Karpervissen met wormen het ultieme winteraas!

Karpervissen met wormen hoe doe je dat?

Karpervissen met wormen is misschien wel de beste manier om instant een karper te vangen! Veel vissers staan er niet bij stil, dat karpers van nature best veel wormen eten. Zeker na een regenbui gaan wormen naar het aardoppervlak en komen zo veelvuldig in het water terecht. Echter je zult je afvragen waarom zijn karpers gek op wormen? En hoe maak je nu een worm aan de haak? In dit artikel gaan we dieper in op het karpervissen met wormen!

Karpervissen met wormen hoe doe je dat?

Waar is een karper gek op?

Hoe karpervissen met wormen?

Hoe doe je een worm aan de haak?

Hoe maak je een worm aan de hair?

Welke manieren van karpervissen met wormen zijn er nog meer?

Karpersvissen met wormen als lokmiddel!

Kun je karpers vangen met maden?

Welke soort wormen voor het karpervissen?

Waar de beste wormen kopen voor het karpervissen?

 

Waar is een karper gek op?

Karpers zijn zonder twijfel gek op allerlei kleine waterdiertjes met een hoog gehalte aan eiwitten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat regenwormen hoog scoren op de lijst van karper lekkernijen. Immers wormen zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten, essentiële aminozuren, vetten maar ook mineralen. Naast de voedingswaarde is ook het zachte lichaam vergelijkbaar met die van een rode muggenlarve. De overeenkomsten zijn dusdanig groot dat een worm kan worden gezien als een XXL rode muggenlarve.

Karpervissen met wormen karpers houden van wormen
Karpers houden van wormen en ze zijn prima te combineren met onze Squid hybride hookbaits!

Wil je de geweldige attractie van een worm eens zelf testen? Maak dan een penhengel klaar met een worm als aas. Ga vervolgens op zoek naar een azende karper. Zodra je aasbellen in het oppervlak ziet leg je behoedzaam de worm in het verlengde waarnaar de bubbels zich verplaatsen. Zeker weten dat een karper deze niet laat liggen! Karpers zijn namelijk gek op wormen!

Wormen staan op het menu van de karper en zijn deel van hun natuurlijkvoedsel. Echter wat veel mensen niet weten is dat wormen sterke eetlustopwekkende aminozuren bevatten. Echter er is meer! Wormen bewegen en deze bewegingsattractie heeft een enorme overtuigingskracht op de karper. Een karper wordt zo op meerder manieren geprikkeld om het haakaas op te pakken. Daarbij is er geen dressuur op dit aas! En dat is natuurlijk helemaal een groot pluspunt!

Hoe zet je een visworm aan de haak
Karpervissen met wormen doe je het beste door ze middels een zig haak op het haakaas te bevestigen.

Hoe karpervissen met wormen?

De grote vraag is natuurlijk hoe karpervissen met wormen? Het vissen met wormen kan op verschillende manieren. Allereerst kun je ze gewoon aan de haak prikken. Wel geef ik de voorkeur om de haakpunt door de worm heen te prikken. Doordat de punt vrij is zul je aanzienlijk meer karpers vangen dit omdat de haak zich veel beter kan zetten. Het vissen met enkel een worm aan de haak kun je het beste doen middels het penvissen op karper.

Lees ook het artikel: Penvissen op karper

Naast het penvissen op karper met de worm kun je ook prima wormen gebruiken voor het statisch karpervissen. Ik zie geregeld dat karpervissers enkel een stukje foam als ondersteuning van hun wormen presentatie inzetten. Echter ik persoonlijk maak het liefste gebruik van een wafter, of een pop up. Het grote voordeel van een wafter is dat mocht de worm van het haakaas gesnoept worden je altijd nog iets eetbaars aan de hair hebt hangen. Hierdoor boet je nooit aan vangkracht in en blijft de karper-rig zijn vangkracht behouden!

Met een hybride hookbait voorkom je dat je met een lege hair vist
Met een hybride hookbait voorkom je dat je met een lege hair vist

Hoe doe je een worm aan de haak?

Dit is een beetje persoonlijk. Mijn voorkeur gaat uit naar 1 enkele worm aan de haak. Het is niet dat een karper een bol met wormen niet naar binnen kan zuigen. Nee het is meer dat een karper in de natuur nooit een dergelijk klomp wormen tegenkomt. Vandaar dat mijn voorkeur uitgaat naar een enkele worm. De enige uitzondering kan zijn wanneer er veel witvis, of baars aanwezig is. Want dan kun je met een aantal wormen als haakaas voorkomen dat een al te hebberige snoepert zichzelf haakt.

Wil je een worm presenteren op een boterzachte bodem dan kun je deze prima laten zweven door middels een naald lucht in de worm te spuiten!

Maar hoe doe je nu een worm aan de haak? Ik rijg de worm met de kop eerst op de haak. Zorg dat je tenminste 1 a 1,5 cm van de worm op de haak hebt geregen, alvorens je de haakpunt weer naar buiten steekt. Hierdoor heb je een groot stuk wormenlichaam op de haak, waardoor de worm goed op de haak blijft zitten. Daarnaast is de haaksteel mooi bedekt en is er weinig ijzer in het zicht. En als laatste daar de haakpunt vrij is zul je vrijwel geen losschieters meer hebben! Dit is de ideale manier wanneer je met een pen en wormen als aas op karper vist.

De black claw zighaak is ideaal voor het karpervissen met wormen
De black claw zighaak is ideaal voor het karpervissen met wormen

Hoe maak je een worm aan de hair?

Het bevestigen van wormen aan een hair is ook vrij eenvoudig. Je kunt dit op verschillende manier doen. De eerste manier is door de wormen te combineren met een hybride wafter, of pop-up. Voor deze manier kun je het beste gebruik maken van een vishaak met bled. De ideale haak hiervoor is de black Claw haak.

Ik gebruik voor het vissen met wormen een combi rig en een 15mm hybride wafter als haakaas. Wanneer de hybride hookbait op de hair zit rijg ik een worm op de black Claw haak. Daar deze haak een mooie ruime bocht heeft met veel draagvlak zal de worm zeer goed blijven zitten. Het is daarom dat ik geen dundradige witvishaken gebruik.

Middels een zig haak met bled bevestig je eenvoudig de worm op het haakaas
Middels een zig haak met bled bevestig je eenvoudig de worm op het haakaas

Wanneer de worm op de zig haak zit druk je de zig haak in het pop up gedeelte van de hybride wafter. Omdat deze haak voorzien is van een bled kun je heel eenvoudig de haak in haakaas drukken. Zorg ervoor dat er een beetje ruimte blijft tussen de haakbocht en het haakaas. Op deze manier behoudt de worm zijn bewegelijkheid en boet je niets in aan attractie. Bedenkt dat iedere keer dat je de worm doorsteekt er in het water extra veel attractieve amino’s vrij komen! Je kunt dit zelfs vergroten door een stukje van de worm af te knippen.

Wat moet je nog meer weten?

Wormen zijn een heel zacht aas en je zult daarom geregeld je montage moeten controleren. Immers witvis snoept al snel een worm van de rig. Het ligt een beetje aan het water hoe snel dit gaat maar even om de 2 uur checken is zeker aan te raden. Omdat wormen zo zacht zijn hoef je niet bang te zijn dat je de zig haak verliest. In al die jaren dat ik deze montage inzet is mij dat nog nooit gebeurd. Daarbij mocht het zo zijn dat je onderlijn is geknapt dan nog is er niets aan de hand. Tijdens het filteren en het fijn kauwen van het aas middels de keeltanden zal de karper gelijk het stukje metaal als oneetbaar herkennen en weer uitspugen. Karpers zijn hier echt ware meesters in, immers dit is hun manier van eten verwerken. Let wel de keeltanden zitten ver achter in de bek. Hierdoor zal enkel het vrij liggende voer daar terecht komen, een normale rig komt niet zo diep want anders zou deze zeker worden afgekeurd.

Maar goed stel we hebben een karper zonder keeltanden en de haak zou in het darmsysteem komen dan is er nog steeds niets aan de hand. (Let wel een karper heeft geen maag enkel een kort darmkanaal) Wat veel vissers niet weten is dat het voedsel tijdens het eten wordt voorzien van een speciale slijmlaag. Hierdoor worden kleine deeltje aan elkaar gebonden en als het ware ingekapseld. Dit is ook de reden waarom kleine stukjes driehoeksmosselen die echt zo scherp zijn als een scheermes niet de hele darmwand opentrekken. Daarbij is de darmomgeving dermate zuur dat metaal vergaat en een haak het niet eens zou redden tot de anus. Enfin je hoeft dus niet bang te zijn dat een afgeknapte montage schade gaat aanrichten bij een karper om de hierboven genoemde redenen.

Welke manieren van karpervissen met wormen zijn er nog meer?

Je kunt een worm ook rechtstreeks op de hair vissen. Ik doe dat door eerst een stukje 8mm zig foam op de hair te schuiven. Deze borg ik op de knoop van de lus van de hair. Vervolgens rijg ik met een boilie naald de worm op de hair. Daarna gebruik ik een tweede stukje foam als afsluiter. In dit stukje foam kun je ook mooi de boilie stop in trekken. Doordat ik 2 stukjes foam gebruik voorkom je dat de worm opschuift naar de haak en zo de inhaking maskeert.

Karpersvissen met wormen als lokmiddel!

Nu we het toch over eetlustopwekkende aminozuren hebben is het voeren met wormen echt iets wat een feeding frenzy kan uitlokken. Het beste is wel om de wormen doormidden te knippen. Uiteraard komen er dan zoals eerder gezegd extra veel attractieve aminozuren vrij. Daarbij voorkom je ook dat de pieren in de bodem verdwijnen. En blijven ze als het ware op de sediment laag kronkelen!

Het is verstandig om te karpervissen met wormen middels een lokvoer welk is gemaakt van onze zig mix met karper pellets
Het is verstandig om te karpervissen met wormen middels een lokvoer welk is gemaakt van onze zig mix met karper pellets

Wat ik persoonlijk graag doe is de viswormen mengen met wat Pulex zigvoer. Dit wolkend zig voer geeft een verticale voerkolom. Het up and down effect van allerlei voedseldeeltjes zorgt voor een geweldige attractie in het water. Hierdoor trek je ook de karpers in de hogere waterlagen naar de bodem. Meng je er dan ook nog geknipte wormen doorheen dan hoef ik denk ik niet uit te leggen dat je behoorlijk attractief bezig bent!

Kun je karpers vangen met maden?

Karpers kun je zeker vangen met maden. Echter eerlijk gezegd vind ik maden een stuk minder selectief dan wormen. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat zodra de maden op de stek worden gelost er grote scholen met witvis onder de voerboot zichtbaar zijn. Op veel wateren kun je er dan vanuit gaan dat geen enkele made de bodem bereikt. Voor het zigvissen ideaal maar niet wanneer je presentatie op de bodem ligt. En daarom zet ik voor het statisch vissen veel liever wormen in. Want viswormen zijn aanzienlijk groter en zullen door de meeste witvissen niet zomaar verorbert kunnen worden.

Een ander groot voordeel vind ik dat je wormen veel eenvoudiger kunt bevestigen. Immers voor maden heb je een hele kleine dundradige witvishaak nodig. Want het rijgen van maden op een draad vind ik persoonlijk veel te omslachtig. Dit in tegenstelling tot wormen die niet bij het minste of geringste leeglopen. Wormen zijn daarnaast een stuk selectiever en veel beter geschikt voor het karpervissen.

In Nederland kun je ongeveer 20 verschillende soorten wormen vinden. Deze worden op ingedeelt naar waar ze zich in de bodem ophouden
In Nederland kun je ongeveer 20 verschillende soorten wormen vinden. Deze worden op ingedeelt naar waar ze zich in de bodem ophouden

Welke soort wormen voor het karpervissen?

Wat veel mensen niet weten is dat er ruim 20 verschillende soorten wormen in Nederland zijn. Echter voor het vissen zijn de Eisenia Hortensis en de Eisenia Fetidia de belangrijkste soorten. Wormen worden ingedeeld naar de bodemlaag waarin ze zich veelal bevinden. Je hebt zogenaamde strooiselkruipers die ook wel compostwormen worden genoemd. Deze wormen bevinden zich in de toplaag van de aardbodem. Veelal zijn dit de zogenaamde viswormen. Ze kenmerken zich door hun levendig karakter en gele strepen op het lichaam.

Naast de strooiselkruipers heb je ook grondeters. Deze groep wormen maken veelal horizontale gangen en leven wat dieper in de grond. Je kunt ze heel eenvoudig herkennen door hun bleke uiterlijk. Je vindt ze geregeld wanneer je een stoeptegel omkeert, of wanneer je wat dieper in de grond aan het spitten bent. Ze zijn voor het vissen niet heel interessant. Dit komt omdat ze vrijwel niet bewegen en een bijna levenloos uitstraling hebben. Grondeters voeren dus geen verleidelijke dans op zoals de compostwormen.

Op de foto zie je een duidelijk verschil tussen de mestpier en een dauwworm
Op de foto zie je een duidelijk verschil tussen de mestpier en een dauwworm

Als laatste groep heb je de pendelaars, of dauwwormen. Deze wormen kunnen op grote bodemdiepte leven en komen in de nachtelijke uren naar het oppervlak. Ze maken veelal verticale gangen. De dauwworm is een hele grote worm en kan zeker 4 a 5 keer groter worden dan een mestworm. Door zijn grootte kan een dauwworm heel interessant zijn voor het karpervissen. Immers een kleine baars zal deze worm veel sneller links laten liggen. Hierdoor kun je met een dauwpier heel gericht op karper vissen.

Waar de beste wormen kopen voor het karpervissen?

Ik ben zelf heel goed te spreken over de viswormen van Wasse Wormenkwekerij uit Beilen. De middelgrote viswormen met een formaat van 0,7 a 1,3 gram zijn prima voor het karpervissen. Ideaal vind ik dat deze wormen worden geleverd inclusief kweekgrond en een zakje voer. Hierdoor kun je de wormen (mits ze koel worden bewaard) bijna een maand goed houden.

Karpervissen met wormen dit is de ideale rig om in te zetten!
Zeer snel prikkend en super attractief ideaal om lastige karpers alsnog te vangen

Naast de compostwormen kun je er ook dauwwormen kopen. Deze vind ik vooral interessant op de momenten wanneer je enkel een worm als haakaas wilt gebruiken. Ook zijn dauwpieren een betere keus wanneer je veel wat grotere witvissen rondzwemmen. Voor de mensen die interesse hebben heb ik de linken gelijk maar even in het artikel verwerkt. Belangrijk om te weten is, dat je deze soort wormen niet zo lang kunt bewaren. Hou in je achterhoofd dat ze ongeveer 1 week goed blijven. Het beste is daarom om ze in de koelkast te bewaren en ze elke dag even te luchten.

Veel succes met het karpervissen met wormen! En mocht je nog goede suggesties hebben dan hoor ik het graag! Vang ze, Ernesto