Spinner rig maken? Zo maakt je de beste spinner rig!

Spinner rig 2.0

Hoe kun je de beste Spinner rig maken? De naam ‘Spinner’ is afgeleid van het feit dat de haak volledig om zijn as kan draaien. Om dit te bewerkstelligen maken we gebruik van een 360º hook swivel. Door de karperhaak rechtstreeks te bevestigen aan de speciale wartel kan deze vanuit elke hoek naar de onderlip draaien. Dit is natuurlijk alleen maar mogelijk wanneer je de Spinner rig (ook wel Ronnie rig genoemd) gebruikt met een pop up boilie. Omdat deze pop up rig de haak mooi van de bodem houdt is dit de ideale rig om te gebruiken op wateren met bodemvuil of zachte modderbodems.

Spinner rig haak speciaal voor de ronnie of spinner rig
Spinner rig haak speciaal voor de ronnie of spinner rig! Klik hier om de Spinner haak te bestellen

Om een spinner rig zo goed als mogelijk te laten functioneren zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het model karperhaak welke je gaat gebruiken van belang. Daarnaast is de juiste hook swivel en het vertrekpunt van de haakaas bevestiging een punt van aandacht.

Inhoudsopgave

Spinner rig.

Welke karperhaak is het beste om een Spinner rig te maken?.

Welke Spinner rig wartel is het beste?.

Spinner rig maken.

Spinner rig en bodemaas, bottom bait of wafter?.

Uitloden van je Ronnie, of Spinner rig.

Stap voor stap uitleg Spinner rig.

 

Welke karperhaak is het beste om een Spinner rig te maken?

Het beste zijn karperhaken met een gebogen haaksteel. Deze zogenaamde curve shank haken zullen zodra het haakaas wordt opgezogen gelijk met de punt naar de onderlip draaien. Belangrijk is daarbij dat het vertrekpunt van de wartel waar het haakaas aan is bevestigd op de juiste plek zit. Dit vertrekpunt dient vrij ver in de haakbocht te zitten. In ieder geval niet verder dan een denkbeeldige lijn van haapunt naar haaksteel. Hierdoor zal de haak een heel klein beetje kantelen wat precies goed is voor een perfecte inhaking.

Wat is de beste bevestiging voor het haakaas aan de spinner rig
Wat is de beste bevestiging voor het haakaas aan de spinner rig? Hier zie je de oval hook bead diep in de haakbocht. De karperhaak staat nu verticaal in het water.

Als karperhaken kan ik onze speciale Spinner-  en Curve haak aanbevelen. Beide haken hebben een gebogen haaksteel waardoor de haak bij opname gelijk naar de onderlip draait. Om de haak te fixeren aan de 360º hook swivel raad ik aan om een stukje shrink tube te gebruiken. Hiermee kun je de wartel nog wat extra naar binnen buigen waardoor de kromming van de steel nog wat beter wordt ondersteund. Als laatst gebruik een grote haak om deze karper rig te maken. Immers door de verticale stand van de haak zal een grote gape een veel betere inhaking geven. Vandaar dat het verstandig is om een maat 4 of 2 spinner haak te gebruiken.

Door het vertrekpunt van het haakaas te veranderen kan je de karperhaak in een agressieve stand brengen
Door het vertrekpunt van het haakaas te veranderen kan je de karperhaak in een agressieve stand zetten!

Welke wartel is het beste?

Zoals gezegd de beste ‘Spinner rig wartel’ is de 360º hook swivel. Deze wartel is speciaal ontwikkeld voor het maken van een Spinner rig. We hebben niet alleen een sterkere wartel gebruikt maar daarbij het oog waar je de haak inhangt aanzienlijk sterker gemaakt. Dit maakt onze 360º hook swivel tot de meest betrouwbare spinner swivel op de markt! Een ander groot voordeel is dat we deze wartel laten maken in Japan waardoor de draaiweerstand vrij wel nihil is! Dit laatste is essentieel voor het zo snel mogelijk laten draaien van de haakpunt naar de onderlip. Let er wel op dat je altijd een maat 4 shrink tube bestelt om de Spinner rig te maken!

De 360 hook swivel is de beste wartel om te gebruiken voor de Ronnie rig

Onze extra sterke 360 graden wartel word speciaal gemaakt in Japan! Hierdoor heeft deze wartel nagenoeg geen wrijvingsweerstand en is  deze extra sterk door de gesmede haak.

Spinner rig maken

Het maken van een spinner rig is heel eenvoudig. Allereerst bevestig je een oval hook bead op een Spinner rig haak. Daarna schuif je een 360 pop up screw op de haak of een micro ring swivel gevolgd door een 2de oval hook bead. Daarna schuif je een stukje shrink tube op de steel van de haak met een lengte van ongeveer 1cm. Nu kun je de haak bevestigen aan een 360º hook swivel. Door het shrink tube over de verbinding te schuiven en even warm te maken met een aansteker is deze verbinding klaar! Let erop dat je het shrink tube halverwege het tonnetje van de hook swivel schuift. Op deze manier krijg je de sterkste verbinding zonder dat het draaien van de haak wordt beïnvloed.

De volgende stap is het maken van het onderlijnmateriaal aan de spinner swivel. De keuze van het onderlijnmateriaal hangt af van de soort bodem en het loodsysteem waar je mee vist. Zelf hou ik ervan om redelijk stijf materiaal te gebruiken. De spinner rig krijgt hierdoor heel veel reset vermogen waardoor je zeker op wateren met veel witvis altijd een goede presentatie hebt. Het mooiste materiaal hiervoor is zonder twijfel het Chod link onderlijnmateriaal. Dit rig materiaal kun je prima krimpen met onze krimp tang en zo voorzien van een lus aan beide zijden. Belangrijk is dan wel dat je het systeem vist aan een lead clip of helikopter rig systeem. Hiermee heb je ook op zachte bodems een goede aaspresentatie!

De krimptang is essentieel wanneer je de rigs op de juiste lengte wilt maken en daarbij een super sterke verbind wilt bewerkstelligen!

Krimp tang kopen? De beste kwaliteit tangen voor het vissen!
Krimp tang kopen? De beste kwaliteit tangen voor het vissen!

Spinner rig en bodemaas, bottom bait of wafter?

Kun je een Spinner rig vissen met bodemaas of een wafter? Dat kan zonder probleem! Zelf prefereer ik een wafter als haakaas, al was het maar om het gewicht van de haak op te heffen. Echter voor het vissen op stromend water is zinkend haakaas ideaal! Door het extra gewicht van de 360 hook swivel zal de haak gelijk naar de onderlip draaien. Je kunt bij gebruik van bodemaas/wafter het draaien van de haakpunt nog wat verbeteren middels een shot on de hook. Zoals gezegd een wafter is ideaal zeker wanneer je ook voor voert. Immers het haakaas zal vrijwel tegen de bodem aan liggen wat een zeer natuurlijk overkomt.

Belangrijk is wel dat wanneer je zinkend aas gebruikt je de laatste oval hook bead helemaal in de haakbocht schuift. Het is namelijk essentieel dat het haakaas onder de haak uitkomt. Dit om te voorkomen dat het haakaas de inhaking van de haak maskeert. Wanneer je een wafter gebruikt mag je ook een denkbeeldige lijn maken tussen weerhaak en haaksteel, en dit punt als vertrekpunt van de bait swivel aanhouden. Hetzelfde geldt voor pop ups. Echter een pop up mag ook dusdanig gemonteerd zijn dat de haak recht onder de boilie komt te zitten. Dit zal ervoor zorgen dat de haak nog sneller kan draaien. Essentieel is dan wel dat je een maat 4 haak inzet en niet te grote pop ups.

Uitloden van je rig wat is het beste?

Moet je een Spinner rig nu kritisch uit balanceren of is overload* gevist beter? Wanneer de montage langzaam zinkt dan zal de haak minder snel prikken. Immers de haak zal dan als het ware zweven in de bekholte wat veel meer losschieters oplevert. Vandaar dat ik er vrijwel altijd voor kies om mijn Ronnie rig te voorzien van dusdanig zware sinker dat deze redelijk snel afzinkt. Zeg maar net als wanneer je een normale zinkende boilie zou gebruiken. Hierdoor zal de haak niet gaan zweven maar als het ware gelijk naar de onderlip vallen. *(overload betekent dat je wat extra contra gewicht gebruikt waardoor de pop up redelijk snel naar de bodem toe zinkt)

Stap voor stap uitleg Spinner rig

Benodigde tools om de Ronnie rig te maken: Visschaar, krimp tang, crimp sleeves, aansteker
Benodigde tools om de Ronnie rig te maken: Visschaar, krimp tang, crimp sleeves, aansteker
Benodigde rig componenten: oval hook beads, 360 bait swivel, spinner hook, 360 hook swivel, shrink tube size 4, chod link, size 8 swivels
Benodigde rig componenten: oval hook beads, micro ring swivel, spinner hook, sinkers, 360 hook swivel, shrink tube size 4, chod link, size 8 swivels (Ik heb de namen aanklikbaar gemaakt zodat je ze eenvoudig kunt bestellen in de webshop)
schuif een crimp sleeve op het chod link onderlijnmateriaal
Schuif een crimp sleeve op het chod link onderlijnmateriaal
Gevolgd door een 360 hook swivel
Gevolgd door een 360 hook swivel
Steek nu het uiteinde door deze crimp sleeve zodat de lijnen netjes naast elkaar liggen
Steek nu het uiteinde door deze crimp sleeve zodat de lijnen netjes naast elkaar liggen
Druk nu stevig met de krimptang de crimp sleeve in elkaar
Druk nu stevig met de krimptang de crimp sleeve in elkaar
Bevestig op dezelfde manier een wartel aan de andere uiteinde
Bevestig op dezelfde manier een wartel aan de andere uiteinde
Knip nu een stukje shrink tube af van 1cm lengte
Knip nu een stukje shrink tube af van 1cm lengte
Schuif het stukje shrink tube op de haaksteel en bevestig de spinner haak aan de 360 hook swivel
Schuif het stukje shrink tube op de haaksteel en bevestig de spinner haak aan de 360 hook swivel
Plaats het stukje shrink tube over de verbinding tussen haak en wartel
Plaats het stukje shrink tube over de verbinding tussen haak en wartel
Maak het shrink tube warm met een aansteker zodat het mooi strak over de verbinding smelt
Maak het shrink tube warm met een aansteker zodat het mooi strak over de verbinding smelt
Schuif nu een micro rig ring op de haak
Schuif nu een micro rig ring op de haak
Nu kun je een oval hook bead op de spinner haak schuiven
Nu kun je een oval hook bead op de spinner haak schuiven
Als laatste bevestig je een sinker op de onderlijn, hiermee kun je de rig eenvoudig uitloden
Als laatste bevestig je een sinker op de onderlijn, hiermee kun je de rig eenvoudig uitloden. Je kunt ook een stukje shrink tube (kleinste maat) gebruiken over de crimp sleeve en daar de sinker overheen schuiven
De spinner rig is nu klaar voor gebruik!
De spinner rig is nu klaar voor gebruik! In de war werpen is verleden tijd en deze stiff rig laat zich het beste combineren met onze helikopter loodsysteem! Probeer maar eens uit en je zult zien hoe dodelijk effectief deze spinner rig is!!

Wil je het complete spinner rig pakket kopen? Klik dan op Spinner rigs maken!