Lead free leader of lead core wat is beter?

Lead free leader het ideale materiaal om een karper loodsysteem te maken

Lead free leader of lead core wat is beter? De juiste keuze voor onze laatste meter kan een groot verschil maken!

De afgelopen twee jaar ben ik druk bezig geweest om de meest ideale Lead Free leader te ontwikkelen voor het karpervissen. Echter waar moet een dergelijke leader aan voldoen en welke specifieke eigenschappen stellen we als karpervisser op prijs? Maar ook waar vangen we de meeste karpers mee, want vooral dit laatste is waar het immers om gaat! Tijdens deze ontwikkelingsperiode ben ik tegen heel veel zaken aangelopen. Ideeën kunnen immers nog zo mooi zijn, maar het moet technisch ook haalbaar zijn. Een moeilijke taak kan ik je zeggen, zeker wat de ontwikkeling van de leaders aangaat. In dit artikel wil ik jullie wat meer achtergrondinformatie geven over mijn zoektocht naar de ideale leader.

Inhoudsopgave:

Lead free leader het ideale materiaal om een karper loodsysteem te maken.

Lead free leader of lead core? Loodvrij moest het zijn.

Kleurvast is een vereiste voor een lead free leader

Camouflage is belangrijk voor een lead free leader

Snel zinkende eigenschappen van deze lead core vervanger

Speciale vlecht techniek, soepel en ultra glad.

Hoe lead free leader materiaal splicen?

Tot slot leaders die je kunt splicen.

Lead free leader of lead core? Loodvrij moest het zijn

Ik wilde absolute geen looddraad gebruiken in onze nieuwe lead free leader. En hoewel het een aantal voordelen heeft, druist het volledig in tegen mijn liefde voor de natuur. Mijn filosofie is dat we zuinig moeten zijn met de natuur. De loden kern is namelijk in geen enkele leadcore leader behandeld. Hierdoor kan het lood op eenvoudige wijze middels oxidatie vrijkomen in het water. Daarbij vind ik persoonlijk een leadcore leader te stug. Deze stugheid voorkomt dat de leader niet perfect de contouren kan volgen van de bodem. Waardoor deze sneller opvalt en waargenomen kan worden door de karper.

Alleen maar nadelen? Nee zeker niet! Omdat de vezel van een leadcore leader niet hoeft te zinken kun je gebruik maken van drijvende vezels. Veel van deze vezels zijn eenvoudig te kleuren. Eerlijk is eerlijk, dit geef je meer mogelijkheden om de leader de perfecte camouflagekleur te geven. Echter dan komt het volgende nadeel om de hoek kijken. Het probleem bij eenvoudig te kleuren vezels is: dat de kleur vaak van korte duur is. Hierdoor verbleekt de leader snel en zal deze alsnog goed zichtbaar zijn op de bodem.

aansluiting van de tail rubber op het lead free leader materiaal is belangrijk

De aansluiting van de leader op de tail rubber is van essentieel belang. Wanneer deze niet goed is zul je de rig eenvoudig in de war gooien. Daarbij is de dikte, gladheid en vorm van dit materiaal dusdanig dat het geen beschadigingen geeft tijdens de dril. Dit in tegenstelling tot de dunne varianten die insnijden in de kieuwdeksel of langs de flank glijden en zo eenvoudig het schubbenkleed beschadigen van de karper.

Kleurvast is een vereiste voor een lead free leader

Immers een leader vervang je lang niet zo vaak als een onderlijn. Daarom wilde ik een leader ontwikkelen die niet na een paar sessies al verbleekte. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Temeer omdat ik naast een kleurvaste ook graag een snel zinkende en schuurbestendige leader wilde hebben. Al snel bleek dat eigenlijk maar één vezel deze unieke eigenschappen zou kunnen combineren. Nu kwam al snel het volgende om de hoek kijken. Deze fluor vezel zinkt al de spreekwoordelijke baksteen. Dus dat is werkelijk perfect. Echter het kleuren van de lijn is in tegenstelling tot de gangbare gevlochten lijnen zeer moeilijk. Sterker nog het bleek dat geen enkele professionele lijnenfabriek deze vezel zelf kon voorzien van een permanente kleur. Daarvoor moest ik naar een gespecialiseerde grondstoffenproducent.

lead free leader is kleurvast en zeer eenvoudig te splicen

De lead free leader komt in drie verschillende camo kleuren. KLIK op de foto voor meer informatie.

Camouflage is belangrijk voor een lead free leader

Een echte camouflage patroon zoals de soft coated onderlijnmateriaal heeft is helaas niet mogelijk. Daarom hebben we gekozen voor een egale kleur die het beste past bij een bepaald type bodem. De gravel versie heeft een zandkleurig uiterlijk en de silt versie heeft een zwarte modderkleur. Voor de weed versie hebben we gekozen om twee kleuren in elkaar te weven. De basiskleur is donkergrijs met een groene vezel voor de nuance. Het is namelijk zo; dat op plekken met veel waterplanten er een grijsachtige sliblaag op de bodem ligt. Vandaar dat deze kleur het beste overeenkomt met de kleur van de bodem. Lead free leader of lead core materiaal is eigenlijk geen goed vergelijk. Lead core zal op alle punten slechter scoren dan het lead free leader materiaal!

Een bijkomend voordeel van deze holle, Lead Free Leader is; dat de vezel water opneemt. Hierdoor wordt de leader nog zwaarder en kleurt hij ook nog beter bij de kleuren van de bodem.

voor extra camouflage van je lead free leader materiaal gebruik je tungsten putty
De lead free leader kun je middels tungsten putty eenvoudig nog wat extra camoufleren. Eventueel druk je het putty op ook nog eens in het bodemvuil voor de ultieme camou!

KLIK op de foto voor meer informatie over het CW tungsten putty, zonder twijfel het beste tungsten putty wat te verkrijgen is op de markt.

Snel zinkende eigenschappen van deze lead core vervanger

Een leader moet natuurlijk een hoog soortelijk gewicht hebben zodat deze snel naar de bodem afzinkt. Ik heb wat dat aangaat ook nog gekeken naar een leader met een verzwaring erin. Dit leek wel op een leadcore leader, maar dan met een niet giftige binnenkern. Al snel bleek dit niet te zijn wat ik voor ogen had. Deze leader was gewoon te stug en niet veel beter dan een leadcore leader. Een leader moet nu eenmaal voldoende soepel zijn! Immers, anders zal deze niet de contouren van de bodem volgen. Nu kun je denken is dat nu zo erg?

Nou, in enkele gevallen valt dat best mee. Echter in helder water zal onze laatste meter uiteraard een stuk beter opvallen. Zeker wanneer de leader op bepaalde punten vrij van de bodem staat. Op deze manier kan een azende karper eenvoudig in contact komen met de leader. Waarbij de kans groot is dat de vis onraad bespeurt. Vooral dit laatste willen we natuurlijk zo veel als mogelijk voorkomen.

Onze nieuwe lead free leader is ongeveer 1.6 keer zwaarder dan fluoro carbon. Hierdoor is de leader zo zwaar dat deze wegzinkt in de bovenste sediment laag.
Onze nieuwe lead free leader is ongeveer 1.6 keer zwaarder dan fluoro carbon. Hierdoor is de leader zo zwaar dat deze wegzinkt in de bovenste sediment laag.

Speciale vlecht techniek, soepel en ultra glad

Om een leader echt soepel te maken moet deze volgens een speciale vlechtmethode geweven worden. De manier van weven (i.c.m. het aantal draden dat worden gebruikt) bepaalt voor een groot deel de soepelheid van de lijn. Onze leader is opgebouwd uit 16 verschillende draden. Hierdoor is de leader soepel en zeer slijtvast. Deze slijtvastheid wordt nog eens verbeterd door de vezels voor te behandelen waardoor ze gladder en duurzamer worden. Daarna wordt het draad gevlochten en verwerkt tot leader.

Carp Whisperer lead free leader is een unieke, high performance leader speciaal ontwikkeld voor het karpervissen. De perfecte oplossing op wateren waar leadcore is verboden.

Deze vlechtmethode is trouwens niet zomaar gekozen. Het grote probleem met dit soort leaders is dat de knopen die je erin legt snel te grof worden. Daarom kun je onze leader probleemloos splicen. Hierdoor krijg je een zeer nette en strakke verbinding die tevens de visveiligheid ten goede komt. immers een zeer glad oppervlak zal de vis tijdens de dril niet beschadigen.

Door te splicen krijg je de allersterkste ‘knoop’ die je in dit materiaal kunt maken. Maw we slaan twee, eigenlijk drie vliegen in één klap! Het knopen van de leader is niet meer nodig. Een verbinding kan je eenvoudig maken met een splicing needle. Let erop dat je tenminste 2,5 cm leader terugtrekt in de kern. Op deze manier heb je een eenvoudige supersterke verbinding.

Hoe lead free leader materiaal splicen?

zo maak splice je lead free leader materiaal

  1. Voer de splicing needle op ongeveer 5 cm van het uiteinde door de lead free leader
  2. Breng de needle op 2,5 cm weer naar buiten
  3. Bevestig nu een wartel
  4. En trek vervolgens het uiteinde door de holle kern van de leader
  5. De verbinding is klaar een uitzonderlijk sterk

Tot slot leaders die je kunt splicen

De ontwikkeling staat net als de techniek niet stil ook niet bij het karpervissen. Het is daarom dat wij van Carp Whisperer met onze viservaring daar handig gebruik van maken. En zeg nu zelf wanneer je als karpervisser het een met het ander kunt combineren dat is toch geweldig. Zo ook onze nieuwe Lead free leader. Met recht een leader die een aantal geweldige eigenschappen weet te combineren tot een geheel. Nu zul je misschien denken er zijn meer firma’s met dergelijke leaders. Het klopt er zijn meer van dit soort spliceable leaders op de markt.

Echter vergis je niet er zit een groot verschil in de daadwerkelijke afzinksnelheid, schuurbestendigheid en de weeftechniek van deze verschillende leaders. Ik durf gerust te zeggen dat wij met onze nieuwe generatie lead free leaders wat dat aangaat een flinke stap in het voren zijn! Deze nieuwe leaders komen op rollen van 10 meter in drie verschillende camouflagekleuren. Wil je meer informatie over de nieuwe loodsystemen die gemaakt zijn uit het CW lead free leader materiaal? KLIK dan op onderstaande foto.

het leader materiaal om je loodsysteem van te maken

Klik hier voor meer informatie over onze kant en klare leaders

Wil je meer weten over hoofdlijnen? Klik dan op: De juiste hoofdlijn voor het karpervissen

Check eens ons You tube kanaal en maak je gratis lid!