Lees dit artikel en knoop de beste Ronnie rig!
Een Ronnie rig maken is eenvoudig en met deze stap voor stap uitleg geen probleem!
De Ronnie rig of ook wel Spinner rig genoemd lijkt heel veel op de 360° rig. Deze karper rig wordt gebruikt voor het vissen met pop up boilies. Het geheim achter de Ronnie rig is eenvoudig. Geef de karperhaak volledige bewegingsvrijheid om in de onderlip te prikken en je krijgt een uiterst effectieve onderlijnmontage!
Indeling van het artikel:
Welke karperhaak voor de Ronnie rig?
Quick Change Ring Swivel of de 360 hookswivel?
De onderdelen die je nodig hebt om een Ronnie rig te knopen:
Gereedschappen die je nodig hebt om een Ronnie rig te kunnen maken:
Werking van de Ronnie rig
De Ronnie rig is een echte pop up rig, die je eenvoudig zelf kunt maken. De gedachtegang achter deze rig is; dat de haak (ongeacht de aanzwemrichting van de karper) altijd in de onderlip moet prikken. Daarbij is de haak bevestigd middels een Quick Change Ring Swivel. Deze manier van bevestigen maakt het mogelijk om snel van haak te kunnen wisselen. Zeker op wateren waar veel stenen of mosselen op de bodem liggen is dit een mooie bijkomstigheid. Immers, je hoeft nu niet steeds een nieuwe onderlijn te knopen maar enkel de haak te vervangen. Wat ik persoonlijk echt goed vind aan deze presentatie is dat het haakaas dicht tegen de bodem gevist kan worden.
Hierdoor komt de presentatie beter overeen met het bodemaas. Zeker vissen die de klappen van de zweep kennen en vrij strak tegen de bodem azen zullen makkelijker geprikt worden. Hierdoor is de Ronnie rig ook zeer geschikt om te gebruiken op een van te voren aangevoerde stek. Immers de vissen die een dergelijke stek aandoen zijn gewend om het voer van de bodem te eten. Reden temeer om de Ronnie rig te vissen met een base mix pop up. Door het gebruik van een base mix pop up is de uitstraling nagenoeg gelijk aan de zinkende voerboilies.
De vlijmscherpe CW Curve in maat 4 is de beste haak voor de Ronnie rig. KLIK op de foto voor meer informatie
Welke karperhaak voor de Ronnie rig?
Om de juiste werking te verkrijgen, vis ik de Ronnie rig met een grote haak. Ideaal is een haakmaat 4. Dit is wat groter dan de meeste van jullie gebruiken, maar er is een gegronde reden voor! De gape (ruimte tussen haakpunt en haaksteel) van de haak bepaalt namelijk hoe diep de haak in de bek van de vis zal inhaken. Met andere woorden, zodra de onderlip tegen de steel van de haak komt, zal deze draaien en prikken.
Persoonlijk gebruik ik graag een Curve haak. De Curve haak heeft namelijk de ideale vorm om bij opname direct naar de onderlip te draaien. Als onderlijnmateriaal kun je kiezen uit zowel soepel als ook stijf materiaal zoals het Fluoro link. Persoonlijk vind ik de Kryptec soft coated hooklink perfect. De coating laat ik volledig intact, hierdoor voorkom je het in de war gooien van de onderlijn. Ook verhoog je bij gebruik van wat stijver onderlijnmateriaal aanzienlijk het reset vermogen van deze rig.
Quick Change Ring Swivel of de 360 hookswivel?
Voor juiste werking is de Quick Change Ring Swivel waar de haak aan is bevestigd van cruciaal belang. Deze speciale wartel moet een zo laag mogelijke draaiweerstand hebben. En daarnaast voldoende sterk zijn. Immers de haak moet direct bij opname naar de onderlip kunnen draaien. CW wartels zijn als een van de weinige wartels elektrolytisch behandelt. Daardoor komt er geen laagje op de wartel, maar is de buitenste laag van het staal verduurzaamd en aanmerkelijk harder. Dit betekent dat je een mooie, mat zwarte wartel met een bijzonder lage draaiweerstand krijgt.
Om de werking en het gebruikers gemak te verbeteren hebben we onze eigen Ronnie rig wartel ontworpen. Deze speciale hoogwaardige wartel genaamd de 360 hook swivel wordt door ons gemaakt in Japan. Het grote voordeel van deze wartel is dat je super snel van haak kunt wisselen. Het deel waar de karperhaak in schuift is extra sterk waardoor je niet bang hoeft te zijn dat de wartel zal breken!
Hoe maak je een Ronnie rig?
Laten we beginnen met de haak. We nemen een maat 4 Curve haak en schuiven een stukje shrink tube van 1 cm op de haak. Vervolgens bevestig ik een CW Quick Change Rig Swivel met de opening naar achteren. Deze wartel druk ik even na met een tangetje. Daarna schuif ik het stukje shrink tube over het quick change gedeelte van de ring swivel. Je kunt nu met een aansteker het krimpkous even verhitten zodat het netjes om de wartel en haak komt te zitten.
Het haakaas bevestig ik aan een Micro Ring Swivel. Op deze manier creëer je extra bewegingsvrijheid wat de werking van deze rig zeker ten goede komt. Maar eerst schuif ik een rig ring stop uit het blow back systeem op de haak. Daarna kan de Micro Rig Swivel op de haak geschoven worden. Als laatste komt er nog een tweede rig ring stop op de haak. Met deze stopper wordt het vertrekpunt van de pop up op de steel van de haak te bepaald.
Micro Ring wartels zijn een essentieel onderdeel van de Ronnie rig. KLIK op de foto voor meer info.
Hoe bevestig je een boilie aan een Ronnie rig?
Persoonlijk schuif ik deze rig ring stop het liefste net in de haakbocht. Het haakaas komt nu recht boven de haak te hangen. Hierdoor kan de haak nagenoeg zonder wrijvingsweerstand volledig om zijn as draaien. Echter omdat de pop up recht boven de haak hangt, moet de gabe wel voldoende groot zijn. Immers de gabe bepaalt hoe diep de haak in de bek zal penetreren. Vandaar dat deze rig het beste werk met een maat 4 Curve haak. Immers alles staat en valt met de grootte van de gabe en het draaivermogen van de haak.
Nu kun je het haakaas monteren. Je kunt dit doen doormiddel van floss draad, maar je kunt ook gebruik maken van het CW Chod link materiaal. Wanneer je niet al te krachtig moet werpen volstaan een aantal platten knopen op elkaar. De uiteinden van het flossdraad schroei ik even met een aansteker bij elkaar. Wanneer je gebruik maakt van het Chod link materiaal kun je ongeveer 3 mm laten staan en die vervolgens even met een aansteker te verhitten.
Ik maak gebruik van het coated hooklink soft. Dit materiaal volgt mooi de contouren van de bodem, maar is voldoende stijf om een grote mate van resetvermogen te behouden. KLIK op de afbeelding voor meer informatie
Welk onderlijnmateriaal is geschikt voor de Ronnie rig?
Het onderlijnmateriaal dat ik het liefste gebruik is de Kryptec soft coated hooklink. Deze knoop ik vast middels een Rapala knoop aan de Quick Change rig Swivel. Je mag ook gewoon een platte knoop maken om de lus te vormen. De kleine lus die nu ontstaat, geeft de haak nog wat extra draaivermogen. De coating laat ik volledig intact. Hierdoor behoudt de rig zijn resetvermogen. Toch is het onderlijn materiaal soepel genoeg om de contouren van de bodem volgen.
Het tungsten putty kun je mooi rond de knoop bevestigen. KLIK op de afbeelding voor meer informatie.
Het uitloden van de pop up doe ik door wat putty op de onderlijn te kneden. Om precies te zijn op de verdikking van de lus waarmee we de Quick Change Ring Swivel aan het onderlijnmateriaal hebben bevestigd. Ik bevestig nooit het tungsten putty op de haak of de wartel. Doe je dit wel, dan loop je kans dat de wartel dieper in het sediment wegzakt. Dit laatste wil ik ten alle tijde voorkomen. Want vuil kan het draaivermogen van de wartel aanzienlijk verslechteren. Ideaal vind ik wanneer de wartel wat vrij komt van de bodem.
Nu is de rig bijna klaar het enige wat je nog moet doen is een Anti Tangle Sleeve monteren en een kleine lus zodat je de onderlijn eenvoudig aan een Quick Change Swivel kunt bevestigen. De uiteindelijke lengte van de rig moet ongeveer uitkomen op 15 a 18 centimeter.
KLIK op de foto om middels de rig configurator de Ronnie rig samen te stellen.
De onderdelen die je nodig hebt
- Curve haak #4 of Circle haak in maat 4
- Micro Ring Swivel
- Hook beads
- Quick Change Ring Swivel of onze 360 hook swivel
- Coated Hooklink Soft
- Shrink tube
- Anti Tangle Sleeve
- Tungsten Putty of sinkers
- Floss draad
KLIK op de foto om onze tools te bestellen
Gereedschappen die je nodig hebt om een Ronnie rig te kunnen maken:
- Fishing Scissors
- Boilie Needle
- Aansteker
Stap voor stap
Wil je meer weten over het karpervissen in het algemeen dan is het artikel: ‘Karpervissen leren’ echt iets om eens door te nemen
Check ook eens deze video!