Wil je meer karper vangen in de herfst?

Karpervissen in de herfst lees deze 10 karper tips!

Karpers vangen in de herfst, aanvang winter zal een stuk eenvoudiger gaan met deze 10 herfst karper tips! De karpers eten in deze periode vaak over een groter deel van de dag. Dit is nodig om extra vetreserves voor de aankomende winter op te slaan. En hoewel de karpers in de late herfstperiode best wat eten op kunnen is het niet een kwestie van een zak voer erin gooien en vangen maar. In deze periode van het jaar is belangrijk dat je op de juiste diepte vist en een goede stekkeuze weet te maken. Daarnaast zijn de vissen in deze periode op hun topgewicht dus reden te meer om deze periode zeker even naar de waterkant te gaan!

10 Dikke herfst karper tips zodat jij meer gaat vangen!
Het is niet een kwestie van gooi er maar een hoop boilies in en je gaat vangen.

Waar zitten de karpers in de herfst? Wat eten karpers het liefste in de herfst en op welke diepte kun je het beste vissen? Allemaal vragen die waarschijnlijk door je hoofd spoken. Maar voor we deze vragen beantwoorden zul je moeten kijken of het water wat je wilt bevissen ook geschikt is om tot aanvang winter te kunnen doorvissen. Daarbij is stekkeuze en welke boilie je het beste kunt inzetten minstens zo belangrijk. Vandaar dat ik jullie ga voorzien van een aantal goede herfst karper-tips!

Inhoudsopgave 10 herfst karper tips:

Herfst karper-tips no.1: Waterkeuze. 1

Herfst karper-tips no.2: Welke diepte karpervissen najaar?. 1

Herfst karper-tips no.3: Welke boilie in de herfst?. 2

Herfst karper-tips no.4: Hoe voeren tijdens het karpervissen in het najaar?. 2

Herfst karper-tips no.5: Karpervissen op diep water 3

Herfst karper-tips no.6: Welke watertemperatuur in het najaar?. 3

Herfst karper-tips no.7: Waar zitten de karpers in de herfst?. 3

Herfst karper-tips no.8: Hoe de karpers naar de bodem lokken?. 3

Herfst karper-tips no.9: Karperhaken met een rechte punt prikken sneller! 4

Herfst karper-tips no.10: Speciaal haakaas vangt meer karper. 4

 

Herfst karper-tips no.1: Waterkeuze

De juiste waterkeuze voor najaarskarpers bepaalt zeker in grote mate mee of je succes gaat hebben. Je zult je eerst moeten afvragen hoelang wil je doorgaan in deze periode? Het is namelijk zo dat diepere wateren vaak tot heel laat in het najaar nog zeer productief kunnen zijn. Kies je voor ondiep dan kan het zijn dat je bij snel dalende temperaturen al snel bent uitgevist. Wil je ook doorgaan in de winter dan is een water waar de wind minder vat op heeft zeker interessant.

Herfst karper tips hoe vang je meer karper in deze periode
Zoek een geschikt water waar je ook tot in de winter karper kunt vangen!

Wateren met hoge bomen eromheen die meer in de beschutting liggen hebben wat dat aangaat een groot voordeel. Een ander ding is de mate waarin er wordt gevist en gevoerd. Valt het water al in het vroege najaar op zijn gat dan zou ik maar eieren voor mijn geld kiezen. De kans dat je hier tot in de winter karper kunt vangen is meer een kwestie van geluk. Het beste zijn wateren waar de karpers niet verzadigd zijn. Op dit type water kun je middels kleine hoeveelheden voer de spijsvertering prima aan de gang houden.

Herfst karper-tips no.2: Welke diepte karpervissen najaar?

Dieper water heeft een stabiele temperatuur dan ondiep. Is de heersende wind warmer (vaak zuidenwind) dan het water dan is het zeker raadzaam om een hengel ondiep heen te leggen. Voelt de wind daarentegen een stuk kouder (noord/oosten wind) aan dan het water, dan is het goed om een beschutte diepe plek op te zoeken. Vaak zie je aan de watervogels wel waar het net even wat warmer is. In de natuur wordt er namelijk nooit maar zo energie verspeeld. Daarbij geven obstakels in deze periode extra beschutting vooral wanneer de waterplanten afsterven is dit een goede keus.

Grote karpers vangen in de herfst lukt prima wanneer je op de juiste waterdiepte vist
Goed aas en de juiste waterdiepte is in deze periode heel belangrijk om succesvol op karper te vissen.

Nu zul je jezelf misschien afvragen maar hoe diep moet ik dan vissen in de herfstperiode? Stel het is een warme wind dan kun je de karpers prima vangen tot een 3-tal meter onder het wateroppervlak. Is het aanzienlijk kouder dan zou ik gaan voor een stek tussen de 6 a 9 meter waterdiepte. En dan het liefst uit de wind. Daarbij kan een stijl talud ook voor beschutting zorgen. Zoek dus niet alleen dat mooie plateautje op, maar leg ook eens een hengel weg op een schuin talud.

Herfst karper-tips no.3: Welke boilie in de herfst?

In de herfst begin winter is een voerstek aanleggen het beste wat je kunt doen. Hiervoor heb je een boilie nodig die ook op langere termijn bij de karper in de smaak valt. Naast een goede doorloopsnelheid mag een herfst boilie niet te snel verzadigen. Daarbij is het ook goed om de verwerkbaarheid voor de karper zo aangenaam mogelijk te maken. Dit betekent een boilie die makkelijk stuk is te kauwen. Je begrijpt nu wel hoe belangrijk het is om de juiste boilie in de herfst te gebruiken.

Kies de juiste boilie voor het vissen in het najaar!
De juiste boilie voor een voercampagne is bijzonder belangrijk. Klik hier voor meer info over onze boilies.

Verwerkbaarheid van de boilie

De verwerkbaarheid kun je eenvoudig testen door het aas tussen je duim en wijsvinger te nemen en vervolgens stuk te drukken. Is de boilie kauwgom achtig dan zou ik die zeker laten liggen. Het mooiste is wanneer je het aas stuk drukt dat het een beetje kruimelachtig is van structuur. Voor een karper is deze boilie eenvoudig te verwerken. Daarbij komen er veel smaakstoffen vrij bij het kauwen en krijg je al gauw dat een vis erin blijft dooreten. Toch kan een boilie een goede structuur hebben, maar niet presteren op langere termijn.

Darmdoorloop van de boilie

Voor een langere termijn zal het aas ook een goede darmdoorloop moeten hebben. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de verteerbaarheid van de boilie. Een boilie mag namelijk niet te snel maar ook niet te langzaam door het spijsverteringsorgaan van de karper gaan. Let dus op hoe de uitwerpselen van de karper eruitzien. Een goede boilie laat zal bij het afscheiden voornamelijk de onverteerde delen achterlaten.

Attractie van een herfst boilie

De attractie van een herfst boilie is heel belangrijk. Immers een karper moet met graagte in het aas blijven dooreten. Eigenlijk moet een boilie steeds beter worden. Dit opbouwend effect is iets wat maar weinig boilies hebben. Voor dit effect zal het aas op alle vlakken moeten uitblinken. Kies daarom voor een bewezen boilie die al geruime tijd bestaat. Mocht je nog twijfelen kies dan voor onze SA7 of de Squid liver voor het voeren in de herfst. Je kunt dan voor aanvang winter overschakelen naar de SE4.

Lees ook het artikel: “De 3 pijlers van attractie.”

Herfst karper-tips no.4: Hoe voeren tijdens het karpervissen in het najaar?

Weet je eenmaal waar de karper geregeld komt dan kun je met een beetje voer de karpers prima aan de praat houden. Echter ben je nog zoekende dan is het verstandig om het water in bepaalde vlakken in te delen. Probeer iedere keer een andere stek te bevissen om zo activiteit van karper waar te nemen. Dit hoeft niet altijd zijn in de vorm van een gevangen karper soms zie je eentje boven komen. Zodra je dat ziet zou ik zeker een hengel in de beurt leggen van de vis die je zag boven komen.

Herfst karper tip, voer verspreid met de werppijp zodat de karpers langer naar het voer blijven zoeken
Het voeren met de werppijp geeft de mogelijkheid om de stek wat ruimer op te zetten. Klik hier voor meer info over onze werppijpen.

Het mooiste is dat je een stek tenminste een dag op voorhand kan voorzien van wat voer. Voer liever wat te weinig dan doe je niets verkeerds. Vraag jezelf af hoeveel karpers je zou kunnen vangen op dit water? Vis je voor een enkele aanbeet dan is vaak een paar 100 gram boilies al genoeg. Dit voeren doe ik het liefste met de werppijp. Hiermee kun je de boilies mooi verspreid voeren. Hierdoor rek je aanzienlijk de tijd die karpers nodig hebben om het voer op te eten.

Herfst karper-tips no.5: Karpervissen op diep water

Veel mensen denk dat tijdens het karpervissen op diep water door de waterdruk een pop-up tegen de bodem gaat liggen. Dit is echter niet het geval! Er heerst inderdaad een andere druk op diep water. Echter een pop up boilie gaat niet in elkaar wanneer je bijvoorbeeld op 7 meter waterdiepte vist. Deze waterdruk drukt namelijk van alle kanten op het voorwerp. En zolang dit voorwerp niet vervormd zal het ook zijn drijfvermogen behouden.

aas met drijfvermogen zal ook door een hoge waterdruk niet tegen de bodem worden gedrukt!
Aas met drijfvermogen zal ook door een hoge waterdruk niet plat tegen de bodem worden gedrukt! Klik op nep mais voor meer info over dit aas welke boordevol met eetlustopwekkende stoffen zit.

Spronglaag

Bedenk wel dat er in de herfst een gelaagdheid in het water zit. Dit wordt ook wel spronglaag genoemd. Op de dieptemeter kun je de overgang tussen beide lagen vaak erg goed waarnemen. Vaak is er een troebele tussenlaag die je als lijn op de dieptemeter kunt waarnemen. Onder de spronglaag is het water zuurstofarm en aanzienlijk kouder. Het is dus goed om te weten op welke diepte deze spronglaag ligt. Mocht je geen dieptemeter hebben dan is het raadzaam om je haakaas even te ruiken. Ligt deze onder de spronglaag dan gaat deze namelijk vrij snel naar rotte eieren stinken. Het is dan verstandig om ondieper te vissen. Niet dat de karpers nooit beneden de spronglaag komen hoor. Maar de omgeving beneden de spronglaag is voor een karper niet aangenaam vertoeven.

Herfst karper-tips no.6: Welke watertemperatuur in het najaar?

Hou er rekening mee dat de karpers bij een watertemperatuur tussen de 12 a 10 graden aanzienlijk minder actief worden. Het is dus raadzaam om bij deze temperaturen minder te voeren. Ook kun je de frequentie van het voeren naar onderen schroeven. Zelf kijk ik altijd hoe lang ik moet wachten op een aanbeet en pas daar de hoeveelheid voer op aan. In de meeste gevallen betekent dit dat je met een paar 100 gram boilies per voerbeurt al goed zit.

Karper pellets zijn in het najaar een geweldig goed aas!
Karper-pellets die gemaakt zijn van dezelfde ingredienten als de gelijknamige boilies geven je een aanzienlijk voordeel in het vangen van een dikke herfstkarper.

Zodra de watertemperatuur nog verder naar onderen gaat moet je echt voorzichtig zijn met het voeren. Om te voorkomen dat het voer te lang blijft liggen is het goed om voor een deel over te schakelen naar karper pellets. De karper pellets geven de stek een behoorlijk voedselsignaal zonder de karper te overvoeren. Mocht het zo zijn dat de pellets zijn opgelost of weggegeten dan liggen er altijd nog een paar boilies!

Herfst karper-tips no.7: Waar zitten de karpers in de herfst?

In de herfst kun je de karpers vooral op dieper water verwachten. Een diepte tussen de 4 a 7 meter is veelal de meest succesvolle waterdiepte om karpers in het najaar te vangen. Een andere plek waar de karpers graag zitten is tussen de obstakels. Zeker wanneer deze obstakels grenzen aan dieper water is dit een uitstekende vis-stek om op karper!

Herfst karper tips vang meer karper met de zig rig!
De zig rig is ook in de herfst het proberen waard! Klik op kant en klare zig rig voor meer informatie.

Naast het vissen op de bodem heb ik in de herfst ook hele goede resultaten geboekt met de zig-rig. Waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens gezien dat de karpers springen boven echt diep water. Door nu een zig rig aan te bieden op de plek waar ze springen heb ik al menig vissessie in de herfst succesvol afgesloten.

Herfst karper-tips no.8: Hoe de karpers naar de bodem lokken?

Misschien wel een van de best bewaarde, lees geheime herfst karper tips.. Karpers in de herfst zijn behoorlijk actief. Echter om van de ene naar de ander plek te komen zwemmen de vissen een aantal meters boven de bodem. Vaak wordt het voer niet eens opgemerkt en zwemmen de karpers eroverheen. Dit komt omdat boilies veelal verdwijnen in de bovenste sedimentlaag. Wil je graag dat de karpers jouw aas opmerken? Dan is het belangrijk dat er een voedselsignaal opstijgt naar de hogere waterlagen.

Maak met de zig mix en de activator een super attractieve boilie
Gebruik de pulex zig mix en de activator liquid naar keus om een zeer attractieve geurspoor naar je voerstek te maken.

Dit is vrij eenvoudig te bewerkstelligen. Ik gebruik hiervoor 2 ingrediënten namelijk zig-mix en activator liquid. Om de boilies te prepareren neem je een emmer en de hoeveelheid aas wat je denkt nodig te hebben. Giet vervolgens een flinke scheut activator in de emmer. Schud de emmer met boilies totdat er een laagje activator op het aas zit. Strooi nu een beetje activator mix op de boilies. Gebruik niet te veel mix een klein beetje is genoeg. Vervolgens schud je de emmer met aas even goed door elkaar zodat er een heel dun laagje zig mix op de buitenkant zit. Dit proces kun je een aantal keer herhalen. Daarna laat je het aas zeker een etmaal drogen.

Zodra je deze boilies gaat voeren zal de attractieve coating tijdens het naar de bodem vallen oplossen. Hierdoor krijg je een hele mooie, verticale voedselsignaal. Waarbij de activator direct oplost in het water en zeker 10 uur blijft hangen in de hogere waterlagen. Dus wil je echt de karpers naar de bodem toe trekken dan is dit de techniek!

Herfst karper-tips no.9: Karperhaken met een rechte punt prikken sneller!

Veel karpervissers weten het wel, maar toch blijven ze te lang hangen in hun succesvolle zomer rig. Schakel in deze periode over naar een haak met rechte punt. Karpers hebben namelijk een harde bek zodra het water kouder wordt. Dus je hoeft wat dat aangaat nergens bang voor te zijn. Je kunt daarom gerust kiezen voor een Bow haak of een longshank haak. Wel is het raadzaam om een line adaptor te gebruiken. Hierdoor zal de haak niet alleen sneller naar de onderlip draaien, maar ook pas haken wanneer deze over de onderlip heen glijdt. Hierdoor prik je de karper achter de harde liprand.

Met de shot on the hook ga je zeker meer voorjaars karper vangen!
De shot on the hook verbetert aanzienlijk de inhaking. Klik hier voor meer info.

Wil je meer weten over onze karperhaken? Klik dan op vlijmscherpe, extra sterke karperhaken

Herfst karper-tips no.10: Speciaal haakaas vangt meer karper.

De karpers hebben in de herfst een bewogen periode achter de rug. Een periode waarbij ze veelvuldig zijn belaagd. Het is daarom dat de karper veelal voorzichtig is met azen. Zelf zet ik vooral in deze periode graag de hybride hookbaits in. Een hybride hookbait is niet zomaar een wafter. Nee dit speciaal haakaas heeft namelijk een lichte en een zware kant. Dit betekent dat de zware kant altijd naar onderen op de bodem zal komen te liggen. Hierdoor kun je met dit haakaas in sterke mate de inhaking sturen.

 

Hybride squid liver boilies
Onze meest succesvolle combi in 1 boilies! Dit aas heeft zich al meermalen bewezen als het best vangende haakaas. klik op Hybride Squid & SE4 voor meer informatie

Zodra dit haakaas naar binnen wordt gezogen zal deze ook met zijn zware kant naar onderen in de bek komen te liggen. En je snapt al wel dat wanneer je het vertrekpunt van de hair aan deze kant van het haakaas laat plaatsvinden dan kun je de haak direct in de onderlip laten prikken. Je kunt dus op deze manier veel korter (lees scherper) vissen. Des te minder speling des te lastiger het is voor een karper om op tijd te het zaakje uit te spugen. Probeer maar eens uit en je zult zien dat je aanzienlijk meer karper gaat vangen. Al was het maar omdat onze hybride hookbaits zo attractief zijn!

Zeer succesvol karpervissen in de herfst? check dan even onze hybride wafters!!
Zeer succesvol karpervissen in de herfst? check dan even onze hybride wafters!!