Opzoek naar een goede voerboot?

De beste voerboot voor het karpervissen!

Een voerboot voor het karpervissen kopen doe je niet zomaar. Want je wilt natuurlijk de allerbeste voerboot die er wordt gemaakt! Ik krijg heel vaak de vraag welke voerboot vind jij nu goed en waarom? Kort gezegd is dat voor iedereen anders! Met andere woorden het is maar net wat je van een voerboot verlangt. Daarom gaan we in dit artikel een aantal voerboten, (waar ik wat over durf te zeggen) onder de loep nemen. Hopelijk kun jij met deze informatie de beste keus kunt maken tussen de verschillende voerboten die er te koop zijn voor het karpervissen.

Op zoek naar de beste voerboot voor het karpervissen
Op zoek naar de beste voerboot voor het karpervissen?

Wat is een voerboot voor het karpervissen?

Een voerboot is een radiografisch bedienbare boot waarmee je karper rigs en aas kunt uitvaren. Deze zogenaamde karper voerboot is voorzien van een bak of klep waar je een rig inclusief het voer in kunt leggen. Door gebruik te maken van een afstandsbediening kun je de voerboot zeer nauwkeurig sturen naar de plek varen waar jij wilt vissen.

Eenmaal aangekomen op de stek kun je met 1 druk op de knop de rig en het voer lossen. Dit is natuurlijk erg handig op plekken waar je niet kunt werpen. Maar je kunt er ook op grotere afstanden mee vissen. Of wat te denken van de plekken met obstakels? Al met al met een baitboat kun je veel nauwkeuriger je montage plaatsen waardoor je aanzienlijk meer karper zal vangen!

Inhoudsopgave

De beste voerboot voor het karpervissen!

  Wat is een voerboot voor het karpervissen?

  Welke eigenschappen voerboot?

   — Vaareigenschappen Baitboats

   — Gebruiksvriendelijkheid van de voerboot

   — Bediening voerkleppen

   — Motor van de voerboot welke is het beste?

   — Dubbele, of enkele motor?

Welke accu is het beste voor een voerboot?

   — Lithium versus lood, versus lipo

Voerboot met GPS

   — GNSS-systeem voor je voerboot

Welke dieptemeter op voerboot?

   — Wat is het verschil tussen down imaging en normale 2 d sonar?

   — Andere opties voor een dieptemeter, of fishfinder

Welke voerboot is het beste?

Voerboot merken

PK Baitboats

   — Vaarbereik PK Baitboats

   — Nadelen en voordelen PK Baitboats

Pearl Baitboats

   — Vaarbereik Pearl Baitboats

   — Nadelen Pearl Baitboats

Navigator voerboot

   — Voordelen en nadelen Navigator

Berns Baitboats

   — Nadelen en voordelen Berns Baitboats

RC voerboten

   — Nadelen en voordelen Poseidon voerboot

BaitStar voerboten

   — Nadelen en voordelen BaitStar voerboot

Wat kost een goede voerboot met GPS en Raymarine dieptemeter?

Wat is nu de allerbeste voerboot voor het karpervissen?

Welke eigenschappen voerboot?

Eigenlijk is een voerboot (heel plat gezegd) niet meer dan een kunststof bootvorm met daarin een motor, wat elektronica en een accu. En toch zit er heel veel verschil tussen de verschillende karper voerboten. Niet alleen in de vaareigenschappen, maar ook in de kwaliteit van de gebruikte elektronica. Om maar eens een paar te noemen. Laten we eerst maar eens wat eigenschappen op een rijtje zetten. Op deze manier kun jij een veel beter keus maken en zie je ook geen zaken over het hoofd.

De best baitboat kun je zelf maken
Je kunt natuurlijk zelf een baitboat maken maar in dit artikel gaan we kijken naar de beste voerboten die door de verschillende bedrijven gemaakt worden!

Vaareigenschappen Baitboats

De vaareigenschappen van een voerboot zijn heel belangrijk. Een boot moet met minimale bijsturen zijn koers vasthouden. Dit betekent dat ook met wat wind en golfslag de boot bruikbaar moet zijn. Duidelijk mag zijn dat een langere boot mbt de vaareigenschappen in het voordeel is! Dit geldt ook voor een voerboot die wat zwaarder is en dus dieper in het water ligt. Immers wanneer een voerboot als het ware op het water ligt zal wind veel meer vat hebben en de boot sneller afdrijven, wat betekent meer bijsturen. Dus er moet een zekere balans zijn tussen de lengte, vorm en diepgang.

Gebruiksvriendelijkheid van de voerboot

Eerlijk gezegd telt het gewicht in deze flink mee. Vergis je niet wanneer een boot bijvoorbeeld 7 kg weegt en je daar ook nog 3kg aas inclusief montage bij in legt. Dan weegt het hele zwikje al gauw 10kg. Het handvat moet mijns inziens op de boot zitten zodat je deze eenvoudig kunt pakken. Zit het handvat meer in de boot dan zul je extra diep moeten bukken. Let daarbij ook op uitstekende delen zoals antennes of knoppen. Niets is zo ergerlijk wanneer je vislijn ergens achter blijft hangen bij het uitvaren. Ook kan het gebeuren bij lange antennes dat de boot blijft steken in overhangende takken.

De vaareigenschappen van een voerboot zijn heel belangrijk. Hoe kies je de beste voerboot
De vaareigenschappen van een voerboot zijn heel belangrijk. Hoe kies je de beste voerboot

Soms kun je het gewicht van een voerboot reduceren door gebruik te maken van lithium accu’s. Dit in plaats van de hele zware lood accu’s. Vergeet ook niet dat een boot met een dubbele motor soms ook 2 accu’s aan boord heeft. Een boot met maar 1 motor is wat dat aangaat als snel een stuk lichter in gewicht.

Bediening voerkleppen

Je hebt meerdere soorten bediening de meest simpele is middels een pennetje waardoor de kleppen openvallen. Wanneer je mechanische doseerbare kleppen gebruikt en die middels draaiknoppen kunt bedienen dan heb je als voordeel dat je nooit tegen een joystick van de zender kunt stoten. Hierdoor zou je perongeluk de inhoud van de bak vroegtijdig kunnen lossen. Echter dit systeem is wel heel kwetsbaar en moeilijk af te stellen. Ook een bediening middels magneten is te gevoelig en niet echt handig vind ik persoonlijk. Het mooiste systeem wat ik ken is middels een motor. De bediening is dan wel middels een joystick echter je kunt door 1 duk op een knop het vroegtijdig lossen voorkomen. Dit systeem heb ik gezien bij RC voerboten! Het grote voordeel is dat je de kleppen kunt sluiten bij het terug varen!

Daarnaast vind ik de vorm en liggen van de voerkleppen ook een punt van aandacht. Sommige kleppen liggen zo diep in het water dat het voer in de boot tijdens het uitvaren nat wordt. Dit is natuurlijk niet handig wanneer je pva gebruikt. Of ze sluiten niet goed aan op de zijkanten waardoor je maden, of zig voer verliest tijdens het uitvaren.

Er zijn verschillende manieren waarop de voerbakken of kleppen worden bedient van de beste voerboot
Er zijn verschillende manieren waarop de voerbakken of kleppen worden bedient van de beste voerboot.

Wil je meer weten over boilies? Check dan eens het artikel: 3 pijlers van attractie

Motor van de voerboot welke is het beste?

Je kunt een voerboot krijgen met verschillende motoren. Allereerst heb je de normale elektromotoren met koolborstels. Deze zijn stiller dan de brushless motoren. Een brushless motor heeft meer kracht en zal ook veel langer meegaan. Tevens zijn ze ook zuiniger dan een normale motor met koolborstels. Echter zoals gezegd ze maken wel een veel hoger geluid dit komt mede door de hoge toeren die ze draaien. En deze hoge toeren zijn we als karpervisser niet nodig! Mijn voorkeur gaat uit naar de stillere motoren met koolborstels met een laagtoerental en veel kracht.

Dubbele, of enkele motor?

Het mag duidelijk zijn dat een boot met dubbele motoren de grootste stuwkracht heeft. Daarbij is de draaicirkel van een boot met 2 motoren super kort. Echter het afstellen van 2 motoren die volledig synchroon lopen ben ik nog niet tegengekomen bij een ‘analoge’ voerboot. Je moet dus altijd bijsturen tijdens het uitvaren. Een boot met een roer houdt wat dat aangaat zijn koers veel beter vast. Een oplossing kan zijn dat je altijd op autopilot vaart, immers dan doet de boot alles automatisch. Bovenstaande geldt voor laten we zeggen analoge voerboten. Je hebt ook digitale voerboten, dit zijn boten met specifieke elektronica die de motoren aansturen. Bij deze laatste worden de motoren digtiaal aangestuurd en die zullen bij de juiste afstelling recht varen!  Wat je keuze ook mag zijn laat je goed informeren en maak zeker even een proefvaart!

welke motor is het beste voor een voerboot
Welke motor is het beste voor een voerboot?

Welke accu is het beste voor een voerboot?

Je hebt wat dat aangaat 3 verschillende soorten accu’s. De normale loodaccu, lithium ion en de Lithium polymeer ook wel Lipo genoemd.

 

Specificaties Loodaccu Lithium-ion Lithium polymeer
Energiedichtheid WH/kg 35Wh/kg 160Wh/kg 400Wh/kg
Kans op exploderen bij overladen klein heel klein Gevaarlijk
Levensduur 1-5jaar >5jaar tot 3 jaarr
Aantal laadcycli 600 a 800 1000 1500
Bruikbare cel spanning 50-92% 80-90% 75-90%
Zelfontlading 20%/maand 5%/maand 2%/maand
Prijs Goedkoop Middel Duur

 

Uit bovenstaand staatje blijkt wel dat een loodaccu ergens tussen de 5 a 10 keer groter en zwaarder is dan een lithium accu. Daarbij zul je een loodaccu aan een druppellader moeten leggen wanneer je deze en langere periode niet gebruikt. Doe je dat niet dan zal het vermogen van de accu aanzienlijk teruglopen. Ook het aantal laadcycli van een loodaccu blijft ver in het achteren met een Lithium accu. Al met al is een Lithium ion de meest ideale accu om te gebruiken voor in een voerboot. Wat ikzelf heel jammer vind is dat vrijwel geen enkele botenbouwer een lader levert waarmee je de lithium accus kunt laden zoals het hoort. Het meest ideale zou zijn wanneer je deze accus middels een balans lader kunt laden. Middels een balanslader wordt iedere cel afzonderlijk gemeten en bijgeladen waardoor de levensduur van een lithuim accu namelijk aanzienlijk verlengt! (dit heb ik enkel gezien bij RC voerboten)

Lithium versus lood, versus lipo

Een Lithium polymeer (lipo) is ideaal wanneer je het maximale uit een accu wilt halen. Daarom worden deze accus gebruikt in de racewereld. Je kunt ze namelijke super snel opladen maar ook leeg trekken. Echter je moet deze accu’s laden met een speciale lader en ze zijn daarbij ook nog eens brandgevaarlijk. Met een speciale lipo lader kun je de afzonderlijke cellen doormeten en ook onafhankelijk van elkaar laden. Dit is heel belangrijk voor de levensduur van een lipo! Een lipo accu is wat dat aangaat een echte specialisten accu en heeft voor ons vissers geen enkele meerwaarde.Het laden van een Lithium-ion accu is veel eenvoudiger en een stuk veiliger. Dit is meer plug and play zoals bij een loodaccu. Een ander punt is de laadsnelheid. Het opladen van een lithium accu gaat veel sneller dan wanneer je een loodaccu aan de lader hebt staan.

Voerboot met GPS

Een voerboot met GPS is echt geweldig handig. Zeker in combinatie met de autopilot functie waar bij de voerboot middels gps-coördinaten automatisch naar een bepaald punt vaart. Dit betekent dat je ook s ’nachts in een rechte lijn naar de beoogde stek kunt varen. De boot doet met de autopilot functie alles automatisch! Dus je kunt zelfs je lichten uitlaten!

De beste voerboot heeft een GPS met autopilot functie die echt nauwkeurig is en minimaal 250 bereik heeft
De beste voerboot heeft een GPS met autopilot functie die echt nauwkeurig is en minimaal 250 meter bereik heeft. Let wel je hebt ongeveer 7 a 8 satelieten nodig voordat het systeem goed werkt.

Je kunt met de gps-functie zeer nauwkeurig way points opslaan. Dit kan tot op de vierkante meter! Daarbij kun je routes uitzetten en zelfs automatisch je rigs laten droppen*. Maar wat ik persoonlijk erg handig vind is het volgende. Nadat je je montage hebt laten vallen kun je met 1 druk op de (home) knop de boot automatisch weer terug laten varen. Dit geeft je de mogelijkheid om in de tussentijd je andere hengels klaar te maken. *(kan niet met de autopilot van Berns Baitboats, maar wel met het systeem van PK voerboten)

GNSS-systeem voor je voerboot

Het GNSS-systeem werkt met satellietsystemen van verschillende landen samen. Hierdoor is het mogelijk tot 3 maal zoveel satellieten te ontvangen. Tenminste dat is het verhaal. Echter dit is niet helemaal waar. Je hebt GPS (VS) welke in combinatie met Galileo (EU), of Glonass Rusland), of een ander satellietsystemen kan werken. De suggestie dat je al deze systemen kunt combineren is niet het geval. Je kunt met sommige systemen ook onderwaterkaarten maken. De GPS werkt dan samen met je dieptemeter. Deze onderwaterkaarten kun je maken middels de Navioncs app. Veel wateren zijn ook al in kaart gebracht en dat is natuurlijk extra handig! Om gebruik te kunnen maken van deze app is echter wel een abonnement nodig. De kosten variëren tussen de 20 a 30 euro per jaar.

Welke dieptemeter op voerboot?

Met een dieptemeter kun je heel nauwkeurig de diepte zien. Des te nauwkeuriger de fishfinder is des te beter worden ook de structuren zichtbaar. Je kunt met een Raymarine dieptemeter zelfs foto-achtige beelden creëren van structuren, vegetatie en vissen. Dit zogenaamde Down imaging gebeurt middels hoogfrequente CHIRP-technologie. De kegel die naar beneden wordt gezonden is zeer small. Wat er precies allemaal overblijft van het draadloos signaal in vergelijk met een bedraad systeem is een beetje lastig te achterhalen. Ik vermoed dat er wel wat wordt uitgefilterd tov een bedraad systeem, maar dat neemt niet weg dat het dusdanig goed is dat ik zelfs karpers kan onderscheiden!

In de winter kun je met een voerboot heel nauwkeurig klein aas voeren zoals onze pellets
In de winter kun je met een voerboot heel nauwkeurig klein aas voeren zoals onze pellets. Klik hier voor meer info over onze karperpellets.

Wat is het verschil tussen down imaging en normale 2 d sonar?

Het grootste verschil is dat je met down imaging een zeer hoge resolutie van de bodemstructuur maakt. Daarentegen zie je vissen minder goed op een down scan. Deze zijn veel beter zichtbaar met een traditionele 2-dimensionale sonarsysteem. Deze stuurt lage sonar frequenties en een bredere sonar kegel naar onderen. Hierdoor scant dit systeem een groter oppervlak waardoor karpers makkelijker in de kegel van de sonar vallen en dus zichtbaar worden op het scherm.

Het beste is om beide signalen zichtbaar te maken. Op deze manier kun je een zo goed mogelijk beeld vormen van wat er zich precies onder de voerboot bevindt. Dit kun je doen met de Raymarine dragonfly 5 pro. Hiermee kun je zowel down imaging en 2d scan naast elkaar zichtbaar maken. In mijn ogen is dit de beste dieptemeter voor de voerboot. Wel wil ik erbij zeggen dat dit systeem heel gevoelig is. Dit komt omdat het systeem middels Wifi is verbonden met je tablet. Soms is het opstarten lastig, of valt de verbinding zomaar weg. Dit kan wel leiden tot wat ergenis.

Met een goede voerboot kun je ook gemakkelijk je zigvoer op de stek brengen
Met een goede voerboot kun je ook gemakkelijk je zigvoer en rig naar de stek brengen. Klik hier voor meer info over onze zeer attractieve zig voer. Check al onze zig producten middels deze link.

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen mag de boot niet stilliggen. Immers wanneer de voerboot stilligt krijg je niet echt een idee van de structuur/talud onder de boot. Je krijgt dan mede door de smalle kegel een scan van precies hetzelfde. Waardoor het object lijkt op een rechte lijn. Dus dat is nog wel een punt van aandacht. Misschien moet ik nog een speciaal artikel schrijven over het aflezen van je dieptemeter. Wel is het zo dat een smalle kegel laten we zeggen van 7 tot 16 graden een vrij goed beeld van de bodemstructuur weergeeft. Ga je een breeder dan scan je meer de omgeving op karper om het zo maar te zeggen.

Andere opties voor een dieptemeter, of fishfinder

Met een dieptemeter willen we natuurlijk een zo goed mogelijk beeld van de bodem krijgen. En wanneer mogelijk is het zelfs fijn wanneer je ook nog een karper kunt detecteren. Zeker in de winter wanneer de vissen vaak dicht op elkaar liggen kan je middels een goede dieptemeter ze zeker vinden. Maar goed ondanks dat zal ook de beste dieptemeter/downscan niet altijd een duidelijk beeld van de bodem weergeven. Daar komt nog bij dat mijn vermoeden is dat er een deel van het signaal wordt weggefilterd bij een draadloossysteem. Al met al zekerheid van wat er precies op de bodem ligt heb je met geen enkele dieptemeter.

Een andere optie zou zijn om te werken met een onderwatercamera. Je kunt dan de dieptemeter combineren met een echt oog onder water. Niet alleen zou je kunnen zien of er wier ligt, maar ook of bijvoorbeeld de voerstek is leeggegeten. Ik zeg wel eens: “Vertrouwen is goed maar het daadwerkelijk kunnen controleren is altijd beter.” Een camera hoef je trouwens niet te laten inbouwen hoor er zijn verschillende demontabele systemen. Zodra je weet of er bijvoorbeeld wier ligt of niet kun je het systeem weer van de boot halen en met de gps/dieptemeter uitvaren. Ik weet dat Patrick Koster van PK voerboten wel eens een onderwatercamera heeft ingebouwd en ook Ruud Schuitmaker van RC voerboten heeft een kant en klaar demontabel systeem voor de Poseidon te koop.

Welke voerboot is het beste?

Er zijn heel veel voerboten op de markt en eerlijk gezegd ken ik ze niet allemaal. Dus ik ga me beperken tot de boten waar ik wel wat over kan zeggen of mensen die ik heel goed ken ervaringen mee hebben. De meeste boten heb ik een jaar, of langer gebruikt. Ook heb ik alle boten die ik heb gehad gewoon zelf betaald dus dat maakt het allemaal wat eenvoudiger voor mij om een eerlijke review te geven! Wel wil ik erbij gezegd hebben dat ik enkel de boten vernoem die positief uit de test kwamen.

Voerboot merken

Ik denk dat de service van een baitboat heel belangrijk is. De voerboten uit China zonder dat de verkoper bij een defect je verder kan helpen laat ik volledig links liggen. Ook de boten die niet goed uit de bus komen hetzij slechte service en/of veel storingen geven heb ik niet meegenomen in deze review. Dus wat dat aangaat heb ik al een aanzienlijke schifting gemaakt voor jou! Laten we de volgende merken onder de loep nemen te weten: PK Baitboats, Navigator, Pearl Baitboats, Berns voerboten, BaitStar voerboten en RC voerboten en relatief nieuw op de markt zijn de Rolls baitboats

PK Baitboats

De PK voerboot van Patrick Koster heeft 2 drijflichamen en 2 motoren.  Hierdoor heeft deze boot een hele korte draaicirkel. De afmeting is 60cm x 44cm x 22cm deze grootte vind ik persoonlijk ideaal ook wanneer je vist op wat grotere wateren met wat wind. Het totale gewicht van 7kg vind ik wat aan de hoge kant zeker wanneer er ook nog eens een paar kg voer bovenop komt. De PK Baitboats heeft namelijk een voercapaciteit van maar liefst 4kg!

karper rig tips, Het is verstandig om in aanvang verschillende rigs in te zetten en vandaaruit een keus te maken!
Onze rig componenten bevatten geen repulsieve stoffen! Daarbij passen ze ook perfect in een voerboot. Klik hier voor meer informatie over onze kant en klare rigs.

Verder zijn de messing propellers beschermt door een wierfilter. Wat mij is opgevallen is dat je met de PK voerboot nagenoeg geen last hebt van wier wat mijns inziens een groot voordeel is! Mede door de krachtige motoren zal een beetje wier geen probleem opleveren. En ik kon vaak gewoon over het wier heen varen. Iets wat ik met geen enkele andere boot kon doen.

De overal kwaliteit van deze boot is echt heel goed! Patrick is een perfectionist en dat zie je aan alles. Hij geeft maar liefst 3 jaar garantie op zijn voerboot en dat zegt ook wel wat lijkt me. Daarnaast is zijn service ook goed. Dus mocht je wat hebben dan kun je altijd bij hem terecht. Niet onbelangrijk want het is en blijft elektronica. De antennes zitten trouwens mooi op de voorkant waardoor je daar tijdens het uitvaren nooit achter blijft hangen met je vislijn.

Vaarbereik PK Baitboats

Het vaarbereik van de PK Baitboats is echt heel goed. Ik kon zonder probleem 300m halen en dan ben je echt een verrekijker nodig. Daarnaast werkt de dieptemeter in mijn geval een Raymarine 5 pro tot ruim 200 meter afstand. Wel moet je geregeld de wifi opnieuw opstarten van de boot om contact te leggen met de module. Dat vind ik wat minder maar dit is meer een Raymarine ding om het zo maar te zeggen. Waar ik heel tevreden over ben is de gps autopilot-functie. Dit werkt echt heel goed en ook op ruim 200m afstand!

Nadelen en voordelen PK Baitboats

Je kunt misschien zeggen dat de prijs wat hoog is. Echter je krijgt hiervoor wel een handgemaakte boot met 2 motoren, dus ja dat kost wat extra. Wat mij verder opvalt is dat deze boot heel netjes is afgewerkt. Je kunt zien dat er echt aandacht is besteed aan de elektronica! En dan bedoel ik de verwerking en het plaatsen in de boot. En daar maakt Patrick zeker een verschil.

Een nadeel kan zijn dat door de dubbele motoren je meer moet bijsturen dan wanneer je een enkele motor met roer gebruikt. Bij mij werkte het dimlicht op de boot niet goed. Ik zou kiezen voor een aan/uit versie en niet de dimbare versie. Maar overall een hele goede en degelijke boot waar je echt heel veel plezier van zult hebben!

De beste voerboot heeft een absolute meerwaarde voor het karpervissen
De beste voerboot heeft een absolute meerwaarde voor het karpervissen!

Pearl Baitboats

De medium Pearl voerboot van Cor Hendriks heeft 3 drijflichamen en 1 motor met een roer. Hierdoor heeft deze boot een grote draaicirkel. Met zijn afmeting van 77cm x 44cm x 25cm is het de grootste voerboot. Maar wanneer je vist op wat grotere wateren met wat wind is deze boot zeer zeker geschikt. De Pearl voerboot ligt namelijk heel goed op het water en vaart mooi recht zonder dat je steeds moet bijsturen.  Wel is de boot wat zwaarder, maar dit is evenredig aan de grootte. Ook kun je met de Pearl Baitboats flink wat voer naar de stek brengen. Door de extra lengte is 4kg geen probleem!

Je kunt deze voerboot bestellen met zowel normale, als zogenaamde brushless motor. De wierfilter is een stuk gaas wat in model is gebogen! Dat kan zeker een stuk beter vind ik persoonlijk, het ziet er namelijk goedkoop uit. Er zijn echter wel hoogwaardige componenten in de boot gebruikt. Cor heeft een eigen visie met als doel om echt een goede boot te bouwen en dat kan ik beamen.

Vaarbereik Pearl Baitboats

Het vaarbereik van de Pearl Baitboats is echt heel goed. Ik kon zonder probleem 300m halen en dan zie je de boot niet meer. Wel is het zo dat mijn Raymarine dieptemeter niet veel verder kwam dan 140meter. En dat was iets wat mij tegenviel. Niet dat ik altijd op deze afstand vis, maar 200 meter vind ik toch wel het minimum. Wel schijnt het zo te zijn dat je middels een wifi versterker de afstand kan vergroot. Enfin het is raadzaam om even daar goed naar te informeren. Op die van mij had ik geen GPS. Echter deze kun je er wel op laten zetten.

Nadelen Pearl Baitboats

De prijs van deze boot met 1 motor vind ik persoonlijk aan de hoge kant. Een ander nadeel vind ik de behoorlijk grote knoppen om de romp te openen. Hier kan de vislijn gemakkelijk achter blijven hangen. Zoals gezegd is de draaicirkel van deze boot ook erg groot. Dit komt omdat de boot moet varen anders werkt het roer niet. Een leuk voordeel is dat je de boot helemaal naar eigen wens kunt laten maken. Met Pearl Baitboats kun je wat dat aangaat heel ver gaan. Ik ken maar weinig botenbouwers die bieden wat Cor biedt! Maar je moet wel lang wachten dus hou dat in je achterhoofd. Cor doet het bouwen van voerboten namelijk naast zijn normale werk.

Bij vrijwel alle genoemde merken kun je, je voerboot in eigenkleuren laten spuiten en of laten aanpassen naar je eigen wensen
Bij vrijwel alle genoemde merken kun je, je voerboot in eigenkleuren laten spuiten en of laten aanpassen naar je eigen wensen

Navigator voerboot

De Navigator voerboot van Remco Bouwman heeft 3 drijflichamen en 1 motor met een roer. Hierdoor heeft deze boot een grotere draaicirkel dan een boot met 2 motoren. De afmeting is 68cm x 48cm x 29cm. En daardoor geen kleine jongen! De Navigator voerboot ligt heel goed in het water en vaart mooi recht zonder dat je steeds moet bijsturen. Deze boot is verder heel netjes afgewerkt en Remco geeft maar zelfs 3 jaar garantie. Je kunt met deze voerboot flink wat voer naar de stek brengen! Een kg of drie is geen probleem! Ik moet eerlijk zeggen dat ik de looks van deze boot ook erg mooi vind!

Voordelen en nadelen Navigator

De Navigator heeft een enorme vaartijd zeker gezien de grote accu’s die je erin kunt zetten. Een nadeel van deze boot is het gewicht, deze is zonder voer 9kg. Doe je er dan nog 3 kg voer in dan zit je al op 12kg in totaal. Verder is deze boot heel degelijk gebouwd en zeker betrouwbaar net als de service. Zelf heb ik deze boot nooit gehad, maar vrienden van mij zijn heel positief. Vandaar dat deze boot niet mag ontbreken in de lijst van de beste voerboten.

Berns Baitboats

De Xplore voerboot wordt gemaakt door Marcel Berns. En met een gewicht van nog geen 5kg inclusief accu de lichtste voerboot uit deze review! Daarnaast is deze voerboot met een afmeting van 58x35x20cm zeer compact. De boot is voorzien van 1 messing schroef en rvs-roerblad. Net als een navigator heeft ook deze boot 3 drijflichamen. Deze drijflichamen zijn vrij smal en dat vind ik heel goed want daardoor krijgt de boot hele fijne vaareigenschappen.

Marcel gebruikt het GNSS-systeem en heeft de app met een ontwikkelaar aangepast. Hierdoor ziet het er professioneler uit dan de andere GPS-systemen. Er is vooral gekeken naar gebruiksvriendelijkheid en nauwkeurigheid. Dus mocht je een echt goede auto pilot willen met een GPS waar je ook dieptekaarten mee kunt maken dan is dit zeker een goede keus! Een groot voordeel vind ik de betrouwbaarheid van de elektronica van de Berns voerboot. Daarbij vind ik de door Marcel aangboden bait thrower een geweldig goed ontwerp! Je kunt hiermee het voer in een ruime cirkel rond de boot voeren i.p.v. dat alles op een hoop ligt. Ook biedt Berns Baitboats veel mogelijkheden om je boot te personaliseren. Je kunt een front camera, of zelfs een lier met camera laten inbouwen. Echter eerlijk gezegd is deze boot een beetje te klein voor dit soort opbouwmogelijkheden je kunt dan beter een RC voerboot, of een PK voerboot kopen.

Je kunt zelfs witte voerboten krijgen dit is de Berns baitboat
Je kunt zelfs witte voerboten krijgen, deze vallen wanneer je vanuit het perspectief kijkt van een vis mooi weg tegen de heldere lucht.

Nadelen en voordelen Berns Baitboats

Eigenlijk vind ik het casco, maar ook de bevestiging van de deksel/handvat aan de dunne kant. Bij het oppakken hangt de hele boot namelijk aan deze 2 iets wat dunne draadeindjes. Eerlijk is eerlijk, het zal niet snel stuk gaan! Maar de constructie van de dekselbevestiging op de boot kan in mijn ogen zeker beter! Daarnaast is deze boot vrij langzaam en met een flinke wind kom je nauwelijks vooruit. De schroef staat daarnaast niet inline met de boot maar wijst als het ware wat naar onderen. Hierdoor gaat een deel van de stuwkracht verloren. Kleine update Berns Baitboats is bezig met een doorstart wordt vervolgd!

RC voerboten

RC voerboten worden gemaakt door Ruud Schuitmaker. Ruud is een echte specialist en heeft al ruim 40 jaar ervaring in de RC wereld en dat zie je terug in zijn boten. Ruud zijn vlaggenschip is de Poseidon. De Poseidon heeft een afmeting van 69x45x25 en een gewicht van 7,5kg. Deze voerboot ziet er heel netjes afgewerkt uit en is standaard voorzien van GPS en dieptemeter. Door de 3 drijflichamen die diep in het water liggen en de dubbele motoren heeft wind weinig vat op deze boot. De Poseidon heeft het beste bereik van alle voerboten namelijk 500meter! En zoek je een voerboot die ook geschikt is voor groot water dan is deze boot zeker een aanrader!

Eerlijk gezegd kunnen maar heel weinig voerboten tippen aan deze boot. Zeker wanneer je kijkt naar vaareigenschappen, betrouwbaarheid en service. Mocht het je nog niet zijn opgevallen dit is dezelfde boot als de BaitStar Pro. Het is namelijk zo dat deze boot uit dezelfde fabriek komt. Echter met dit verschil dat Ruud de voerboot een behoorlijke opgrade geeft wanneer deze zijn werkplaats verlaat. Ook qua prijs is deze baitboat veruit de beste keus!

Nadelen en voordelen Poseidon voerboot

Ik heb zelf deze boot nooit gebruikt, maar ik ken wel veel van de ins en outs van deze boot. Daarbij weet ik dat Ruud een hele goede service verleent en dat vind ik (zoals je weet) heel belangrijk. Immers het is en blijft elektronica en dan wil je wel terug kunnen vallen op iemand die echt kennis van zaken heeft. Vocht en elektronica gaan niet samen en daarom wordt de Poseidon vochtwerend geisoleerd en wordt ook de zender behandeld tegen condensatie. Trouwens de hele opmaak van deze boot tegen water kent niet zijn gelijke. Alles is afgedicht middels speciale rubbers waardoor vocht in de vorm van regen/golven geen ingang vinden bij de Poseidon.

Het grote verschil met deze voerboor is dat dit een digitale voerboot is. Daarom kun je eigenlijk alles wat je maar wilt instellen. Daarbij vaart deze boot (als enige) met dubbele motoren wel recht! Eigenlijk zijn er niet heel veel nadelen te bedenken. Wel is het zo dat je bij de Poseidon de gps en dieptemeter in het scherm van de handzender zichtbaar hebt. Dat heeft voordelen en nadelen. Voordeel is dat je geen extra schermen nodig hebt en in een mum van tijd kunt uitvaren, nadeel is dat je alles van een betrekkelijk klein scherm moet aflezen.

BaitStar voerboten

BaitStar wordt gemaakt door Berry Kuiper. Hij is al heel wat jaartjes bezig in de boten wereld. Je kunt bij BaitStar verschillende soorten voerboten kopen, maar ik beperk me even tot hun topmodel. De BaitStar Pro heeft een afmeting van 69x45x25 en een gewicht van 7,5kg. Deze voerboot ziet er heel netjes afgewerkt uit en is standaard voorzien van GPS en dieptemeter. Door de 3 drijflichamen die diep in het water liggen en de dubbele motoren heeft wind weinig vat op deze boot. De BaitStar heeft een erg goed bereik namelijk 400meter!

Eerlijk gezegd kan ik niet veel zeggen over het GPS-systeem dat Berry standaard gebruikt in zijn voerboten. Maar ik weet dat je ook hetzelfde GPS-systeem kunt laten inbouwen als gebruikt wordt bij een navigator, of PK Baitboats. Dus wat dat aangaat zijn er wel mogelijkheden.

Nadelen en voordelen BaitStar voerboot

Een van onze teamleden heeft een BaitStar voerboot en dat maakt een review schrijven een stuk eenvoudiger! Want ik heb zelf deze boot nooit gebruikt, maar omdat mijn teamlid er zo enthousiast over is neem ik hem wel mee. Daarbij weet ik dat Berry een hele goede service verleent en dat vind ik (zoals je weet) heel belangrijk. Immers het is en blijft elektronica en dan wil je wel terug kunnen vallen op iemand die de boot ook kan repareren.

De verlichting is instelbaar in 3 standen dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de oudere voerboten waarbij het licht wel heel fel scheen. Eigenlijk zijn er niet heel veel nadelen te bedenken. Misschien vind jij het model niet heel leuk, maar goed dat is meer een persoonlijk iets vind ik. De vaarsnelheid en gebruiksvriendelijkheid is over nagedacht dus dit is zeker een boot die niet mag ontbreken in dit artikel!

welke karperlijn is het beste
Je kunt karperlijnen in delen in 3 soorten. Namelijk Fluoro carbon, nylon en gevlochten vislijn. Elke vislijn heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Voor het gebruik van de voerboot heeft een gevlochten karperlijn sterk de voorkeur. Lees hier het hele artikel over karperlijnen!

 

Wat kost een goede voerboot met GPS en Raymarine dieptemeter?

Ik heb hiervoor een tabel gemaakt zodat het wat overzichtelijker wordt! Want naast de kwaliteit is de prijs ook zeker een ding die je moet meenemen in de keus van de beste voerboot. Let wel dit zijn de prijzen op moment van schrijven! Dus altijd even navragen 🙂

Merk voerboot Xplore RC voerboten PK Baitboats Pearl Med Navigator Baitstar
Standaard voerboot € 999,- €2199,- (incl gps/dieptemeter) €1395,- €1295,- €1299,-
Incl. Raymarine €1949,- nvt €2374,99 Geen prijs Geen prijs  nvt
Incl. Raymarine en Gps autopilot €2775,- nvt €3274,99 Geen prijs Geen prijs
Losse GPS nvt €1499,- €900,-  nvt
Raymarine dragonfly nvt Geen prijs €1100,- €949

 

Je ziet dat bij sommige boten geen combi deal kunt maken. Waarbij je de boot inclusief dieptemeter en of GPS/autopilot kunt kopen. Daarvoor zul je even contact moeten opnemen met de bouwer in kwestie. Daarbij moet je ook realiseren dat een boot met dubbele motoren wat duurder is. De goedkoopste boot is de RC voerboot. De PK voerboot is met de Rolls baitboat het duurste, beide hebben net als de BaitStar ook 2 motoren. De Medium Pearl en de Navigator liggen wat prijs aangaat heel dicht bij elkaar!

Wat is nu de allerbeste voerboot voor het karpervissen?

Ik hoop dat ik middels dit artikel daar een goed antwoord op heb gegeven! Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Wanneer je kijkt naar kwaliteit dan ontlopen bovenstaande voerboten elkaar niet veel. Ook de service is van al deze boten behoorlijk goed. Dus dan komt het neer op de eigenschappen die jij belangrijk vindt! Wel wil ik als tip meegeven dat je na het vissen altijd even de deksel los moet draaien en de accu van de stekkers moet halen. Hoe je het went of keert er komt altijd condens in de boot en daarom is ventileren heel belangrijk! Hopelijk heb ik met dit artikel je een eind op weggeholpen met de keus naar de beste voerboot voor het vissen op karper!