gebruiken. Dit voer zal na verloop van tijd ook zeker de nodige karpers aantrekken. Vergeet daarom nooit zeker niet wanneer het stil valt ook eens een hengeltje met een normale bodemaas aanbieding in te zetten. Je zult verbaast zijn hoe snel dit soms een aanbeet kan opleveren.
5)Foam of pop-up boilies?
Vis je op grote diepte dan is het gebruik van foam boven het gebruik van pop-ups zeker aan te raden. Zig foam heeft nu eenmaal een veel beter drijfvermogen dan een pop-up. Immers een lange onderlijn van bijvoorbeeld vier meter inclusief haak weeg wel wat. Met andere woorden het haakaas moet voldoende drijfvermogen bezitten om dit te kunnen dragen. Anders vis je niet op de diepte welke je voor ogen hebt. Toch kunnen pop-ups een heel goed haakaas zijn, vooral wanneer je ‘zigt’ in de onderste waterlagen. Hier kan attractie in de vorm van smaak en reukstof soms net even dat beetje extra overredingskracht geven!
Klik op de afbeelding voor meer informatie over het Pulex zig liquid.
Tot slot
Aan het einde van deze sessie kan ik weer zes mooie karpers bijschrijven in mijn logboek! Is zig vissen nu erg moeilijk? Ik vind van niet, iedereen kan hiermee aan de slag! De techniek is vrij eenvoudig onder de knie te krijgen! Het is echter wel van groot belang dat je de juiste materialen gebruikt. Zigvissen is een hele actieve en subtiele manier van vissen, waarbij de kleine details het verschil zullen maken in het wel of niet succesvol zijn. Het vinden van de vissen is één, maar het vissen op de juiste waterdiepte is weer net zo belangrijk. Het gaat er om dat je, jezelf het zigvissen eigen maakt en leert van jouw fouten. Ik hoop echter dat je middels dit artikel weer een stap in de goede richting kunt zetten.
Check eens ons You tube kanaal en maak je gratis lid!