Een karper rig die het verschil kan maken tussen vangen en blanken.

De beste karper rig die je overal kunt inzetten?

Wanneer ik een karper rig moest gebruiken die overal inzetbaar is. Een onderlijnmontage waarin ik op ieder water het volste vertrouwen heb.  Dan is dat wel de Chod rig. Maar wat maakt deze rig nu zo speciaal, hoor ik je denken? Om de werking van de Chod rig goed te kunnen begrijpen kan ik dit het beste uitleggen met een andere rig. Een karper rig die zeker in België heel wat stof heeft doen opwaaien. Namelijk de Rekker rig.

een karper rig die het verschil kan maken op veel wateren!

Ik weet nog heel goed toen de Wonderlijn of Rekker rig ten tonele kwam. Deze karper rig wist op vele uiterst moeilijke wateren de ene na de andere vis te haken. Het perfecte voorbeeld is waarschijnlijk wel een klein circuitwater bij mij in de buurt. Het is een water waar de karpers in de loop der jaren ware rig experts zijn geworden. Een goede vriend van mij ging als eerste op dit water met de rekker-rig aan de slag. Hij wist in een korte tijd vrijwel de hele populatie te vangen. De vangsten van hem kwamen tot stand puur en alleen door gebruik te maken van de rekker rig.

Indeling van het artikel

De beste karper rig die je overal kunt inzetten?

Dressuur doorbrekende karper rig.

Weerstand van het loodsysteem.

Hoe goed is de chod als karper rig?

Fine tuning je Chod rig.

De juiste vorm van de chod als karper rig.

Draaivermogen van de karper rig.

De juiste werking van de chod als karper rig.

Naked Chod zelf maken hoe doe je dat?

Chod rig welk loodsysteem?

Beetregistratie en dril

Voorkomen van het losschieten.

Welk lood vorm gebruiken?

Visveiligheid van de chod als karper rig.

Tot slot de chod als beste karper rig.

 

Dressuur doorbrekende karper rig

Niet zo heel verwonderlijk, want bij het klassieke semi-vastloodsysteem is het patroon iedere keer hetzelfde. De onderlijn wordt gestrekt en vervolgens glijdt de haak naar voor in de bek om daar te prikken. De volle weerstand komt bij dit systeem direct van het lood. Na verloop van tijd mag je er zeker van zijn dat dit principe ons als vissers tegen gaat werken. Karpers die sterk belaagd weten behoorlijk snel een manier van azen te ontwikkelen dat ze de prik zo veel als mogelijk ontlopen.

een karper rig kan in vrijwel alle gevallen het verschil maken in je visserij
Bij elke vangst blijft er een negatieve ervaring achter bij de karper. Welke gevolgen heeft dat voor de eerst volgende keer dat hij jouw karper rig tegenkomt?

Weerstand van het loodsysteem

Bij een rekker-rig komt de weerstand heel geleidelijk tot stand. De haak kan om het maar even duidelijk te maken ongemerkt naar voor in de bek sluipen. Het volle gewicht van het lood komt pas op de haakpunt als het elastiek is uitgerekt. Hierdoor krijg je een geheel andere situatie. Ten eerste komt de prik op een onverwacht moment, maar en dit is misschien nog wel het belangrijkste, door het elastisch vermogen van het elastiek wordt de haak middels constante druk perfect op zijn plek gehouden.

Bij elke vangst blijft er een negatieve ervaring achter bij de karper. Welke gevolgen heeft dat voor de eerst volgende keer dat hij jouw karper rig tegenkomt?
Op vrijwel elk water waar ik uitpak vis ik tenminste 1 hengel met een Chod rig, zo groot is mijn vertrouwen in deze karper rig!

Bij het normale semi vast loodsysteem zal een eenmaal geprikte karper niet meer gaan zwemmen, maar direct gaan spugen om de ondiep geprikte haak uit zijn bek te krijgen. De onderlijn is in dit geval slap en zal daardoor geen druk meer uitoefenen op de haak. Ik ben er dan ook van overtuigd dat zodra een vis in deze situatie gaat spugen. De haak in vrijwel alle gevallen zijn houvast verliest. Zeker als de vis in dit spuugproces ook nog eens het grote oppervlak van de boilie kan benutten. Dan trekken wij als visser letterlijk aan het kortste eindje. Verstandig is om het haakaas op een dusdanige manier te bevestigen dat bij het inzuigen en uitspugen de haak niet uit de bek vliegt.

Hoe goed is de chod als karper rig?

Om bovenstaande even weer terug te koppelen naar de Chod rig. Bij de Chod-rig zal een karper ook geen directe weerstand ondervinden van een stuk lood. Maar zal door de toenemende druk die veroorzaakt wordt door het gewicht van de hoofdlijn en leadermateriaal de haak zich geleidelijk gaan zetten. Met andere woorden; de vis prikt zich bij een goed geviste Chod rig zich niet op het gewicht van het lood maar door de toenemende druk van de leader en de hoofdlijn.

Op vrijwel elk water waar ik uitpak vis ik tenminste 1 hengel met een Chod rig, zo groot is mijn vertrouwen in deze karper rig!
Met het elastisch vermogen van de Chod rig weten maar heel weinig karpers mee om te gaan. Vette beer die ik tussen het wier wist weg te plukken!

Fine tuning je Chod rig

Ik hou ervan wanneer de pop-up betrekkelijk snel naar de bodem toe zakt. Op deze manier creëer je voldoende druk op de haak. Het mag duidelijk zijn dat de druk op de haak steeds groter wordt naarmate de vis zich verder verwijdert van de plek waar het haakaas is opgenomen. Het principe van drukopbouw na opname komt overeen met die van de rekker-rig. Dit principe is een niet te onderschatten verschil ten opzichte van het semi-vast loodsysteem. De drukopbouw bij een Chod-rig gebeurt zoals gezegd heel geleidelijk. Hierdoor wordt het moment dat een vis onraad bemerkt als het ware verlengd totdat de druk uiteindelijk te groot wordt.

Op dit moment heeft de haak zich al gezet en zal de constante druk het uitspugen van de haak vrijwel onmogelijk maken. Ook het No escape lead clip systeem werkt op basis van eenzelfde principe. Al bij de eerste aanzet van het kopschudden glijdt het lood over de leader. Een karper kan nu niet meer het loodgewicht om de haak te lossen. Het lood maar nog meer de uitstaande hoofdlijn van laten we zeggen 50 meter lengte geven een elastische tegendruk. Hierdoor blijft er een constante druk op de haak staan wat het lossen van de haak middels het kopschudden nog meer belemmert.

Het no escape lead clip systeem

Het No Escape Lead Clip systeem werkt op de basis van de elastische weerstand die de hoofdlijn geeft. KLIK op de foto voor meer informatie

Van origine is het Chod systeem eigenlijk ontwikkeld om te gebruiken in wateren met veel wier, bodemvuil en/of modder.

De uiterst succesvolle Withy pool rig vouwt zich net als een Chod rig als het ware om de onderlip van de karper.
De uiterst succesvolle Withy pool rig vouwt zich net als een Chod rig als het ware om de onderlip van de karper.

De juiste vorm van de chod als karper rig

De gebogen vorm in het stijve onderlijnmateriaal is essentieel om de juiste werking van de Chod rig te krijgen. Net als bij de Withy pool rig vouwt een Chod rig zich als het ware om de onderlip van de karper. Soms hoor ik wel eens de klacht, dat deze rig verantwoordelijk is voor veel losschieters. Net als bij alle andere karper rigs, zit hem de vangkracht vaak in kleine details. Als het gaat om effectief inhaken en een zekere houvast bieden tijdens de dril, dan durf ik gerust te zeggen dat de Chod-rig een van de allerbeste karper rig is die je kunt gebruiken voor het karpervissen.

Er zijn uiteraard wel een aantal punten waar je rekening mee dient te houden. Om een zeer snelle inhaking te bewerkstelligen maak ik gebruik van stijf onderlijnmateriaal mijn favoriet is de 30lb Chod link. Door gebruik te maken van dit super stijve draad, voorkom je dat het drijfvermogen van de pop-up, of bij krachtige worpen de curve uit het onderlijnmateriaal gaat. Het is essentieel dat de juiste curve in het onderlijnmateriaal blijft zitten. De gebogen vorm zorgt er namelijk voor dat de haak altijd naar de onderlip draait. Dit laatste ongeacht welke kant de vis komt aanzwemmen.

Top tip: Veel mensen vinden het lastig om wat voer precies bij het haakaas te krijgen. Echter dat hoeft geen probleem te zijn. Ik bevestig een klein PVA stickje aan de Heli/Chod wartel en prik vervolgens de haak in de stick. Op deze manier heb je een klein hoopje voer precies onder je haakaas. Een ander voordeel is dat de zorgvuldig aangebrachte curve op deze manier ook perfect in het onderlijnmateriaal blijft.

 

KLIK op de foto voor meer info over onze hoogwaardige PVA, dat oplost zonder residu achter te laten.
KLIK op de foto voor meer info over onze hoogwaardige PVA, dat oplost zonder residu achter te laten.

Draaivermogen van de karper rig

Om het draai-effect en daarmee de optimale werking van de karper rig te krijgen moet de rig 360 graden rond kunnen draaien. Dit draaien moet natuurlijk met zo min als mogelijk weerstand en zo soepel als mogelijk gebeuren. Immers het mag geen verschil uitmaken van welke kant de karper het haakaas benadert en opneemt. De haak moet te allen tijde direct naar de onderlip kunnen draaien. Het mooiste is wanneer het drijfvermogen van de pop up de Heli/Chod swivel iets van de bodem lift. Vandaar dat de aanbeveling van mijn kant ook is om nooit enig verzwaring op de onderlijn zelf aan te brengen. Met andere woorden wil je het haakaas uitloden gebruik dan wat tungsten putty op de leader. Even testen in de oeverzone verdient de aanbeveling.

chod rig voor het karpervissen lees hier alle ins en outs

Om het draaivermogen optimaal te houden is het verstandig om het uitloden van de pop up niet op de onderlijn te doen. Let ook op de rubber beads die de heli/Chod swivel nog wat verder van de bodem duwen en zo de rig wat extra bewegingsvrijheid geven. KLIK op de afbeelding voor meer informatie over de chod rig

Om dit draaivermogen maar ook om het anti tangle effect nog wat te versterken, maak ik gebruik van redelijk grote rubber beads. Ik gebruik rubber beads van 8mm. Deze drukken de wartel nog wat extra van de bodem waardoor het draaivermogen nog wat wordt verbeterd. Vis je met een naked Chod rig dan kun je de ‘stopkraal’ middels een kleine Tungsten hooklink weight semi vast op de hoofdlijn fixeren.

kant en klare chod rigs van carp whisperer

Een Heli/Chod swivel is de ideale wartel om het draaivermogen van de Chod rig te optimaliseren. KLIK op de afbeelding om de heli/chod swivel te bestellen!

De juiste werking van de Chod als karper rig

Zoals gezegd; het eigenlijke prikken (lees zetten van de haak) gebeurt door het gewicht van de hoofdlijn of het leadermateriaal. Pas in een later stadium zal ook het lood en de weerstand van de waker/slip gaan meehelpen. Zodra de haakpunt nipt in de bek van de vis prikt zal de curve in de onderlijn iets uitzetten, hierdoor zal er een elastische spanning op de haak komen te staan waardoor deze vrijwel onmogelijk uit de bek gewerkt kan worden tijdens het spugen.

karperlijnen vind je bij carp whisperer
De drukopbouw gebeurt door het gewicht van de hoofdlijn en de lead free leader. KLIK op de foto voor meer info over onze hoofdlijnen

Maar er is meer! Ook de hoofdlijn en het leadermateriaal die tijdens het wegzwemmen van de vis hoe langer hoe meer van de bodem worden gelift, zorgt voor een bepaalde druk opbouw. Doordat de druk zich langzaam opbouwt in combinatie met een onderlijn die enorm veel geheugen heeft en daardoor steeds terug wil naar zijn oorspronkelijke vorm. Krijg je dat er een elastische en daardoor constante druk gecreëerd wordt. Een drukopbouw waar een eenmaal gehaakte vis niet mee kan omgaan.

De weerstandsopbouw is bij dit systeem dan ook geheel anders dan het vrijwel constant gebruikte semi-vast loodsysteem. Succesvol zijn betekent in de meeste gevallen ook een bepaalde gewoonte doorbreken, karpers ontwikkelen een bepaald gedrag, dit gedrag hebben wij ze aangeleerd. Voor de Voor de vissen is het puur overleven, wanneer jij ze wilt vangen moet je bepaalde gewoontes proberen te doorbreken. Wat ik er mee wil zeggen is onderschat de druk opbouw van het Chod-systeem niet, het zijn vaak dit soort nuances die het verschil maken op zwaar beviste wateren.

Misschien wel de beste karper rig ooit! Het chod rig systeem lees nu waarom!
Onderschat de druk opbouw van het Chod-systeem niet, het zijn vaak dit soort nuances die het verschil maken bij moeilijk vangbare karpers

KLIK hier om zelf een chod rig samen te stellen

Naked Chod zelf maken hoe doe je dat?

We weten nu hoe de druk opgebouwd werkt, dit gebeurt door het gewicht van de hoofdlijn en/of de leader. Het is daarom zo belangrijk dat de hoofdlijn voldoende zwaar is. Zeker wanneer we een Chod rig gebruiken rechtstreeks op de hoofdlijn. Moet deze stijf op de bodem komt te liggen. De ideale hoofdlijn in deze is een fluoro carbonlijn. Het hoge soortelijke gewicht van dit type lijn geeft de benodigde tegendruk.

Ook zal ik het niet nalaten om een stukje putty te monteren, waarbij ik gelet op het bodemverloop, deze op ongeveer twee meter van het lood zal bevestigen. Hierdoor weet je zeker dat het zaakje goed tegen de bodem ligt en je niet ergens op half water vist met alle gevolgen van dien. Uiteraard altijd even testen of het drijfvermogen van de pop up niet de lijn van de bodem lift.

Het semi-vast fixeren van de stopkraal doe ik op het Lead free leader materiaal met een stukje shrink tube. ( zie onderste kraal afbeelding)
Het semi-vast fixeren van de stopkraal doe ik op het Lead free leader materiaal met een stukje shrink tube. ( zie onderste kraal afbeelding)

Voor het Naked Chod systeem gebruik ik een hooklink weight small om de rubberen kraal semi vast te bevestiggen. Op deze manier kan bij lijnbreuk de stopkraal eenvoudig los komen. KLIK op de foto om onze tungsten hooklink weights te bestellen.

Chod rig welk loodsysteem?

De lead free leader is echt perfect om te gebruiken voor het vissen met een chod rig. Dit materiaal is zelfs 1,5 keer zwaarder dan fluorocarbon. Door zijn hoge soortelijk gewicht is de druk opbouw dusdanig groot dat een karper niet meer de haak kan lossen middels het kopschudden. Ik gebruik soms wel een lengte van 2 meter, waarbij de Chod rig zover als mogelijk van het lood wordt gevist. Op deze manier is de druk opbouw heel geleidelijk. Een ander voordeel dat vooral gaat tellen op helder water is dat er geen brok lood naast mijn montage ligt. Om een goede presentatie te krijgen is het raadzaam om de lijn voldoende gelegenheid te geven om volledig af te laten zinken.

Ik doe dat als volgt: na het inwerpen houd ik de top onderwater waarbij ik onder lichte spanning de gehele lijn onderwater trek. Vervolgens leg ik de hengel in de steunen en trek ik voldoende lijn van de molen. Op deze manier kan de lijn goed afzinken en zich vormen naar de contouren van de bodem. Na een vijftal minuten hang ik een lichte waker in de lijn waarbij ik er goed op let dat ik nog steeds met een slappe hoofdlijn vis.

de beste karper rig werkt enkel goed aan het juiste loodsysteem
Het is handig om onze kant en klare heli chod leaders bij de hand te hebben. KLIK op de foto voor meer info.

KLIK hier om zelf een helikopter leader samen te stellen!

Beetregistratie en dril

De Chod rig is een van de allerbeste rig als het gaat om het goed doorgeven van een aanbeet. Dit komt omdat de aanbeet niet via een zwaar stuk lood moet worden doorgegeven aan de hoofdlijn en vervolgens aan de waker. Maar een gehaakte vis trekt nu rechtstreeks aan de hoofdlijn waardoor je een perfecte beetregistratie krijgt. Nogmaals dit is als je het mij vraagt een groot voordeel voor ons als visser. Zeker wanneer je veel op wateren bezig bent waar de vissen na een aanbeet niet echt zwemmen. Wateren waar de klassieke run vrijwel tot de verleden tijd behoort.

Wat mij direct opviel was het volgende. Op mijn meer conventionele systemen lieten de aanbeten zich in het gunstigste geval verraden door hooguit een paar piepen. Dit terwijl het Chod systeem eigenlijk alleen maar volle runs produceerde. Kijk dit is voor mij een serieus teken aan de wand! Het geeft overduidelijk aan dat de vis niet weet hoe hij met de situatie moet omgaan. Daarnaast is het ook nog zo. Dat je bij een eventuele lijnzwemmer absolute niet bang hoeft te zijn dat de presentatie niet meer goed ligt. Immers de karper rig zal bij een verplaatsing van de hoofdlijn, zich door het drijfvermogen van de pop-up weer herstellen naar een vangkrachtige positie.

Het ingebouwde buffer systeem voorkomt dat dekarper rig naar het lood opschuift.
Het ingebouwde buffer systeem voorkomt dat de rig naar het lood opschuift.

KLIK op de afbeelding om de hooklink sleeves te bestellen.

Voorkomen van het losschieten

Dit is een fase waar vooral bij een Chod-rig het fout gaat. Het probleem zit hem hierin dat tijdens de dril de zeer korte onderlijn opschuift naar het lood en dat de druk die dan ontstaat in veel gevallen fataal is voor de houvast van onze haak. Tel daarbij een stuk lood op, die 5 centimeter van de haak onder de bek hangt en een kopschuddende karper is sterk in het voordeel tijdens de dril. Belangrijk is dat we ergens een zekere mate van demping inbouwen.

Het eenvoudigste is om te voorkomen dat de onderlijn kan opschuiven naar het lood. Ook het gewicht van het lood speelt een belangrijke rol tijdens de dril, het beste is om niet meer gewicht te gebruiken dan nodig is om de juiste afstand te halen. Hoe lichter hoe beter, ik gebruik maximaal een 2oz lood, maar als ik weg kan komen met een 1oz lood dan zal ik dat zeker niet nalaten. Voor een Chod-rig geldt hoe lichter hoe beter! Een bijkomend voordeel van het lichte lood is, dat je de vissen niet verschrikt tijdens het inwerpen van de montage op de stek.

Om snel van loodgewicht te kunnen wisselen gebruik ik een multi clip.
Om snel van loodgewicht te kunnen wisselen gebruik ik een multi clip.

Met de multi clip sleeve werk je de clip netjes af. KLIK op de afbeelding om de multi clip te bestellen.

Welk lood vorm gebruiken?

Om te voorkomen dat de onderlijn kan opschuiven naar het lood maak ik een buffer. De afstand tussen het lood en de buffer is ongeveer een centimeter of dertig. Hierdoor zal het lood tijdens de dril als het ware een beetje onder de vis hangen, tenminste dat is de theorie. Tijdens het onderwater filmen van een dril kwam ik er achter, dat het lichte lood in veel gevallen met de vis mee beweegt. We  hoeven niet bang te zijn dat het lood zomaar ergens achter blijft hangen. Ik heb daarnaast vele jaren gevist op wateren die werkelijk bomvol staan met wier. Mijn ervaring is dat dit één van de beste systemen is om in deze situatie te gebruiken. Belangrijk is wel om een langwerpig stuk lood te gebruiken.

Aan deze loodvorm blijft namelijk nagenoeg geen wier hangen. Een andere opvallende constatering is dat de vissen direct na een aanbeet naar de oppervlakte willen vluchten. Waarschijnlijk zorgt de druk die vanaf de bodem ontstaat ervoor dat een vis in tegengestelde richting gaat zwemmen en dat is in dit geval het oppervlakte. Bovenstaande is natuurlijk het beste wat je als visser kunt wensen in wierrijk water. Kleine maar belangrijke zaken die het grote verschil kunnen maken tussen vangen en verspelen.

1 van de vier vissen die ik wist te vangen met mijn speciale chod rig van een uiterst moeilijk water bomvol met wier.
1 van de vier vissen die ik wist te vangen van een uiterst moeilijk water bomvol met wier.

Visveiligheid van de chod als karper rig

Bij het gebruik van een Chod-rig direct op de hoofdlijn, komt er tijdens de dril veel spanning op de hoofdlijn te staan. Om precies te zijn daar waar de wartel aan de lijn trekt. Het is belangrijk dat de hoofdlijn, zeker op dit punt voldoende sterk is, want anders zal de lijn precies op dit punt breken. Zelf gebruik ik graag de 26lb Fluoro link als leadermateriaal. Wat ook zeker onze aandacht vraagt, is de bevestiging van de laatste kraal welke je gebruikt om de Chod-rig op een bepaalde afstand te stoppen vanaf het lood. Deze moet zodanig zijn dat de rubberen kraal altijd bij lijnbreuk los kan komen.

Wanneer ik een Chod-rig op het lead free leader materiaal wil bevestigen. Dan maak ik gebruik van een stukje krimpkous om de bovenste kraal semi vast te monteren. Vis ik daarentegen de Chod rig direct op de hoofdlijn dan maak ik gebruik van een fluoro carbon leader. Waarbij ik de kraal, die ik als eindstopper gebruik, op de verbindingsknoop van leader en hoofdlijn bevestig. Op beide manieren kan bij lijnbreuk de resterende hoofdlijn zonder problemen door de ringwartel van de Chod-rig glijden. Waarna de vis zich vrij eenvoudig kan bevrijden.

De juiste knoop tussen hoofdlijn en leadermateriaal

De verbindingsknoop tussen de hoofdlijn en het leadermateriaal  is heel belangrijk. Ik verbind de leader aan mijn hoofdlijn middels een lus in lus verbinding. Op deze manier kan de onderlijn en kraal bij lijnbreuk eenvoudig over de knoop heen glijden. Daarbij kun je met nu eenvoudig en razend snel van leader wisselen.

Barbless chod haak van carp whisperer
Een vlijmscherpe haak met een naar binnenstaande punt heeft mijn voorkeur.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze chod haken.

Tot slot de chod als beste karper rig

De haak die we gebruiken voor het maken van de Chod rig moet met zo min mogelijk weerstand zo diep mogelijk penetreren. Mijn voorkeur gaat uit naar een haak waarbij het oog naar achter staat en de punt wat naar binnen gericht is. Naast dat een klauwvormige punt beter blijft ‘hangen’ in de bek van de karper is de indringingshoek lager dan bij dezelfde haak die een rechte punt heeft. Daardoor zal er minder kracht nodig zijn om de haak dieper te laten indringen.

Met andere woorden de resulterende kracht moet zo hoog mogelijk zijn. Dit omdat de weerstand bij een Chod rig een stuk minder is dan bij een semi vast loodsysteem. Hoe meer de haakpunt in het verlengde van het oog/vertrekpunt van de onderlijn ligt, des te beter is het. Hopelijk kun je jouw Chod rig wat verbeteren met dit artikel. Want alleen wanneer je de werking/gedachtegang achter een rig begrijpt, kun je deze effectief inzetten. Alleen dan kun je waar nodig de karper rig aanpassen aan de heersende omstandigheden.

Hoe knoop je zelf een Chod rig lees het HIER