Hoe maak je een visveilig loodsysteem?

Het CW visveilig loodsysteem een uitkomst in wateren met veel wier

Het is halverwege de ochtend wanneer de cameraman en ik aankomen bij Heiko. Naast wat koffie spullen valt mijn oog op het visveilig loodsysteem welke op een hoek van de tafel ligt. Ik vraag Heiko of er veel wier groeit. Bij aankomst aan de andere kant van het water had ik al behoorlijk wat wier in de kanten zien liggen. Heiko vertelt dat het op onze stek vlak voor de kant wel meevalt, maar dat er verder uit de kant serieus veel wier staat. Dit is iets waar we echt rekening mee moeten houden.

Mijn oog valt gelijk op het visveilig loodsysteem welke op de hoek van de tafel ligt.
Mijn oog valt gelijk op het visveilig loodsysteem welke op de hoek van de tafel ligt.

KLIK op de afbeelding om naar onze webshop te gaan.

Buiten dat we er beiden heel veel zin in hebben om te karpervissen is het is echt heerlijk weer. Ook de stekkeuze is bijzonder fraai, onze stekken liggen namelijk enigszins verscholen in een bos. Daarbij ligt de stek waar wij vissen aan het einde van een doodlopend pad. Hierdoor hebben we nagenoeg geen hinder van voorbijgangers of mensen met honden. Heiko heeft zijn hond trouwens wel mee, voor het filmen heb ik er mijn bedenkingen over. Echter na een dag zijn zowel de cameraman als ik verbaast hoe goed Heiko dit dier onder controle heeft.

visveilig loodsysteem is goed maar het begint bij een weerhaakloze haak
Heiko heeft er net als ik erg veel zin in!

Uitpeilen van de stek

Heiko vertelt dat op zijn stek op ongeveer 70 meter uit de kant er een klein plateau ligt die vrij is van wier. Een dergelijk plateau heb ik niet, maar er is wel een stuk waar minder wier staat. Na het uitpeilen ben ik er wel achter dat er overal wel wat wier staat. Echter op 85 meter is er een stuk van ongeveer 5 meter breed bij 15 meter lang waar minder wier staat. Deze stek ga ik ruim aanvoeren met 15mm boilies. Mijn spod hengel clip ik net als mijn gewone hengels waardoor ik heel precies kan voeren en vissen.

Deze verspreid staande wierstengels kunnen voor problemen zorgen, maar door het wroeten van de karpers naar aas zullen ook die minder worden. Althans dat is het plan. Toch neem ik het zekere voor het onzekere en voorzie ik al mijn rigs van een pva stick. Op deze manier voorkom ik dat mijn haak tijdens het afdalen naar de bodem een wierstengel meepakt. De stick mix die ik gebruik is onze Pulex zig mix aangemaakt met de bijpassende Zig mix liquid. Deze stick mix is trouwens ook al verkrijgbaar in de webshop. Het mooie aan de Pulex mix is dat er veel voedseldeeltjes opstijgen van de bodem en zo ook in de waterlagen boven het wier veel attractie vrij geven.

Een snowman presentatie is zeker een goede keus
Ik vis mijn hengel met een snowman presentatie.

Een SE4 hivisual met een zinkende Squid Liver is de winnende combi. KLIK op de afbeelding voor meer info over SE4 Hi-visual pop ups.

Het voer

Heiko zijn plek is vrij klein en het liefste wil hij deze wat groter hebben. Om dit te bewerkstelligen voer hij partikels en 15mm squid liver boilies. Door het gewroet van de karpers in de bodem naar aas moet dat zeker lukken. Zelf gooi ik een hele zak met zig mix in een emmer met daar doorheen 2kg 15mm Squid liver boilies. Alles meng ik samen met een volle fles stick mix liquid en wat water. Nadat de vloeistof goed is ingetrokken verdeeld ik het voer over de stek. Daarna maak ik mijn hengels en de rest van de spullen klaar.

De stek kan nu mooi tot rust komen zodat de vissen alles kaal kunnen vreten. Vooral door het fijne grondvoer zijn de karpers geneigd om de hele bodem om te ploegen. Dit omploegen bewerk je met een groot voedselsignaal, maar er is eigenlijk weinig eten waardoor ze niet snel verzadigd raken. Daarbij, ik wil mijn vissen overdag voor het oog van de camera vangen, dus de komende nacht laat ik mijn hengels uit het water. Maar de tijd gaat snel het is inmiddels al avond en tijd om de inwendige mens wat te sterken.

Goed voer helpt in alles mee en laat ook je karper rigs beter werken
Wanneer je 15mm boilies voert in plaats van 20mm boilies dan moeten de vissen veel meer doen om dezelfde hoeveelheid voer naar binnen te werken.

Klik op de afbeelding voor meer info over onze Squid Liver boilies.

Visveilig loodsysteem

We eten een lekker stuk rundvlees en rode bietjes met een Friese aardappel van de klei. We praten, lachen en het is heel gezellig. Maar al vrij snel is het donker en ik moet nog een visveilig loodsysteem en wat rigs knopen. Een visveilig loodsysteem is hier geen overbodige luxe. Niet dat ik verwacht dat mijn hoofdlijn het gaat begeven, maar eerder omdat het safety lead clip systeem een zeer goede beetregistratie geeft. Immers de vissen zullen zich, naar alle waarschijnlijkheid vrij direct vast zwemmen in het wier en zodoende weinig lijn nemen.

Bij het safety lead clip systeem wordt er maar liefst 2 keer zoveel lijn van de spoel genomen dan wat de vis aan afstand zwemt. Na het knopen van mijn leaders en onderlijnen ga ik op bed liggen. Al vrij snel vallen mijn ogen dicht. Maar voordat de zon er echt door is ben ik alweer wakker. Op de een of ander manier zegt mijn jagersinstinct dat het tijd is om me klaar te maken. Eerlijk gezegd vind ik het ook niet erg, want wat is er nu mooier dan de zon te zien opkomen? Daarbij is de vroege ochtend mijns inziens het beste deel van de dag om een karper te vangen en te spotten.

De zon komt op dat is genieten bij het karpervissen!
Het beste deel van de dag is mijns inziens wanneer de zon opkomt!

Tijdens de schemering eet ik mijn ontbijt wat bestaat uit een zelfgemaakt zuurdesembrood met daarop honing en roomboter. Nauwlettend kijk ik over het water. Opvallend is dat de aangevoerde stek behoorlijk veel bellen vertoond. Dat belooft nog wat. Blijkbaar zijn de karpers goed te keer gegaan op het voer dat ik met de spomb heb gevoerd.

Squid Liver boilies

Na mijn ontbijt wordt het de hoogste tijd om de hengels erin te werpen. Snel schuif ik een onderlijn op de Quick change swivel van mijn leaders en niet veel later vliegt de eerste montage naar de beoogde plek. Met de werppijp gooi ik er nog eens een 50-tal boilies achterna. Niet te compact maar mooi verdeelt over een 8 a 10m². Mijn andere hengel komt precies op dezelfde afstand te liggen. Echter op de montage voer ik met de spomb heen nauwkeurig 500 gram 15mm Squid liver boilies. Ook Heiko is er al uit en wanneer ik klaar ben met mijn hengels is het tijd voor een bakkie.

Maar de rust is niet voor lang. Al vrij snel loopt een van mijn hengels af en sta ik mijn eerste karper te drillen. Het is de hengel waarbij ik nauwkeurig heb gevoerd met de spomb. Dit had ik al gedacht en het bevestigd mijn idee des te meer. De zeer compacte voerplek werkt namelijk als een uithangbord met daarop hier is eten! Hierdoor zal deze hengel sneller aflopen zeker wanneer er meerdere vissen op de stek zwemmen en er niet te veel dressuur is.

Het visveilig loodsysteem doet zijn werk
Al snel vangen we de ene karper naar de andere. Heiko is danig onder de indruk van de vangkracht die de Squid Livers.

Boilie schijt op de mat

Heiko vangt net als mij een serie vissen en hij is zeer verbaast hoe snel de vissen op het aas zitten. Hij heeft tot dusver nog nooit met ons aas gevist en vertelt me dat hij dit nog nooit heeft mee gemaakt. Ik vertel hem dat het grote verschil tussen een echt goed aas en een laten we zeggen een normale boilie pas echt zichtbaar wordt na een paar dagen vissen. Bij het juiste gebruik van een goed aas zit er duidelijk een stijgende lijn in de aanbeten.

Heiko is fan van de bow haken
Tussen de bedrijven door moeten we rigs maken, voeren en fotograferen. KLIK op de afbeelding voor meer info over onze haken

Ik probeer tussen de aanbeten door wat te voeren met de spomb. Aan het einde van de morgen heb ik 3 kg boilies opgemaakt en 10 vissen gevangen. Het is tijd om iets te eten en om even stil te staan bij de geweldig mooie vissen die we vangen. Na de laatste vissen heb ik mijn hengels er niet meer ingegooid. Ze staan tegen de tent, vast in het klittenband.

Naast een boterham is het ook tijd voor een lekkere bak koffie want daar ben ik totaal niet aan toegekomen door alle hectiek! Heiko vangt als laatste nog een vis. Wanneer hij de vis onthaakt valt het hem op dat zijn nieuwe onthakingsmat van kleur is veranderd. De bodem van de mat is namelijk niet groen, maar zachtroze van kleur. De stinkende boilie drab loopt weg door de gaten als Heiko er een emmer water overheen gooit. Ik steek hem een beetje de gek aan door te zeggen dat een roze onthakingsmat net wat voor hem is.

Een goede darmdoorloop zorgt ervoor dat de karpers niet te snel verzadigd raken. Hierdoor zullen ze langer naar aas zoeken en ook meer op kunnen eten.

visveilig vissen loont!
Het juiste aas gecombineerd met een goede rig en een beetje boerenverstand levert aanzienlijk meer karper op!

KLIK op de afbeelding om het artikel: De 3 pijlers van attractie te lezen.

Alles staat en valt met de juiste techniek, tactiek, aas en rigs.

Soms moet je ook even de zaak aftasten en kun je niet altijd een goede inschatting maken. Echter deze keer had ik het al vrij snel bij het juiste eind. De grootste fout die veel mensen maken is door telkens te switchen van aas. Je moet dan steeds opnieuw vertrouwen opbouwen. Bij mij is dat heel anders het recept van de Squid liver boilies gaat al ruim 2 decennia terug in de tijd. Hierdoor weet ik wat ik van dit aas mag verwachten.

we vangen vele mooie karpers in Duitsland

Zoals gezegd; de grootste fout die veel vissers maken is door steeds te veranderen. Jurjen onze cameraman was in aanvang een beetje sceptisch. Echter nu hij er steeds op de neus bij staat, ziet hij wat er werkelijk mogelijk is. We vangen zoveel vis dat Jurjen ook een paar karpers mag afdrillen. KLIK op de afbeelding voor meer info over onze boilies en karperaas

Wil je meer weten over ons aas? Lees dan ook eens de 5 luik over aas. Door de jaren heen heb ik het aas gefinetuned totdat ik uiteindelijk een boilie heb waarvan ik weet dat die het overal goed doet. Hetzelfde geldt voor mijn rigs en in zekere mate ook voor de tactiek. Wat ik er maar mee wil zeggen is het volgende. Wanneer je met vertrouwen aan de waterkant zit doordat je een deel van de puzzel al in elkaar hebt kun je jezelf focussen op de resterende puzzelstukjes.

Hoever ligt de puzzel in elkaar wanneer jij aan de waterkant komt?

Ik weet het, ik kan misschien makkelijk praten omdat ik kan terugkijken op mijn ervaring. Maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om een zekere basis op te bouwen. Wanneer je steeds met wat anders aan de waterkant komt, begin je elke keer opnieuw. Begin daarom te vissen met rigs en aas die zich in de loop der tijd hebben bewezen. En wil je experimenteren doe dat dan met 1 hengel. Daarbij wat heb je te verliezen?

Ik durf gerust te zeggen wanneer je een heel jaar enkel zou vissen met bv onze Squid liver boilies je al een wezenlijk verschil zult hebben in je vangsten. Wanneer je dit aas ook nog eens combineert met bijvoorbeeld de Circle rig dan weet je wat ik bedoel met vertrouwen. De Circle rig ga ik in deel 2 uitleggen. In dit deel ga ik jullie het CW visveilig loodsysteem stap voor stap laten zien.

De circle karper rig is perfect voor het vissen in wier
De Circle rig is heel eenvoudig om te maken echter deze rig komt het volgende artikel aan bod!

KLIK op de afbeelding om de Circle rig te bestellen in de webshop.

Dit safety lead clip system heeft echt een meerwaarde bij het karpervissen tussen het wier. Het maken van het CW visveilig loodsysteem is echt heel eenvoudig. Echter mocht je om lichamelijke redenen moeite hebben met het splicen dan kun je het systeem ook als kant en klare loodsysteem kopen.

Werking van het visveilig loodsysteem

De werking is heel eenvoudig. Zodra een vis zichzelf haakt komt de wartel los uit de lead clip. Hierdoor kan de karper niet meer het loodgewicht gebruiken om middels het kopschudden de haak te lossen. Echter het grootste voordeel is dat een karper 2 keer zoveel lijn neemt dan wat normaal het geval is. M.a.w. wanneer een karper 10 centimeter zwemt zal er 20 centimeter lijn worden genomen. Dit komt onze beetregistratie natuurlijk zeer ten goede.

Het is met dit visveilig loodsysteem van belang dat je met slappe lijnen, lichte wakers en loden vanaf 80 gram vist. Alleen dan krijg je een goede beetregistratie. Het lood moet namelijk bij een run, blijven liggen op de plek of zo min mogelijk verplaatst worden. Mijn voorkeur gaat uit naar een vorm die zich in de bodem verankerd. Een langwerpig stuk lood is dan het meest ideale model.

het safety lead clip systeem voor het karpervissen

Het safety lead clip systeem is eenvoudig zelf te maken echter het is ook als kant en klaar visvriendelijk loodsysteem te bestellen. KLIK op de afbeelding voor meer info

Want een langwerpig stuk lood zal met zijn punt in het zachte sediment schieten en zich op deze manier verankeren. Om dit effect nog wat te verbeteren laat ik na inworp het lood vrij naar beneden vallen. Vis je daarentegen in de clip dan valt het lood naar je toe en zal dan eerder op de zijkant komen te liggen. Je zult wanneer je in de clip vist de lijn uit de clip moeten halen zodra de montage het wateroppervlak raakt. Vervolgens laat je de lijn door je vingers glijden waardoor het lood met de punt naar onderen zich in de bodem kan boren.

Lead free leader en het visveilig loodsysteem

Het visveilig loodsysteem is heel eenvoudig om zelf te maken. Je maakt allereerst een kleine lus van ongeveer 7 mm groot in het lead free leader materiaal. Zolang je de lus nog niet echt strak hebt getrokken kun je deze op precies de juiste grootte instellen. Veel mensen kijken hier een beetje raar tegen aan. Ze zijn bang dat de lus bij het vissen uit elkaar zal gaan. Echter wees niet bang dat dit zal niet gebeuren tijdens het vissen. Des te meer kracht er op de verbinding komt te staan des te vaster deze in elkaar zal grijpen. Immer bij het vissen zal er nooit op één kant van de lus spanning komen te staan, maar altijd in het midden van de lus. Hierdoor is het onmogelijk dat de lus uit elkaar zal gaan bij het eigenlijke vissen.

Het perfecte leader materiaal voor het vissen op karper

Het Lead Free leader materiaal is echt zeer eenvoudig om te verwerken 1,5x zwaarder dan fluoro carbon en het is loodvrij! KLIK op de afbeelding voor meer info

Om jullie wat extra vertrouwen te geven. Ik vis al jaren met het lead free leader materiaal en ik heb nog nooit een verbinding uit elkaar getrokken bij het vissen. Wel is het zaak dat je tenminste 5 centimeter dekking houdt bij het splicen van het lead free leadermateriaal. Onze leader is trouwens opgebouwd uit 16 verschillende vezels waardoor het super eenvoudig te splicen is. Daarnaast is het 1,5 x zwaarder dan fluoro carbon en zeer soepel waardoor het perfect de contouren van de bodem volgt.

grote karpers uit Duitsland!!
Meer dan 60 vissen kwamen op de mat, waaronder een paar hele mooie exemplaren

Een visveilig loodsysteem maak je in een handomdraai!

Nadat je een klein lusje van 7mm in doorsnede hebt gemaakt pakt je een boilie needle. Op de needle schuif je achtereenvolgens een quick change swivel, een no escape leadclip en als laatste een tail rubber. Rijg alle rig componenten op het lead free leadermateriaal. Steek nu de boilie naald door de sparing van de no escape lead clip. Trek nu het lusje van 7mm in doorsnede door deze opening heen. Daarna is het een kwestie van de leader inlussen en het visveilig loodsysteem is bijna klaar! Het enige wat je nu nog moet doen is een kleine lus maken in het ander eind zodat je de hoofdlijn kunt bevestigen.

De hoofdlijn bevestig ik lus in lus met het visveilig loodsysteem. Dit omdat onze slijtvaste lead free leader zeer glad van structuur is. Door een lus in lus verbinding te gebruiken voorkom je dat de knoop gaat slippen op het gladde leadermateriaal. Tevens kun je met deze “lus in lus verbinding” razendsnel van leader wisselen. Wat natuurlijk een groot voordeel is wanneer je van loodsysteem wil veranderen.

Benodigde materialen:

Het safety lead clip systeem is eenvoudig zelf te maken.
Het safety lead clip systeem is eenvoudig zelf te maken.

Benodigde tools:

  • Fishing Scissors
  • Splicing needle

benodigde tools om het safety systeem te maken

 

Benodigde tools, KLIK op de afbeelding om onze tools te bestellen

Stap voor stap visveilig loodsysteem

zo maak je het safety system
Neem ongeveer 1 meter Lead Free Leader materiaal
zo maak je het safety lead clip systeem
Voer een splicing needle over 5 centimeter lengte door de holle kern
Zo maak je het visveilig loodsysteem
Maak een kleine lus in het uiteinde van ongeveer 6 a 7mm groot. Maak de lus ook in het andere uiteinde.
 Zo maak je het visveilig loodsysteem
Schuif nu een quick change swivel, no escape lead clip en een tail rubber op de splicing needle
zo maak je het visveilig loodsysteem
Trek het lead free leader door de rig componenten
zo maak je het visveilig loodsysteem
Steek de splicing needle door de sparing boven in de no escape lead clip
 zo maak je het visveilig loodsysteem
Voer de kleine lus hierdoorheen
zo maak je het visveilig loodsysteem
Neem nu de ander lus en steek de kleine lus door de lus van het ander uiteinde
zo maak je het visveilig loodsysteem
Trek de hele leader door de lus en lus het visveilig loodsysteem als het ware in elkaar
zo maak je het visveilig loodsysteem
Til het lipje van de leadclip iets op en fixeer de kleine lus in de sparing waar normaal gesproken het C vormig clipje komt te zitten zoals te zien is op de foto
Het visveilig loodsysteem is nu klaar voor gebruik
Het visveilig loodsysteem is nu klaar voor gebruik
karper loodsysteem visveilig!
Enkel nog even een loodgewicht monteren en een onderlijn!

Je kunt het systeem ook zelf samenstellen in onze loodsysteem configurator!