Rivierkarpers vangen! Op zoek naar mastodonten!
Het karpervissen op de rivier is iets wat ik ontzettend graag doe. De rivierkarpers zijn vrijwel maagdelijk en lastig om te vangen. Daarnaast geeft de hele entourage er omheen een heerlijk gevoel voor een nietige visser als ik. Niet dat ik daarvoor naar het buitenland ga hoor, nee, ik vis het liefste op een Nederlandse rivier!
In dit artikel neem ik je meer naar een stuk rivier waar ik het verleden ook al hele mooie vissen wist te vangen. Echter vorig jaar en het jaar daarvoor bleef het er steeds bij door tijd gebrek. Nu moest het er weer eens van komen, want de vangst van een rivierkarper is iets wat heel lang blijft hangen in de museum van mijn karper herinneringen. En dat is precies de reden dat ik hier graag mijn hengels uitwerp.
Inhoudsopgave:
Mystieke sluier van het karpervissen op de rivier
Rivierkarpers vangen hoe bevis je een stek?
Wanneer je je eerste rivierkarper vangt dan zit je goed!
Welke materialen voor het vangen van rivierkarper?
Snag leader of voorslag gebruiken op de rivier welke is het beste?
Welke onderlijnen voor het gebruik op de rivier?
Wat voor soort karpers zwemmen er op de rivier?
Zijn rivierkarpers echt heel sterk?
Hoe maak je een rig voor het rivierkarpers?
Stap voor stap rivierkarper rig.
Tot slot rivierkarpers vang je niet maar zo!
Mystieke sluier van het vissen op rivierkarpers
Kijkend over het water vloeien mijn gedachten mee met de adem van de rivier. De ontembare kracht met naamloze vissen heeft iets aantrekkelijks voor een vissersziel. Soms weet ik de mystieke sluier iets te lichten, maar meestal heeft het water mij in zijn macht. En hoewel mijn tegenstander sterk in het voordeel is kom ik steeds terug, terug om toch maar een glimp te mogen opvangen van de karpers die het machtige water met zich mee voert. Wat is het toch wat mij bezielt?
Waarom moet ik altijd de steilste berg beklimmen en kan ik niet gewoon vissen op een eenvoudig water en verlang ik naar rivierkarpers? Het bloed stroomt waar het niet kan gaan. Een symfonie en ambiance die perfect in balans is, die exact de juiste toon weet te zetten om het vissersbloed sneller te laten stromen. Even word ik door mijn vissersinstinct waker geschud uit mijn gedachten. Voor mij zwemt een schooltje alvers gretig op zoek naar insecten die in het water vallen. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk maar schijn bedriegt… De rivier is een wolf, een wolf in schaapskleren! De vraag is ben ik sterk genoeg om de wolf te temmen?
Rivierkarpers vangen hoe bevis je een stek?
De stek heeft eigenlijk alles in zich. Naast dat je er heerlijk kunt bivakkeren is het ook een goede stek voor het vissen op snoekbaars en grote windes. Beide vissoorten zwemmen hier genoeg en geven je ook nog eens heel veel stekinformatie tijdens het karpervissen. Daarbij vind ik het ook leuk om deze vissen te vangen en is het inmiddels een vaste traditie om vers gevangen snoekbaars te eten aan de rivier! De stek kenmerkt zich door oevers die verstevigd zijn door steenstort. Deze stenen, eigenlijk basaltblokken lopen zeker door tot een meter of acht waterdiepte en ook daarna liggen er hier en daar wat verdwaalde stenen. Stenen die op hun buurt volledig bezet zijn met voor de karper heerlijke driehoeksmosselen.
In de avonduren zoek ik vaak met een lantaarn rivierkreeft. Deze kreeften worden eerst gekookt en wanneer ze afgekoeld zijn schoongemaakt. Daarna fruit ik ze in wat olijfolie, verse knoflook en wat peper en zout in een kleine koekenpan. Simpel maar heel smaakvol. Uiteraard weten de karpers ook dat deze kreeftjes hier huisvesten, want vooral de grotere vissen laten altijd wel kreeftenresten achter in de bewaarzak.
Een hengel vis ik in het kribvak op een goede 4 a5 meter waterdiepte. In het kribvak liggen ook wel wat verdwaalde stenen, maar je kunt er goed vissen. Het enige is dat de vissen die je hier haakt meestal een stuk kleiner zijn dan de vissen die uit de vaargeul komen. Niet dat het erg is, maar om de kansen voor een echter riviermastodont te laten toenemen vis ik twee hengels op dieper water midden in de stroming richting vaargeul. Deze hengels geven vaak minder actie, maar wanneer ze gaan dan zet je maar schrap!
Rivierkarpers moet je zoeken!
Tijdens de boottocht begint het volle bak te regenen. De regenbui is dusdanig hard dat ik bij aankomst tot op de onderbroek doorweekt ben. Was ik nu maar gelijk hierheen gevaren inplaats van eerst allerlei ander stekken te bekijken, zeg ik nog tegen mezelf. Gelukkig is het maar een korte en hevige bui en na een tweetal uren in de zon bezig te zijn geweest, om mijn kampement op te slaan, begin ik op te drogen en wordt het tevens tijd om mijn hengels in te werpen. Nou ja werpen, het is meer een kwestie van onderhandsinleggen, want ik vis niet meer dan een 10 a 12 tal meters uit de kant.
De 0.43mm karperlijn span ik wat op, zodat ik ook een eventuele winde aanbeet duidelijk registreer. Windes hebben namelijk moeite om de lijn door de strak gestelde slip te trekken en zijn gedwongen om de weg van de minste weerstand op te zoek. Hierdoor valt de lijn slap en komt deze tussen de met mosselen begroeide stenen te liggen. Door de lijn wat op te spannen veert de hengel terug bij een windeaanbeet en ben ik er op tijd bij.
De uiterst schuurbestendige Invisible mono zinkt niet al te snel af en is perfect voor het karpervissen op de rivier. En mocht je nu een groot verbruiker zijn van karperlijn check dan eens onze Power mono!
Wanneer de hengels naar mijn zin liggen is het de hoogste tijd voor een bakkie het is tenslotte vakantie! Al vrij snel wordt het donker en nog voordat ik er erg in heb is het tijd om mijn slaapzak op te zoeken. Het moet ergens middernacht geweest zijn wanneer ik een snoeiharde aanbeet krijg op mijn linkse hengel. Snel ben ik ter plekke, want een echte rivierkarpers wil ik niet missen, daarbij is het risico op verspelen groter naarmate je langer wacht met het oppakken van de hengel. De vis verzet zich hevig maar ik voel dat het niet een echte monster is.
Wanneer je je eerste rivierkarper vangt dan zit je goed!
Na een vijftal minuten verdwijnt de spiegelkarper in het schepnet en ben ik van de nul af! Deze vis hang ik even weg zodat ik over een tweetal uren de vis goed kan zien in het ochtendzonnetje. Snel kruip ik weer op mijn bed, maar van slapen komt niets. In de vroege ochtend vang ik ook nog een schub met potentie ook deze mag op de foto. Buiten is het bewolkt en na de vis op de foto te hebben gezet begint het met regenen. Deze regen en zware bewolking zou de verdere sessie aanhouden enkel op de dag van opruimen zou het zonnetje er door komen…
De volgende dag blijft het rustig. Veel verder dan mijn brolly kom ik niet, dit omdat het onophoudelijk blijft motregen. Tegen de avond vang ik snel een paar alvers en ook wat kleine roofbleien die iets later op de avond als aas gaan dienen. Ruim een uur voor schemering maak ik mijn hengels klaar voor de nacht en plaats ik ook een hengel met een aasvis. Vrij snel krijg ik een harde aanbeet ditmaal is het een snoekbaars die zich heeft vergrepen aan mijn alver. De rover is klein van stuk en gaat direct weer terug het water in.
Snoekbaars tussen de rivierkarpers!
Ik beaas de hengel en nog voordat ik deze in de steun kan leggen voel ik een droge tik ten teken dat een andere ‘vampier’ mijn aasvis heeft gevonden. Deze is nog gulziger dan de eerste maar ook een stuk groter. Vakkundig fileer ik het dier tot mooie stukken visfilet en nog geen tien minuten later liggen dezelfde stukken te sudderen in de pan. Daar zit ik dan genietend onder mijn brolly te smullen van een vers gevangen snoekbaars te kijkend over het wateroppervlak.
Welke materialen voor het vangen van rivierkarpers?
Het technische gedeelte moet vooral sterk, slijtvast en tangle free zijn. Ideaal is om een dikke voorslag te gebruiken van ongeveer 10 meter lengte. Ik vis mijn toppen omhoog waardoor er zo min als mogelijk lijn in het water komt te hangen en je het contact met de rotsblokken en mosselen tot een absolute minimum beperkt. Wanneer je de hengels op deze manier opstelt en de lijn semi-strak draait op het lood, ligt er hooguit een meter lijn op de bodem. Op deze stek is 15 meter voorslag ruim voldoende. Teveel van deze dikke lijn is op de molen ook niet handig, dit omdat je toch vrij vaak moet inwerpen bij het vissen op de rivier.
Snag leader of voorslag gebruiken op de rivier, welke is goed?
Ik gebruik het liefste de Snag Leader in 60/00 diameter. Dat klinkt vrij dik, maar wanneer je kijkt naar wat driehoeksmosselen kunnen aanrichtingen dan is dat zeker geen overbodige luxe. Daarbij zal een wat dikkere lijn eerder op de stenen blijven liggen dan er tussen zakken. Het mooie van deze snag leader is dat deze vrij eenvoudig te strekken is en dus niet van die hinderlijke krullen vertoont. Dit doe je eenvoudig door de lijn even goed op spanning te brengen. Om de laatste meter van de snag leader nog wat extra bescherming te geven schuif ik een stuk sinking rig tube op de lijn.
KLIK op de foto voor meer info!
KLIK op de foto voor meer informatie.
PVC tubing
Deze speciale soort pvc tubing geeft de laatste meter lijn nog wat extra bescherming tegen de vlijmscherpe mosselen. Verder werk ik de leader af met een leadclip en een dikke steen als werpgewicht. Bij een aanbeet zal ik de steen lossen waarbij de vis hopelijk vrij komt van de bodem. De onderlijn maak ik in de meeste gevallen uit twee delen. Het eerste deel gezien vanaf de leadclip maak ik van 50/00 fluoro link, dit materiaal is bijzonder schuurbestendig en redelijk stug.
Ook het tweede deel, het deel waar je de haak aanknoopt kun je ook van dit materiaal maken. Het lijkt allemaal wat lomp, maar dat valt reuze mee. Zeker wanneer je kijkt naar de verhoudingen van de rig ten opzichte van grote rivierkarpers. Belangrijk is dat de rig niet door de stroming of toedoen van witvis in de war raakt!
Welke onderlijnen voor het gebruik op de rivier?
Beide delen verbind ik met een normale wartel. De wartel geeft de haak de mogelijkheid om ondanks het stugge onderlijnmateriaal toch te kunnen draaien dit zonder daarbij aan anti tangle effect in te boeten. Sterker nog het gewicht van de wartel zorgt er niet alleen voor dat de haak goed kan draaien maar ook dat de haak sneller naar de onderlip zal kantelen. Als haak kies ik veelal voor de CW Claw, want door de stroming, maar ook door de scheepvaart zal de haak door het heen en weer bewegen op de steenachtige ondergrond eenvoudig bot kunnen worden. Doordat de punt naar binnen staat gericht en ik tevens een line aligner gebruik wordt de punt afgeschermd en voorkom je dat deze snel stomp wordt.
De hair knoop ik meestal in een keer door uit het onderlijnmateriaal, echter je kunt deze ook van soepel materiaal maken dat is geen probleem en zal zelfs de inhaking van de rig ten goede komen. Deze rig voor rivierkarpers is eenvoudig te maken en voldoet aan de drie eisen voor een goede rivier rig te weten: schuurbestendigheid, voldoende stug en uitermate sterk. Meer moet het niet zijn!
KLIK op de foto voor meer informatie
Wat voor soort karpers zwemmen er op de rivier?
De laatste dag van de sessie is vaak de beste en ook nu is dat niet anders. Eerst vang ik een tweetal mooie spiegels welke wel verdacht veel op elkaar lijken. Deze vissen mogen samen op de foto en gaan direct terug het water in. Mijn onthakingsmat ligt vol met boilie resten en tijdens het schoonmaken loopt er weer een hengel af. Een wat langere spatgave spiegel mag even posteren voor de camera. Op de een of andere manier zit het me wat het vissen aangaat behoorlijk mee zelfs de zon komt er af en toe door! Toch heb ik het lichamelijk zwaar want de afgelopen 24 uur heb ik niets gegeten, dit omdat ik, mij op de een of andere manier niet lekker voel. Zou de snoekbaars die ik gegeten heb dan toch verkeerd gevallen zijn?
Nadat ik de hengels terug heb ingeworpen niet meer dan 10 meter uit de oeverzone, ga ik even zitten. Ik probeer toch maar een broodje te eten. Wanneer ik de eerste hap neem loopt er weer een hengel af. Ik zie het zelfs gebeuren want de hanger zakt eerst een 5 tal centimeters en dan knalt deze tegen de hengel aan en begint de slip lijn te geven. Snel pak ik de hengel, maar de vis is onstuitbaar en weet zonder probleem naar de overkant van de rivier te zwemmen. Uit ervaring weet ik dat dit niet een lompe, dikke spiegel is. Eerder een lange sterke schub met flink wat vlees in de rug in plaats van vet op de buik.
Eerlijk is eerlijk een karaktervolle schubkarper is het type karper die ik het liefste vang. Ik ben daarom extra gefocust. Het is niet dat ik vies ben van een gewichtige spiegel, maar een door de rivier getekende schubkarper is voor mij het mooiste wat je als visser kunt wensen.
Zijn rivierkarpers echt heel sterk?
De vis is echt niet te houden… Ik probeer de anti retour uit te zetten zodat ik kan terug draaien. Echter de vis heeft een dermate hoge snelheid dat mij dit niet lukt. Wanneer de vis bijna aan de overzijde van de rivier is, is er even een moment van rust. Snel zet ik de anti-retour om en draai ik de slip ook wat vaster. Blijkbaar heeft de vis al zijn krachten verspeeld met dit eerste schot en zijn de karpergoden mij gunstig gezind. Er komen geen boten aan en de vis blijft mooi hoog in het water zwemmen.
Diverse keren heb ik meegemaakt dat een grote vis diep en dicht onder de kant bleef zwemmen. Nee, dit is veel beter nu kan er weinig gebeuren. Het water kolkt woest maar ik krijg geen glimp van de vis te zien. Wel blijft de vis vrij dicht onder het wateroppervlak het gevecht uitspelen. Echter het gevecht is van korte duur want niet heel veel later weet ik de vis vrij eenvoudig te scheppen. Wanneer ik het schepnet dichterbij trek zie ik een mooie brede rug mijn kant op schuiven. Yes! Wat een geweldig mooi bakbeest!
Hoe maak je een rig voor het rivierkarpers?
Een rivier rig mag niet in de war raken. Je hebt te maken met stroming, maar ook met gerommel van witvis. De rig moet daarom een zekere vorm van resetvermogen hebben. Dit is de reden dat ik gebruik maak van stug en schuurbestendig onderlijnmateriaal. Als haak gebruik ik een Claw haak. Deze heeft de punt wat naar binnen staan waardoor deze minder snel in contact komt met de vaak steenachtige bodem. De haak werk ik af met een line aligner, deze bevordert de inhaking.
Daarnaast schermt een line aligner de punt ook nog wat extra af waardoor de haak een stuk langer scherp blijft. Wanneer je de haak rechtstreeks bevestigt aan het stugge onderlijnmateriaal zal het draaivermogen behoorlijk verslechteren. Vandaar dat ik een normale wartel gebruik op ongeveer 4 cm vanaf de haak. Het draaivermogen van de wartel zorgt er voor dat de haak kan draaien zonder dat de onderlijn aan stugheid inboet. Een ander voordeel van de wartel is dat deze wat gewicht geeft aan de onderlijn.
Plat op de bodem!
Hierdoor ligt deze niet alleen plat op de bodem, maar wordt de inhaking ook nog eens positief beïnvloed. Om de werking van de rig te perfectioneren moet deze recht wordt gestoomd. Wanneer ik enkel met zinkend haakaas vis, maak ik de hair rechtstreeks uit het stugge onderlijnmateriaal. Het gewicht van het haakaas zorgt dan voor het ‘sturen’ van de haak naar de onderlip. Vis ik echter met een snowman presentatie dan vis ik het liefste met een soepele hair die ik bevestig middels een micro ring swivel. Zodra het haakaas wordt opgezogen valt de haak als het ware met de punt naar onderen. Het tweede deel van de rig, dus het stuk vanaf het lood tot de wartel maak ik ongeveer 15 cm lang.
Stap voor stap rig voor rivierkarpers
KLIK op de foto voor meer info.
Schuif een line aligner op de haak. Klik op de foto voor meer info over de line aligner.
Bevestig een micro ring swivel op de haak. KLIK op de foto voor meer info over de micro ring swivel.
Neem 10 cm soft hooklink materiaal om de hair te maken. KLIK op de foto voor meer info.
Trek de knoop goed na met een Multi tool. KLIK op de foto voor info over de Multi tool
Tot slot rivierkarpers vang je niet maar zo!
Mijn vismaatje die wat verderop zit helpt me mee met het scheppen. De keien maken het namelijk erg moeilijk om tijdens het scheppen even een paar stappen naar links of rechts te doen. Voordat je het weet lig je in het water. Ik onthaak de prachtige karper in het water. Ik blijf op de plek staan waar ik de vis zojuist heb genet. Mijn maat is op zoek naar de camera, terwijl de vis door de mazen van het schepnet mij aankijkt. Ik geniet van het moment. De schoonheid van de rivier is niet te koop; zij behoort aan wie haar ontdekt, haar begrijpt en haar weet te genieten!