Zigvissen kan iedereen! Echter hoe maak je de best vangende zig rig?

Zigvissen hoe doe je dat?

Altijd al eens willen zigvissen, maar nooit genoeg vertrouwen gehad om het daadwerkelijk te doen?

Ik ga eens aftrappen met een leuke anekdote over het zigvissen. Wat ik wil is jullie laten zien hoe vast geroest wij als karpervissers zijn in ons doen en laten. Eerlijk is eerlijk ik neem niemand wat kwalijk! Ik snap heel goed dat er behoorlijk wat lef voor nodig is om een klein stukje foam aan de haak te maken. Een stukje foam die zomaar ergens zweeft tussen bodem en wateroppervlak. Tja, daar kun je toch nooit een karper op vangen?

zigvissen hoe doe je dat? lees hier het artikel
Zigvissen is lang niet zo moeilijk als menigeen denkt. De eerste karper van de sessie melde zich binnen een half uur na inworp! En dat terwijl ik er nog nooit had gevist 🙂

Dreamvalley

Het is de eerste week van juni wanneer Richard en ik aankomen op het mooie Dreamvalley. Het is een klein water van rond de 8 hectare. Het water heeft een vrij grillig bodemverloop en kent een leuke populatie aan karpers. Het is originele populatie van vrij oude, maar erg mooie, karakteristieke vissen. Er zwemmen niet heel veel vissen. Moest ik een schatting doen dan denk ik dat je rond de 80 vissen uitkomt. Het water ligt trouwens heerlijk rustig midden in de bossen.

Aankomst

Op de achtergrond hoor ik de wielewaal die graag vertoeft in de eikenbomen die hier veelvuldig voorkomen. Echter schijn bedriegt. De afgelopen week hebben de mannen van het Duitse Dreambaits team hun best gedaan om zo veel als mogelijk karpers te vangen. De mannen hebben het goed naar hun zin gehad. Die avond schuiven wij ook nog even gezellig aan, bij een goed verzorgde BBQ. En BBQ’en dat kunnen die Duitsers! De braadwurst und bier vloeien rijkelijk! Morgen gaan ze inpakken, waarna wij het water voor ons alleen hebben!

Dreamvalley is een prachtig meren complex en bestaat uit 5 verschillende wateren
Dreamvalley is een prachtig meren complex en bestaat uit 5 verschillende wateren

De zig rig geeft gelijk actie!

Al vrij vroeg in de ochtend ben ik wakker. Ik kijk over het water wanneer iedereen nog op een oor ligt. Na mijn 2de bak koffie maken een paar mannen aanstalten om in te pakken. Omdat ik het water niet ken neem ik de eerste de beste stek over. Ik heb ondertussen al wel een tweetal vissen gezien. Deze vissen kwamen ergens halverwege het water even sneaky met hun kop boven. Na mijn spullen te hebben uitgepakt, neem ik rustig de tijd om 1 hengel klaar te maken voor het zigvissen. Deze hengel gaat erin met een two tone zigball als haakaas. Ik stel de adjustable zig rig af op ongeveer 1 meter onder het wateroppervlak. Het is namelijk behoorlijk heet en ik wil daarom niet te diep karpervissen met de zig .

Na deze ene hengel ga ik verder met het opzetten van mijn tent. De meeste Duitsers zijn nog aan het vissen en wat aan het inpakken. Ik laat het daarom bij 1 hengel. Terwijl ik het horrengaas in orde maak loopt de hengel een half uur na het inleggen af. Een beetje vreemd, kijken de nog aanwezige Duitse mannen naar wat ik aan het doen ben.

Ik hoor ze zeggen: “Wie ist das mögenlich? Der Hollander ist grade angefangen und fangt gleich ein karpfen?” Al vrij snel weet ik de vis onder toeziend oog van Mario en een aantal van zijn teamleden in het net te krijgen. Dan zien ze dat ik aan het vissen ben met een zigrig. Hun mond valt vol verbazing open. Aandachtig kijken ze naar de kleine Two Tone Zig Ball die ik gebruik.

Om het half uur beet ook dat is zigvissen!

Die middag weet ik nog een paar vissen te vangen. Een van de Duitsers blijft nog een nachtje naast me zitten. Hij snapt er helemaal niets van. Die lange Hollander vist maar met 1 hengel en vangt om het half uur een karper. Bovenstaande heb ik al zo vaak meegemaakt en toch willen veel vissers er niet aan. Je mag gerust weten dat deze manier van vissen een van mijn favoriete manieren is om een karper te vangen. Enkel op wateren met heel veel obstakels kun je het soms niet inzetten.

Vol verbazig kijken ze hoe ik de karpers vang met enkel een stukje foam
Vol verbazing kijken ze hoe ik aan het zigvissen ben met enkel een two tone zig ball als haakaas.

Het succes op de zig rig gaat door

Richard assisteert me bij het scheppen en vind het maar wat dat ik zo mijn vissen vang. Die nacht gaan we beiden niet vissen, het is beter dat we de karpers voor de camera vangen. Ten eerste zijn ze rustiger op de kant, dit omdat ze moe zijn van de dril. En ten tweede, we krijgen mooie beelden van het drillen iets wat snachts niet mogelijk is! Ik raak de tel een beetje kwijt, dit terwijl ik maar met 1 hengel aan het zigvissen ben. Mijn cameraman, Jurjen doet af en toe een voorspelling. “Ik denk 10 min dan loopt de hengel weer af” :zegt hij enthousiast met een grote smile op zijn gezicht. Richard schudt zijn hoofd. Ook hij is sterk onder de indruk dat het stukje ‘plastic’ zoals hij het noemt zo goed vangt.

Bij de zoveelste zig slachtoffer zegt Richard: “Ik wil er alles van weten kerel, deze manier van karpervissen is niet normaal.”
Bij de zoveelste zig slachtoffer zegt Richard: “Ik wil er alles van weten kerel, deze manier van karpervissen is niet normaal.”

Van aas moet een voedselprikkel uitgaan

Bovenstaande gedachtegang is ook lange tijd mijn gedachte geweest. Immer hoe kun je een karper vangen zonder dat er attractie van het haakaas uitgaat? Echter, we vergeten wel één ding en dat is dat een karper niet de hele dag eet. En ook niet de hele dag middels een voedselprikkel is te stimuleren tot het opnemen van voedsel. Ga maar na bij jezelf. Stel je hebt net goed gegeten en iemand zet je weer een bord met lekker eten voor.

De kans is groot dat je daar niet eens één hap van neemt. Er komt een moment dat je vol bent. Voor een karper is dat niet anders. Sterker nog, stel er zou nooit weer een boilie in het water komen. Weet dan dat er geen enkele karper dood zou gaan van de honger! Maw ze kunnen prima overleven op hetgeen de natuur te bieden heeft.

Denk dus niet dat wij met onze boilies alles naar onze hand kunnen zetten. Ik ken genoeg wateren waar je ook met de beste boilies niet heel veel indruk gaat maken op de karpers. Om bovenstaande nog eens extra te benadrukken. Wist je dat een karper met gemak een maand kan vasten? De gedachtegang dat het aas een voedselprikkel moet hebben heb ik al lang laten varen.

Ik kwam op het idee jaren geleden toen ik een vriend van mijn vader karpers zag vangen met een veer. Mijn vader zei altijd in de natuur gebeurt nooit iets zonder reden. En deze wijze woorden zijn me altijd bij gebleven. Uiteindelijk viel het kwartje en kwam ik er achter dat een karper geen handen heeft. Ja, lach maar, maar dit is wel de reden waarom je met een zig zo succesvol kunt zijn.

Ook wanneer het donker is kun je succesvol zigvissen op karper
Ook wanneer het donker is kun je succesvol vissen met de zig rig.

Geen handen

Wil een karper iets onderzoeken of oppakken dan moet hij het voorwerp in de bek pakken. Zo simpel is het! Ik heb een paar hele grote karpers van rond de 30kg gevangen met dit principe. Ik ving de vissen met een plastic balletje zonder smaak of geur. Mijn idee was om de vissen niet middels smaak of geur een keus te geven. Immers wanneer er geen smaak of geur aan iets zit moet je het wel oppakken wil je weten wat het is. Ik weet niet of je zelf een aquarium hebt. Maar in mijn aquarium werd elke steen meerdere malen per dag omgedraaid. Dit om te kijken of er iets eetbaars onder lag, maar ook gewoon uit nieuwsgierigheid.

Gemoedstoestand

Wanneer je weet dat het overgrote deel van de dag een karper niet met eten bezig is dan wordt het nut van de zig rig een stuk duidelijker. Los daarvan is er op half water genoeg voedsel te vinden voor een karper. Een vis is dus van nature uit gewend om te eten in half water. Aangezien wij karpervissers zelden de vissen belagen in half water is deze methode ook nog eens zeer dressuur doorbrekend! Oke Ernesto, de gedachtegang achter de zig rig is duidelijk! Echter hoe moet een zig rig er uitzien? En waar moeten de gebruikte componenten aan voldoen?

Ik bevestig een Two Tone Zig Ball strak op de haak. De korte hair maak ik van het uiteinde dat overblijft van de bledknoop.
Ik bevestig een Two Tone Zig Ball strak op de haak. De korte hair maak ik van het uiteinde dat overblijft van de bledknoop.

Zig rig

Kijk zigvissen is een subtiele visserij. Karpers zijn gewend om grotere stukken voedsel te vinden op de bodem. Denk maar aan mosselen, kreeften en boilies. In half water is dat een beetje anders.  Het aas wat de karpers in half water vinden is vaak veel kleiner. Denk aan watervlooien, algen en zoetwatergarnalen. Onze presentatie moet daarbij in de buurt komen qua grootte. Hierdoor verklein je de drempel om het haakaas in de bek te nemen aanzienlijk. De rig die ik gebruik is heel eenvoudig. In vrijwel alle gevallen vis ik met de CW Black Claw in maat 10. Dat lijkt in de ogen van de meeste karpervissers eerder op een brasemhaak.

Maar vergis je niet deze haak is echt heel sterk. De afmeting van de haak moet in verhouding staan met het stukje foam. Daarbij mag de haak ook niet te zwaar zijn. Ik wil te allen tijde voorkomen dat het drijfvermogen van stukje foam niet voldoende is om de onderlijn inclusief haak voldoende hoog te houden. Ten eerste vis je, wanneer het foam niet voldoende drijfvermogen heeft, niet op de diepte wat je voor ogen hebt. Maar ten tweede, krijgt een karper hierdoor veel te veel speelruimte. De lijn hangt als het ware slap. Hierdoor krijgt de karper alle gelegenheid om het haakaas uit te spugen, alvorens zich te haken.

Een zig rig is een hele subtiele manier van vissen. Je vist met een kleine haak en vrij dun onderlijnmateriaal zoals het Zig Link.
Een zig rig is een hele subtiele manier van vissen. Je vist met een kleine haak en vrij dun onderlijnmateriaal zoals het Zig Link.

KLIK op de foto voor meer info over onze Two Tone Zig Balls

Eigenschappen van de haak voor het zigvissen

Ik kies voor deze speciale Black Claw haak omdat deze haak een hele grote indringingshoek heeft. Deze indringingshoek is heel belangrijk omdat het haakaas vaak heel nipt in de bek wordt genomen. Een haak voor het zigvissen moet na het prikken zo diep mogelijk penetreren. Hierdoor krijg je een veel betere houvast tijdens de dril en zeer weinig losschieters. De haak bevestig ik middels een naald/bledknoop.

Op deze manier staat de haak mooi recht op de onderlijn wat de inhaking natuurlijk ten goede komt. De afstand van het stukje foam tot de haak maak ik zo kort als mogelijk. Hierdoor komt de haak, bij opname, zo diep als mogelijk in de bek van de vis. Je mag het haakaas zelfs strak op de haaksteel monteren. Mijn haakaas bevestig ik middels een korte hair die ik knoop van het uiteinde die je overhoudt van de bledknoop.

 

De hoek waaronder de zig haak penetreert, is alles bepalend mbt hoe effectief jouw zig rig is. 
De hoek waaronder de zig haak penetreert, is alles bepalend mbt hoe effectief jouw zig rig is.

KLIK op de foto voor meer info over onze zig haken.

Klik hier hoe ik mijn adjustabel zig rig maak**

Foam voor het zigvissen

Wanneer ik zonder voer vis, gaat mijn voorkeur uit naar de CW Two Tone Zig balls. Dit speciale haakaas heeft een zachte buitenkant. Hierdoor voelt het zeer natuurlijk en zacht aan waardoor het minder snel wordt uitgespuugd. De twee kleuren geven veel contrast en zullen sneller worden waargenomen door de karper. Dit visuele aspect geeft net even wat extras. Het is ook mijn eerste keus wanneer ik nog moet zoeken naar de juiste waterdiepte. Tevens kun je de Two Tone Zig Balls eenvoudig voorzien van een soak of flavour.

Dit kan op een hongerig water net even het verschil maken. Belangrijk is dat het zig foam wat je gebruikt geen repulsieve stoffen of weekmakers bezit. Natuurlijk kun je het een en ander verbloemen door een flavour. Maar vergis je niet een karper heeft veel beter ontwikkelde zintuigen dan een mens. Als tweede moet het drijfvermogen echt goed zijn. Het foam mag nooit water opnemen en aan drijfvermogen inboeten.

CW Zig foam is net als de Two Tone Zigbals gemaakt van een foam met een gesloten celstructuur en vrij van repulsieve stoffen. En dus ideaal voor het zigvissen!
CW Zig foam is net als de Two Tone Zig balls gemaakt van een foam met een gesloten celstructuur en vrij van repulsieve stoffen.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze speciale zig foam

Onderlijnmateriaal voor het zigvissen

Voor mij moet het onderlijnmateriaal sterk, soepel en een goed strekkend vermogen hebben. Vooral dit laatste maakt dat je de zig rig niet in de war gooit. Ik vond het altijd heel vervelend wanneer ik allerlei kinkjes in mijn onderlijn voelde. Hierdoor gaat de onderlijn alle kanten opstaan en dat komt de aasaanbieding niet ten goede. Naast bovenstaande is het fijn wanneer een onderlijn wat extra rek en ook wat drijfvermogen heeft. Zeker in de laatste fase van de dril geeft wat extra rek, de benodigde buffer. Immers we vissen met een hele dunne lijn en een tegenstander die behoorlijk sterk is.

 

Een goede presentatie voor het zigvissen staat en valt met het gebruik van de juiste soort onderlijnmateriaal! 
Een goede presentatie voor het karpervissen staat en valt met het gebruik van de juiste soort onderlijnmateriaal!

KLIK hier voor meer info over de Zig Link.

Een echt goede zig lijn moet je in je hand kunnen samen frommelen. Wanneer je de lijn weer strekt moet er niets te zien zijn. Dan heb je een echt hoogwaardige zig lijn. De kleur van de zig lijn vind ik persoonlijk wat minder belangrijk. Stel de karper zwemt boven de zig of op dezelfde hoogte dan is de onderlijn sowieso niet zichtbaar. Mocht de vis van onderen komen dan zal mijn voorkeur uitgaan naar een doorzichtige lijn. En dan een lijn die een beetje licht reflecteert. Deze vind ik beter dan een lijn die dezelfde licht reflectie heeft als water. Mijn favoriete onderlijnmateriaal is het Zig Link!

Geen fluorocarbon

Een fluorocarbon lijn vind ik persoonlijk ongeschikt. Ten eerste is deze heel stug en geeft hierdoor een hele onnatuurlijk aaspresentatie. Ik wil namelijk dat de vis het haakaas zo lang als mogelijk in de bek houdt. Daarbij is deze type lijn ook veel te zwaar. Het is hierdoor niet denkbeeldig dat jouw zig rig niet wordt aangeboden op de juiste diepte. Voor de inhaking is het zeker gunstig wanneer de vissen iets hoger zwemen dan het haakaas. De vissen moeten dan wat kantelen om het in de bek te pakken. Daarbij valt de rest van de presentatie weg tegen de donker bodem en dat is altijd een voordeel!

De adjustable zig rig
Ook Richard is helemaal verknocht aan deze manier van karpervissen!

Klik hier en stel je eigen zig rig samen of bestel de kant en klare versie!

Tot slot zigvissen moet je gewoon doen!

Zig vissen is een hele mooie manier en uiterst succesvolle manier van vissen. Met een zig rig maak je op elk tijdstip van de dag kans op een aanbeet ;)Probeer het maar eens en je zult zien dat het niet moeilijk is mits je de juiste materialen gebruikt. Geef niet te snel op! Blijf varieer in diepte, kleuren en manier van voeren, totdat je een aanbeet krijgt. Ga het leren/proberen op een makkelijk water zodat je vertrouwen krijgt. En vergis je niet ook zonder voer kun je heel goed vangen met een zig. Ik ben er echt aan verkocht! Het is een van mijn meest succesvolle manier om een karper te vangen!! Wil je weten hoe ik mijn adjustable zig rig maak?

Klik dan hier en lees het artikel: :Hoe maak je de perfecte zig rig?”