Tungsten end tackle materiaal voor het vissen op karper

Het beste tungsten end tackle voor het vissen op karper?

De laatste tijd zie je steeds meer tungsten End tackle producten op de markt verschijnen. Denk maar eens aan tungsten sinkers of putty. Wat mij betreft een prima zaak. Immers tungsten is een goede loodvervanger en is bovendien niet giftig. Vooral deze laatste eigenschap is echt geweldig, want lood is namelijk heel schadelijk voor alles wat in het water rondzwemt. Daarbij is tungsten ook nog eens veel zwaarder dan lood en dat is natuurlijk perfect voor onze doeleinden. Immers je kunt dan het formaat kleiner schalen, zonder dat het gewicht minder wordt! Maar wat is tungsten nu precies en welke eigenschappen bezit tungsten nog meer?

Soortelijke massa en eigenschappen tungsten end tackle materiaal

Tungsten of wolfraam heeft een dichtheid van 19.3kg per dm³, lood daarentegen heeft een soortelijke massa van 11.3kg per dm³. Met andere woorden tungsten is bijna twee keer zo zwaar als lood. Ook in het normale dagelijks leven maken we veelvuldig gebruik van dit metaal. Denk maar eens aan de gloeispiraal in een lamp. Of het kogeltje in een balpen deze worden allemaal gemaakt van tungsten of te wel Wolfraam. Wolfraam wat eigenlijk de officiële naam is heeft een heel hoog smeltpunt en is daarnaast heel hard. Lood daarentegen is heel makkelijk te bewerken, maar dat is met dit metaal wel even wat anders.

Ook de prijs van tungsten is veel hoger en daarom wordt het nog niet veelvuldig toegepast als loodvervanger in de hengelsport. Ondanks de moeilijke verwerkbaarheid kun je er wel hele mooie producten van maken. Denk maar eens aan tungsten tubing, tungsten putty en andere handige producten voor het karpervissen. CW is op dit moment druk bezig om een aantal goede tungsten producten te ontwikkelen. Dit is echter een moeilijk proces, want je moet precies de juist balans vinden tussen het elastisch vermogen en de hoeveelheid tungsten die je kunt verwerken in een product.

tungsten end tackle materiaal zoals tungsten sinkers

Een knap staaltje van ontwikkeling in tungsten end tackle zijn onze superzware tungsten hooklink weights! Klik op de foto om de tungsten sinkers te bestellen.

Repulsieve stoffen in tungsten end tackle

Een line aligner is een dergelijk product. Deze moet niet te stug of te hard zijn waardoor ze eenvoudig scheuren, want dan zijn ze niet bruikbaar om over het oog van een haak te kunnen schuiven. Bij andere producten kan gerust wat extra tungsten in verwerken worden, zonder daarbij hinderlijke eigenschappen te vertonen, denk daarbij aan onze hooklink weights of tungsten tubing. Kort gezegd komt het erop neer; des te beter de kwaliteit van de grondstoffen is die je gebruikt des te meer tungsten je kunt toevoegen in het eindproduct.

Een ander probleem waar ik altijd tegen aanloop is dat voor veel rubberen componenten er repulsieve weekmakers worden gebruikt. Deze stoffen lekken langzaam uit de gebruikte componenten en kunnen een vis er op attent maken dat er gevaar dreigt. Ik ben ervan overtuigd dat dit op drukke circuit wateren veelvuldig gebeurt! Het is dus zaak dat we bij het ontwikkelen van bepaalde componenten zo min als mogelijk aanknopingspunten voor een vis verwerken in het eindproduct.

Talkpoeder en tungsten end tackle

Dit laatste is makkelijker gezegd dan gedaan omdat producenten nu eenmaal gewend zijn om op een bepaalde manier te produceren. Om de uitstoot van bepaalde veel gebruikte stoffen te voorkomen gebruiken we voor de verwerking van rubberen componenten een minieme hoeveelheid pure talkpoeder. Talkpoeder is volkomen onschadelijk en zal bij het eerste contact met water verdwenen zijn. Je kunt dit talkpoeder soms en beetje zien bij onze speciale tungsten leaders wanneer ze nog in de verpakking zitten. Je ziet wanneer je goed kijkt een beetje wit poeder aan de leader kleven. Dit is zoals gezegd bij de eerste contact met water verdwenen en zal dan ook niet weer terugkomen omdat het op het product ligt en niet er in zit verwerkt. Een bijkomend effect van talkpoeder bij de verwerking van onze tungsten tubing is; dat je veel makkelijker de hoofdlijn kunt doorvoeren. Talk maakt het oppervlak van tungsten end tackle materiaal zoals rubber bijzonder glad.

tungsten end tackle materiaal zoals tungsten tube
Tijdens de ontwikkeling van ons tungsten end tackle is het belangrijk dat je geen repulsieve stoffen gebruikt die als herkenningspunt kunnen dienen voor een karper. Op deze manier voorkom je dat de rig in een vroeg stadium door de vissen als gevaarlijk wordt beschouwd.

Tungsten hooklink weights

Bij de ontwikkeling van de CW tungsten hooklink weights hebben we vooral gekeken naar de soortelijke massa. Immers hoe hoger de soortelijke massa des te fijner/kleiner je een sinker kunt maken! Hooklink weights zijn ontzettend populair en dat is niet zonder reden. Veel onderlijnmateriaal zinkt niet of komt na verloop van tijd vrij van de bodem. Een kleine verzwaring is dan zeker op zijn plaats. De zichtbaarheid van je onderlijn wordt aanzienlijk verkleint daar deze door de hooklink weight strak tegen de bodem aan komt te liggen.

Daarbij voorkom je ook dat een op de voerstek foeragerende karper met zijn borstvinnen de onderlijn oppakt! In het ergste geval haak je de vis ook nog eens door de opstaande onderlijn in het lichaam of de borstvin. Wanneer dit gebeurt, zal de vals gehaakte vis vaak al loskomen van de haak tijdens de dril. Het eindresultaat laat zich raden; de vis is weg en de stek is voor de komende uren volledig geruïneerd door het schrikeffect wat de ontsnapte vis los maakt bij zijn soortgenoten.

Tungsten sinkers zijn ideaal om de inhaking te verbeteren

Naast dat de onderlijn strak tegen de bodem wordt gehouden door een tungsten hooklink weight, is er nog een bijkomend voordeel. Dit voordeel komt vooral tot zijn recht wanneer een onderlijn op 4 a 5 centimeter van de haak verzwaard is. Door de verzwaring zal de haak al in een vroeg stadium naar de onderlip willen draaien. Dit effect zal naarmate het gewicht wat op de onderlijn bevestigd is sterker worden. M.a.w. je kunt met wat extra gewicht op de onderlijn de haak eerder laten draaien en zo de inhaking wat sneller laten plaats vinden. Op deze manier maak je ook kans op vissen die wat voorzichtiger en daardoor wat moeilijker te vangen zijn. Een hooklink weight zal zeker hierin meehelpen. Wil je maximaal gebruik maken van dit effect? Dan is het zeker raadzaam om er nog wat tungsten putty omheen te kneden. Daarnaast zijn onze quick change sinker ideaal om te gebruiken deze zijn verkrijgbaar in 3 verschillende gewichten.

Tungsten end tackle materiaal lees hier het artikel
Vissen die de klappen van de zweep kennen weten maar al te goed om te gaan met de rigs die wij gebruiken! Het is dus zaak om net even wat scherper te vissen zodat je ook deze sluwe vissen alsnog in het landingsnet krijgt!

Tungsten tubing

Tungsten tubing is niet een nieuw product, maar een bestaand product welke we aanzienlijk hebben verbeterd. Persoonlijk kun je, jezelf geen fijner leadermateriaal wensen dan dit product. Niet alleen heeft het een enorm hoog soortelijk gewicht waardoor het zelfs in het sediment wegzakt en dus in tegenstellen tot alle andere type leaders volledig uit het zicht van de vis verdwijnt, maar het is daarnaast ook nog eens enorm soepel waardoor het perfect de contouren van de bodem volgt en het dus geen storende rechte vormen aanneemt of afsteekt tegen de bodem. Deze twee eigenschappen zijn natuurlijk ideaal. Het enige waar ik in het verleden vaak tegen aan liep was; dat de tubing nogal makkelijk brak, maar ook dat ik de hoofdlijn (zeker wanneer ik een wat dikkere lijn gebruikte) met geen mogelijkheid door de leader kon krijgen. Dit hebben we eenvoudig kunnen verhelpen door een betere kwaliteit rubber te gebruiken die een bijzonder elastisch is.

Om het doorvoeren van de hoofdlijn te vergemakkelijken hebben we de boring van onze leader iets vergroot. Normaal wordt er een boring van 0.60mm in tungsten tubing gebruikt, maar die van ons heeft een boring van 0.80 mm waardoor het doorvoeren een stuk makkelijker wordt. De buitendiameter is wel iets dikker waardoor de tubing ook nog eens veel beter in de tail rubber blijft hangen dan de tubes van onze concullega ’s! Sommige tungsten tubing heeft een kenmerkende geur die na een paar keer vissen verdwijnt. Deze onaangename geur komt van visolie maar zullen voor een karper eerder positief zijn dan negatief. Denk maar eens aan de steenmarters die door de geur/smaak van visolie de rubbers van auto’s aanvreten.

Tungstgen putty gebruik ik graag om pop ups uit te laoden

Tungsten putty is een van de mooiste tungsten end tackle producten om een pop-up presentatie perfect uit te balanceren.

End tackle materiaal zoals Tungsten putty

Tungsten putty of te wel kneedbaar lood is wel één van de aller gebruiksvriendelijke hulpmiddelen die ooit zijn uitgevonden voor het karpervissen! Waarbij ik vroeger steeds met een tangetje of mesje iets van een loodje moest knippen of snijden om een pop-up goed uit te loden, kun je nu zeer eenvoudig het haakaas perfect uitbalanceren middels tungsten putty. Echter kneedbaar lood is er in vele soorten. In de loop van de jaren heb ik wel heel wat lesgeld moeten betalen om de beste te ontwikkelen!

Tungsten hooklink sleeves ideaal om de karper rig zijn resetvermogen te geven

Tungsten hooklink sleeves geven heel veel resetvermogen aan je rig en zorgen daarbij dat je karper rig niet in de war wordt gegooid. Klik op de afbeelding voor meer info.

Sommige soorten zijn heel zacht en zullen na een redelijke worp van de onderlijn worden geworpen. Of door toedoen van witvis of kreeftachten van de onderlijn worden gehaald waardoor onze presentatie compleet geruïneerd kan worden. Andere soorten zijn zo hard dat je ze enkel met een aansteker kunt bewerken, waarbij de kleefkracht vaak ook nog eens sterk te wensen overlaat. De juiste balans tussen kleefkracht, hardheid en verwerkbaarheid is niet eenvoudig te realiseren, maar uiteindelijk is het ons wel gelukt 😉

Tot slot:

Kunnen we nog meer nieuwe tungsten spullen verwachten? Ja, dat kunnen jullie zeker op dit moment zijn we bezig om onderlijnmateriaal maar ook verschillende zaken voor het vissen met de naked chod te ontwikkelen! Wanneer dit op de markt gaat komen durf ik jullie nog niet te zeggen. Eerst willen we alles uitvoerig testen zodat we zeker zijn dat jullie met een goed product kunnen vissen!