Wintertips karpervissen. Lees deze tips en vang meer karper in de winter!

Dit zijn de beste wintertips karpervissen! Vang meer karper in de winter!

Voordat je gaat karpervissen in de winter lees dan eens deze wintertips! Een van de meest belangrijke wintertips om te weten is; dat karpers koudbloedige dieren zijn. Hierdoor kunnen ze niet zelf hun eigen lichaamstemperatuur reguleren. Wat betekent dat ze dezelfde temperatuur aannemen als het water. Met andere worden is het water 5 graden dan is een karper ook 5 graden. Hou hier rekening mee met alles wat je doet tijdens het wintervissen op karper.

Bij het karpervissen in de winter gaat het vooral om locatie. Maar de manier hoe je voert, wat je voert en hoeveel je voert is minstens net zo belangrijk! Daarnaast kun je door je rig aan te passen ook aanzienlijk scherper vissen. Immers alles gebeurt in slow motion en daarom moet een rig snel prikken! Lees nu de 10 beste wintertips voor het karpervissen en vang meer vis!

Inhoud:

Dit zijn de beste wintertips! Vang meer karper in de winter!

Temperatuur en voer

Vis stekken waarvan je in het verleden ook al succes hebt weten te boeken

Blijf actief ook in de winter!

Voer zo compact als mogelijk!

Obstakels zijn in de winter vaak een holding voor de karpers!

Watervogels kunnen een goede indicatie geven waar nog wat te halen valt!

Een warme wind is zeker een vissessie waard!

Vis zo scherp als mogelijk!

Levend aas zoals maden en wormen kunnen in de winter echt goed werken!

Gebruik een soak of dip zodat je een duidelijk voedselsignaal afgeeft in het water!

 

Wintertips karpervissen no.1: Temperatuur en voer

Ik vis zelf in de winter heel graag met een klein pva stickje. Deze druk ik stevig samen waardoor het stickje onderwater uit elkaar knapt en veel attractie vrij geeft. Zeker op modderige bodems is een pva stickje aan te raden. Immers het grote volume van de pva stick werkt als een soort van parachute waardoor het lood niet de bodem in schiet. Maar als het ware erop komt te liggen wat zeker in de winter, wanneer de karpers niet actief zijn een groot voordeel is. Immers je presentatie is nu niet deels verborgen in de bovenste uiterst dunne sediment laag, maar goed zichtbaar.

Daar komt bij dat de attractie nu ook naar de hogere waterlagen kan stijgen. Om dat te bespoedigen gebruik ik graag onze zigmix voor het maken van pva sticks. Deze maak ik een beetje rul met de Zig liquid. Door enkel zig liquid te gebruiken voorkom je dat het pva gaat smelten. Maar het echte grote voordeel is dat deze liquid erg lang op de stek blijft hangen. Hierdoor heb je wel een voedselsignaal maar kan witvis deze niet weg eten. Dus wel attractie maar geen verzadiging!

Wintertips karpervissen, voer compact met pva
Wintertips karpervissen, voer compact met een PVA stickje!

Winter tip no.2: Vis stekken waarvan je in het verleden ook al succes hebt weten te boeken

Het klinkt zo logisch maar het loont om te vissen op wateren waar je al eerder succes hebt gehad in de winter. Vaak zijn het overzichtelijke wateren met een goed bestand aan karper. Immers op dergelijk wateren zit je dichter op de vis. Waarbij de kans dat ze tegen je haakaas aanlopen een stuk groter wordt. Daarbij zijn ze vaak actiever! Meer karper betekent ook meer mondjes om te vullen!

Je kunt het succes op dergelijke wateren aanzienlijk verhogen door een beetje te voeren. Dit zoeken naar voer houdt de winterkarpers actief en voorkomt dat ze in een passieve winterstand gaan. Bij het voeren moet je denken aan hoeveelheden van 100 a 200 gram per dag. Belangrijk is om licht verteerbaar aas te gebruiken zoals onze SE4 boilies, of the Squid liver.

Gebruik licht verteerbaar aas zoals de Squid liver of SE4 boilies in de winter
Gebruik licht verteerbaar aas zoals de Squid liver of SE4 boilies in de winter. Klik hier voor meer info over onze boilies.

Wintertips karpervissen No.3: Blijf actief ook in de winter!

Wanneer je dagelijks een handje voert op een gekende winter hotspot dan kun je daar met 1 hengel op gaan vissen. Met de ander andere hengel ga je actief zoeken naar karper. Je kunt dit doen door met de voerboot en dieptemeter wat rond te varen. Zodra je karper op het scherm ziet drop je de montage in de buurt van de karper.

De chod rig is in de winter met opvallend haakaas echt een aanrader!
De chod rig is in de winter met opvallend haakaas echt een aanrader!

Vaak is een handje karperpellets genoeg om een aanbeet uit te lokken! Met betrekking tot karper rigs kun je het beste een Ronnie rig inzetten of een chod rig. Opvallend is dat een opvallende kleur het goed doet als haakaas. Mijn voorkeur gaat uit naar een SE4 hivisual pop up. Deze doen het eigenlijk altijd heel goed in de winterperiode!

Wintertips karpervissen begint met het vinden van de karper. Zie afbeelding dieptemeter met duidelijk de signalen van karper op het scherm
Wintertips karpervissen begint met het vinden van de karper. Zie afbeelding dieptemeter met duidelijk de signalen van karper op het scherm

 Wintertips karpervissen No.4: Voer zo compact als mogelijk!

Karpers zijn in de winter heel traag. Voer je verspreid dan zul je een stuk langer moeten wachten. Daarbij zijn de aastijden kort. Hou daar rekening mee tijdens het vissen. Veel witvissers voeren in deze periode echt bovenop het haakaas. Dus dit is zeker een tip die het verschil kan maken tussen vangen of blanken.

Supercompact voeren kun je doen door een stevige bal te maken van onze zigvoer. Deze kneed je vervolgens om het lood. Tijdens het afdalen naar de bodem zal het haakaas op het voer komen te liggen. Ideaal voor in de winter! Tevens kun je natuurlijk ook middels pva heel compact een beetje voer strak naast het haakaas aanbieden!

Zo maak je een attractieve PVA stick mix:

Wintertips karpervissen met een pva stickmix maken
Giet wat Zig liquid bij onze Pulex Zigvoer
Meng vervolgens SA7 of Squid pellets met wat maden bij de aangemaakte zigmix
Meng vervolgens SA7 of Squid karper pellets met wat maden bij de aangemaakte zigmix
Karpertips wintervissen, dit is hoe een goede attractieve stick mix eruit ziet!
Karpertips wintervissen, dit is hoe een goede attractieve stick mix eruit ziet!
Peter weet in de winter ook altijd zijn vissen te vangen. Wintervissen vraagt ook om een zekere mate van doorzettingsvermogen!
Peter weet in de winter ook altijd zijn vissen te vangen. Wintervissen vraagt ook om een zekere mate van doorzettingsvermogen!

Wintertips karpervissen No.5: Obstakels zijn in de winter vaak een holding voor de karpers!

Overhangende takken, rietkragen, of in het water verzonken objecten vormen een veilig onderkomen voor de karper. Zeker in de winter mogen karpers heel graag zich ophouden tussen en rond de obstakels. Wanneer ik instant ergens aan de slag zou moeten in de winter dan zou ik zeker een hengel plaatsen bij de obstakels.

Een ander groot voordeel is dat de karpers in de winter trager zijn. Hierdoor kun je ze eenvoudiger uit de obstakels dirigeren. Zorg er in ieder geval voor dat je een goede beetregistratie hebt. Eigenlijk moet je de hengel al in je handen hebben voordat de karper op gang komt. Daarom hang ik mijn swinger of hanger altijd een stukje onder de hengel. Op deze manier kan je goed een run maar ook een zakker registreren.

Wintertips wintervissen karpers houden van obstakels!
Wintertips wintervissen karpers houden van obstakels!

Winter tip No.6: Watervogels kunnen een goede indicatie geven waar nog wat te halen valt!

Watervogels zoals meerkoeten en eenden moeten ook in de winter eten. Het zijn immers warmbloedige dieren. Daarom zijn ze een groot deel van de dag opzoek naar voedsel. Zij weten als geen ander waar wat te vinden is. Het is goed om in de gaten te houden waar ze duiken. Ik weet het soms zijn ze maar wat lastig, maar dat kun je voorkomen door single te vissen.

Jorg vist ook graag door in de winter en niet zonder succes!
Jorg vist ook graag door in de winter en niet zonder succes! Vooral de hivisual pop ups doen goede zaken voor Jorg dus doe je voordeel ermee!

Ik gebruik daarvoor een bruine zinkende SA7 boilie. Deze vis ik dan single dicht in de buurt waar het gespuis steeds naar de bodem duikt. Door verder geen voer te gebruiken voorkom je dat de vogels gaan azen op je aas. Mocht dat wel het geval zijn dan kun je ze eenvoudig afleiden door opvallend aas zoals mais een tiental meters verder op te droppen.

Watervogels weten maar al te goed waar wat te halen is in de winter. Hou daarom altijd een oogje op de plekken waar ze veelvuldig duiken!
Watervogels weten maar al te goed waar wat te halen is in de winter. Hou daarom altijd een oogje op de plekken waar ze veelvuldig duiken!

Winter tip No.7: Een warme wind is zeker een vissessie waard!

Ook in de winter is het goed om de dagen eruit te halen waarbij je een warme zuiden, of zuidwestenwind hebt. Deze gaan vrijwel altijd samen met een lage luchtdruk gebied. Toch moet ik zeggen dat ook op dagen dat er een ijskoude noorden wind stond het soms heel goed liep. Wat ik vooral wil zeggen is dat je niet te snel moet opgeven. Het vissen in de winter is iets wat wel wat doorzettingsvermogen vraagt van de karpervisser in kwestie.

Meestal is er een korte aasperiode elke 24 uur. Echter het kan ook best zijn dat je langer moet wachten en dat er enkel een aasperiode is na 40 uur stilte. Wanneer er een aantal dagen een zachte wind blaast in een bepaalde richting dan vis ik graag een hengel ondiep. Want de vissen die de moeite nemen om naar ondiep water te zwemmen zijn actief en zeker goed vangbaar!

Wintertips karpervissen hou altijd de wind in de gaten!
Een lage druk gebied in de winter is zeker een interessant moment om te gaan vissen! 1 van de 5 vissen die ik ving in een dagsessie!

Winter tip No.8: Vis zo scherp als mogelijk!

Mijn advies is om korte snel prikkende rigs te gebruiken. Een shot on the hook is dan zeker iets om te gebruiken. Door de haakpunt een heel klein beetje zwaarder te maken zal de haak gelijk naar de onderlip draaien. In de winter en het vroege voorjaar vis ik heel graag met een shot on the hook, je vist gewoon een stuk scherper.

Wintertips karpervissen, een shot on the hook is de manier om de haak sneller te laten prikken
Wintertips karpervissen, een shot on the hook is de manier om de haak sneller te laten prikken. Klik Shot on the hook om zowel de 0,3 als de 0,4 grams versie te bestellen.

De karpers hebben in de winter, harde bekken waardoor je zonder probleem kunt vissen met haken die een rechte haakpunt hebben. Deze prikken supersnel en wanneer je ook nog een sinker inzet op 4 a 5 cm vanaf de haak dan zit je helemaal goed. Door de sinker met een gewicht van 0,5 a 1 gram te plaatsen valt de haak eigenlijk gelijk in de onderlip. Hierdoor zal ook een karper die zich nauwelijks verplaats zich supersnel prikken!

Verbeter je inhaking middels een sinker op ongeveer 4 a 5cm vanaf de haak.
Verbeter je inhaking middels een sinker op ongeveer 4 a 5cm vanaf de haak.

Winter tip No.9: Levend aas zoals maden en wormen kunnen in de winter echt goed werken!

Wanneer je de karpers weet te liggen maar ze moeilijk kan overtuigen om het haakaas op te nemen dan is levend aas een goede winter tip! Je kunt levend aas prima combineren met een kleine pop up boilie. Mocht het zo zijn dat de maden van de hair gesnoept worden dan heb je altijd nog een pop up of fake mais aan de hair.

Daarnaast kun je levend aas ook prima verwerken in je stick mix. Deze kun je eenvoudig maken met onze Pulex zigvoer. Je voegt een beetje zig liquid bij de mix zodat het voer een beetje rul wordt. Daarna kun je verkruimelde boilies toevoegen en wat pellets en meng je het geheel nog eens goed door elkaar. Even een nachtje laten staan en wanneer je de volgende dag gaat vissen voeg je de maden toe!

Dierlijk aas zoals maden is een van de beste wintertips voor het karpervissen!
Dierlijk aas zoals maden is een van de beste wintertips voor het karpervissen!

Wintertips karpervissen No.10: Gebruik een soak of dip zodat je een duidelijk voedselsignaal afgeeft in het water!

Boilies zijn gekookt of gestoomd en geven daarom minder goed hun attractie bij lage temperaturen. Het is dus zaak om de wateroplosbare attractie van je aas te verhogen. Dat doe je door het aas een dag op voorhand te voorzien van een flinke scheut activator liquid. Deze vloeibare attractor is 100% wateroplosbaar en geeft zo de hoogst mogelijke attractie aan je aas!

Daarbij is het zo dat een gesoakt aasje bij het afdalen naar de bodem al zijn attractie vrijgeeft. Hierdoor komt er ook veel attractie in de hogere waterlagen. Een normale boilie zo uit de zak zal zeker wanneer er ook nog een dikke sediment laag ligt heel weinig attractie afgeven. Wat betekent dat het vinden van het voedsel voor een karper een stuk langer gaat duren.

De Activator dip is een vast waarde onder vele karpervissers die graag hun hengel uitgooien in de winter!
De Activator dip is een vast waarde onder vele karpervissers die graag hun hengel uitgooien in de winter! Dip het aas een dag van tevoren en op het moment van ingooien. Hierdoor krijg je de maximale attractie van het haakaas!