De fluoro carbon KD rig de onderlijn voor dressuurwateren!

Hoe vang je rig schuwe karpers?

De Fluoro carbon KD rig is een onderlijnmontage die vooral tot zijn recht komt op wateren waar de karpers de klappen van de zweep maar al te goed kennen!

Het is november en vroeg in de ochtend. Het is al een flink stuk kouder in deze tijd van het najaar en af en toe laat een schuchter zonnetje zich zien. Toch worden deze prachtige zonnestralen door de aanhoudende regendruppels overschaduwd.

Ik kijk over de vlakte door naar achter waar ik straks achter mijn karper hengels zal gaan zitten. Halverwege valt mijn blik op een kudde wilde paarden die gemoedelijk staan te grazen tussen de heidebosjes. Rechts daarvan loopt het rundvee wat ook bijdraagt voor een natuurlijk onderhoud van de aanwezige vegetatie. Dit gebied is een prachtig stukje ongerept natuurgebied met een scala aan watertjes waar een oud karperbestand in zwemt.

Skills opgraden!

Om mijn skills als karpervisser te upgraden heb ik besloten om hier te gaan vissen. Ik ben gewend om in parkwater en vaarten te vissen. Dit natuurwater met zijn grillige bodem is een andere tak van sport. Voor mij een uitdaging en daar heb ik veel zin in. Ik heb mijn visspullen en de kar ondertussen al achter de afrastering gezet. De schuine opening waar je door kan lopen als voetganger is te krap voor de kar met al mijn spullen. Wanneer ik het hek opzij klap maakt een enthousiast, maar ook wel een beetje nerveus gevoel zich van mij meester. Het is fijn om hier te zijn.

Helaas is dit gevoel van korte duur. De iets te zwaarbeladen kar speelt me parten. Het landschap is heuvelachtig en de drassige bodem maakt dat het wiel om de paar meter nog dieper erin zakt. Ik verfoei mijzelf om het ouder worden en dat ik mijn inzet op de sportschool heb verzaakt. Toch zorgt het verlangen om een karper te vangen ervoor dat ik extra kracht heb en gelukkig de kar de baas blijf.

Op naar het viswater en opzoek naar karper!
Mijn kar met visspullen staan na de nodige sleepwerk achter het hekwerk. De tocht naar het water kan beginnen!

Zal het me lukken een karper te vangen met de Fluoro carbon KD rig?

Bijna bij de plek aangekomen snijdt een gure november wind mij de pas af. Toch heb ik er geen erg in zeker niet nu ik het water zie. Verheugd voel ik mij klam warm zijn van het lange stuk lopen. Ik zet de kar neer en loop naar de waterkant om het oppervlaktewater te overzien. Het enthousiaste nerveuze gevoel komt terug: “zou het me lukken hier een karper te vangen?”. Gedreven als ik ben herpak ik mijn focus en komt mijn jachtinstinct naar boven. Een plotselinge klap, links in het riet, trekt mijn aandacht. Het is een reiger, opgeschrikt door mijn aanwezigheid. Niet wetende dat hij en ik met hetzelfde ‘vanggevoel’ over het water aan het staren waren…Hij besluit om zijn kansen ergens anders te benutten. Het enige wat nu nog zichtbaar is, zijn wat kringen die bij het wegvliegen zijn ontstaan in het wateroppervlak.

Dit is een hele mooie plek, het lijkt wel gemaaid zoals op de parkvijvers. Echter dit gras is afgegraasd en misschien nog wel iets korter. Ik besluit dat ik mijn oval wat verder van het heldere water ga plaatsen. De drassige grond geeft goed mijn aanwezigheid door. De karpers hier zijn geen menselijke activiteiten gewend in de zin van wandelaars, ook al wordt er wel gevist, de rust of laten we zeggen je aanwezigheid als visser is iets waar ik terdege rekening mee hou. Al snel heb ik alles staan zoals ik graag wil. Het begint te regenen. Gelukkig heb ik mijn plu als eerste staan zodat ik al schuilend mijn hengels in orde kan maken.

ik wed niet alles op 1 paard vandaar dat ik altijd verschillende soorten karper rigs inzet
Ik wed niet alles op 1 paard

Rigs en boilies hoe moet je het inzetten om een karper te vangen?

De afgelopen week hebben mijn gedachten zich voornamelijk beziggehouden met rigs en aas. Heerlijk om volledig op te kunnen gaan in de technische kant van het karpervissen. Immers zijn de factoren om het karper vissen heen altijd anders en aan diverse variabele factoren onderhevig. Dat geeft mij een enorme energieke boost waarin uitdaging en gedrevenheid zich samen verenigen. Op de vaarten waar ik regelmatig vis zijn de vissen geen hengeldruk gewend.

Op dit water wordt wel geregeld gevist en daarbij is het gedeelte waar ik nu vis niet heel groot. En dat maakt dat vissen snel zich aanpassen aan de manieren waarop ze worden belaagd. Ik mag mij graag verdiepen in hoe een rig precies werkt en wat het effect is van de verschillende aassoorten op de inhaking. Op dit water zet ik drie verschillende rigs in dit omdat ik niet op een paard wil wedden. Spreid uw winkansen is voor mij dan ook het motto wanneer ik aan het vissen ben op karper. Check ook eens het artikel: Karpervissen leer je hier In dit artikel vind je de verschillende rigs uitgelegd!

Combi rig hoe maak je die en waar moet je op letten?

Een van mijn favoriete rigs is de combi-rig gemaakt met de curve hook. Deze rig is een allround montage waarmee zowel een zinkend haakaas, als ook een wafter gevist kan worden. Ik kies nu voor een Squid liver wafter. Ik snijd deze een beetje bij en dat is met een reden.

De bodem is hier grillig en zeker niet vlak. Als mijn rig iets te schuin ligt blijft deze toch beter liggen als de vorm minder rond is. Ten tweede ziet de karper dit niet als een ronde o zo bekende boilie en zal met meer vertrouwen mijn aas oppakken. Het is in veel ogen misschien een simpele rig maar wat goed werkt geeft veel vertrouwen. En ik vis altijd 1 hengel met een rig die zich in de loop der tijd heeft bewezen.

squid boilies en de kd fluoro carbon rig werken prima samen

Ik voer heel weinig een paar halve boilies is genoeg om een aanbeet uit te lokken! KLIK op de afbeelding voor meer info over onze Squid boilies

KD-rig met fluoro carbon?

Ik gooi de combi rig hengel nauwkeurig in op de plek die ik van tevoren heb uitgepeild. Op de andere hengel gaat een KD rigje met soepele onderlijn. Ik ben nieuwsgierig naar het resultaat van deze rig in combinatie met de bow haak. Normaal vis je deze montage met een Curve haak, maar een Bow haak zal sneller willen prikken tenminste dat is mijn gedachte! Ik schuif een wafter op de hair.

Een KD werkt namelijk een stuk beter met een wafter dan wanneer je een zinkende boilie zou gebruiken. De gedachtegang achter deze rig is vrij eenvoudig. Bij aasopname zal het zwaarste punt, namelijk de haak direct op de onderlip komen te liggen en zo eenvoudig kunnen inhaken. Ook dit haakaas maak ik een beetje hoekig met mijn breekmesje.

Op de derde en laatste hengel plaats ik mijn KD stiff rig. Het enige verschil met de normale KD rig is dat ik nu fluoro link met een 18 lb trekkracht gebruik. De hair is nog wel gemaakt van soepel onderlijnmateriaal. Dus de bewegingsvrijheid van het haakaas blijft hetzelfde. Deze hengel gaat naar een oude steenstort die wanneer je er met de dieptemeter overheen vaart wel iets weg heeft van een toren. Het stugge fluoro link geeft veel resetvermogen wat een voordeel kan zijn aangezien er veel witvis rondzwemt. Ik ga even zitten in mijn stoel onder de oval om de omliggende spullen welke zijn ontstaan door het optuigen van de hengels op te ruimen. Ik besluit daarna dat het tijd is om koffie zetten. Het is inmiddels half 10 en de hengels liggen erin! We vissen!!

een wafter moet het doen!

Van het haakaas snij ik een klein beetje af zodat het beter op het talud blijft liggen. KLIK op de afbeelding voor meer info over onze wafters

Na brasem komt karper!

Wanneer ik een slok neem van mijn kop koffie hoor ik een piep en nog een. En daarna komen er nog twee piepjes met vertraging achter elkaar aan en dan weet je genoeg… Zo’n slijmjurk als eerste aan je hengel is hopelijk geen teken aan de wand voor deze dag. De beloning voor je inzet ontvang je liever met een mooie karper maar ook dat heb je niet altijd voor het kiezen. Ik onthaak de vis in het water en laat de brasem weer wegzwemmen. Ik check mijn montage en plaats de hengel weer op de plek terug waar deze lag.

Vlak daarna komt er weer een aanbeet, twee piepjes, stilte en gevolgd door een mega fluiter. Euforisch juich en ren ik tegelijkertijd naar mijn linker hengel en pak deze in een vloeiende beweging op nadat ik eerst de beetrunner heb dicht geklikt.

Ik voel aan de hengel een stevige druk en spanning op de vislijn en de adrenaline gutst door mijn lijf. Yesssss zeker weten een karper! Voorzichtig druk ik de hengel naar achteren en probeer wat lijn te winnen. Ik ben er zeker van dat deze vis wel eens goed op gewicht kan zijn. Heerlijk! Mijn euforische stemming neemt bij elke meter lijn die ik weet te winnen evenredig toe.

karpervissen alleen ik en de karpers
Alleen ik, de karpers en het buitenzijn. Ook al vang ik niets, het is heerlijk om bij het opkomen van de zon over het water te kijken.

Losschieten van de vishaak is het te voorkomen met de Fluoro carbon KD rig?

Ik houd mijn hengel hoog. De vis moet namelijk nog over een talud komen alvorens ik deze kan scheppen. Voorzichtigheid geboden dus! En dan plotseling voel ik dat de vis net voor het net zo weer de diepte inglijden! Neeeeeee!!!! Een sinister gevoel van onbehagen ontketent zich in mij en met wijd opengesperde ogen kijk ik naar de kringen waar de karper zich voor het laatst liet zien. De grens tussen teleurstelling en overwinning is maar heel klein en dat doet wat met een visser.. Woedend van frustratie maar gecontroleerd gooi ik mijn hengel op het riet bed naast mij. Wat heb ik fout gedaan? Was mijn vishaak niet scherp? Heb ik mijn rig verkeerd gemaakt? Te veel lood op de karperrig, of te weinig? Heb ik in mijn euforie de karper te hard gedrild? Heeft het talud mij parten gespeeld?

Meteen bij het binnenhalen kijk ik naar mijn KD stiff rig met Bow karperhaak. Ik zie dat deze er nog goed bij hangt eigenlijk niets mis mee. Ik besluit om de verzwaring wat op 5 cm vanaf de haak op de onderlijn zit eraf te halen. Op deze manier krijgt de rig wat meer speelruimte. De black edition haak is nog vlijmscherp. Ook het haakaas kan na een kleine inspectie blijven zitten. Snel maak ik een nieuw PVA zakje klaar. Deze is gevuld met een paar halve boilies. Net genoeg om de aandacht te trekken en een aanbeet te forceren. Om de haak nog wat sneller naar de onderlip te laten draaien druk ik en heel klein beetje tungsten putty in de haakbocht.

Soms is een klein beetje voer genoeg!

de fluoro carbon KD rig werkt zeer goed met een stukje tungsten putty op de haak
Om de inhaking aanzienlijk te verbeteren gebruik ik een heel klein stukje tungsten putty in de haakbocht.

Check ook eens het artikel: Karperhaken en welk model moet je kiezen?

Ik loop voorzichtig naar de waterkant en gooi mijn hengel uit op de plek waar ik eerder lag. Ik ben nu nog meer gebrand om een karper te vangen en nog redelijk vol met adrenaline leg ik mijn hengel weer op de steun. Mijn hoofdlijn hangt mooi slap tussen topoog en het wateroppervlak. Net wanneer ik mijn waker heb ingehangen en opkijk zie ik bij mijn andere hengel een karper boven het wateroppervlakte uitspringen. “Zou het?” denk ik bij mijzelf. En gniffelend loop ik terug naar mijn stoel.

Dan een piep.. Ik draai mij om en op dat moment volgt een fluiter en ik ben weer vol met adrenaline.

Karpervissen met Ilonca lees nu het artikel
De kop is er af! Wat een prachtige schub.

De KD stiff rig gemaakt van fluoro carbon is zeker een goede karperrig!

Weer op dezelfde hengel met de KD stiff rig. Nu wordt het spannend, want door de vorige losser op deze hengel sta ik met een bepaalde onrust te drillen. Hierdoor dril ik wat voorzichtiger en focus mij op de lijn die door het wateroppervlak gaat. Ik laat de vis even heen en weer gaan, maar geef hem niet zoveel speling dat hij verder kan. Beetje bij beetje komt de vis dichterbij. Gevoelsmatig ook weer een flinke vis. Maar of het ook daadwerkelijk zo is, is niet helemaal zeker.

Door alle adrenaline kan ik me geen reëel beeld meer schetsen. Dan zie ik een tiental meters voor mij een enorme kolk verschijnen. Ik leg het net alvast in het water. Nu moet ik even mezelf wat temperen en de rust bewaken en wachten tot de karper moe is van zijn eigen inspanning en het uiteindelijk opgeeft. Een paar minuten verder zie ik de kop van de vis boven komen en draai nog meer lijn naar binnen. Ik druk het schepnet naar onderen en trek mijn hengel naar achteren; Karper nummer 1 is een feit en ligt in het net! Het blijkt een prachtige schub van zestien kilo te zijn en dat is gelijk mijn nieuwe PB.

Ilonca met een mooie fluoro carbon KD rig karper
Ook karper No.2 geeft zich gewonnen en blij dat ik ben!

Een grote karper en een te grote waadpak

Niet dat gewicht mij veel zegt. Mij gaat het om de totale belevenis waarbij grote en gewicht van ondergeschikt belang zijn. Je hebt heel veel tijd gestoken in het voortraject en dan geniet ik van elke karper die op de mat komt! Nu is het moment aangebroken dat ik de vis terug mag zetten, in het water. Als een volleerde meermin waad ik met de vis in het water. Mijn twee maten te grote waadpak ziet en voelt het er toch anders als de lieftallige afbeelding in mijn hoofd.

Door het drukkende water om mij heen, voel ik mezelf omhoogkomen. Toch zet ik door, want ik wil dit, dit is mijn droom, mijn ultieme wens. Ik probeer over de bodem te lopen, maar de zuigende massa trekt me telkens weer naar onderen. Als een ingeblikte sardine voel ik het water bijna over mijn pak heengaan wanneer ik in een iets te diep gat stap.

Wanneer ik vaste bodem heb til ik de karper uit de sling en laat deze langzaam in het kraakheldere water zakken. De karper herstelt zich in het water en gaat tussen mijn handen op en neer door de deining. Het is alsof hij nog bij mij wil blijven. Na twee minuten voel ik dat de vis in beweging komt en met zijn staart begin te zwaaien. Ik laat hem helemaal los. De karper zwemt neemt zijn vrijheid en gaat de donkere diepte tegemoet.

karper vissen is meer dan alleen karpers vangen!
Ik laat de karper langzaam los in het kraakheldere water en geniet van de trage bewegingen wanneer de vis eindelijk uit het zicht verdwijnt

Welk haakaas vinden de karpers nu het lekkerste?

Het blijft na deze aanbeet een tijd lang stil. Het is tijd om mijzelf te resetten door middel van een lekker broodje en koffie. De warme koffie smaakt heerlijk terwijl ik de regen hoor kletteren op mijn oval. Nog nagenietend van deze mooie schub op mijn stoel word ik snel uit de sluimerstand gewekt door een nieuwe aanbeet. Ook deze dril komt weer op de linker hengel met de KD stiff rig en hybride hookbait. Deze rig werkt dus op dit water heel goed en bevestigd mij ondertussen dat ik hier mee door moet vissen.

Nadat ik in mijn waadpak het water in ga, land ik de vis zonder problemen in het net en zie dat ook dit een mooie schub is met goudgele kleurschakering. Als je een tweede vis land in zo’n korte tijd dan gebeurt er toch echt wel iets met je. Je voelt je als een soort overwinnaar in niemandsland waar je een gevecht houdt tegen de elementen van de natuur. En dat gevoel kun je aan niemand uitleggen dat moet je ervaren.

KD stiff rig hoe knoop je die van fluoro carbon?

De stiff KD leverde mij deze sessie de meest karpers op. Het is een rig die jezelf heel makkelijk kunt maken. Ik gebruik de soft hooklink als hair. Deze kun je middels een platte knoop bevestigen op de steel van de haak. Daarna voer je het uiteinde van het materiaal door het oog van de haak. De bedoeling is dat je met het fluoro carbon de hair gaat fixeren zodat deze niet slipt.

De haak knoop ik met een knotless knot aan het fluorocarbon onderlijnmateriaal. Vervolgens kun je een lus maken in de hair. Ik zorg dat er het haakaas net wel, net niet de onderkant van de haak aanraakt dit is voor mij een goede hair lengte. Wat wel belangrijk is, is dat je deze rig vist met een wafter of snowman presentatie anders bestaat de kans dat de boilie door zijn gewicht de inhaking te veel in de weg zit.

In het uiteinde maak ik middels een 8 knoop een lus en werk deze af met een tungsten anti tangle hooklink sleeve. Op deze manier kun je heel eenvoudig de onderlijn bevestigen aan de quick change swivel van de leader.

Hoe maak je een fluoro carbon karper rig

Benodigde componenten Fluoro carbon KD rig:

Benodigde tools ronnie rig

Benodigde tools Fluoro carbon KD rig:

  • Schaar
  • Boilie naald
  • Multi tool
  • Aansteker

Stap voor stap uitleg Fluoro carbon KD rig:

fluoro carbon kd rig maken
Neem 15 cm soft hook link in 20lb
fluoro carbon kd rig maken
Bevestig het materieel met een platte knoop op de steel van de haak
fluoro carbon kd rig maken
Steek het uiteinde door het oog van de haak en leg deze vervolgens langs de steel
fluoro carbon kd rig maken
Neem nu het fluoro link onderlijnmateriaal en steek dit door het oog van de haak
fluoro carbon kd rig maken
Bevestig de haak middels een knotless knot
fluoro carbon kd rig maken
Brand het uiteinde even aan zodat er een blob ontstaat
fluoro carbon kd rig maken
Maak een lus in de hair
fluoro carbon kd rig maken
Bevestig een boilie
fluoro carbon kd rig maken
Schuif nu een tungsten hooklink sleeve op de onderlijn
fluoro carbon kd rig maken
Maak in het uiteinde een 8 knoop
fluoro carbon kd rig maken
De rig is nu klaar voor gebruik

Tips waardoor je meer karper kunt vangen!

Een derde aanbeet volgt snel en het is hard werken aan de waterkant. Ik ben nu dermate opgeladen door de contante aanvoer van adrenaline dat ik helemaal geen kou meer voel. Wat is het toch fijn wanneer alles zo bij elkaar komt en het werkt!

Ik voel mij een tevreden mens. Het loopt naar het einde van deze dag en het is tijd om op te ruimen.

Terugkijkend op deze dag kan ik concluderen dat deze sessie mij heel veel plezier heeft gegeven. Ik heb weer veel bijgeleerd en naast de losgeschoten karper, gelukkig ook een paar leuke vissen kunnen landen. Op deze manier kom je steeds een stapje verder en neem je de opgedane ervaringen weer mee naar een volgende sessie. Vandaar dat ik jullie niet met lege handen naar huis wil sturen en jullie een paar tips wil meegeven. Tips die ik deze sessie zelf heb opgedaan en waar je misschien ook wat aan kan hebben bij je eerstvolgende vistrip!

alles weten over verschillende karper rigs lees dan snel verder
Drie rigs drie kansen! Rechts de combi rig en in het midden de bow rig en helemaal links de stiff KD rig.

Gebruik verschillende karper rigs en spreid je kansen!

Gebruik verschillende rigs om je kansen te spreiden. Zo krijg je al snel in de gaten welke rig op het desbetreffende water goed werkt. Ik verdiep me voornamelijk in de mechanische werking van de verschillende rigs. En probeer deze rigs vervolgens uit in de praktijk. Wanneer je niet zeker bent over de werking van een rig, vraag dan een mede visser. Er is er vast wel een karpervisser die je kent om jouw rigs te checken en feedback te geven. En schroom niet om te vragen, ook zij zijn ooit zo begonnen als jij.

verschillende soorten haakaas heb ik altijd bij me
Ik varieer graag met verschillende soorten haakaas. Je merkt al vrij snel wat de voorkeur heeft op een bepaald water

Welke boilies vangen het beste?

Karpers kunnen soms een bepaalde smaakvoorkeur hebben. Daarom vis ik op een nieuw water met verschillende smaakvariaties. Het is net zoals wij mensen, de een houdt van spruitjes en een ander weer niet. Je wilt met het aas dat je gebruikt een zo hoog mogelijk rendement halen. Je kunt denken aan het combineren van 2 smaken door bijvoorbeeld en snowman of hybride hookbait te vissen. Daarnaast kun je het haakaas dippen of een hartige boilie vissen op een bedje van zoete boilies.

Ilonca met een prachtige karper bekijk nu de film!
Probeer eens een nieuw water soms zwemmen er hele mooie verassingen!

Zoekt en je zult vinden! Goed viswater om karper te vangen!

Om je ervaringen te vergroten als karpervisser, ga op zoek naar andere wateren. Elk water is weer anders en op ieder water leer je weer wat bij. Dit maakt jou een betere karpervisser, tenminste mij wel! Natuurlijk is regelmatig vangen op hetzelfde water fantastisch. Echter het kan niet op tegen het vangen van een karper op een nieuw en onbekend water. Je technische creativiteit wordt gestimuleerd om preciezer en succesvoller te zijn in je sport. Wat uiteindelijk ook weer vis oplevert en de voldoening is des te groter wanneer jouw eigen weg loopt.