Domain de Brocard karpervissen in Noord Frankrijk, super sessie!

Domain de Brocard deel 1 tips, tricks en vooral veel karpers!

Het is al vrij laat in de middag wanneer we aankomen op Domain de Brocard deel 1. Het plan is om te gaan karpervissen en filmen op Domain du Brocard small. Het prachtige natuurgebied heeft eigenlijk 3 meren. Twee zijn open voor de karpervissers en 1 is een kweekvijver. Richard en ik gaan vissen op Domain de Brocard small. Nu is small maar relatief, want het water is ruim 10 hectare! Wanneer we het domein oprijden komt Franck de beheerder ons al tegemoet. Franck is een harde werker dat zie je zo. Geen gladde zakenman, maar iemand die van aanpakken houdt. Daarbij merk je dat hij het leuk vindt de vissers te helpen. Eerlijk gezegd vind ik een behulpzame beheerder een van de belangrijkste dingen wanneer je gaat vissen op een betaalwater.

dieptekaart Domaine de brocard deel 1 karpervissen
Domain de Brocard is vrij ondiep en je kunt met de waadpak er best ver in lopen.

Domain de Brocard ligt in Noord Frankrijk in een mooie rustige omgeving!

Wanneer je een rustig water zoekt midden in natuur dan is Domain de Brocard zeker een aanrader. Het water is ongeveer 11 hectare groot en gemiddeld 1,5 meter diep. Het grote meer is met zijn 16 hectare en 8 stekken iets groter. Wat ik persoonlijk heel leuk vind aan de stekken is dat je eigenlijk het gevoel hebt op een prive water te vissen. Je kunt vanaf de stek namelijk geen van de andere stekken zien liggen. Bij aankomst zie ik direct al wat vissen zwemmen op stek 1. Op stek 2 zitten een paar Deense karpervissers waar we ook even een praatje mee maken. Ook zij gaan hun geluk beproeven deze komende week. Stek 3 en 4 zijn beide vrij en dat geeft ons wel wat keus. Na wat overleg met Franck kiezen we ervoor om te gaan vissen op stek 1. Deze stek is voor 2 personen wel klein, maar mijns inziens toch groot genoeg. [

Carp whisperer boilies doen het zeer goed op domaine de brocard deel 1
Met de werpbuis verdeel ik ook nog wat 20mm boilies over de stek, puur om de vissen wat bezig te houden. KLIK op de afbeelding voor meer info over onze boilies

Ik voer overwegend met Squid liver boilies met een paar handjes SE4 boilies er doorheen.

Check hier onze super dikke karperfilm (deel1) die we hebben gemaakt op Brocard!

Domain de Brocard deel 1 en zijn karpers

Karpervissen is nog nooit zo eenvoudig geweest tenminste dat zou je denken wanneer je het prachtige bestand van Brocard ziet. Naast de 300 karpers zwemmen er ook een 25 tal meervallen waarvan de grootste ruim 2 meter lang is. De grootste karper die er zwemt doet de unster kraken op ruim 50 pond. Er is een grote variëteit aan karpers naast schubkarpers zwemmem er volschubs, rijen, leders en prachtige spiegels.  Daarom kun je op Domain de Brocard van alles aan je haak verwachten en dat maakt het des te leuker! Naast de normale karpers zwemmen er ook een paar graskarpers. Tijdens onze trip hebben we een 4 tal graskarpers gevangen waarvan de zwaarste bijna de magische 30 kg aantikt. Van witvis, kreeften en/of dwergmeervallen heb je geen last. Ze zwemmen er wel, maar in zeer beperkte mate. Wij konden in ieder geval zonder enig probleem met 15mm boilies vissen.

De zwaarste graskarpers gaan ruim over de 30 kg heen. Richard op de foto met een grassie van 28 kg die hij wist te vangen op mijn hengels! Ook dat is domaine de brocard deel 1
De zwaarste graskarpers gaan ruim over de 30 kg heen. Richard op de foto met een grassie van 28 kg die hij wist te vangen op mijn hengels!

KLIK op de foto voor meer info over de barbless Bow haken.

Bodemgesteldheid op Domain de Brocard deel 1

De bodem op Domain de Brocard bestaat voornamelijk uit modder. Deze silt laag is op sommige plekken vrij zacht, maar op de meeste plekken goed te bevissen. De truc is om de wat hardere plekken op te zoeken en daar je montage te droppen. Het modder stinkt trouwens niet waardoor je geen zorgen hoeft te maken over het haakaas. Je kunt deze plekken heel eenvoudig vinden door met de waadpak rond te lopen. Al wadend krijg je al vrij snel een goed beeld van de bodem en de hardheid. Het is inmiddels al 5 uur in de middag wanneer ik met mijn waadpak de stek verken. In de kant gaat het direct naar beneden en daarna blijft de diepte stabiel. Eigenlijk kan ik maar heel weinig diepte verschil ontdekken. Enkel op de rechterkant, daar waar Richard gaat vissen ligt een heel mooi geultje. Het is de monding van het kleine riviertje waardoor Brocard als het ware wordt gevoed. Dit geultje kan wel eens het verschil maken.

Het is verstandig om met de waadpak even door het water te lopen om zo een beeld van de bodem te krijgen. Daarna kun je de stek aanvoeren.
Het is verstandig om met de waadpak even door het water te lopen om zo een beeld van de bodem te krijgen. Daarna kun je de stek aanvoeren.

KLIK op de foto voor meer info over onze boilies.

Mijn stek, de rechter kant is minder hard. Op sommige plekken ligt vrij veel modder, maar nog steeds goed te bevissen. Dichter naar de overkant daar waar de in het water gevallen bomen liggen wordt de bodem harder. Om daar te kunnen vissen moet ik 100 meter werpen en dat wil ik niet gezien de rek in mijn hoofdlijn en de kans op verspelen. De bodem dicht bij de bomen is een stuk harder, hier wordt ook druk geaasd voel ik wel tijdens het waden.

Tactiek op Domain de Brocard deel 1

Mijn tactiek op Brocard is vrij simpel. Wil ik de karpers effectief vangen dan moeten ze uit de obstakels komen. Daarom ga ik ze middels het voeren uit de obstakels lokken. Met de waadpak maak ik een voerstrook die begint strak voor de takken tot ongeveer 30 meter uit de takken. Het idee is om 2 hengels vrij dicht bij elkaar te plaatsen op deze voerstrook. De vissen kunnen dan ongestoord azen en zullen pas nadat ze 20 meter uit de takken zijn mijn montage tegenkomen. De eerste nacht ga ik niet vissen. Wel voer ik de stek alvast aan. Ik doe dit met een mengeling van overwegend Squid liver boilies gecombineerd met paar handjes SE4 boilies. Hoewel het merendeel van de boilies maar 15mm in doorsnede zijn, voer ik ook wat 20mm boilies op de stek. Dit doe ik bewust, omdat ik het belangrijk vind dat de vissen moeite moeten doen om het aas op te zuigen. Op deze manier voorkom je dat ze op de ‘autopilot’ gaan azen.

squid boilies doen het overal heel goed maar zeker op Domaine de brocard deel 1!

De Squid Liver boilies zijn hier zeker een aanrader want een groot deel van de vissen schijt het aas uit bij het onthaken. KLIK op de foto om onze Squid Liver boilies te bestellen.

Dit laatste gebeurt heel vaak, zeker wanneer je dezelfde afmetingen voert. Door dit aasgedrag worden de karpers moeilijker vangbaar. Dit kom omdat de karpers steeds hetzelfde gewicht/grootte van aas naar binnen zuigen waardoor het azen een automatisme wordt. En zodra dit gebeurt, wordt het voor ons vissers heel moeilijk om ze te vangen. Immers het haakaas wordt door het gewichtsverschil gemakkelijk opgemerkt en in veel gevallen niet opgenomen.

Techniek op Domain de Brocard deel 1

Er zijn een aantal regels waar je aan moet houden op Domain de Brocard deel 1 en eentje daarvan is dat je met weerhaakloze haken moet vissen. Nu heb ik in het verleden een behoorlijke periode met weerhaakloze haken gevist. En ik kan jullie zeggen dat je er geen vis minder door gaat vangen. Wat ik wel heb ervaren is dat de vis wanneer ik die even laat bijkomen in het schepnet (waarbij de hoofdlijn slap heb hangt) in veel gevallen geen haak meer in de bek heeft. Reden te meer om barbless haken in te zetten op obstakelrijke wateren. Want mijns inziens begint visveiligheid met een barbless haak!

bow rig met claw haak en line aligner de beste rig om te gebruiken op domaine de brocard deel 1
KLIK op de afbeelding voor meer info over onze Claw haken

Je kunt de Bow rig ook vissen met een barbless Claw haak. Het enige wat je dan moet doen is een line adaptor bevestigen.

Enkel met een barbless Claw en onze nieuwe Circle haken moet je de vissen in veel gevallen wel onthaken. Deze haken graven zich als het ware in en blijven beter hangen ook wanneer de lijn slap valt. Ook wel logisch want een kromme punt geeft veel meer houvast dan een karperhaak met een rechte punt. Daarbij maakt het veel uit hoe hard de bekken van de karpers zijn. Bij zachte bekken is het zeker raadzaam om een haak te gebruiken met een kromme punt en/of een line adapter. Want bij zachte bekken krijg je al snel een grotere haakwonde. Hierdoor zal bij het slapvallen van de hoofdlijn de haak eenvoudig uit de bek van de karper kunnen vallen. Ook door het gebruik van een line adaptor voorkom je dat de haak vroegtijdig uit de bek valt. Immers door een line adaptor of stukje shrink tube klemt de haak zich als het ware om de onderlip. Waardoor deze veel beter blijft zitten.

Warm weer en zachte bekken

Bij warm weer heb je zeker bij karpers die voornamelijk in de modder wroeten naar muggenlarven al snel te maken met zachte bekken. Voor zowel Richard als ikzelf was het duidelijk dat we gingen vissen met de Bow-rig. Deze rig heeft ons beiden al zoveel mooie vissen opgeleverd dat het vertrouwen in deze rig torenhoog is. Daarbij is de Bow rig speciaal ontworpen om te gebruiken met wafters of snowman presentaties. En dat is met deze sediment laag vaak een erg goede manier om de vissen te vangen.

Er komen heel veel mooie vissen op de kant tijdens het karpervissen op Domain de Brocard deel 1! KLIK op de foto om zelf je eigen bow rig samen te stellen.
Er komen heel veel mooie vissen op de kant! KLIK op de foto om zelf je eigen bow rig samen te stellen.

Als haak gebruiken we de Bow haak en later in de week ga ik ook een hengel vissen met de claw haak. Ik had namelijk gezien dat ik een losser kreeg voordat ik de hengel kon oppakken. Op de film kun je ook goed zien dat er vaak eerst een dikke kolk ontstaat alvorens de aanbeet wordt doorgegeven. Baat het niet dan schaadt het niet. En misschien vang ik er wel een extra visje door. De Bow rig kun je namelijk ook prima vissen met een Claw haak in combinatie met een line adaptor.

Eerste visdag op Domain de Brocard deel 1

Het is al vroeg in de ochtend wanneer Richard en ik druk bezig zijn met onze hengels in orde te maken. Niet veel later liggen ze te water en kunnen we genieten van een heerlijk bak koffie. Op de achtergrond hoor ik een Wielewaal zingen. Een typische vogel die graag vertoeft in eikenbossen. Niet veel later krijg ik de eerste aanbeet en sta ik met een kromme hengel. De karper aan de andere eind is vrij sterk, maar ik weet hem al snel onder de kant te krijgen. 5 minuten later net Richard deze vis en onze eerste karper op Domain de Brocard deel 1 is een feit! De volgende is voor hem, we vissen run om run wat wel zo eerlijk is gezien de stek. Lang hoeft hij daar niet op wachten. Die eerste dag sluiten we af met 8 vissen. Die avond draaien we voor het donker de hengels naar binnen. We willen zien of we de karper overdag voor het oog van de camera kunnen vangen. Wel strooi in nog even voor het slapen gaan 2 kg boilies over mijn stek.

de best vangende combinatie op Domaine de brocard deel 1
KLIK op de afbeelding voor meer info over onze SE4 high visuals

Een snow man presentatie bestaande uit een SE4 high visual en een zinkende Squid Liver geven de beste resultaat.

De volgende morgen zijn we alweer vroeg wakker en al snel weten we de eerste vissen te vangen. Rond het middaguur is het even een paar uur rustig. Dit komt ons ook wel goed uit, want dan kunnen alles even resetten en zelf wat eten. Halverwege de middag krijgen de karpers weer zin en weten we nog een paar mooie vissen erbij te vangen. Aan het einde van de avond zo tegen schemering draaien we de hengels weer naar binnen. Hierdoor krijgt de stek rust en kunnen we perfect alle aanbeten filmen.

Derde en vierde visdag op Domain de Brocard deel 1

De derde visdag verloopt eigenlijk net als de eerste en tweede. Zowel Richard als ik genieten van de vele mooie vissen die voorbij komen. Wat echt heel mooi is, is dat je bij een aanbeet al een dikke kolk ziet in het ondiepe water. Wel zijn de vissen net als de eerste dag ook op de 2de dag nog aan het paaien. We verwachten dat wanneer dat is afgelopen we nog meer beet zullen krijgen.

Domain de Brocard deel 1 kun je heerlijk rustig karpervissen en goed vangen
De aanbeten komen snel achter elkaar en we weten elke dag rond de 10 vissen te vangen.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze safety leaders. Let op deze leaders zijn toegestaan op Domain de Brocard.

De derde dag gaat het echt heel hard we krijgen meerdere dubbel runs en triple runs. We weten van gekkigheid niet hoe snel we de hengels weer in gereedheid moeten brengen. De aanbeten komen nu de hele dag door ten teken dat de vissen echt vol op het aas zitten. Toch voeren we niet echt heel veel. We voeren elke dag ongeveer een 5 tal kilo. 2 kilo in de avond en na elke aanbeet werpen we met de werpbuis er nog wat handjes om heen. Voor mij moet de hoeveelheid voer en aantal aanbeten goed ik balans zijn. Het heeft geen zin om 10 kg voer te gebruiken voor maar 2 vissen.

De Bow rig doet goede zaken op Domain de Brocard deel 1

Zowel Richard als ik starten met een chod rig op 1 hengel maar al snel komen we daar op terug. Normaal vang ik daar altijd heel goed op, maar hier op Domain de Brocard gaan de vissen echt voor een snowman. Het haakaas wat er helemaal uitspringt is onze SE4 Hi-visual met een zinkende Squid liver boilie. Deze langzaam zinkende combi past perfect bij de door ons gebruikte rig, we vissen namelijk beide met de Bow rig.

domaine de brocard deel 1 zwemmen hele mooie karpers
Aan mooie vissen geen gebrek!

Het mooie aan deze rig is dat je snel kunt wisselen van haakaas maar ook van haak. Dit laatste is iets wat ik sowieso geregeld vervang. Want door de jaren heen heb ik wel gemerkt dat wanneer je haken niet vlijmscherp zijn je behoorlijk wat vissen misloopt. We vissen immers met een zelfhaaksysteem en op de meeste wateren zijn de vissen al behoorlijk geslepen om het zo maar te zeggen. KLIK hier om het Bow rig artikel te lezen!

Bevestigen van het haakaas:

bevestig je haakaas met een stukje fluoro carbon

Neem 10 cm Fluoro link in 15 of 18 lb

Schuif dit door de micro ring swivel
Schuif dit door de micro ring swivel
stap voor stap boilie bevestigen aan karper rigs
Trek nu het haakaas op het Fluoro Link onderlijnmateriaal
stap voor stap bevestigen haakaas aan karper rig
Maak een platte knoop en knip de uiteinden af
stap voor stap bevestigen boilies aan karper rig
Maak met een aansteker een blob om zo het haakaas te fixeren

Een super scherpe haak maakt het verschil.

Ik durf gerust te zeggen dat wanneer je meerdere sessies met een haak vist, jezelf echt te kort doet. Ja ik weet het is misschien pijnlijk maar het is gewoon een feit dat een visser enkel zo scherp is als zijn haak. Een vlijmscherpe haak penetreert direct nadat deze zich naar de onderlip kantelt. Een haak met een korte dikke punt zal eerst een stukje een stuk over de onderlip glijden en met een beetje geluk prikken achter de liprand. Echter daar zit hem nu net de crux. Immers tijdens het strekken van de onderlijn en het naar voren glijden in de bek van de haak heeft de vis alle tijd om het haakaas uit te spugen.

Domaine de Brocard deel 1, karperwater, visvakantie, noord frankrijk, karpervissen, betaalwater, karper, frankrijk karper, domaine de brocard karper

Het No Escape lead clip systeem doet hele goede zaken. Ik ben er zeker van dat ik lang niet zo veel vissen zou vangen wanneer de karpers wel het gewicht van het lood kunnen gebruiken om de haak te lossen. KLIK op de afbeelding voor meer info over ons loodsysteem

Daar komt nog bij dat een haak met een korte dikke punt veel minder diep penetreert dan een dunne vlijmscherpe haakpunt. Dit betekent dat een licht geprikte haak met een korte dikke punt zeer eenvoudig uit te spugen is. Een dunne scherpe punt blijft daarentegen veel beter hangen. Dat het systeem waar ik mee vis goed werkt kan ik duidelijk zien tijdens de aanbeten hier op Brocard. Eerst krijg ik één piep ten teken dat een karper probeert de haak te lossen door met de kop te schudden. Daarna loopt de lijn strak omdat het lood middels het No Escape lead clip systeem over de leader naar onderen glijdt. Op deze manier krijg je samen met de rek in de uitstaande hoofdlijn een elastische spanning op de haak houdt. En vervolgens ontwikkeld er zich een run doordat de karper er vandoor gaat. Zonder scherpe haak kun je dit wel vergeten.

Bow rig is een multi functionele rig

Waar veel mensen bang voor zijn met de Bow rig is dat de lus achter de rubber bead schuift tijdens de worp. Toch is dit niet het geval. Er blijft namelijk door de luchtweerstand tijdens het inwerpen een constante spanning op het haakaas. Deze spanning zal ook bij het afdalen naar de bodem aanwezig zijn. Hierdoor kun je zonder problemen inwerpen met de Bow rig.

Wil je graag zelf je eigen bow rig samenstellen gebruik dan onze rig configurator.

Mocht je nu toch een beetje zekerheid willen inbouwen. Dan is het gebruik van een pva stick of pva foampje ook een mooie oplossing. Daarbij zal het altijd meehelpen zeker op wateren met wier om te voorkomen dat de haak tijdens het afdalen vuil oppakt. Wat ik persoonlijk heel handig vind is dat je eenvoudig en razend snel van haak kunt wisselen. Op deze manier vis je altijd met een scherpe haak. Zowel Richard als ikzelf vangen vrijwel alle vissen met een snowman presentatie. Bestaande uit een SE4 Hivisual en een zinkende squid liver boilie.

Benodigde rig componenten:

hoe maak je een bow karper rig

Benodigde tools:

benodigde tools om een bow karper rig te maken

KLIK op de afbeelding om onze tools te bestellen

  • Fishing scissor
  • Multi tool
  • Boilie needle fine
  • Boilie needle

Stap voor stap Bow rig:

hoe maak je een bow rig
Neem 30 cm soft hooklink materiaal
Hoe maak je een bow rig
Maak een lus van 3 cm lang met een platte knoop
hoe maak je een bow rig
Bevestig een T hook bead op de Bow haak
hoe maak je een bow rig
Trek de lus door het oog van de Bow haak
hoe maak je een bow rig
Bevestig nu een Micro Ring Swivel
hoe maak je een bow rig
Schuif nu de lus over de Bow haak
Hoe knoop je een bow rig
Trek alles strak zodat de micro ring wartel achter de T shaped hookbead blijft zitten
Hoe knoop je een multi rig
Bevestig nu een anti tangle sleeve op de onderlijn
hoe knoop je een bow rig
Maak een kleine lus middels een platte knoop
hoe knoop je een bow rig
Druk de anti tangle sleeve over de knoop en de onderlijn is klaar voor gebruik
de bow rig was onze best vangende karper rig op Domain de Brocard
Zo moet de Bow rig eruit zien!

Lijkt het je leuk om ook een keertje te vissen op Domain de Brocard? Neem dan contact op met Nicolas Komen van Fishermanholidays Mail: [email protected] Tel: 0032-486 113024 of 0032 50 363429 Of plan zelf een weekje vissen in op Domain de Brocard