Struinend karpervissen met boilies!

Struinend karpervissen is een actieve bezigheid waardoor je snel het water leert kennen!

Struinend karpervissen is misschien wel een van de spannendste manieren om karpers te vangen. Zeker wanneer je weinig tijd hebt is het “stalken” de perfecte oplossing om toch succesvol te zijn. Persoonlijk hou ik er van om de karper op zicht te belagen. Je leert veel sneller de gedragingen van de karpers in jouw water kennen. Maar leert er ook veel sneller op in te spelen. In dit artikel ga ik wat dieper in op te tactiek, techniek en de rigs die ik gebruik voor het struinend karpervissen.

Instant karpervissen is: zoeken, vinden, vangen!

struinend karpervissen is leuk en spannend lees hier het artikel!
Tijdens het struinen kom je vaak de mooiste vissen tegen! Deze schub wist ik met een Hinged chod te vangen.

Struinend karpervissen is vooral zoeken!

Iedereen weet wel dat het vissen op de juiste stek, goud waard is. Immers kun je vissen met de beste rigs en boilies maar, wanneer er geen vis zwemt, ga je gegarandeerd niets vangen. Het zoeken van de vis is dus het belangrijkste wat een struinende karpervisser onder de knie moet krijgen. Wanneer je dat niet gewend bent valt dat nog niet mee. Echter met een beetje oefening en de juiste kleding kom je een heel eind.

Wanneer het water helder genoeg is dan is het vinden van karpers vaak niet heel moeilijk!
Wanneer het water helder genoeg is dan is het vinden van karpers vaak niet heel moeilijk!

Een polariserende zonnebril is een absolute must. Ik gebruik deze graag in combinatie met een pet. De klep van de pet zorgt er namelijk voor dat er geen vals licht van boven in de bril valt. Op deze manier kun je vrij gemakkelijk in het water kijken. Bedenk dat het beter kijken is wanneer de zon achter je staat. Ook is het raadzaam om van een bepaalde hoogte in het water te kijken. M.a.w. ik klim ook geregeld in een boom om zo het zicht in het water te vergroten.

Kijk ook naar springende vissen, plekken met veel obstakels en aasbellen. Mocht je nu niets kunnen vinden dan kun je het volgende doen. Maak een paar plekjes met wat opvallend voer bijvoorbeeld blik mais. Geef de stekjes wat tijd en kijk na verloop van tijd of er voer verdwenen is. Eenmaal de stek gevonden waar het voer is weg gegeten dan kun je er zeker van zijn dat de vissen nog in de buurt zullen rond hangen.

Mijn rigs maak ik klaar aan de keukentafel op deze manier kan ik snel vissen en inspelen op de situatie.
Mijn rigs maak ik klaar aan de keukentafel op deze manier kan ik snel vissen en inspelen op de situatie.

Struinend karpervissen is bewegen als een reiger

Karpers hebben heel snel door dat je aan de waterkant rond loopt. Uiterste voorzichtigheid is het dan ook geboden. Voorkom plotselinge bewegingen, maar beweeg eerder traag. Weet dat vissen heel goed kunnen zien en dat een schaduw die over het water valt voor een schrikreactie kan zorgen. Daarbij zijn vissen heel gevoelig voor trillingen. Ze kunnen deze middels hun zijlijnorgaan maar ook via de zwemblaas duidelijk waarnemen. Kijk maar eens naar een reiger hoe die zich verplaatst aan de waterkant. Bij het voeren is het ook belangrijk dat je niet teveel in een keer voert. Beter is om het voer met tussen posen op de stekt te werpen.

Hiermee voorkom je dat de stek teveel verstoord wordt en de vissen pas veel later zullen terug komen. Beter is om de stekken die zijn leeg gegeten te voorzien van een tweede voerbeurt waarna je de hengels en andere visspullen kunt halen. Op deze manier krijgen de karpers nog meer vertrouwen in het aas. Zelf zet ik graag verschillende soorten voer in. Zeker op wateren waar ik nog niet weet wat de vissen het liefste eten is dit een hele goede tactiek.

struinend karpervissen doe ik met uitgebalanceerd haakaas en scherpe karper rigs
Dit haakaas geeft net voldoende drijfvermogen om het gewicht van de haak op te heffen.

Mijn favoriete bodempresentatie bestaat uit een CW Longshank maat 4 i.c.m. een sof sweet corn en een Squid liver wafter

Materiaal

Voor wat betreft je uitrusting zul je aanzienlijk moeten snoeien in de hoeveelheid. Want voor het struinend vissen moet je het absolute minimum aan spullen meenemen. Ik neem meestal niets meer mee dan een rugzak, oprolbare onthakingsmat en mijn hengels en schepnet. Neem je te veel spullen mee dan ben je niet meer mobiel. En wanneer je niet meer mobiel bent dan beperk je jezelf aanzienlijk. De bedoeling is dat je actief achter de vissen aangaat en uitzoekt waar ze ophouden. Je kunt natuurlijk ook eerst het water rond stappen en pas later je spullen ophalen.

Dit is een tactiek die ik zelf ook geregeld toepas. Het grote voordeel is dat je, door enkel wat voer mee te nemen de vissen ook nog wat tijd gunt om op het aas te komen. Daarbij ben je op deze manier nog mobieler bent. Zeker wat betreft de grotere wateren of wateren waar je moeilijk om heen kunt lopen geven op deze manier wat meer mogelijkheden. Daarbij kun je, jezelf zonder bepakking ook wat geruislozer verplaatsen!

Kant en klare leaders zijn zo handig om bij je te hebben wanneer je struinend karpervissen bent
Kant en klare leaders zijn zo handig om bij je te hebben.

Doormiddel van een lus kun je zo wisselen tussen Lead clip of Chod rig leadersKLIK op de foto voor meer informatie

Kant-en-klaar is handig tijdens het struinend karpervissen

Kant en klare leaders en voorgeknoopte rigs zijn voor het struinend vissen een absolute must. Niets is zo frustrerend wanneer je nog alles klaar moet maken terwijl de vissen onder je hengel door zwemmen. Vandaar dat ik altijd wat kant en klare leaders bij me heb. Het monteren gaat heel eenvoudig. Ik lus de leader in de lus van de hoofdlijn. Middels deze lus in lus verbinding kun je snel wisselen van leader/loodsysteem. Hierdoor kun je sneller inspelen op de situatie. Naast kant en klare leaders en voor geknoopte onderlijnen heb ik ook altijd een rol snagleader mee.

Vaak zitten de vissen tussen de obstakels en dan moet je wel goed voorbereid zijn. Dit geldt ook voor mijn voorgeknoopte onderlijn. Ik heb naast de haakmaatjes 6 ook altijd de Claw in maat 4 mee. Met deze haak trek je zelfs de dikste beer uit de obstakels. Je zult niet de eerste zijn die de vissen vindt tussen de leliebladeren of in een dikke wierveld. Vandaar dat ik goed voorbereid op pad ga!

wil je meer weten over het struinend karpervissen met boilies?
Een van de ruim 20 vissen die ik veilig wist te landen in een 2 daagse film sessie door een uitgekiende tactiek.

Rigs die je kunt gebruiken om struinend te karpervissen

De vissen zijn vaak bij het struinend karpervissen wat voorzichtiger met azen. Vandaar dat ik vis met goed uitgebalanceerde rigs die snel prikken. Mijn voorkeur gaat uit naar de Hinged chod of Ronnie rig en voor pop up presentaties. Voor bodemaas gebruik ik het liefste mijn longshank rig. Deze laatste balanceer ik uit met een CW Fake corn. Dit nep-aas geeft net voldoende drijfvermogen om het gewicht van de haak op te heffen. Daarbij is het voorzien van een buitengewone goede instant attractor die mij al heel wat vissen heeft opgeleverd.

Het loodgewicht wat ik gebruik is zo laag als mogelijk. Ik wil namelijk voorkomen dat de plons van mijn lood door het wateroppervlak de vissen verjaagd. Een andere goed tip is je haakaas ruim over de vissen heen te werpen en vervolgens door het wateroppervlak tot op de stek terug te draaien. Daarna gewoon laten afzakken naar de bodem. De vissen zullen op deze manier veel minder snel verschrikt raken.

De hinged chod doet het vaak erg goed bij het instant vissen op karper! 
De hinged chod doet het vaak erg goed bij het instant vissen op karper!

KLIK op de foto voor meer informatie over onze vlijmscherpe chod haken.

Pop ups rigs zoals de Hinged chod rig doen het vaak erg goed. Niet alleen de inhaking is ook bij voorzichtige vissen heel goed ook het resetvermogen is een groot pluspunt. Vaak heb ik het idee dat struinende vissen ook wat nieuwsgierig zijn. Een pop-up wordt vaak als eerste gepakt ook op een voerplek. Het visuele aspect is vaak net genoeg om de vissen te prikkelen het haakaas even in de bek te nemen.

Vinden, Voeren en Vangen dat is struinend karpervissen!

Wanneer we de vissen hebben gevonden is het vaak niet heel moeilijk om ze te vangen. Belangrijk is dat we ze niet voortijdig verjagen. Vaak doen ze de voerstek even kort aan en zwemmen dan een rondje. Ik wacht totdat ze even weg zijn en werp dan op de stek. Vaak duurt het niet lang eer ze weer langs komen om wat achtergebleven voer te scoren. Soms hangen de vissen in de obstakels zoals lelie velden en of wier. Wanneer ze hier in liggen zwemmen ze weinig. Het kan dan raadzaam zijn om de vissen echt goed aan het azen te zetten.

Wanneer je eenmaal meerdere vissen in het oppervlak aan het azen hebt, kun je zonder problemen het haakaas er inwerpen. Bij deze manier van vissen kan een wat langere hengel ook van nut zijn. Je kunt met een lange hengel het haakaas vaak rechtstandig van boven tussen de vissen laten zaken. Vooral dit laatste is echt dodelijk effectief.

 

Top tip laat het haakaas langere tijd soaken in de liquid voor instant actie. KLIK op de foto voor meer info.
Top tip laat het haakaas langere tijd soaken in de liquid voor instant actie. KLIK op de foto voor meer info.

Activator liquid geeft het haakaas en het voer een geweldige instant attractie.

Struinend karpervissen met instant attractie

De laatste tip die ik jullie wil meegeven is het gebruik van alternatief aas en het extra attractief maken van je boilies. Struinend vissen betekent instant aan de slag. Daarom moet er vanuit het aas een sterke voedsel prikkel uitgaan zodat de vissen het sneller waarnemen. Alternatief aas zoals, brood, aardappel, blikmais, en wormen zijn vaak ideaal om de karpers snel te vangen. Echter er zijn ook meer dan genoeg wateren waar je met dit aas vrijwel alleen bijvangsten hebt. Vandaar dat ik in veel gevallen vis met boilies. Om het haakaas en/of voer een extra boost te geven kun je het voorzien van CW Activator. Activator bevat verschillende chemoreceptor prikkelaars die een sterke eetlust opwekken bij de karper. Je kunt indien gewenst het aas zelfs maanden in de liquid laten liggen.

Tot slot

Struinend vissen is zoals ik al zei een van de mooiste manieren om het karpervissen te bleven. Ik ben ervan overtuigd dat je door deze manier van vissen sneller een water leert kennen. Je weet na verloop van tijd precies de gedragingen, voedselvoorkeuren en de favoriete plekken van de verschillende vissen. Zeker als beginnende karpervisser is dit de manier om echt karpervissen te leren. Veel plezier met het stalken en vang een dikke karper!