Voeren met boilies, voertips en voertechnieken voor het karpervissen
Voeren met boilies zal zowel bij het instant karpervissen en bij het voorvoeren in je voordeel werken. Immer een boilie is ontwikkeld voor een karper om te eten. Dit betekent dat witvis ze maar heel moeilijk kunnen weg eten. Daardoor blijft je voerstek met boilies langer intact voor de karper dan wanneer je lokvoer zou gebruiken! Echter hoeveel boilies eet een karper? Of welke boilies zijn het beste voor de karper? En wat eet een karper eigenlijk echt graag? Zal je jezelf afvragen?
Al met al een goede boilie zal altijd meer vis opleveren! Logisch zal je zeggen. Maar waarom is dat zo en wat maakt een boilie een goede boilie? Om het een en ander te verduidelijken heb ik wat testen gedaan in de praktijk. Tijdens mijn eerst test heb ik instant gevist op een druk bevist water. Bij mijn tweede test gaan we terug naar hetzelfde water en dezelfde stek. Het enige verschil is dat ik nu niet instant aan de gang ga maar een paar dagen ga voor voeren met boilies!
Indeling:
Welke voertechniek werkt het beste?
Welke boilies zijn het beste voor karper?
Hoeveel boilies kun je voorvoeren op en visplek?
Hoeveel boilies eet een karper?
Kun je een karper meer boilies laten eten?
Resultaten van het voorvoeren met boilies
Hoeveel boilies moet je bijvoeren tijden het karpervissen?
Voorvoeren werkt wel degelijk in je voordeel!
Wat is nog meer van invloed op de beste voertechniek?
Welke karper rigs werken goed bij het voorvoeren.
Hoe knoop je een longshank rig?.
Welke voertechniek werkt het beste?
Tijdens deze sessie wilde ik kijken hoe de karpers instant op mijn boilies reageerden. Allereerst heb ik de druk beviste stekken links laten liggen. Dit om te voorkomen dat ik op een voerplek van een andere karpervisser zou vissen. Immers dit zou een vertekend beeld geven. Om jullie een beetje inzicht te geven van wat ik precies heb gedaan even een kort relaas. Je kunt trouwens het hele verhaal eenvoudig teruglezen op de website. Het artikel heet: Voeren voor instant succes op karper. Welke voertactiek is de beste?
Welke boilies zijn het beste voor karper?
Om zo attractief mogelijk te vissen heb ik de SA7 en de SE4 door elkaar gemengd. Door een zoete en een hartige boilie te combineren spreek je meer vissen aan. Ook viste en voerde ik met 15mm boilies dit omdat de meeste vissers enkel met 20mm boilies aan de slag gaan. Daarbij klein aas wordt sneller genomen dan groter aas. Om de .. op de i te zetten heb ik de boilies 1 dag van tevoren voorzien van een scheut activator dip. Hierdoor worden de boilies attractiever en krijg je echt betere boilies.
Het voordeel is dat je het deel wateroplosbare stoffen die je uit de buitenschil kookt weer terugbrengt. Hierdoor zullen de boilies zodra ze in contact komen met water snel hun smaakstoffen afgeven. Dit gebeurt al tijdens het afdalen naar de bodem. Op deze manier creëer je een verticaal geurspoor. Ook voorkom je dat een boilie zich volzuigt met water en dan pas attractie afgeeft. Dit laatste heeft tijd nodig en daar kunnen we bij het instant vissen niet op wachten. Voor het instant vissen moet een boilie direct attractie afgeven. Op deze manier kun je van een goede boilie een super instant vangende boilie maken. Al met al zal dit ook sterk in je voordeel werken wanneer je gaat voeren met boilies!
Hoeveel boilies kun je voor voeren op en visplek?
Tijdens mijn tweede sessie wilde ik een paar dagen voeren met boilies. Mijn ervaring is dat een goede boilie bij het voorvoeren echt het verschil gaat maken. Om het vergelijk een beetje eerlijk te laten verlopen wilde ik niet direct na mijn eerste sessie gaan vissen. Ik heb er een paar week tussen gelaten. Ik wilde 4 keer voorvoeren met de goede boilies uit onze range de SA7 en SE4. De eerste keer heb ik gevoerd met een 50% verhouding SA7 en SE4 in 15mm diameter. De tweede keer heb ik de verhouding SA7 en SE 4 gelijk gehouden maar heb ik een 50% verhouding 15mm en 20mm gebruikt.
Puur om de vissen sneller op het aas te zetten daarna ben ik volledig overgeschakeld naar 20mm. Het voer heb ik redelijk compact gevoerd. Zeg maar over een oppervlak van 10 meter bij 10 meter. Het voerschema ga ik jullie zo vertellen. Er is geen vaste regel, eerder een soort fingerspitzengefühl Ik laat het afhangen van wat ik denk hoeveel de vissen kunnen opeten. En dat is afhankelijk van verschillende factoren.
Bedenk altijd dat je niet de enige bent die voert. Daarbij eten de vissen ook natuurlijk voedsel en bepaalt het zuurstofgehalte wat ze op kunnen. Maak een reële inschatting hoeveel vis er dagelijks de stek aandoet. Hoe en wanneer ze komen aanzwemmen en hoe groot een school is. Belangrijk is dat je niet te veel voert. Het doel is de vissen vertrouwd te maken met je boilie.
Hoeveel boilies eet een karper?
De eerste dag voer ik niet al te veel. In dit geval verdeel ik 1,5 kg over een strook van 20 meter lengte. Ik weet dat de vissen vooral in de ochtenduren over de stek heen zwemmen. Vandaar dat ik ook ga voeren vroeg in de ochtend. Om precies te zijn net voordat de vissen over de stek heen komen. Hierdoor weet je vrijwel zeker dat het aas wat je voert niet te lang blijft liggen. Des te langer het aas blijft liggen des te meer witvis trek je op het voer.
Er van uitgaande dat je met een goede boilie gaat voeren. Moet je rekening houden met de voertijd, hoeveelheid, stekkeuze en diameter van het aas. Deze factoren bepalen hoe snel de karpers met vertrouwen het aas oppakken.
Kun je een karper meer boilies laten eten?
Door niet al te verspreid te voeren met boilies trek ik de vissen eenvoudiger op mijn aas. Immers er is meer competitiedrang waardoor ook de moeilijke vissen eenvoudiger aan tafel gaan. Na mijn eerste voerbeurt hoop ik dat de stek niet wordt bevist. Het is in deze fase heel belangrijk dat de karpers geen lijnen tegen komen. Mijn tweede voerbeurt doe ik een dag later. Nu voer ik 2 kg boilies waarvan de helft bestaat uit 20mm boilies. Op dag drie voer ik enkel 20mm boilies en voer ik 3 kg aan aas.
De vierde dag, de dag voor de eigenlijke vissessie voer ik 500gram 20mm boilies. De reden dat ik van dag 1 naar dag 3 meer ga voeren heeft te maken met het feit dat er steeds meer karpers van het aas gaan eten. De laatste voerdag wil ik voedselnijd creëren en voer ik maar een halve kilo. De vissen zullen door de lage voerhoeveelheid meer honger hebben op de dag dat ik ga vissen. Tot zover de theorie! In de praktijk zijn er nog een paar zaken van belang. Je kunt dan denken aan je rigs, manier van voeren met boilies, stek ten opzichte van de andere vissers etc. Er zijn heel veel zaken die invloed hebben op het gedrag van de vissen.
Resultaten van het voorvoeren met boilies
Het zal zo rond een uur of halfvier in de ochtend zijn wanneer ik de eerste karper van de morgen sta te drillen. Niet wetende wat er nog staat te gebeuren. De omstandigheden zijn eigenlijk heel slecht het is windstil en er is geen activiteit te bespeuren. Mijn eerste karper is een mooie schub die ik ook vrij direct weer terugzet. Het is nog te donker om te filmen of foto’s te trekken. Tijdens het terugzetten loopt de ander hengel ook af. Niet veel later trek ik mijn tweede vis, ditmaal een spiegel over het netkoord.
Ondanks dat het een mooie grote vis is zet ik deze direct terug. Ik heb geen zin om de vis te zakken. Zeker niet bij een dergelijke hoge watertemperatuur. Daarbij wil ik ook geen worstelpartij op de wal. Ik ben namelijk alleen en een “opgeladen” karper filmen is dan geen optie. Snel maak ik de beide hengels weer in orde. Van één rig is de haakpunt wat verbogen. Deze buig ik recht met mijn slijpsteen. Vervolgens kan de hengel weer ingeworpen worden. De ander rig is nog goed maar die slijp ik toch nog even na. Ik ben namelijk erg kien op de scherpte van mijn haak. Immers de vissen hier worden dagelijks belaagd en weten heel eenvoudig de prik te ontlopen.
Hoeveel boilies moet je bijvoeren tijden het karpervissen?
Na inworp voer ik niet meer dan een handje boilies. Ik wil de vissen niet dik voeren, maar vangen. Daarom is het belangrijk dat je bij het voeren met boilies de karpers net genoeg geeft om ze tot azen aan te zetten. Maar te weinig om de vissen te verzadigen. Uiteraard heeft de doorloopsnelheid van het aas en de verwerkingstijd een aandeel in bovenstaande. Om het een en ander naar mijn hand te zetten gebruik ik een uitgekiende combinatie van oplosbare vezels en niet oplosbare vezels. Dit stimuleert de darmdoorloop en de eetlust van de vissen. Wanner je voor voert me boilies moet het gebruikte aas echt goed zijn anders laten de karpers het aas al snel links liggen.
Voor voeren met boilies werkt wel degelijk in je voordeel!
Wanneer ik de hengels weer in de steunen heb gelegd. Probeer ik nog even een 2-tal reserve rigs te maken. Echter de vissen weten de goede boilies wel te waarderen want niet veel later sta ik met 2 hengels te drillen. Niet dat dit eenvoudig gaat maar nood breekt wet. Ik probeer eerst de ene vis voor de kant te krijgen en de andere laat ik op het wijd zwemmen. Op deze manier raken de lijnen niet in de knoop. Niet veel later liggen er 2 prachtige schubs in mijn onthakingsmat. Het kan weer niet op wat een sessie!
Het is nog net te donker dus ik zet beide schubs terug. Ik wil wat meer licht om te kunnen filmen. Mijn revanche duurt niet lang het is mijn linker hengel met een SE4 snowman die er vandoor gaat. Eenmaal op de kant zie ik een prachtig getekende spiegel. De vis is niet heel groot, maar dat maakt zijn rijenachtige uitstraling meer dan goed. Met een glimlach van oor tot oor sta ik voor de camera de eerst presentatie van de dag te doen.
Nadat ik de rijenachtige vis terug heb gezet en mijn handen droog maak loopt mijn rechterhengel af. Het is de SA7 wafter die verantwoordelijk is voor de aanbeet. De dril verloopt soepel maar ik heb direct in de gaten dat dit om een van de betere vissen gaat. Eenmaal op de kant wordt mijn vermoeden bevestigd het is een schub van het oude bestand. Een vis die er normaal gesproken 1 of 2 keer per jaar uitkomt.
SA7 wafters geven net dat beetje extra drijfvermogen aan het haakaas waardoor het gewicht van de haak wegvalt. KLIK op de foto voor meer info.
Resultaat van het voeren met boilies
Het is hard werken, hengels klaar maken, voeren en drillen. Een paar kleinere schubs komen er nog even tussen door wanneer ik opeens een vrij grote vishaak. De vis neemt een paar loge runs maar komt waarschijnlijk door het lage zuurstofgehalte vrij snel aan het oppervlak. Yes!!! Het is weer eentje van het oude bestand. Er zwemmen naar verluid nog maar 2 a 3 vissen van het oude bestand. Een paar jaar geleden is namelijk alles doodgegaan. Wat ben ik blij met deze warrel schub!
Warrelschub
Wanneer ik met de prachtige warrelschub voor de camera bezig ben loopt opeens mijn rechterhengel af. In een soort van vangstroes leg ik de vis in de hoge onthakingsmat. Dan loop ik naar de hengel en pak direct mijn recovery sling. Vervolgens weet ik de vis in de sling te werken en plaats deze terug in het water. Deze mag terug!
Nu kan ik me verder concentreren op de dril en het verdere filmen. Ik heb vrij snel in de gaten dat ook dit geen kleine jongen is. De vis blijft loom maar met kracht beneden het talud zwemmen. Na een dik kwartier komt de vis in het oppervlak en zie ik dat het weer een grote karper is. Het is de grootste karper die hier rondzwemt. Mijn geluk kan vandaag niet op.
Wat is nog meer van invloed bij het voeren met boilies?
Eenmaal op de kant haak ik de stevig verankerde Longshank uit de grote karperbek. Wat een geweldige vis en wat een roerijzer van een staart! Veel mensen denken dat ik een geheim aas heb, of geheime rigs. Maar dat is niet zo. Het is een combinatie van zaken die het succes brengen. Goede boilies, de juiste voertactiek en vlijmscherpe haken gecombineerd met het no escape leadclip systeem. Zo simpel kan het zijn! Natuurlijk komt het op de ervaring van de visser aan om de juiste inschatting te maken. Maar dat is te leren. Wat belangrijk is, is dat je vertrouwen hebt in je aas en je rigs. Dit is de basis van alles.
De boilies waar ik mee vis heb ik over ruim 2 decennia ontwikkeld en telkens bij geschaafd. Natuurlijk zijn de SE4 en de SA7 hele goede boilies. Goede boilies die zich al heel wat jaren hebben bewezen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je dan spekkoper bent. Je moet ze vervolgens ook nog goed weten in te zetten. Ik hoop dat jullie door het lezen van dit artikel wat meer inzicht hebben gekregen. Inzicht van hoe je kunt inspelen op bepaalde omstandigheden. Het is zeker geen blauwdruk die je overal kunt toepassen. Veel hangt af van de omstandigheden en soort water dat je bevist. Maar dat is ook het spel! Het is vissen en niet altijd vangen. Vis met vertrouwen en gebruik aas wat zich over jaren heeft bewezen en switch niet telkens van aas.
Een longshank haak is mijn eerste keus wanneer ik ga vissen op drukke beviste wateren. KLIK op de foto voor meer info over onze longshank haken
Welke karper rigs werken goed bij het voeren met boilies?
De Longshank rig mag ik erg graag gebruiken voor wateren waar zeer druk gevist wordt. Deze rig is ik met een wafter of snowman presentatie. Hierdoor komt niet alleen de haak sneller in de ideale prikpositie te staan. Maar voorkom ik ook dat het haakgewicht sneller wordt waargenomen. Immers een losliggende boilie is altijd wat lichter van gewicht dan eentje met haak.
Belangrijk is dat je de rig kort vist. De vis mag niet te veel speelruimte krijgen. Het mooiste is zelfs dat je de vis prikt op het moment dat de lippen samentrekken. De ideale lengte hangt af van de manier waarop je voert, het soort aas, bodemgesteldheid en eetlust van de vis. Wanneer ik met de werppijp vrij compact voer met boilies dan is een lengte van ongeveer 10 a 12 centimeter goed. De lengte van mijn hair is ongeveer 1.5cm tussen haakaas en haak.
KLIK op de foto voor meer info over onze vlijmscherpe haken.
Hoe knoop je een longshank rig?
Het knopen is heel eenvoudig. Ik gebruik het Kryptec coated hooklink soft in 25 lb. Dit onderlijnmateriaal is semi stijf. Door zijn hoge, soortelijk gewicht volgt het materiaal goed de contouren van de bodem. Daarbij is de coating heel sterk waardoor deze intact blijft ook bij het aantrekken van de knoop. De kern is gemaakt van een hoogwaardige kevlar vezel dat zeer schuurbestendig en sterk is.
Strip ongeveer 15 cm van de coating met een multi tool. Vervolgens maak je een kleine lus in het uiteinde van het gestripte deel. Knip de coated hooklink soft af op ongeveer 35 cm lengte. Nu kun je een rig ring op de lijn schuiven. Ik bevestig deze middels een platte knoop op ongeveer 4 cm van het uiteinde. Schuif vervolgens een Longshank haak door de rig ring. Daarna bevestig je de haak met een knotless knot.
Coated hooklink soft is een uniek onderlijnmateriaal speciaal door CW ontwikkeld. Deze lijn bevat geen repulsieve stoffen waar doorkarpers kunnen afschrikken. KLIK op de afbeelding voor meer info. Om het line aligner effect en dus het sturen van de haak naar de onderlip te verbeteren gebruik ik een line adaptor. Om het prikken nog wat te verbeteren schuif ik een tungsten hooklink weight op de onderlijn. Dit doe ik met een splicing needle en wat spuug. Schuif de tungsten sinker door tot op 3 a 4 cm vanaf de haak. Nu alleen nog een tungsten anti tangle sleeve monteren en een kleine lus in het uiteinde. En de onderlijn is klaar voor gebruik!
Stap voor stap longshank rig
Bevestig een 3.7 mm rig ring op ongeveer 4cm vanaf de haak
Schuif de longshank haak door de rig ring
Bevestig de haak met een knotless knot
Schuif een line adaptor over het oog van de longshank haak
Schuif een tungsten hooklink weight middels een splicing needle op de onderlijn
Bevestig een tungsten hooklink sleeve op de lijn