Karpervissen op de rivier, stromend water verveelt niet!

Karpervissen op de rivier, tips tricks en rig keuze!

We gaan karpervissen op een bijzonder snelstromende rivier. Tijdens deze sessie ga ik samen met Richard en Martin op pad. Het is Martin die ons heeft uitgenodigd voor een sessie. Deze rivier staat als vrij moeilijk te boek. Mij lijkt het wel leuk de uitdaging, maar ook vooral de natuur en de beleving van het riviervissen op karper vind ik geweldig. Je weet immers nooit wat er aan de haak hangt. Het verrassingselement bij het riviervissen vind ik persoonlijk erg leuk. Riviervissen is een zeer actieve manier van vissen. Niet enkel loont het om te verkassen maar ook ben je veel bezig. Bezig met rigs knopen, voeren, opnieuw inwerpen, vuil uit de lijn halen etc. Echter stromend water verveeld nooit en de vissen zijn zo geweldig mooi dat ik het er maar wat graag voor over heb.

Je weet nooit wat er aan de haak hangt en dat maakt het vissen op de rivier spannend!
Je weet nooit wat er aan de haak hangt en dat maakt het vissen op de rivier spannend!

Je zal het ondertussen al wel in de gaten hebben ik vis erg graag op de rivier. Niet dat ik ver weg ga, want in de meeste gevallen vis ik gewoon in NL. Echter deze keer gaan we wel een eentje rijden. Onderweg stoppen we een paar keer om een bakkie te doen. Zowel Richard als ook Jurjen onze cameraman hebben er heel veel zin in. Eigenlijk weten we niet echt wat ons te wachten staat, daar zelfs Martin de laatste paar jaar heel weinig heeft gevist op deze rivier.

600km zonder onderbreking is een serieus wateroppervlak

Het water waar we heen gaan is echt een serieus wateroppervlak. De lengte van de rivier is maar liefst 600km lang. 600km zonder enige stuw of sluis welteverstaan. Met andere woorden de vissen kunnen echt overal zitten. Je kunt jezelf wel voorstellen dat op een dergelijk water heel veel karpers moeten zwemmen wil je een goede kans maken. Op de rivier zelf worden geen karpers uitgezet, maar op de aanliggende wateren wel. Deze karpers zwemmen natuurlijk ook de rivier op.

Met zijn lengte van maar liefst 600km kunnen de karpers overal zwemmen.
Met zijn lengte van maar liefst 600km kunnen de karpers overal zwemmen.

Mijn ervaring is dat rivierkarpers niet moeilijk te vangen zijn. Echter er zijn wel een paar zaken van belang. Ten eerste vind ik goed aas belangrijk. Als tweede gebruik een rig die je niet in de war gooit. En uiteraard moet je vissen op de juiste stek. Op het aas en rig verhaal kom ik iets later in dit artikel terug. Het vinden van de juiste stek valt niet altijd mee. Maar wanneer je jezelf wat breder wegzet is ook dat goed te doen. Wat ik doe is van tevoren een aantal stekken uitzoeken en die gelijk ook aanvoeren. Het voeren neemt zeker wat tijd in beslag, maar het is essentieel bij het karpervissen op de rivier. Het gaat erom dat je een bepaalde vlaktedekking hebt. Op deze manier kom je er snel genoeg achter in welke sector de karperdichtheid wat groter is.

Karpervissen op de rivier is voeren, voeren en voeren

De ene rivier is wat dat aangaat de andere niet. Vooral de rivieren waarbij er veel beroepsvaart voorbijkomt, is het van belang dat je weldoordacht je voer erin gooit. Door de stroming en de zuigkracht van de boten blijft er meestal niet veel meer liggen. Zelf kijk ik voordat ik ga voeren altijd even een tijdje over de stek. Gooi maar eens wat brood in het water je ziet dan al snel wat er gebeurt en waar het brood als het ware blijft hangen. Dit zijn ook de plekken waar het voer op de bodem blijft liggen.

Martin houdt wel van wat voer....ook dat is karpervissen op de rivier
Martin houdt wel van wat voer….karpervissen op de rivier is vaak veel voeren!

De rivier waar we nu gaan vissen heeft geen beroepsvaart enkel een plezierbootje komt erdoor. Sterker nog door de aanhoudende hitte staat de rivier op dit moment zo laag dat er nu nog maar 3 meter waterdiepte staat. Omdat het water lekker op temperatuur is ga ik erin om even de bodem af te tasten. Op deze manier kom ik er snel achter waar de grotere stenen liggen, maar ook waar de wat kleinere stenen liggen en de bodem beter bevisbaar is. Mocht je nu niet kunnen staan op jouw stek dan kun je altijd met een langwerpig stuk lood de bodem aftasten. Echter voelen met je voeten is toch wel het allermooiste.

Richard vangt de eerste karper, die van Martin weet te ontsnappen.
Richard vangt de eerste karper, die van Martin weet te ontsnappen.

Karpervissen op de rivier het eerste succes

Wanneer we aankomen bij de rivier is Martin lekker aan het vissen. Hij heeft in 2 dagen tijd een aantal grote graskarpers gevangen en ongeveer 1 uur voordat wij arriveerden een karper verspeeld. De plek waar hij vist kent een zeer grillig diepte verloop met verschillende onderwaterkribben. Deze kribben zijn opgebouwd uit grotere stenen. Je moet er terdege rekening mee houden, aangezien de hoofdlijn er makkelijk achter kan blijven hangen. Het is dus zaak om direct bij een aanbeet het water in te lopen. Alleen zo kun je de afstand tussen de vis en visser zo kort als mogelijk te maken.

karpervissen op de rivier is vooral veel voeren!
Ik voer liever enkel en alleen boilies. KLIK op de foto voor meer info

Martin zijn plan is eenvoudig gooi er heel veel mais in en de vissen komen vanzelf. Zoals je al eerder kunt lezen is dit niet helemaal mijn plan. Maar goed, Martin kent de rivier beter dan ik dus zowel Richard en ik zetten ons naast hem neer. Na wat peilwerk kom ik erachter dat op mijn stek enkel grote stenen liggen. Hoe goed ik ook peil nergens is een vrij plekje. Daarom plaats ik een steun in het water waar mijn hoofdlijn overheen kan lopen.

Bij het plaatsen van mijn montage loop ik het water in en trap onderwater wat stenen aan de kant. Op deze manier kan ik een plekje van ongeveer 1 voet grootte creëren. Vervolgens laat ik de montage bij mijn benen naar beneden zakken. Nu weet ik zeker dat mijn montage goed ligt. Echt tevreden ben ik niet, maar het is niet anders. De volgende dag, al vroeg in de ochtend vangt Richard een mooie karper. Dolblij fotograferen we de vis, het is onze eerste rivierkarper van deze stek.

Ontsnapte karper ook dat is karpervissen op de rivier!

Ook Martin heeft een aanbeet gehad net voordat Richard de zijne ving. Echter hij heeft de vis even in een recovery sling weggehangen om Richard met zijn karper te helpen. De teleurstelling is groot wanneer blijkt dat deze vis alsnog wist te ontsnappen. In alle drukte is Martin vergeten de rits goed dicht te doen. Blijkbaar is het Martin niet echt gegund. We balen, maar ik zeg tegen Martin je vangt er nog wel eentje. Niet veel later zitten we aan onze eerste bak koffie. Lekker genieten en praten over karpers.

een vos loopt tijdens het riviervissen op karper voorbij
Overdag gebeurt er niet zoveel. Wel zien we een vos met een haas in de bek voorbij lopen.

Overdag gebeurt er niet veel, enkel een graskarper komt er nog even voorbij. Ook zie ik weinig “karperleven’ in het water. Tegen de avond wil ik graag een anders stek aanvoeren en niet veel later zijn Martin en ik onderweg. Hij vertelt me dat het karpervissen voor hem hier op de rivier is begonnen en dat hij daarom een speciale band heeft met deze stek. Ik begrijp dat wel, echter ik vertel hem ook dat ik graag nog een andere optie wil hebben.

Na een uur rijden staan we op een erg mooie plek met een aantal kribvakken. Het water stroomt erg hard maar tussen de kribvakken is het beduidend rustiger. Ondanks het warme weer en het uitblijven van regen verbaas ik me over de stroomsnelheid van de rivier. Je kunt sowieso niet in de volle stroming vissen, dat is wel duidelijk. Ik verdeel 5 kg boilies per kribvak. Morgen gaan we hier vissen en kijken wat deze sector ons oplevert.

Nieuwe stek nieuw kansen

We hebben helaas niet heel veel tijd meer, maar de nieuwe stek geeft mij wel hoop. Ik weet op de oude stek enkel een aantal kopvoorns te vangen. Deze vissen met hun naar verhouding grote bek zijn in groten getale aanwezig. Ook een dubbele 20mm als haakaas is voor deze vissen geen probleem. Reden temeer dat ik graag naar onze nieuwe stek wil. Daarnaast heeft de nieuwe stek een veel betere bodemstructuur. We kunnen nu alle drie vissen op een ondergrond van fijn grind.

voor het karpervissen op de rivier gebruik ik een schuurbestendige betrouwbare vislijn

Martin zweert net als Richard en ik bij de Invisible mono deze lijn is echt zeer schuurbestendig en heel sterk. KLIK op de afbeelding voor meer info

Eenmaal op de nieuwe stek loopt al vrij snel naar inleggen Martin zijn hengel af. Echter op de één of andere manier achtervolgt het pechduiveltje hem ook naar deze nieuwe stek. De hoofdlijn blijft namelijk hangen achter een dikke steen. De vis zwemt door en weet in een korte tijd ruim 50meter lijn van de spoel te trekken. Echter Martin heeft nog steeds geen direct contact. De hoofdlijn loopt recht naar beneden en de vis zie ik 80 meter verder in het oppervlak draaien.

Dan schiet de hoofdlijn los en komt de vis dichter en dichter naar de kant. Waar ik al eerder bang voor was, gebeurt alsnog. De vis schiet van de haak en laat zich langzaam met de stroom de diepte inzakken. We balen beide als een stekker dit was een hele mooie karper. Maar goed je kunt ze niet allemaal vangen. Martin moet een aanzienlijk deel van zijn hoofdlijn en snag leader vervangen. Maar al vrij snel ligt de hengel weer op de juiste stek.

karpervissen op de rivier en materiaalkeuze

Als hoofdlijn gebruik ik voor het riviervissen nooit een gevlochten lijn. Ik vis veel liever met onze Invisible mono. Een premium copolymeer zoals de Invisible mono is vele malen schuurbestendiger dan een gevlochten lijn. Als leader gebruik ik onze snag leader in 60/00. Deze lijn heb ik speciaal ontwikkeld om te gebruiken op plekken waar je een extreem schuurbestendige lijn nodig bent.

extreme visserij op karper vraagt om zeer sterk materiaal
Speciaal ontwikkeld voor de meest extreme omstandigheden.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze snag leader. Klik hier wanneer je de sinking rig tube wilt bestellen.

De lengte stem ik af op de ondergrond, maar ook naar de hand van hoeveel lijn ik heb uitstaan en het drijfvuil. Ik zal een voorbeeld noemen. Bijvoorbeeld je hebt de knoop van je hoofdlijn en snag leader na inworp ergens tussen half water en het wateroppervlak zitten. Dan kun erop wachten dat er rond de knoop zich veel drijfvuil gaat ophopen.

De kans is groot dat je de vis niet kunt scheppen, omdat het vuil rond de knoop niet door het topoog past. Het is dus belangrijk hoe lang je de snag leader maakt. Als tubing boven het lood gebruik ik voor het riviervissen  op karper het liefste onze sinking rig tube. Deze is uitermate schuurbestendig en taai. Wel vind ik het fijn om de tube middels stoom wat in model te maken. Een ander groot voordeel van deze enigszins stijve tube is dat deze op de stenen blijft liggen i.p.v. ertussen te zakken.

Karpervissen op de rivier en aaskeuze

Als aas gebruik ik het liefste enkel en alleen boilies. Je kunt om de stek op te starten een emmer mais voeren. Echter je nodigt dan ook altijd veel ongewenste tafelgenoten uit. Deze zullen zodra het mais op is ook aan de boilies beginnen en dat wil ik liever niet. Vandaar dat ik enkel boilies voer. Veel mensen kiezen voor kwantiteit i.p.v. kwaliteit. Echter ik ben van mening dat vooral een echt goed aas zijn vruchten afwerpt bij het karpervissen op de rivier.

Se4 boilies zijn voor mij de eerste keus wanneer ik ga karpervissen op de rivier

Kwaliteit werpt altijd zijn vruchten af! SE4 boilies is mijn absolute favoriet bij het riviervissen op karper. KLIK op de afbeelding voor meer info

Je moet niet vergeten dat er altijd een bepaalde drempel is t.o.v. ons biotoop vreemd aas. Maagdelijke rivierkarpers nemen niet alles zo maar op, er moet wel degelijk een stimulerende voedselprikkel van het aas uitgaan. Des te beter je boilies zijn, des te makkelijker trek je de karpers op het aas. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar onze SE4 boilies. Deze zijn een beetje zoet en bijzonder attractief. Ik heb gemerkt dat vooral rivierkarpers een zwak hebben voor dit soort boilies. Door de stroming voorkom je niet dat rond aas eenvoudig zich verplaatst. Wat ik graag doe is mijn boilies even pletten voordat ik ze stoom of kook. Door deze vlakke kant blijven ze beter liggen op de stek en voorkom ik het wegrollen van mijn aas naar dieper water. Uiteraard kun je het aas ook doormidden snijden om zo dit wegrollen te voorkomen.

Karpervissen op de rivier en rigs

Deze ultra sterke haak heeft een versterkte haakpunt waardoor die veel langer scherp blijft. KLIK op de foto voor meer info
Deze ultra sterke haak heeft een versterkte haakpunt waardoor die veel langer scherp blijft. KLIK op de foto voor meer info

De Circle in black edition is misschien wel de meest ideale rivierhaak.

Rivierkarpers zijn niet moeilijk om te vangen en zeker niet ‘rigschuw’. Toch heb ik wel al opmerkelijke dingen gezien. Ook rivierkarpers weten soms een rig eenvoudig te omzeilen. Vandaar dat ook bij het karpervissen op de rivier een scherpe haak zeer belangrijk is. Rivierkarpers hebben namelijk vrij harde, leerachtige lippen waardoor het indringend vermogen behoorlijk wordt gereduceerd. De meest ideale haak vind ik persoonlijk de Circle of een Claw haak. Bijkomend voordeel is; dat de iets wat naar binnenstaande haakpunt voorkomt dat de haak te snel bot wordt.

Wat je nog meer kunt doen om de rig te verbeteren is het volgende. Verleng middels shrink tube of een line adaptor de steel van de haak. Dit zorgt ervoor dat de haak sneller inhaakt, maar ook dat de punt van de haak iets verdoken komt te liggen. Hierdoor zal de punt minder snel in aanraking komen met de steenachtige ondergrond waar door de haak langer scherp zal blijven. Als haakaas gebruik ik het liefste normaal bodemaas. Wafters of snowmans zijn vrij licht van gewicht, waardoor de stroming er vat op krijgt. Hierdoor kan het haakaas gaan tollen en de onderlijn in de war brengen. Als onderlijnmateriaal gebruik ik graag 26lb fluoro link of onze 35lb Kryptec soft coated hooklink. Beide materialen zijn vrij stijf, zeer schuurbestendig en betrouwbaar.

het juiste onderlijnmateriaal is belangrijk voor het vissen op de rivier
Betrouwbaar materiaal is waar het om gaat bij het karpervissen op de rivier.

KLIK op de foto voor meer info KLIK  hier voor info over de fluoro link

Riviervissen geven heel veel voldoening

We hebben niet heel veel tijd op de nieuwe stek. Hoewel ik in het midden zit en technisch gezien minder kans maak om een vis te onderscheppen voelt de stek goed. Daarnaast geeft de aanbeet welke Martin door pech loste mij vertrouwen. En dan tijdens het avond eten, zomaar vanuit het niets loopt er een hengel af. Het is die van mij! Als een haas vlieg ik omhoog en binnen een paar seconden sta ik met een tot barstens toe gekromde hengel.

Yes hier kom ik voor! Ik blok de vis al vrij snel en Martin weet de vis in de volle stroming te scheppen. Geweldig wat een lekker gevoel. De haak zit in de zijkant van de bek, bij het onthaken geniet ik even van het moment. Niet veel later staan we in het kribvak en laten we de vis weer vrij. Dit is geniet 2.0 mensen. Die avond eten we steak, want ik heb wat te vieren!

karpervissen op de rivier hoe doe je dat?
Wanneer je succes hebt ben je al snel al de moeite wat eraan vooraf ging vergeten.

KLIK op de foto voor meer info over onze boilies.

Wat is nu een goede rig voor het riviervissen op karper?

Het mag duidelijk zijn een goede rig voor het riviervissen op karper moet niet in de war raken tijdens het werpen of door toedoen van stroming en/of witvis. Daarnaast wil ik de rig eenvoudig kunnen maken en moet het resetvermogen ook goed zijn. Daarom gebruik ik graag wat stijver materiaal en altijd een anti tangle hooklink sleeve. Hierdoor kun je de rig eenvoudig wisselen maar het geeft ook veel resetvermogen.

Anti tangle sleeves hebben een meerwaarde bij het karpervissen op de rivier

Een tungsten anti tangle sleeve geeft veel resetvermogen, maar voorkomt ook het in de war werpen van je rig. KLIK op de afbeelding voor meer info

De rig die Martin knoopt is zeer eenvoudig zelf te maken. Allereerst neem je 35 cm Kryptec soft coated hooklink in 35lb. Hierin leg je een kleine lus. Daarna rijg je een Claw haak in maat 4 op de onderlijn. De haak knoop je vast middels een knotless knot, waarbij je 1 wikkeling onder de hair zet. Hierdoor maakt de hair een hoek met de haak waardoor deze fungeert als afstandshouder voor het haakaas. Daarna wikkel je in 3 keer terug en steek je het uiteinde door het oog van de haak terug.

Om de inhaking te verbeteren werk je het oog van de Claw haak af met een line adaptor medium. Deze schuif je eenvoudig met een beetje spuug zo over het ook van de haak. De rig is nu bijna klaar enkel nog even een anti tangle hooklink sleeve monteren en een lus in het uiteinde maken. Het enige wat je dan nog moet doen is het haakaas monteren en je kunt vissen!

karpervissen op de rivier moet niet zo moeilijk zijn
Simpel, eenvoudig en efficiënt meer moet het niet zijn.

KLIK op de afbeelding om naar de webshop te gaan

Rivier rig van Martin Grütze

riviervissen op karper dit is de rig die martin gebruikt.

Benodigde producten:

benodigde karperspullen
KLIK op de foto om onze karper tools te bestellen

Benodigde tools:

  • Fishing Scissors
  • Boilie needle
  • Multi tool

Stap voor stap rivier rig

Onderlijnmateriaal met coating voor het maken van karper rigs
Neem 35 cm Kryptec soft coated hooklink
karper rigs voor de rivier zo maak je die
Maak een lus in het uitende met een normale lus knoop
rivier rig maken doe je zo
Schuif nu de Claw haak op de onderlijn
karpervissen op de rivier hoe maak je een goede karper rig?
Bevestig de haak met een knotless knot
De claw haak is ideaal voor het karpervissen op de rivier
Wikkel in 3 keer terug en steek het uiteinde door het oog van de Claw haak
door de line aligner of kicker voorkom je dat de karperhaak te snel bot wordt
Schuif nu een line adaptor over het oog van de haak
De rivier rig van martin
Dit is hoe het eruit moet zien
anti tangle sleeve is essentieel voor het karpervissen op de rivier
Bevestig nu een anti tangle hooklink sleeve op de onderlijn
Met een lus in het uiteinde van je karper rigs kun je snel wisselen
Maak de onderlijn ongeveer 25cm lang. Met een 8 knoop maak je de lus om de onderlijn snel te kunnen wisselen
De anti tangle sleeve werk je de knoop af en geeft de rig resetvermogen
Schuif de anti tangle hooklink sleeve over de knoop
zo ziet de uiteindelijk rivier rig voor het karpervissen eruit!
Enkel nog haakaas monteren en de rig is klaar voor gebruik!

 

Wil je meer weten over het vissen op kanalen, ontdek het in dit artikel: ”Karpervissen op kanalen hoe doe je dat?’