The Reeds, het karper water voor een visvakantie midden in de natuur!

The Reeds, alleen te boeken in 2024!

The Reeds (Etang de Prandlage) is een 6 hectare groot Belgisch betaalwater. Dit karper water is ideaal voor een visvakantie. Naar de herkomst van de naam hoef je niet lang te raden. Dit karper water is namelijk omzoomd door een brede rietkraag. Wat mij persoonlijk erg aanspreekt is dat dit karper water midden in een groot natuurgebied ligt. Er heerst dan ook absolute rust en heel veel natuurschoon. Dus wanneer je niet gesteld bent op allerlei luxe, maar lekker je eigen ding wilt doen in de natuur dan is The Reeds het water voor jou!

Grote karpers zwemmen er wel op The Reeds
Grote karpers zwemmen er zeer zeker wel op The Reeds

Je mag wat natuurbeleving aangaat best wat verwachten. Je bent namelijk omringt door ruim 1100ha aan natuurgebied. Er lopen edelherten, wild zwijnen en zelfs de bever zwemt er rond. Ook de vogelliefhebber kan zijn hart ophalen. Dus neem zeker je verrekijker mee, want dit is misschien wel een van de mooiste natuurgebieden van België! Wel wil ik erbij zeggen dat dit viswater enkel te boeken is in 2024 dus wacht niet te lang zou ik zeggen.

plattegrond van The Reeds
Plattegrond van The Reeds

Bodemverloop en diepte The Reeds

Het bodemverloop op The Reeds is niet heel spannend. Het is eigenlijk een vlakke, ondiepe bak zonder noemenswaardige kuilen of bulten. Vanaf de kant loopt het langzaam af naar 1,2meter waterdiepte en dat is het eigenlijk wel. De bodem bestaat uit klei en is dus vrij zacht van structuur. Wel zit er verschil in de hardheid. Het is daarom raadzaam om even met een stok in de bodem te prikken alvorens je een rig weglegt.

Ik bouw de stek op met zig mix en karper pellets!
Ik bouw de stek op met zig mix en karper pellets! Hiermee geef je de stek veel attractie zonder de karpers te overvoeren.

Wat zeker meehelpt voor goede vangsten is de constante aanvoer van vers bronwater. Het verse water komt binnen via stek 3. Hierdoor krijg je veel zuurstof in het water waardoor je ook in de zomermaanden een stuk eenvoudiger een karper kunt vangen. Stek 1 en 2 liggen op de dam, dit zijn beide twee persoonsstekken. In dit deel van het meer is het ongeveer 1,2 meter diep. Halverwege de dam heb je een water uitlaat. Dit is een betonnen vierkante koker waar het overtollige water uit weg stroomt. Op deze manier wordt de waterstand perfect op hetzelfde niveau gehouden.

The Reeds is een ondiep betaalwater en daardoor prima te bevissen in het vroege voorjaar!
The Reeds is een ondiep betaalwater en daardoor prima te bevissen in het vroege voorjaar! Echter ook in de winter kun je er prima je visje vangen!

Waterplanten en obstakels

Wanneer je op de dam staat is de linker kant van het water voorzien van een brede rietkraag. Uiteraard zwemmen de karpers graag voor deze oeverkant langs. Dus een hengeltje voor de rietkraag is zeker het proberen waard. Voor deze rietkraag staat ongeveer 30 a 40 centimeter water. Hierdoor kun je een karper gezien de ondiepte altijd met de boot eruit halen mocht deze toch het riet in willen zwemmen.

Stek 3 is een hele intieme 1 persoonsstek. Deze stek heeft een steiger waardoor je prima de hele stek kunt bevissen. Aangezien het viswater hier minder breed is kun je heel eenvoudig de rietkraag van de overkant bevissen. Mijns inziens maakt het niet veel uit welke stek je boekt op The Reeds. Want de karpers trekken hier  rond in een grote school. Daarnaast zijn er ook nog diverse kleine groepjes vissen die her en der hun voedsel zoeken. Dit en het karakter van het water maakt dat je op elke stek goed karper kunt vangen!

Het gebruik van een pva stickje op de haak voorkomt dat het haakaas te diep wegzakt in de bodem
Het gebruik van een pva stickje op de haak voorkomt dat het haakaas te diep wegzakt in de bodem. Tevens voorkom je dat bij het afdalen de haak een blad of wier pakt!

Naast riet groeit er ook wat wier op The Reeds. Mijn vissessie was natuurlijk in de winter en dan is het wier veelal afgestorven, maar ik vermoed dat je hier in de zomer wel wat last van kunt hebben. Dus een rubberboot is niet zeker een goed idee om mee te nemen. Gezien de ondiepte kun je met een boot elke karper daadwerkelijk vangen!

Karper bestand op The Reeds

Het karper bestand op The Reeds bestaat uit tenminste 150 originele Belgische karpers. Deze vissen met een gemiddeld gewicht van rond de 13kg bestaat voornamelijk uit schubkarpers. Er zwemmen tenminste 10 vissen van 20 kg! De topvis een donkere schub van rond de 25kg zwaar is zeker een karper die ik nog wel eens in het net wil trekken. Naast dit oude bestand zwemmen er ook 50 speciaal geselecteerde spiegelkarpers. Hierdoor spreek je al gauw over een 200 karpers op 6 hectare water. Deze nieuwe vissen zijn inmiddels rond de 6 a 12 kg in gewicht. Er is dus een hele mooie diversiteit aan beschubbingsvormen en dat maakt het vissen op The Reeds zeer interessant.

The reeds heeft een heel mooi bestand aan oude schubkarpers!
The Reeds heeft een heel mooi bestand aan oude schubkarpers!

Naast deze karpers zwemt er nagenoeg geen witvis. Hierdoor kun je ook met karper pellets voeren. Deze zou ik ook zeker meenemen want de karpers op The Reeds zijn er gek op! Naast karpers zwemmen we wel wat snoeken, baarzen en een enkele zeelt rond. Voor dwergmeerval, of kreeft hoef je niet bang te zijn. Je kunt wat dat aangaat gerust met 15mm boilies vissen!

Welke boilies vangen goed op The Reeds

Naast de pellets met wat zig mix heb ik onze Squid liver boilies gebruikt. De combi van karper pellets met zig mix kun je prima inzetten als grondvoer. Deze combi verzadigd de karpers nauwelijks maar geeft wel een heel duidelijk voedselsignaal af in het water. Om de Squid boilies nog wat extra mee te geven kun je ze een dag op voorhand even soaken met wat activator liquid. Dit is gezien de zachte bodem een goed idee!

De hybride squid boilies zijn veruit favoriet op the reeds
De hybride squid & SE4 boilies zijn veruit favoriet op The Reeds

Als haakaas heb ik de Hybride Squid SE4 boilies gebruikt. Aangezien de vissen in de winter nauwelijks actief zijn is het goed om zo attractief mogelijk te vissen. De witte bovenkant valt goed op waardoor dit aas er veelal als eerste wordt uitgepikt door de karpers. Daarnaast is dit haakaas voorzien van extra eetlustopwekkende stoffen waardoor de instant werking aanzienlijk wordt verhoogd.

De safety lead clip systeem kun je prima inzetten op de zachte kleibodem van The Reeds
De safety lead clip systeem kun je prima inzetten op de zachte kleibodem van The Reeds

Welke karper rigs vangen goed op The Reeds

Het grote voordeel van een hybride hookbait ten opzichte van een normale wafter is dat je de inhaking kunt sturen. Het pop up gedeelte van de boilie zal altijd naar boven komen te staan. Ook bij opname zal het zware Squid deel op de onderlip komen te liggen. Hierdoor wordt de haak gelijk naar de onderlip gedrukt. Gebruik je ook nog een sinker en een line adapter dan komt de haak vrijwel gelijk na opname in de juiste stand te staan!

De inhaking moet niet te diep in de bek gebeuren daarom mag de afstand tussen haakpunt en uiteinde line adaptor niet te groot zijn
De inhaking moet niet te diep in de bek gebeuren daarom mag de afstand tussen haakpunt en uiteinde line adaptor niet te groot zijn. De ideale combi is de line adaptor met onze bow, of longshank haak!

--> Wanneer je zelf niet wilt knopen kun je ook onze kant en klare combi rig inzetten.

Hierdoor kun je vrij eenvoudig de inhaking sturen en zo ook de trage, of voorzichtige karpers haken. De rig die ik gebruik is zo op het oog een vrij eenvoudige combi rig. Voor het knopen van deze karper rig gebruik ik onze soft coated hooklink. Hiervan strip je ongeveer 15 centimeter. Vervolgens knoop je een bow haak in maat 8 middels een knotless knot aan de onderlijn. De knoop werk je af met een line adaptor. Waarbij ik het vertrekpunt van de hair middels een ring ringetje op de haaksteel bevestig.

Gebruik als onderlijnmateriaal 25lb soft coated hooklink
Gebruik als onderlijnmateriaal 25lb soft coated hooklink
de best vande betaalwater karper rig. Strip daarvan 15 centimeter van de coating
Strip daarvan 15 centimeter van de coating. Klik op shop multi tool om je line te strippen
Neem een bow haak in maat 8. Deze haakmaat past perfect bij het gebruik van 15mm boilies als haakaas.
Neem een bow haak in maat 8. Deze haakmaat past perfect bij het gebruik van 15mm boilies als haakaas.
Bevestig nu de bow haak middels een knotless knot
Bevestig nu de bow haak middels een knotless knot
Werk de bow haak af met een line adaptor
Werk de bow haak af met een line adaptor. Zorg ervoor dat er nog 1 cm vrij van coating is net na de line aligner zoals te zien is op de foto.
Knoop middels een platte knoop een kleine 3.1mm rig ring op de steel van de haak
Knoop middels een platte knoop een kleine 3.1mm rig ring op de steel van de haak
Zo zou je montage er uit moeten zien. De hybride Squid boilie raakt net de haakbocht aan
Zo zou je montage er uit moeten zien. Wanneer je de hybride Squid boilie inline houdt met de haaksteel raakt deze net de haakbocht aan.

Waarom een rig ringetje?

Wanneer je het haakaas dicht op de haak wilt vissen dan is het gebruik van een rig ringetje heel belangrijk. Let wel dit kan alleen met een wafter als haakaas, dus geen zinkende boilie gebruiken! Het haakaas raakt nu net de haakbocht, hierdoor kun je de onderlijnlengte inkorten tot 12 a 15 cm in lengte. Waardoor je een stuk scherp kunt vissen!

Een rig ringetje geeft net even wat meer bewegingsvrijheid dan wanneer je een stukje tube gebruikt
Een rig ring geeft net even wat meer bewegingsvrijheid dan wanneer je een stukje tube gebruikt. Dit is essentieel wanneer je het haakaas dicht op de haak wilt vissen.

De line adaptor heeft een duidelijke knik. Deze knik is essentieel bij gebruik van de bow haak, of de longshank. Het voorkomt namelijk dat de haak te diep in de bek gaat draaien en prikken. Daarom is het ook niet verstandig om de haaksteel te verlengen zoals ik wel eens zie bij gebruik van shrink tube. De afstand tussen haakpunt en het uiteinde van het shrink tube bepaalt hoe diep de haak in de bek kan prikken. Vandaar dat het verstandig is om de kant en klare line adaptor te gebruiken. Deze heeft namelijk precies de juiste vorm en lengte om de haak achter de harde liprand te laten prikken.

Een sinker zal ook de karpers prikken die weinig bewegen
Een sinker zal ook de karpers prikken die weinig bewegen. Je kunt door een sinker te plaatsen op 5 a 6cm van de haak een stuk scherper vissen! Klik op sinkers bestellen en rubber koord om de sinkers vast te zetten.

Wat heb je nog meer nodig voor je visvakantie?

Misschien verklap ik nu een geheimpje. Maar The Reeds is enkel te boek in 2024 dus wil je toch een keertje vissen op dit bijzonder water dan heb je nu een unieke kans! Na 2024 zal dit water dicht gaan. Echter wees niet getreurd Pieter is op de achtergrond druk bezig met een ander heel bijzonder karper water. Dit water is echter aanzienlijk groter dan The Reeds. Maar goed ik ga niet te veel verklappen dit is iets voor een andere keer!

Ondanks het slechte weer en de lage temperatuur wist ik elke dag wel wat te vangen!
Ondanks het slechte weer en de lage temperatuur wist ik elke dag wel wat te vangen!

Boeken van je karper visvakantie op The Reeds

Enfin, ik denk dat je nu wel een goed beeld hebt van The Reeds. Uiteraard kun je contact opnemen met Pieter Bosseloo hij is de eigenaar van The Reeds. Om prijzen en informatie op te vragen en om te boek kun je het beste even een mailtje sturen naar: [email protected]  En mocht je nog aanvullende informatie nodig zijn dan kun je bellen naar: 0032(0)476-361272 Alvast heel veel visplezier toegewenst!!