Spiegelkarper

De spiegelkarper: de karper die de liefde voor karpervissen reflecteert

De spiegelkarper is een groot favoriet bij de karpervissers. Dit door zijn unieke schubpatronen en het grote gewicht wat deze karpersoort kan bereiken. De spiegelkarper behoort tot de Eigenlijke Karper familie, of met andere woorden de Cyprinidae. Ook is de spiegelkarper een van de eerste mutaties van de gewone karper. Ze beschikken over twee alternatieve genen, maar liggen biologisch nog heel dicht bij elkaar.

Een spiegelkarper van dit formaat is de natte droom van iedere karpervisser
Spiegelkarpers van dit formaat zijn de natte droom van iedere karpervisser

Wat maakt een deze karper soort uniek?

De spiegelkarper is een zoetwatervis die tot de verbeelding spreekt van elke karpervisser. Spiegelkarpers hebben een onregelmatig schubbenpatroon en komen in Europa in veel wateren voor. Het is een vis die gemakkelijk te herkennen is want, geen spiegelkarper is hetzelfde. Dit komt door de verschillende grote en veelal onregelmatig schubben patronen. Dit maakt dat veel spiegelkarpers onder de karpervissers een naam hebben. Zeker wanneer je vangst gegevens wilt overleggen kan het geven van en naam heel handig zijn. Je kunt dan denken aan de half rijen, of het schilderij maar ook big scale of dergelijke namen worden heel vaak gegeven door ons karpervissers!

Daarnaast zijn er verschillende rassen die vallen onder de spiegelkarper variant. De meest bekende rassen zijn de Gallische spiegelkarpers, maar ook de Valkenswaard spiegel of Villedon spiegels zijn heel geliefd. Elk ras heeft zo wel zijn eigen unieke verschijningsvorm. Dit kan zijn een bepaalde beschubbing, maar ook lichaamsbouw en of grootte van de kop in verhouding tot het lichaam. En dat maakt het karpervissen ook zo interessant en leuk. Want je weet nooit wat je gaat vangen!

Spiegelkarpers kunnen echt heel groot worden.
Spiegelkarpers kunnen echt heel groot worden.

De sterkte en grootte van de spiegelkarper

De spiegelkarper is een sterke vis met een groot uithoudingsvermogen. Een spiegelkarper kan tot wel 50 jaar oud worden. Toch zijn dit uitzonderingen. Een spiegelkarper verschilt vooral in groeisnelheid en gewicht ten opzichte van een volledig beschubte karper. De zwaarste spiegelkarper is ruim 51,2 kg en zwemt in Hongarije op Euro aqua. Spiegelkarpers zijn vaak hoog gebouwd en beschikken over een grote buik. En zijn eigenlijk gekweekt om te gebruiken als consumptie vis. In Oostblok landen staat niet een kalkoen op het kerstdiner maar een spiegelkarper. Maar goed voor ons karpervissers is deze vis perfect om mee op de foto te gaan!

De originele heidemij karper was breed en had voornamelijk bij de staartwortel wat schubben
De originele heidemij karper was breed en had voornamelijk bij de staartwortel wat schubben

Is een spiegelkarper nu sterker dan een schubkarper? Dat denk ik persoonlijk niet. Het is wel zo dat en hele zware karper zijn gewicht in de strijd kan gooien. En zo, zeker op diep water, het wat langer vol kan houden aan de hengel. Echter ik denk wanneer het aankomt op de sterkte van de karper dat een schubkarper met een deel wildbloed het aller sterkste is! Een grote massieve spiegelkarper is vooral loom en traag aan de hengel. Hierdoor kun je tijdens de dril al vaak een beeld vormen van wat er aan de ander kant van de karperlijn hangt!

Een originele heidemij spiegelkarper is nu een karper soort die al lang geruime tijd is uitgestorven
Een originele Heidemij vis, nu een karper soort die al lang niet meer bestaat.

Wil je meer weten over de verschillende karpers die er zijn, klik dan eens op het artikel: Karper soorten welke zijn er allemaal?

Wat eet de spiegelkarper?

De spiegelkarper is een omnivoor, net als de normale karper. De spiegelkarper verschilt amper van de normale karper wanneer het om hun voedsel voorkeuren gaat. Larven, insecten, wormen en schelpdieren zijn maar een paar van de lekkernijen die in het dieet van de spiegelkarper te vinden zijn. Slakken zijn een delicatesse voor spiegelkarpers. Ze eten deze volledig op en vermalen de schelp volledig. Deze wordt vervolgens via de kieuwdeksels of ontlasting naar buiten gebracht. Van nature zijn het bodemeters, maar het karperaas van Carp Whisperer zijn ze ook helemaal gek van! Hiernaast eten ze soms ook waterplanten, algen en zaden. De spiegelkarper maakt vooral van hun reukvermogen gebruik wanneer ze op zoek naar voedsel zijn.

Het vangen van een spiegelkarper is niet anders dan bijvoorbeeld een schubkarper. Wel is het zo dat een spiegelkarper wat verder is doorgekweekt. Hierdoor heeft deze karpersoort een wat bredere acceptatie van verschillende soorten voedsel. Dit betekent dat ook op het vlak van biotoop vreemd voedsel een spiegelkarper dit aas sneller zal opnemen en accepteren. Hierdoor kun je ze vaak eenvoudiger vangen op boilies die weinig tot geen dierlijke ingrediënten bevatten. Denk dan aan zoete koolhydraatrijke boilies op basis van granen. Vis je daarentegen met boilies die voor een groot deel vismeel bevatten dan zul je zien dat je veel makkelijker verwilderde schubs gaat vangen!

Goede boilies onderscheiden zich zodra een karper ervan heeft geproeft!
De drie pijlers die als fundering dienen voor mijn aasgedachte vind je terug in al onze boilies. KLIK op de foto voor meer info over onze SE4 boilies

Ben je goed voorbereid om een spiegelkarper te vangen?

Voor het vangen van een spiegelkarper is aaskeuze belangrijk! Ondanks dat een mooi beschubte karper een breed voedselspectrum heeft eten ze niet alles. Goede boilies maken zeker een verschil! Goedkoop is wat dat aangaat veelal duurkoop. Zeker op wateren waar veel wordt gevist zie je dat de keuze in het aangeboden aas de karper zeer kieskeurig maakt. Vandaar raad ik aan om niet te besparen op je karperaas. Immers wanneer een karper het niet in de mond neemt kun je hem nooit vangen.

Gelukkig is een karper niet moeilijk te haken! Je kunt vaak met simpele karper rigs met succes vissen. Voor bodemaas raad ik aan om een combi rig te gebruiken. En voor wafters is de bow rig ideaal! Daarnaast zijn opvallende pop ups rig heel goed om nieuwsgierige, opportunistische karpers te vangen. Dit betekent dat vooral spiegelkarpers houden van felle kleuren zoals onze hivisual pop ups. Door het visuele sterke attractie wordt dit haakaas vaak als eerste gepakt. Dus doe je voordeel ermee.

Volwschub spiegelkarper spreekt tot de verbeelding van iedere karpervisser
Een volschub spiegelkarper spreekt tot de verbeelding van iedere karpervisser

Wat ben je nog meer nodig om te karpervissen?

Uiteraard ben je een goede karperlijn nodig en een geschikte werphengel met dito molen. Daarnaast bepaalt de manier van karpervissen welke spullen je nog meer nodig bent. Echter het statisch karpervissen is heel geschikt om deze vis te vangen. Hiervoor maak je gebruik van het zelfhaaksysteem. Waarbij de karper zich haakt op het gewicht van het lood. Er zijn verschillende soorten loodsystemen. Wil je wat meer informatie over de verschillende loodsystemen klik dan op loodsystemen samenstellen.

Wil jij karpervissen leren?